fbpx

Alimente si plante care sprijina sanatatea ficatului

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Rezumat: timp de citire 30 de secunde

Ficatul este unul dintre cele mai complexe si importante organe interne, cu numeroase roluri in mentinerea sanatatii. El participa la procesul de detoxifiere a organismului, prin care se elimina substante nocive, la metabolizarea macronutrientilor, sinteza proteinelor plasmatice, factorilor de coagulare, precum si la stocarea anumitor vitamine si minerale esentiale. Fiind un organ cu importanta vitala, extrem de solicitat, ficatul are nevoie de atentie deosebita, in special in ceea ce priveste alimentatia.

Stilul de viata modern, caracterizat de o dieta dezechilibrata, bogata in grasimi saturate si foarte multe alimente ultraprocesate, consumul de alcool, fumatul si expunerea la poluanti sau diferite tratamente medicamentoase pot afecta ficatul si ii pot ingreuna functionarea. Din aceste motive, introducerea in dieta a anumitor alimente bune pentru ficat si plante pentru ficat poate cantari semnificativ pentru a mentine sanatatea ficatului.

In cele ce urmeaza, iti prezentam diferite alimente pe care sa le introduci in dieta zilnica pentru a sustine sanatatea ficatului, dar si diferite plante pentru ficat, cu potential medicinal dovedit si sustinut de numeroase studii.

Lista cu alimente bune pentru ficat

Sanatatea ficatului depinde foarte mult de ceea ce consumam. Nutrientii de origine alimentara ajung in mare parte la nivelul acestui organ, unde sunt procesati si transformati in energie sau, in egala masura, in substante utile organismului (prin anabolism).

De aceea, o alimentatie sanatoasa, care contine alimente bune pentru ficat, poate face diferenta intre un ficat sanatos si unul suprasolicitat. Inainte de toate, este important ca mesele zilnice sa fie bogate in alimente naturale, cat mai putin procesate, si sa includa surse de fibre, de vitamine, minerale si acizi grasi esentiali. Iata care sunt principalele alimente bune pentru ficat!

Nuci si seminte

Nucile, migdalele, semintele de in, dovleac sau floarea-soarelui contin acizi grasi omega-3, dar si proteine si fibre, care reduc inflamatia si sprijina functia ficatului. Studiile arata ca persoanele care consuma nuci in mod regulat, in cantitati moderate, au un risc mult mai mic de a dezvolta steatoza hepatica, cunoscuta si sub denumirea de „ficat gras”.

Avocado

Avocatul este considerat un „superaliment” datorita continutului crescut in acizi grasi sanatosi (poli- si mononesaturati), dar si antioxidanti precum glutationul, care ajuta ficatul sa elimine in mod eficient toxinele din organism.

Fructe si legume

Alte alimente bune pentru ficat sunt fructele si legumele, datorita continutului crescut de fibre vegetale, vitamine, minerale si antioxidanti naturali. Legumele crucifere precum conopida sau broccoli, varza, contin compusi fitochimici care sustin activitatea enzimelor de detoxifiere. Mai mult, citricele – bogate in vitamina C – stimuleaza sinteza glutationului. Fructele de padure, de exemplu afinele si zmeura, contribuie la sanatatea ficatului prin aportul important de polifenoli cu efect antiinflamator si antioxidant.

Condimente si uleiuri

Alimente bune pentru ficat pot fi considerate si ghimbirul, usturoiul si turmericul, care deseori sunt concentrate in suplimente hepatoprotectoare, datorita compusilor bioactivi cu roluri foarte importante in reducerea stresului oxidativ si inflamatiei. Uleiul de peste, bogat in omega-3, are potentialul de a reduce acumularea grasimilor la nivelul ficatului.

Uleiul de masline extravigin contribuie la sanatatea ficatului prin faptul ca este o sursa deosebit de importanta de grasimi sanatoase care asigura echilibrul lipidic, sprijinind si functia hepatica normala. Coriandrul are beneficii prin efectul sau detoxifiant si antioxidant natural.

Cereale integrale

De pe lista cu alimente bune pentru ficat nu puteau lipsi cerealele integrale – ovaz, quinoa, orz, orez brun – care asigura un aport important de fibre vegetale, vitamine din complexul B, dar si minerale, ajutand la mentinerea unui metabolism sanatos si reducand povara asupra ficatului.

De asemenea, fibrele vegetale ajuta la reglarea nivelului de glucide din sange (glicemia), aspect foarte important in prevenirea acumularii de grasimi la nivelul ficatului.

Peste gras

Alte alimente bune pentru ficat sunt somonul, macroul, sardinele sau heringul – surse excelente de acizi grasi omega-3, care reduc inflamatia si ajuta la mentinerea sanatatii hepatice. Exista o serie de studii care fac o asociere directa intre consumul de peste gras si scaderea riscului de a dezvolta boli hepatice cronice.

Oua

Ouale, desi uneori blamate si evitate pe nedrept, reprezinta o sursa importanta de colina. Colina este esentiala pentru metabolizarea grasimilor si prevenirea acumularii lor in ficat. Bineinteles, deoarece contin si colesterol, trebuie consumate cu moderatie, desi sunt alimente bune pentru ficat.

Lista cu plante pentru ficat

Fitoterapia, adica folosirea plantelor medicinale pentru prevenirea si tratarea bolilor, a devenit o parte tot mai importanta a medicinei moderne. Exista mai multe plante pentru ficat – care pot fi consumate sub forma de ceaiuri, capsule, tincturi, extracte standardizate – despre care se stie ca ajuta la protejarea acestui organ. Acestea contin substante bioactive care sprijina regenerarea ficatului, detoxifierea si amelioreaza inflamatia in contextul anumitor afectiuni, sustinand astfel sanatatea ficatului.

Ciulinul de lapte (armurariu)

Armurariul este una dintre cele mai cunoscute plante pentru ficat. Substanta sa activa, denumita silimarina, are efect antioxidant, antiinflamator si favorizeaza regenerarea celulelor hepatice. De fapt, silimarina defineste complexul a numeroase substante bioactive cu efecte medicinale.

Ghimbir

Ghimbirul este o sursa foarte importanta de antioxidanti naturali, dar nu numai. Intr-un studiu, s-a observat ca ghimbirul ajuta la reducerea nivelurilor de trigliceride si grasimi hepatice, ceea ce joaca un rol important in tratarea steatozei hepatice si prevenirea progresiei acesteia. Aceste plante pentru ficat pot fi folosite, de altfel, si drept condimente.

Lemn dulce

Radacina de lemn dulce contine glicirizina, un compus cu efect antiinflamator si antiviral, care poate proteja ficatul de leziuni cauzate de toxine si virusuri hepatice. Aceste plante pentru ficat se pot consuma, de exemplu, sub forma de ceaiuri sau suplimente alimentare.

Ceai verde

Ceaiul verde este bogat in catechine, antioxidanti naturali puternici care reduc stresul oxidativ, reducand riscul de boli inflamatorii hepatice (dar nu numai). Ceaiul verde poate fi consumat in forme standardizate, cate 2-3 cani pe zi.

Usturoi

Usturoiul stimuleaza enzimele hepatice implicate in detoxifiere, avand efecte dovedite nu doar in prevenirea infectiilor, ci si in ameliorarea inflamatiei. De asemenea, studiile sustin faptul ca acesta are rol si in stimularea sistemului imunitar, pe langa faptul ca sustine sanatatea ficatului.

Ginseng asiatic

Aceasta planta adaptogena poate reduce oboseala si inflamatia, iar studiile sugereaza ca are si un rol protector la nivel hepatic. De obicei, ginsengul se ia sub forma de suplimente (in formule standardizate).

Anghinare

Anghinarea stimuleaza secretia biliara si sustine la digestia grasimilor, sprijinind, astfel, functia hepatica si sanatatea ficatului. De asemenea, prezinta si efect antioxidant pentru ficat si, in cele din urma, pentru intreg organismul.

Menta

Menta are efect calmant si poate sprijini functia hepatica prin stimularea digestiei si reducerea disconfortului abdominal. Aceste plante pentru ficat pot fi consumate sub forma de ceaiuri.

Brusture

De pe lista cu plante pentru ficat nu putea lipsi brusturele, care are proprietati detoxifiante si se foloseste de zeci de ani pentru sanatatea ficatului, sub forma de ceaiuri sau suplimente. In mod obisnuit, radacina de brusture este cea mai des folosita, dar se pot folosi si partile aeriene.

Radacina de cicoare

Aceasta contine inulina si alte substante fitochimice, cu rol antioxidant si hepatoprotector. Prin urmare, cicoarea nu putea lipsi de pe lista cu plante pentru ficat.

Ginkgo biloba

Ultima specie pe lista cu plante pentru ficat este Ginkgo biloba care, desi este cunoscuta in mod special pentru efectele benefice asupra circulatiei si memoriei, sustine si sanatatea ficatului, in esenta prin aportul de antioxidanti naturali si substante antiinflamatorii.

In cele din urma, aceste alimente bune pentru ficat si plante care sustin sanatatea ficatului este de dorit, la modul ideal, sa fie integrate intr-o dieta echilibrata, parte a unui stil de viata cat mai sanotos – activitate fizica, odihna corespunzatoare, renuntarea la fumat si limitarea consumului de alcool!

sursa foto: shutterstock

Autor: Andrei Cioata

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: