fbpx

Despre colesterol, pe intelesul tuturor

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

In ultimii ani, pe langa stres, colesterolul a devenit o adevarata “tinta” pentru toti medicii. Adesea, acestia recomanda investigatii medicale pentru masurarea nivelului de colesterol din organism, pentru ca nivelul sau ridicat poate deveni problematic pentru sanatate. Desi poate fi cauza multor afectiuni, nu trebuie sa uitam de importanta acestuia in buna desfasurare a unor procese biologice din corpul nostru. 

Asadar, pentru a functiona normal, organismul nostru are nevoie si de colesterol, la fel cum are nevoie de vitamine, minerale, proteine, carbohidrati si alti nutrienti. Colesterolul se gaseste in structura anumitor hormoni, dar mai ales in compozitia membranelor celulare din tesuturile animale. Acesta contribuie la formarea lor. El asigura o serie intreaga de procese, insa, un nivel de colesterol marit poate duce la aparitia numeroaselor boli cardiovasculare.

Colesterolul este produs de ficat si are o consistenta ceroasa, care se regaseste in sange. In mod normal, ficatul produce intre una si doua doua grame de colesterol, iar daca este produs in exces, poate creste riscul de afectiuni cardiace.

Ce este colesterolul?

Colesterolul, cunoscut si ca grasime, este o substanta lipidica esentiala in producerea de noi celule, precum si a unor vitamine si hormoni steroizi. In termeni mai simpli, este substanta grasa, ca o ceara, care calatoreste in sange prin intermediul lipoproteinelor.

Colesterolul joaca roluri extrem de importante, pentru dezvoltarea si functionarea corecta a organismului. Dintre acestea amintim:

  1. Rolul structural – colesterolul intra in compozitia stratului extern al membranei oricarei celule;
  2. Rolul digestiv – intra in compozitia bilei si, astfel, participa la digestia lipidelor;
  3. Rolul metabolic – participa la formarea vitaminei D si a hormonilor steroizi (cortizol si aldosterona in glandele suprarenale), hormonilor sexuali (progesteron, estrogen si testosteron), astfel ca oasele, dintii si muschii sa se poata dezvolta normal.

Click pe imagine pentru a afla mai multe despre produs!

Disponibil la

Care este nivelul optim de colesterol?

Colesterolul favorizeaza o serie intreaga de procese biochimice vitale atunci cand are valori optime, de exemplu:

  • Este responsabil pentru sinteza neurotransmitatorilor, favorizand formarea conexiunilor neuronale;
  • Ajuta la sintetizarea vitaminei D3;
  • Imbunatateste si regleaza sistemul imunitar;
  • Protejeaza celulele, favorizandu-le capacitatea de a metaboliza si de a produce energie;
  • Sprijina procesul de digestie si contribuie la producerea bilei (lichidul secretat de ficat);
  • Protejeaza sistemul cardiovascular si musculatura intregului corp;
  • Este vital in cresterea, dezvoltarea si cicatrizarea tesuturilor;
  • Ajuta la sintetizarea hormonilor sexuali, reproducatori (estrogeni, testosteron);
  • Indeplineste un rol similar antioxidantilor, ajutand organismul sa lupte impotriva radicalilor liberi.

Nivelurile optime in functie de varsta

Pentru varsta mai mica sau egala cu 19 ani este necesar de:

  • Colesterol total – mai mic de 170 mg/dl;
  • LDL colesterol – mai mic de 110 mg/dl;
  • HDL colesterol – mai mare de 45 mg/dl.

Pentru barbati cu varsta mai mare sau egala cu 20 de ani este necesar de:

  • Colesterol total – intre 125 mg/dl si 200 mg/dl;
  • LDL colesterol – mai mic de 100 mg/dl;
  • HDL colesterol – mai mare de 40 mg/dl.

Pentru femei cu varsta mai mare sau egala cu 20 de ani este necesar de:

  • Colesterol total – intre 125 mg/dl si 200 mg/dl;
  • LDL colesterol – mai mic de 100 mg/dl;
  • HDL colesterol – mai mare de 50 mg/dl.

Conform studiilor, o mare parte din colesterol este sintetizat de catre ficat, iar un cholesterol marit, adica ceea ce este in exces, se depoziteaza in organism, pe peretii vaselor de sange. In timp, acesta poate contribui la aparitia diferitelor afectiuni grave ale inimii.

Ce inseamna colesterol marit?

Colesterol marit sau hipercolesterolemia reprezinta nivelul ridicat al grasimii in sange. Deseori, aceasta apare in combinatie cu un nivel ridicat de trigliceride (dislipidemie). Specialistii au descoperit ca nivelurile mari de grasimi din sange sunt asociate cu prezenta aterosclerozei.  

Drept urmare, placile de aterom (grasimi de pe vasele de sange) formate ingusteaza arterele. Acest lucru poate cauza infarct miocardic sau accident vascular cerebral. Tocmai din aceasta cauza, un colesterol marit prezinta un risc cardiovascular crescut.

Valorile ridicate (adica un colesterol marit) nu inseamna neaparat ca putem avea anumite afectiuni cardiovasculare, dar trebuie sa tinem cont de aceste rezultate. Este foarte important sa stim din timp care este nivelul colesterolului nostru, pentru a putea preveni eventuale afectiuni.

Colesterolul este alcatuit din lipoproteine cu densitate mare (HDL) cunoscute sub numele de “colesterol bun”, si lipoproteine cu densitate mica (LDL) numite si “colesterol rau”.

Click pe imagine pentru a afla mai multe despre produs!

Disponibil la

Ce inseamna LDL colesterol?

Low density lipoprotein (LDL) sau colesterolul rau ne indica un efect nedorit asupra organismului, pentru ca se coreleaza cu un risc cardiovascular ridicat. Asadar, un colesterol marit apare din cauza proprietatii lipoproteinei LDL de a transporta colesterolul de la ficat catre tesuturi. Acesta se depune pe stratul intern al peretelui arterial, iar in timp, formeaza placa de aterom (ateroscleroza).

Colesterolul LDL sau colesterolul rau:

valoare normala – sub 100 mg/dcl,
valoare buna – intre 100 – 129 mg/dcl,
valoare la limita – 130 – 159 mg/dcl,
valoare de risc – intre 160 – 189 mg/dcl,
valoare de risc crescut – nivelul colesterolului trece de 190 mg/dcl.

Ce inseamna HDL colesterol?

Pe de alta parte, cand spunem high density lipoprotein (HDL) ne gandim la colesterol bun, deci aduce beneficii organismului. Acesta indica o buna protectie cardiovasculara, scazand astfel riscul de accident vascular cerebral si de infarct miocardic. 

HDL este denumit “colesterol bun” pentru ca impiedica formarea placilor de aterom in vasele sanguine, protejand inima. Aceasta “protectie” este datorata legarii si transportarii colesterolului de la nivelul vaselor de sange si tesuturilor catre ficat. Acesta va fi ulterior degradat si eliminat din corp. Deci, combate aparitia unui colesterol marit.

Colesterolul HDL sau colesterol bun:

valoare normala – peste 60 mg/dcl,
valore la limita – intre 40 – 59 mg/dcl,
valoare de risc – mai putin de 40 mg/dcl (riscul de aparitie a afectiunilor inimii este ridicat pentru ca nu mai este protejata de colesterol bun.

Colesterol total – valori optime adulti

Prin cele patru investigatii enumerate mai jos se pot determina valorile pentru colesterol total din oragnism:

  • evaluarea statusului lipidic si al tulburarilor metabolice;
    • screening-ul dislipidemiilor primare si secundare si monitorizarea tratamentului lor;
    • monitorizarea factorilor de risc crescut pentru boala coronariana;
    • afectiuni ale tiroidei, renale, hepatice si pancreatice.

Valori normale pentru colesterol total:
valoare normala – pana la 200 mg/dcl,
valoare la limita – intre 201 – 240 mg/dcl,
valoare de risc – peste 240 mg/dcl.

In cazurile in care apare un profil ridicat al nivelului de cholesterol total, cauzele pot fi urmatoarele:

  • infectii sau inflamatii existente in organism;
    • stresul si oboseala;
    • genetic – istoric in familie de hipercolesterolemie;
    • dieta dezechilibrata, prea bogata in alimente grase si procesate.

Valorile normale ale raportului colesterol LDL/ HDL

In general, colesterolul nu se masoara izolat, ci in cadrul unui profil lipidic care se recolteaza in urmatoarea ordine:

  • colesterol total;
  • LDL colesterol;
  • HDL colesterol;
  • VLDL colesterol;
  • trigliceride;
  • non-HDL colesterol;
  • raportul dintre colesterolul total si HDL.

Aceasta recoltare de sange nu prezinta riscuri semnificative si se efectueaza simplu. Ca pregatire, este nevoie de repaus alimentar cu 12 ore inaintea momentului recoltarii.

Alimentatia si rolul ei in mentinerea unui nivel optim de colesterol

Pentru a scadea nivelul de colesterol rau din organism (LDL colesterol), este recomandat un stil de viata sanatos, bazat pe o alimentatie cat mai lipsita de grasimi rele, cat mai putin procesata, pe o hidratare constanta (doi litri de lichide/zi) si pe multa miscare.

Asadar, pentru a scapa de un colesterol marit este recomandata alimentatie fara prajeli, fara zahar si inlocuind carnea grasa (de porc, miel) cu peste. De asemenea, un colesterol marit poate fi provocat de alimente precum: mezeluri, cascavaluri si produse de patiserie. Deci si acestea ar trebui evitate.

Specialistii in nutritive recomanda consumul cu precadere al legumelor, dar nu si a tuturor fructelor, pentru ca acestea, fiind foarte coapte, contin fructoza, care ulterior se transforma in zaharuri nesanatoase.

Pentru o buna functionare a vaselor de sange, zilnic ar trebui sa consumam: ovaz, fasole, nuci, peste, soia, legume verzi (varza, ceapa, usturoi, ardei, salate, praz, anghinare), sfecla rosie, fructe (cirese, struguri, mere verzi, avocado). Carnea precum vita, puiul, curcanul ar trebui sa fie gatite la gratar sau fierte, iar produse precum paine, trebuie facute din faina integrala.

Click pe imagine pentru a afla mai multe despre produs!

Disponibil la

Pe langa alimentatie, administreaza si suplimente naturale de la Naturalis

Omega -3 Forte 1.000 mg este un supliment cu o formula concentrata de acizi grasi polinesaturati indispensabili functionarii sanatoase a inimii. S-a demonstrat stiintific ca femeile care consuma zilnic acizi grasi Omega -3 prezinta un risc cu 25% mai mic de aparitie a cancerului de san.

In plus, uleiul de peste (somon) din compozitia capsulelor este bogat in acizi grasi Omega -3, esentiali pentru stimularea capacitatilor intelectuale, cresterea rezistentei la imbolnaviri, reducerea concentratiei de colesterol, dezvoltarea armonioasa si mentinerea sanatatii organismului uman.

DHA contribuie la mentinerea vederii normale si a functiei normale a creierului. Efectul benefic se obtine in conditiile unui consum zilnic de 250 mg de DHA. EPA si DHA contribuie la functia normala a inimii. Vitamina E contribuie la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ.

Autor: Bettina Cristea

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: