fbpx

Suplimentarea cu vitamina B12 – cand si cum ar trebui sa o faci

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Tema aleasa pentru acest material a devenit una de interes pe masura ce dietele vegetariene sau vegane au inceput sa castige tot mai mult in popularitate, atat din considerente care tin de silueta sau de sanatate, dar si din considerente etice. Legatura suplimentarii alimentatiei cu vitamina B12 si dietele de care am amintit consta in faptul ca aceasta vitamina se gaseste preponderent in produsele de origine animala, adica exact acele produse pe care vegetarienii le evita, iar veganii le exclud total din alimentatie.

Dincolo de beneficiile incontestabile pe care le aduc astfel de diete, acestea vin „la pachet” cu riscul aparitiei deficitului de vitamina B12, care este mai pronuntat in cazul veganilor – cei care au renuntat la consumul oricaror produse de origine animala. Pot exista si alte cazuri de persoane care sunt predispuse riscului de a avea deficit de vitamina B12, iar in cele ce urmeaza iti vom arata cand si cum trebuie facuta suplimentarea cu aceasta vitamina, pentru a evita o astfel de problema.

Ce este vitamina B12

Vitamina B12 este numita si cobalamina, facand parte din cele 8 vitamine care alcatuiesc complexul B. Are mai multe roluri importante in organismul uman, contribuind la buna functionare a sistemului nervos, la productia de celule sanguine si la metabolizarea proteinelor si grasimilor. De asemenea, este implicata in sinteza ADN-ului si totodata mentine integritatea tecilor de mielina – acel invelis care protejeaza celulele nervoase.

Desi este atat de importanta, organismul uman nu are capacitatea de a sintetiza vitamina B12, spre deosebire de animale. Acestea au in tractul intestinal o flora bacteriana specifica, mentinuta prin intermediul plantelor pe care le consuma, care are aceasta capacitate de sintetizare a vitaminei B12. Se remarca in primul rand rumegatoarele, insa acest nutrient este sintetizat si in organismul altor animale. Asa se explica prezenta vitaminei B12 in carne, lapte si oua, care sunt considerate principalele surse ale acestui nutrient esential.

    Cand trebuie sa iei in calcul suplimentarea cu vitamina B12

    Exista anumite persoane predispuse la deficitul de vitamina B12, iar daca te regasesti in una din categoriile pe care le vom enumera mai jos, trebuie sa iei in calcul suplimentarea cu acest nutrient inainte de aparitia primelor semne specifice ale unei astfel de carente.

    Dietele vegane si vegetariene

    Dupa cum spuneam, persoanele care adopta o astfel de dieta, prezinta un risc sporit de a avea deficit de vitamina B12, din cauza aportului scazut asigurat de alimentatie. Dieta vegana presupune excluderea totala a produselor de origine animala, in timp ce dieta vegetariana permite consumul de oua si lactate, excluzand insa carnea din meniu. Dintre toate produsele de origine animala, carnea este cea mai bogata sursa de vitamina B12, asa ca si vegetarienii pot avea deficit din aceasta vitamina, chiar daca le este permis consumul de oua si lactate.

    Varsta inaintata

    Odata cu inaintarea in varsta, capacitatea organismului de absorbi nutrientii din alimente scade, iar astfel apare si riscul deficitului de vitamina B12. Consecintele pot fi mai grave decat in cazul persoanelor mai tinere care dobandesc un astfel de deficit doar pe fondul alimentatiei necorespunzatoare, intrucat de aceasta data pot exista si alte probleme de sanatate specifice varstei inaintate.

    Afectiunile gastrointestinale

    Afectiunile gastrointestinale, cum ar fi boala celiaca, boala Crohn si gastrita cronica, pot afecta absorbtia vitaminei B12 in mod direct. De exemplu, in cazul bolii celiace, care este caracterizata de intoleranta la gluten, mucoasa intestinala poate fi afectata, reducand capacitatea de absorbtie a nutrientilor, inclusiv a vitaminei B12. Totodata, in cazul bolii Crohn, inflamatia cronica a tractului gastrointestinal duce la malabsorbtie, ceea ce inseamna ca organismul nu poate absorbi suficienta vitamina B12 din alimente.

    In ceea ce priveste gastrita cronica, se reduce secretia de acid gastric necesar descompunerii alimentelor in stomac, iar in acest mod este afectata si absorbtia vitaminei B12 din intestinul subtire.

    Deficitul de factor intrinsec

    Factorul intrinsec este o proteina secretata in stomac de mucoasa gastrica, avand un rol esential in absorbtia vitaminei B12. Aceasta vitamina se leaga de factorul intrinsec, formand un complex care ajunge in intestin si permite absorbtia nutrientului in sange.

    Inevitabil, deficitul de factor intrinsec duce si la aparitia deficitului de vitamina B12, iar cauzele pot fi anumite boli autoimune, interventiile chirurgicale la nivelul stomacului sau intestinului subtire, gastrita si alte boli care afecteaza mucoasa gastrica.

    Cum sa faci suplimentarea cu vitamina B12

    Primul pas in suplimentarea cu vitamina B12 consta intr-o vizita la medic, cu care trebuie sa porti o discutie in privinta oportunitatii acestei masuri si a modului in care trebuie sa procedezi. Acesta iti ova pune o serie de intrebari referitoare la regimul alimentar, istoricul medical si anumite simptome specifice deficitului de vitamina B12, iar daca va considera necesar poate solicita efectuarea unui examen clinic precum si a unui set de analize.

    In functie de cele constatate, acesta iti va recomanda solutiile cele mai potrivite pentru a incepe suplimentarea cu vitamina B12.

    Exista trei variante prin care poti asigura organismului necesarul de vitamina B12  pe alta cale decat prin alimentatie, iar acestea sunt urmatoarele:

    Suplimente alimentare

    Suplimentele alimentare sunt produse care contin substante nutritive si se elibereaza fara prescriptie medicala sub forma de comprimate, capsule, tablete, pudre, lichide sau alte forme. Sunt concepute pentru a completa sau a suplimenta dieta obisnuita a unei persoane, atunci cand este dificil sa obtina suficienti nutrienti esentiali – asa cum este si vitamina B12 – din alimentatie sau in cazurile in care necesitatile nutritionale sunt mai mari decat cele obisnuite. Chiar daca nu este vorba de medicamente, ai nevoie de recomandarea medicului in privinta dozajului si frecventei administrarii.

    In cazul in care deficitul de vitamina B12 se datoreaza unor probleme de absorbtie prin tractul digestiv, se recomanda administrarea de suplimente alimentare sublinguale care, spre deosebire de cele orale, trec direct in sange, fara a mai ajunge in tractul digestiv.

      Solutii injectabile

      Administrarea sub forma injectabila se recomanda in cazul persoanelor cu forme mai severe ale deficientei de vitamina B12 si al celor care sufera de afectiuni gastrointestinale ce impiedica absorbtia din tractul digestiv a suplimentelor administrate pe cale orala.

      Vitamina B12 sub forma de solutiei injectabila se administreaza intramuscular de catre o persoana cu pregatire medicala si conform indicatiilor medicului.

      Alimente fortificate

      Alimentele fortificate sunt produse alimentare in compozitia carora a fost adaugata vitamina B12, recomandate in special celor care tin diete vegane sau vegetariene, pentru a-si completa necesarul nutritional din aceasta vitamina. Bineinteles, aceste alimente pot fi imbogatite si cu alte vitamine si minerale printre care si vitamina care face subiectul acestui material. 

      Cerealele integrale pentru micul dejun, laptele vegetal precum cel de soia, cocos sau migdale, sucurile de fructe, anumite produse de panificatie, precum si preparatele din soia care imita carnea sunt principalele categorii de alimente fortificate la care poti apela pentru a suplimenta aportul de vitamina B12.

        Semnele deficitului de vitamina B12

        Deficitul de vitamina B12 apare destul de rar, intrucat acest nutrient se inmagazineaza in ficat creandu-se astfel rezerve pentru o perioada mai indelungata. Totusi, pe fondul unei alimentatii  sarace in produse de origine animala sau al altor probleme despre care deja am amintit pot aparea carente care se manifesta in mod diferit de la caz la caz, insa simptomele caracteristice sunt urmatoarele:

        • Oboseala excesiva – oboseala persistenta si lipsa de energie sunt de obicei semnele timpurii ale deficientei de vitamina B12;
        • Slabiciune musculara – se manifesta prin dificultati in efectuarea unor operatiuni care necesita un minim de solicitare musculara sau o senzatie de moliciune la nivelul membrelor;
        • Anemie megaloblastica – lipsa vitaminei B12 poate duce la productia de celule sanguine anormale, ceea ce cauzeaza anemie megaloblastica. Aceasta forma de anemie se caracterizeaza prin producerea de celulele sanguine imature si de dimensiuni mari;
        • Probleme de concentrare si memorie – deficitul de B12 poate afecta functionarea normala a sistemului nervos, cauzand dificultati de concentrare, scaderea memoriei si stari confuze;
        • Tulburari cognitive – in cazurile severe, deficienta de B12 poate duce la tulburari cognitive manifestate prin dificultati de exprimare, tulburari de personalitate, perceptia eronata a spatiului si timpului, dificultati de asimilare a unor informatii simple;
        • Tulburari ale echilibrului – din cauza afectarii sistemului nervos periferic pot aparea probleme de echilibru si coordonare, insotite de senzatia de ameteala;
        • Tulburari de vedere – unele persoane cu deficienta de B12 pot experimenta modificari ale vederii sau vedere incetosata;
        • Furnicaturi si amorteala – aceasta senzatie se manifesta in special la nivelul mainilor si picioarelor, fiind un alt semn al afectarii nervilor periferici;
        • Modificari ale gustului – unele persoane cu deficit de B12 pot experimenta perceptii eronate ale gustului sau senzatii anormale in cavitatea bucala;
        • Irascibilitate – asociata deseori cu oboseala, irascibilitatea se manifesta printr-o stare de iritare si nervozitate aproape permanenta.
        Autor: Catalin Tantareanu

        Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: