fbpx

Afla ce inseamna ficat gras sau steatoza hepatica

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Daca te confrunti cu un ficat gras, atunci probabil ca stii ca aceasta denumire ii este atribuita datorita acumularii de grasimi in exces de tipul trigliceridelor in celula hepatica. Aceasta boala afecteaza intre 6 si 35% dintre oameni la nivel mondial si se mai numeste si steatoza hepatica, putand fi uneori dublata de o inflamatie a ficatului, caz in care este vorba despre o steatohepatita.

Aceasta afectiune va determina la randul ei o alta afectiune, ciroza hepatica, daca este insotita si de o fibroza a ficatului. Din nefericire, intre 8-20% dintre oamenii care vor face ciroza hepatica sunt predispusi sa dezvolte hepatocarcinom, adica cancer hepatic.

Pentru a sti care sunt cauzele declansarii unui ficat gras, cum il recunoastem, cum il tratam si ce putem face pentru ne feri de complicatii, mai departe am pregatit cateva informatii utile legate de aceasta afectiune.

Ficat gras – cum sa recunosti aceasta afectiune (simptome)

Desi, in general, un ficat gras nu va avea simptome usor de recunoscut sau care sa fie proprii acestei afectiuni, persoanele care au steatoza hepatica pot sa aiba deseori urmatoarele simptome: bolnavii vor simti o oboseala persistenta si vor fi lipsiti de energie si extenuati.

Mai mult decat atat, acestia vor avea dureri abdominale insotite de o inflamare usoara in dreapta abdomenului si de o durere subcostala. Acestea vor fi urmate in cele din urma de lipsa apetitului si de pierderea in greutate, insotite de stari de greata neobisnuite.

Cu toate acestea, desi simptomele respective nu vor da de inteles bolnavului ca sufera de steatoza hepatica, analizele de rutina in care se vor sesiza valorile modificate ale functiei hepatice, vor identifica declansarea unui ficat gras.

    Ficat gras nonalcoolic

    In general, in cazul unui ficat gras nonalcoolic nu se cunoaste cauza incarcaturii grase, dar s-a observat ca apare mai ales la oamenii care prezinta manifestari ale sindromului metabolic, cum ar fi diabetul, obezitatea, colesterolul sau trigligeridele serice crescute sau hipertensiunea arteriala.

    De asemenea, el poate aparea in special la persoane cu varste cuprinse intre 40 si 60 de ani, cu riscul de a dezvolta boli de inima din cauza obezitatii sau a diabetului de tip 2. Pe de alta parte, o steatoza hepatica nonalcoolica poate fi asociata si cu hipotiroidia, sindromul ovarului polichistic si apneea obstructiva in somn.

    Indeajuns de surprinzator este faptul ca boala data de ficatul gras nonalcoolic poate fi asemanatoare cu inflamatia si deteriorarea ficatului provocate de consumul excesiv de alcool, chiar daca persoana in cauza nu este consumatoare de alcool. Aceasta steatohepatita nonalcoolica poate progresa in acest context catre ciroza si insuficienta hepatica.

    Recomandari pentru pacientii cu ficat gras nonalcoolic

    De cele mai multe ori, persoanelor cu ficat gras nonalcoolic li se recomanda, din cauza predispozitiei de a lua foarte mult in greutate, sa slabeasca. Acestea vor fi nevoite sa isi schimbe stilul de viata sedentar, sa faca cat mai multa miscare si activitati recreative si sportive.

    Consumul de alcool trebuie evitat, in vreme ce dieta unei persoane cu ficat gras nonalcoolic ar trebui sa aiba un continut scazut de grasimi de origine animala. Simultan, ea ar trebui sa se bucure de un aport ridicat de fructe, legume, cereale integrale si de grasimi benefice pentru organism.

      Ficat gras alcoolic

      Dupa cum spune insasi denumirea, un ficat gras alcoolic va fi aparut, in principal, din cauza consumului excesiv de alcool. Acesta va duce la inflamarea si deteriorarea ficatului, daca, in functie de sex, oamenii vor depasi anumite cantitati de alcool.

      De exemplu, in cazul femeilor, un consum excesiv de alcool va insemna mai mult de 140 grame de alcool pe saptamana. La barbati, depasirea a 210 grame pe alcool va semnifica un consum ridicat de alcool.

      Cu alte cuvinte, pentru un consum sigur de alcool, femeile nu trebuie sa depaseasca 500 ml de bere sau 2 pahare cu vin pe zi, in vreme ce barbatii nu trebuie sa depaseasca 750 ml de bere pe zi sau 3 pahare cu vin.

      Recomandari pentru ficatul gras alcoolic

      Un ficat gras alcoolic apare pe fondul unui consum exagerat de alcool. Asadar, in prima faza, se recomanda renuntarea totala la consumul de alcool. De cele mai multe ori, consumul de alcool deregleaza si obiceiurile alimentare sanatoase, asa ca este recomandat sa se urmeze o dieta mai bogata in calorii si proteine decat inainte.

      Steatoza hepatica – metode de preventie

      Pentru a nu ajunge totusi in situatia in care dezvoltam o steatoza hepatica, este bine sa stim cum o putem preveni. De cele mai multe ori, metodele de preventie ale oricarei boli se incadreaza in acest tipar, al echilibrului atat in alimentatie si activitate fizica, cat si in consumul de bauturi alcoolice.

        Prin urmare, este indicat sa urmam un regim alimentar sanatos, redus in grasimi animale, dar bogat in legume, fructe si grasimi precum uleiul de masline, avocado. In ceea ce priveste sportul, este necesar sa facem miscare fara a ne forta, dar suficient cat sa ne ocrotim ficatul si a impiedica kilogramele in plus sa se acumuleze.

        In cele din urma, un consum de alcool responsabil, care sa respecte dozele indicate in functie de fiecare sex in parte ne vor tine departe de o steatoza hepatica.

        Daca vom invata sa respectam aceste masuri si vom acorda mai multa atentie stilului nostru de viata, vom diminua considerabil riscul de a fi afectat de steatoza hepatica. In acest sens, este recomandat sa ne facem o data pe an analizele specifice, de rutina, care sa ne ajute sa depistam din timp posibile probleme de sanatate care o pot include si pe cea de ficat gras, care pot pune in pericol buna functionare a organismului nostru.

        Steatoza hepatica sau ficatul gras – complicatii

        In cazul nerespectarii recomandarilor date de medic dupa depistarea afectiunii de ficat gras, acestea pot duce la complicatii severe, din cauza grasimii acumulate care va duce la distrugerea celulelor hepatice.

        In acest sens, in cazul unui ficat gras, se poate evolua, in prima faza, catre inflamatie, necroza si apoi regenerarea nodulara si proliferarea de tesut conjunctiv. Prin urmare, ficatul va creste in dimensiuni si ii va fi dereglat modul de functionare normal.

        Daca steatoza hepatica a fost cauzata de infectia cu virusul hepatic B sau C, ori de consumul de alcool, exista posibilitatea ca aceasta afectiune sa evolueze catre ciroza hepatica sau chiar catre cancer la ficat.

        Printre alte complicatii ale unui ficat gras se numara si: fibroza hepatica (deseori intalnita la oamenii cu diabet ce nu au un regim alimentar specific), edeme, ascita (acumularea de lichid in cavitatea peritoneala) sau icterul.

        Pentru a ne putea feri de declansarea unui ficat gras, este bine sa respectam anumite reguli simple, sa avem un stil de viata sanatos, cu o dieta echilibrata si bogata in nutrienti, cu activitate fizica moderata.

        Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: