fbpx

Ceai de dafin – proprietati si beneficii

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Frunzele de dafin (Laurus nobilis) sunt frecvent utilizate in gastronomie, pentru a condimenta si da savoare anumitor mancaruri. Cu toate acestea, este cunoscut ca un consum adecvat, zilnic, de ceai de dafin, poate avea beneficii importante asupra sanatatii organismului. A fost observat si un beneficiu important al consumului de ceai de dafin la pacientii cu de diabet de tip 2, acesta fiind reprezentat de mentinerea glicemiei in limite normale.

De asemenea, consumul de ceai de dafin a fost asociat si cu imbunatatirea profilului lipidic, in sensul scaderii concentratiilor LDL-colesterolului (asa-zisul colesterol rau) si riscul scaderii de a dezvolta boli cardiovasculare.

Datorita continutului ridicat in antioxidanti, consumul de ceai de dafin asigura un aport exogen semnificativ al acestor compusi. Antioxidantii sunt implicati in lupta impotriva radicalilor liberi si speciilor reactive de oxigen si azot, care joaca un rol important in etiologia bolilor de natura inflamatorie.

De exemplu, studiile au aratat ca persoanele cu tulburari gastrointestinale care au inclus in dieta zilnica ceaiul de dafin nu doar ca prezinta o reducere a simptomelor, insa prezinta si o imbunatatire procesului de digestie. De-a lungul timpului, frunzele de dafin au fost frecvent folosite in medicina alternativa, datorita proprietatilor biologic active pe care le prezinta.

Ceai de dafin – preparare si consum

Beneficiile terapeutice ale consumului de ceai de dafin sunt documentate in studii stiintifice si de specialitate. Pentru a profita la maximum de acestea, frunzele de dafin pot fi consumate atat in mancaruri, cat si in smoothie-uri sau ceaiuri. Ceaiul de dafin poate fi preparat astfel:

  • Adaugati 2-3 foi de dafin in apa care fierbe, reduceti fierberea la foc mediu si lasati la fiert timp de 3-4 minute;
  • Adaugati apa fierbinte intr-o cana, iar apoi adaugati 1-2 foi de dafin si lasati la infuzat timp de 8-10 minute.

Puteti consuma ceai de dafin in fiecare zi. In ceea ce priveste cantitatea, se recomanda cel mult 2 cani pe zi, 3-4 in cazul in care manifestati simptome de raceala si gripa. Datorita continutului bogat in compusi fitochimici activi, consumul ceaiului de dafin sustine sistemul imunitar, lupta impotriva infectiilor si starea generala de sanatate a organismului.

Beneficiile consumului de ceai de dafin

De-a lungul timpului, frunzele de dafin au fost folosite in practica religioasa, gastronomie, dar si in producerea de cosmetice si medicina traditionala. Intrebuintarea medicala a acestei plante, sub forma de ceai de dafin, pilule, pulbere sau alte forme, se datoreaza continutului prezent mai ales in frunze. Frunzele de dafin sunt bogate in micronutrienti, vitamine si substante minerale, esentiale pentru buna functionare a organismului si mentinerea sanatatii. Asadar, consumul de ceai de dafin asigura un aport exogen adecvat al acestor compusi, sustinand astfel integritatea, functionalitatea si necesitatile micronutritionale ale organismului.

Util pentru insomnie si pentru stimularea capacitatilor cognitive

Consumul de ceai de dafin, in special cu cateva ore inainte de a merge la somn, poate imbunatati calitatea somnului. Anumiti compusi continuti intr-o cana de ceai de dafin, cum sunt linalolul, eucaliptolul, ajuta la relaxarea sistemului nervos central si inducerea unei stari de relaxare. Mai mult decat atat, ajuta la imbunatatirea statutului antioxidant de la nivelul creierul, scazand astfel riscul de boli neurodegenerative. Uleiul esential din frunze de dafin este eficient pentru tratarea si ameliorarea simptomelor de stres si anxietate.

    Proprietati antimicrobiene

    Chiar daca proprietatile antimicrobiene ale frunzelor de dafin sunt asociate indeosebi cu uleiul esential extras din seminte, consumul ceaiului de dafin sustine lupta impotriva infectiilor de tip bacterian, parazitar si fungic. Constituentul major al frunzei de dafin, cineolul, pare a fi chiar compusul care manifesta proprietati antibacteriene. Uleiurile esentiale pot fi folosite in tratarea anumitor afectiuni ale pielii, cum ar fi dermatita. S-a demonstrat faptul frunzele de dafin contin si alfa-pinen si beta-pinen, compusi despre care s-a raportat ca prezinta activitate inhibitoare in vitro impotriva replicarii SARS-CoV si HSV-1.

    Sustine functionarea normala a sistemului imunitar

    Consumul de ceai de dafin a fost asociat cu o imbunatatire a functiei imunitare. Prin studiile ce au fost efectuate pe pesti carora li s-a administrat pubere din frunze de dafin, s-a observa faptul ca, dupa 3 saptamani, parametrii imuni nespecifici (fagocitoza, respiratia extra- si intracelulara) si activitatea enzimelor implicate in neutralizarea agentilor patogeni au prezentat activitate mult mai crescuta decat inainte de administrare. Prin urmare, se poate sustine faptul ca aportul optim de ceai de dafin poate stimula sistemul imunitar.

    Ajuta la reglarea nivelului de colesterol din sange

    Consumul regulat de ceai de dafin poate duce la imbunatatirea profilului lipidic. Continand mai multe tipuri de compusi fitochimici cu actiune antioxidanta (eucaliptol, polifenoli) ce impiedica procesul aterogenezei (oxidarea lipidelor urmata de formarea placerii de aterom), consumul de ceai de dafin poate ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare cum sunt ateroscleroza, infarctul de miocard, accidentul vascular cerebral.

    Benefic pentru ameliorarea si tratarea afectiunilor gastrointestinale

    Consumul ceaiului de dafin, datorita proprietatilor antioxidante, antiinflamatorii si antispastice, poate ajuta la tratarea tulburarilor digestive (balonare, flatulenta) si la ameliorarea simptomelor asociate altor patologii. Compusii activi din frunzele de dafin stimuleaza secretia mucusului de la nivel gastric, asigurandu-se integritatea acestuia. Datorita compusilor cum sunt eugenolul si pinenul, metileugenolul, frunzele de dafin prezinta proprietati anticonvulsivante.

    Ajuta la ameliorarea si tratarea simptomelor respiratorii

    Consumul de ceai de dafin se recomanda in special cand manifestati simptome de gripa si raceli comune. Frunzele de dafin promoveaza expectoratia si stimuleaza eliminarea de mucus prezent la nivelul tractului respirator. Acest lucru ajuta la ameliorarea congestiei si facilitarea respiratiei normale, fiind benefic in caz de raceala, gripa si bronsita. Deoarece frunzele de dafin contin si compusi cu proprietati antibacteriene si antiseptice, consumul de ceai de dafin se recomanda si la persoanele sanatoase, pentru prevenirea infectiilor bacteriene, virale, fungice si parazitare.

    Eficient in gestionarea corecta a diabetului

    Unul dintre cele mai importante beneficii ale consumului de ceai de dafin este asociat cu faptul ca poate ajuta la managerierea corecta a diabetului de tip 2. Compusii din frunzele de dafin par sa actioneze in mod similar cu polifenolii din scortisoara: efecte asupra sensibilitatii insulinei, absorbtiei glucozei, statutului antioxidant, raspunsului inflamator si folosirii glucozei. Asadar, un aport adecvat de ceai de dafin este recomandat in special persoanelor diabetice.

    Mai mult decat atat, consumul ceaiului de dafin ajuta la reducerea concentratiei glucozei serice, a colesterolului total, LDL-colesterolului si trigliceridelor. La persoanele care in fiecare zi beau cel putin o cana cu ceai de dafin s-a observat faptul ca nivelul colesterolului HDL (colesterolul bun) este semnificativ mai ridicat. HDL-colesterolul este principalul tip de colesterol care joaca un rol esential in prevenirea aterogenezei.

    Benefic pentru ameliorarea simptomelor artritei

    Conform studiilor, consumul de ceai de dafin – datorita aportului bogat in antioxidanti, precum si alti compusi cu activitate biologica – poate fi util in gestionarea si ameliorarea simptomelor asociate artritei: inflamatia, durerea, rigiditatea. Un studiu efectuat pe persoane cu artrita a aratat faptul ca persoanele care au consumat ceai de dafin timp de sase saptamani nu s-au confruntat cu dureri la fel de intense precum cele care nu au baut ceai de dafin. De asemenea, s-a observat o imbunatatire semnificativa in ceea ce priveste mobilitatea si functia locomotorie.

    Proprietati anticancerigene

    Chiar daca aceste proprietati nu se limiteaza la administrarea frunzelor de dafini sub forma de ceai de dafin, ci in special la extractele din dafin si uleiurile esentiale, s-a observat ca prezinta si proprietati anticancerigene. Datorita combinatiei de antioxidanti si compusi organici care se gasesc in aceste frunze (fitonutrienti, linalol, partenolida, catechine si altele), frunzele de dafin prezinta numeroase proprietati cu un semnificativ potential terapeutic. 

    Ceai de dafin – contraindicatii si efecte adverse

    Consumul de ceai de dafin, in cantitati moderate, nu ridica probleme de siguranta. In momentul de fata, nu exista studii care sa sugereze faptul ca acest tip de ceai este contraindicat in anumite situatii, ca urmare a faptului ca nu s-au inregistrat cazuri pana acum. Totusi, exisa cateva situatii in care nu se recomanda consumul de ceai de dafin:

    • Posibile probleme in timpul sarcinii si alaptarii: deoarece exista informatii relativ limitate, se recomanda consumul de ceai de dafin doar dupa permisiunea medicului specialist;
    • Poate interactiona cu homeostazia glicemica: desi consumul de ceai de dafin poate asigura un control mult mai bun al glicemiei, aceasta proprietate poate interfera cu medicamentele administrate. Prin urmare, consultati-va medicul inainte de a consuma ceai de dafin;

    Complicatii in timpul interventiilor chirurgicale: pe baza corelatiilor stiintifice, se crede ca datorita proprietatilor sale de a relaxa sistemul nervos central, ar trebui intrerupt consumul de ceai de dafin cu cel putin doua saptamani inainte de o interventie chirurgicala.

    Autor: Andrei Cioata

    Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: