fbpx

Alimente pentru o vedere mai buna

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Sanatatea ochilor este la fel de importanta precum sanatatea celorlalte parti ale corpului. Statisticile spun ca pana in anul 2030, numarul persoanelor care se confrunta cu boli oftalmologice se poate dubla, motivul principal fiind orele nesfarsite, petrecute in fata calculatorului, telefonului sau a televizorului.

In ultimii ani, mai multe studii clinice au aratat ca introducerea in alimentatie a unor nutrimente specifice, ajuta la pastrarea vederii bune, mai mult timp. Totodata, unele amelioreaza afectiunile oculare si chiar incetinesc evolutia lor.

In continuare, am enumerat o lista cu cele mai importante alimente pentru ochi. Iata care sunt!

Uleiul de peste (omega-3)

Numeroase studii stiintifice arata ca ar trebui sa consumam cel mai mult acizii grasi omega-3 marini cu lant lung, care se regasesc in ficatul de cod, deoarece acestia au efecte benefice asupra functiilor normale ale creierului, inimii si vederii.

Acestea mai demonstreaza ca acizii grasi omega-3 sunt esentiali pentru dezvoltarea normala a vederii, inca din perioada intrauterina a bebelusilor, in special in ultimul trimestru de sarcina, cand se definitiveaza formarea creierului fatului. Mai mult, acizii grasi omega-3 (in special, DHA) din uleiul de peste, asigura sanatatea ochilor si pot contribui la dezvoltarea abilitatilor de citire si de invatare.

Acizii grasi DHA (docosahexaenoic acid) si EPA (eicosapentaenoic acid) sunt vitali pentru functionarea normala a retinei si o dezvoltare corespunzatoa­re a acesteia.

Vitaminele A si B2

Vitamina A este un antioxidant care impiedica procesul de degenerare a corneei si retinei, protejeaza ochii si ajuta la mentinerea unei vederi normale. Cele mai bune surse de vitamina A sunt legumele de culoare verde inchis sau cele galbene, printre care se regasesc urmatoarele: morcovii, spanacul, patrunjelul proaspat, frunzele si inflorescentele de broccoli, dovleacul, castravetii cu coaja, cartofii dulci, ardeiul gras rosu, mazarea, rosiile, pepenele galben, caisele, fructele de mango si papaya, prunele si portocalele.

Vitamina B2 joaca un rol important in preventia anemiei, a migrenelor sau a cataractei. De aceea, medicii recomanda 1,3 – 1,7mg pe zi, adica echivalentul a 200 de grame de muschi de vita, alaturi de o portie de spanac. Principalele alimente bogate in vitamina B2 sunt:

– pestele, carnea rosie (carnea de vita) si de pasare (cum ar fi de curcan si pui),

– ouale,

– lactatele,

– sparanghelul,

– anghinarea,

– fructele de avocado,

– ardeii cayenne,

– coacazele,

– cerealele fortificate,

– algele marine kelp,

– fasolea si mazarea,

– ciupercile,

– nucile,

– patrunjelul,

– dovleacul,

– macesele,

– salvia,

– cartofii dulci,

– legumele crucifere (cum ar fi broccoli, varza de Bruxelles, spanacul),

– painea integrala,

– extractul de drojdie.

Vitaminele C si E pentru o vedere sanatoasa

Vitamina C este un antioxidant foarte cunoscut, care mentine vasele sanguine oculare sanatoase. Un studiu din 2016 arata impactul pe care il are vitamina C asupra progresului cataractei, in cazul a 334 de perechi de femei gemene. S-a descoperit ca pacientele care aveau o concentratie mai mare de vitamina C in organism au avut o reducere a riscului cu 33%. Pentru o vedere sanatoasa, doza zilnica recomandata de vitamina C este 90 mg, pentru barbati, sau 75 mg, pentru femei.

Vitamina C se gaseste in foarte multe fructe si legume, precum:

  • macese,
  • citrice (lamai, portocale, grepfrut) ,
  • kiwi,
  • legume verzi (varza kale, spanac, varza de Bruxelles, broccoli, mazare, sparanghel),
  • varza rosie,
  • ardei rosu, ardei verde si ardei iute,
  • capsune,
  • guava,
  • papaya,
  • pepene,
  • ananas,
  • fructe de padure (mure, catina, zmeura, fragi, merisoare),
  • telina,
  • conopida,
  • cartofi dulci,
  • rosii.

Vitamina E este un antioxidant natural esential pentru sistemul imunitar. Cand este combinata cu carotenoizi (luteina, zeaxantina), aceasta protejeaza celulele de stresul oxidativ, reducand riscul de DMLV. Totodata, persoanele care trec printr-o interventie cu laser, de corectare a vederii, cum este cheratectomia fotorefractiva, pot beneficia din plin de proprietatile vitaminei E. In astfel de cazuri, administrarea zilnica a acestei vitamine, impreuna cu vitamina A, imbunatateste vederea si ajuta vindecarea.

Intrucat corpul uman nu poate sintetiza singur vitamina E, trebuie asigurat aportul zilnic din alimente sau suplimente. FDA-ul american recomanda 27 mg pe zi. Vitamina E poate fi gasita in nuci si cartofi dulci. 

    Beta-carotenul

    Beta-carotenul este un carotenoid, din cei 700 existenti, si are culoarea galben-portocalie. Efectele acestuia asupra sanatatii ochilor au facut obiectul mai multor studii. Un studiu din 2016 arata ca aportul crescut de carotenoizi reduce riscul degenerescentei maculare legate de varsta (DMLV).

    De asemenea, un studiu din 2017 arata ca aportul mai mare de legume si fructe care contin beta-caroten, dar si alfa-caroten si vitamina C, poate avea efect protector impotriva AMD (boala ochilor, care provoaca vederea incetosata) la fumatori. Chiar daca un consum ridicat de morcovi nu ofera o „vedere mai agera”, poate mari vitalitatea ochilor persoanelor mai in varsta si celor care citesc mult.

    Zincul pentru vedere

    Zincul este esential pentru organism, deoarece regleaza nivelurile de vitamina A. El ajuta la prevenirea si la incetinirea bolilor cronice de ochi, cauza majora a pierderii vederii la varstnici. Acesta are rol in reducerea riscului degenerescentei maculare legate de varsta (DMLV) si ajuta la mentinerea unei vederi normale. Studii actuale au demonstrat ca suplimentele zilnice cu 80 mg de zinc, combinat cu cupru si antioxidanti, pot sa reduca aparitia bolii cu 25%. Zincul se gaseste cu preponderenta in: carnea rosie, legume, fructe, peste, fructe de mare, lactate, oua si nuci.

    Zeaxantina si luteina pentru vedere

    Zeaxantina si luteina sunt antioxidanti ce au capacitatea de absorbi lumina albastra, diminuand astfel efectele negative ale acesteia asupra ochilor. De asemenea, luteina si zeaxantina neutralizeaza direct radicalii liberi formati in retina. Cele mai multe studii au descoperit ca o alimentatie bogata in luteina si zeaxantina poate incetini degradarea vederii, putand preveni aparitia cataractei.

    Luteina se gaseste in cantitati mari in: spanac, kale (varza furajera), dovlecei, salata verde, fistic, galbenus de ou, sparanghel, broccoli, praz, porumb, patrunjel si coriandru, iar surse bogate de zeaxantina sunt in: porumb, galbenus de ou, piper galben si praz.

    Pentru a sustine sanatatea ochilor, Naturalis a creat VizualMax, un supliment alimentar care sa ajute la mentinerea acuitatii vizuale. Acesta are la baza o formula avansata, compusa din 10 substante active, cu actiune benefica dovedita asupra sistemului vizual: vitaminele A, B2, C, E, zinc, seleniu, cupru, luteina si zeaxantina, din surse naturale, dar si acizi grasi esentiali omega-3.

    Produsul reduce riscul de boli oculare, protejeaza ochii de stresul oxidativ si de lumina albastra daunatoare, contribuie la inlaturarea oboselii vizuale si faciliteaza adaptarea vederii la intuneric.

    Autor: Bettina Cristea

    Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: