fbpx

Alimente bogate in seleniu

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Alimentele bogate in seleniu nu ar trebui sa lipseasca dintr-o dieta care se doreste echilibrata, pentru ca desi vorbim de un mineral pe care organismul il foloseste in cantitati mici, acesta este la fel de important ca si ceilalti nutrienti. Mai trebuie precizat ca alimentele bogate in seleniu sunt usor de procurat si nu este nevoie sa fie consumate zilnic sau in cantitati mari, pentru ca organismul isi stocheaza o parte din surplus pentru a-l folosi ulterior.

In cele ce urmeaza iti vom oferi mai multe informatii despre acest mineral si despre rolul sau in organism, iar spre final iti vom dezvalui care sunt alimentele bogate in seleniu pe care trebuie sa le consumi cu regularitate.

Informatii importante despre seleniu

Seleniul face parte din categoria oligomineralelor, adica a acelor minerale de care organismul are nevoie in cantitati mici, dar de care nu se poate totusi lipsi. Este prezent in sol, unde provine din eroziunea rocilor care il contin, iar de aici este absorbit de plante prin intermediul radacinilor. Asadar, seleniul, este prezent si in compozitia plantelor, care ajung adesea hrana pentru animale, devenind astfel si o componenta a testurilor acestora. Astfel, e lesne de inteles ca alimentele bogate in seleniu au la baza acele plante care cresc pe soluri in care se gaseste acest mineral, precum si carnea animalelor care le pasc.

    Un adult are nevoie de 55 de micrograme de seleniu pe zi, iar doze ceva mai mari necesita femeile insarcinate (60 de micrograme) si cele care alapteaza (70 de micrograme). Alimentele bogate in seleniu contin si ele cantitati mici, insa pot asigura cu usurinta doza zilnica recomandata.

    De multe ori, o alimentatie bazata pe alimente bogate in seleniu asigura o doza mai mare decat necesarul zilnic, iar in astfel de situatii organismul stocheaza o parte din surplus in muschi, iar ceea ce ramane este eliminat.

    Seleniu – rol si functii in organism

    In ciuda cantitatii mici pe care organismul o foloseste zilnic, seleniul joaca o serie de roluri importante, asigurand buna functionare a acestuia si prevenind aparitia unor probleme de sanatate. Astfel, un consum optim de alimente bogate in seleniu este important din urmatoarele considerente:

      Combaterea stresului oxidativ

      Seleniul intra in compozitia enzimelor antioxidante care neutralizeaza radicalii liberi ce produc stresul oxidativ. Este vorba de compusi nocivi care intra in reactie cu celulele din tesuturi, modificandu-le structura si afectandu-le functionalitatea. Actiunea lor se numeste stres oxidativ si determina aparitia unor boli cronice iar alimentele bogate in seleniu contribuie la combaterea acestui fenomen, oferind o resursa importanta pentru neutralizarea compusilor care il genereaza.

      Reglarea functiilor tiroidiene

      Tiroida este o glanda ce secreta hormoni specificei care controleaza o serie de functii metabolice importante precum somnul, apetitul si reglarea temperaturii corpului. Seleniul protejeaza tiroida atat de actiunea radicalilor liberi cat si a unor anticorpi produsi de sistemul imunitar si totodata controleaza productia de hormoni tiroidieni.

      Prin prisma acestui rol, o dieta din care lipsesc alimentele bogate in seleniu poate duce la aparitia hipotiroidismului si a tuturor problemelor asociate.

        Sustinerea sistemului imunitar

        Seleniul este un element important care contribuie la productia de globule albe – componente de baza ale sistemului imunitar. Acestea identifica si distrug agentii patogeni, retinand totodata informatiile genetice alee acestora si reactionand mai rapid in cazul unui atac ulterior.

        Se poate spune astfel ca alimentele bogate in seleniu intaresc imunitatea si reduc riscul de infectii provocate de virusuri, bacterii si fungi.

        Protejarea sanatatii inimii

        Colesterolul rau (LDL) este unul din principalii factori de risc pentru sanatatea inimii, intrucat se depune pe interiorul vaselor de sange, care se ingusteaza si determina cresterea presiunii sangelui, materializata in aparitia hipertensiunii arteriale. De asemenea, placile de colesterol formate de-a lungul peretilor vaselor sanguine se pot desprinde fiind purtate de fluxul sanguin catre creier, unde provoaca accident vascular cerebral. De asemenea, colesterolul care infunda vasele coronare duce la aparitia infarctului miocardic.

        Alimentele bogate  in seleniu contribui la reducerea nivelului de colesterol rau, datorita actiunii acestui mineral care previne totodata si formarea cheagurilor de sange ce pot provoca tromboze.

        Imbunatatirea fertilitatii

        Seleniul intra in structura spermatozoizilor, imbunatatind-le motilitatea si sansele de a ajunge rapid pana la ovulul pe care trebuie sa-l fecundeze. De asemenea, in cazul femeilor s-a constatat ca seleniul imbunatateste calitatea ovulelor si totodata regleaza ciclul menstrual.

        Avand in vedere acestea, alimentele bogate in seleniu pot fi si o solutie in cazul cuplurilor care doresc sa aiba un copil dar intampina probleme legate de fertilitate.

        Surse de seleniu – lista de alimente bogate in seleniu

        Pentru ca am tot amintit pana acum de alimentele bogate in seleniu,  a venit momentul sa le si prezentam, dupa cum am promis.

        Nucile si semintele

        Daca am face un top al alimentelor bogate in seleniu, nucile braziliene ar conduce detasat, fiind recunoscute ca avand cel mai bogat continut din acest mineral. O singura nuca ceva mai mare poate asigura doza zilnica recomandata pentru un adult, iar o cantitate de 50 de grame contine peste 1000 de micrograme de seleniu.

        Si alte  categorii de nuci si seminte pot fi considerate alimente bogate in seleniu, iar cateva exemple elocvente sunt fisticul, alunele semintele de floarea soarelui si cele de in.

          Pestele

          Tonul, macroul, somonul, sardinele si halibutul sunt  cateva exemple relevante de alimente bogate in seleniu din aceasta categorie. O cantitate de 50 de grame de ton poate asigura aproximativ 95% din doza zilnica recomandata iar o cantitate similara de sardine asigura circa 72% din doza recomandata unui adult.

          Leguminoasele

          Soia, nautul, fasolea, mazarea si lintea pot fi considerate la randul lor alimente bogate in seleniu, chiar daca in compozitia lor intra cantitati mai mici, in comparatie cu cele enumerate pana acum. Lintea contine circa 15% din doza zilnica recomandata, la o cantitate de 50 de grame, in timp ce fasolea contine 13% din aceasta doza, nautul 12%, mazarea 9%, iar soia 8%.

          Carnea

          Din aceasta categorie se remarca ficatul de vaca, fiind necesare doar 100 de grame pentru a asigura doza zilnica de seleniu recomandata. Urmeaza rinichii de porc cu un aport de 38 de micrograme la suta de grame, reprezentand aproximativ 75% din doza zilnica pentru un adult. Carnea de miel, pieptul de pui si de curcan sunt, de asemenea, alimente bogate in seleniu.

          Lista mai poate fi completata cu cereale integrale, branza de vaci, oua si ciuperci, care contin la randul lor cantitati variabile de seleniu.

          Autor: Catalin Tantareanu

          Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: