fbpx

Armurariu, anghinare si silimarina – beneficii pentru ficatul tau

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Despre armurariu si anghinare se stie ca sunt plante cu proprietati miraculoase, mai ales cand vine vorba de tratarea afectiunilor hepatice. Silimarina extrasa din armurariu are aceleasi proprietati benefice precum planta in sine, drept urmare, silimarina este adesea intalnita in suplimentele alimentare.

Dintre proprietatile incontestabile ale fructelor (semintelor) de armurariu se numara si regenerarea celulei hepatice, in cazul cirozelor, insuficientei hepatice, dar ajuta si la eliminarea toxinelor din ficat. Planta de armurariu este considerata una dintre cele mai puternice antihepatotoxice din lume.

Silimarina are proprietati antioxidante, antivirale si antiinflamatorii, motiv pentru care se recomanda pentru prevenirea mai multor probleme de sanatate, de cele mai multe ori sub forma de supliment alimentar. Mai multe despre acest ingredient, atat de benefic ficatului, vei afla in continuarea acestui articol.

Anghinarea, pe de alta parte, este si ea recunoscuta pentru beneficiile ei multiple. Frunzele si radacina plantei se folosesc pentru efectele benefice pe care le ofera sanatatii ficatului si a inimii, dar si datorita actiunii pe care o are asupra reglarii nivelului de colesterol din organism.

Informatii despre armurariu

Planta cunoscuta ca armurariu este originara din tarile care se invecineaza Marii Mediterane, ulterior, fiind raspandita in toata Europa si Asia Centrala. In aceste zone, planta este considerata cu proprietati curative, insa, in America de Nord, este combatuta cu pesticide.

In Romania, planta de armurariu se gaseste pe zone necultivate. Aceasta creste sub forma de tufe si poate atinge pana la doi metri inaltime. Planta prefera solurile mai pietroase. Armurariul protejeaza ficatul, il detoxifiaza si sustine digestia.

In scop terapeutic, se folosesc doar semintele de armurariu, care se zdrobesc anterior. Acestea contin silimarina, bioflavonoide, aminoacizi, acid glutamic, acid fumaric, saponine, steroli, tocoferol.

    Informatii despre silimarina

    Desi silimarina (care contine silibina, silicristina, silidianina) se regaseste, in proportii variate, in majoritatea plantelor din familia ciulinului, armurariul sau Silybum marianum, care este si cea mai bogata sursa de silimarina din cate exista. Asa cum spuneam, europenii sustin ca silimarina din armurariu este foarte eficienta in protejarea ficatului.

    Ficatul este unul dintre cele mai solicitate organe din corp. Acesta are nevoie sa fie sustinut pentru o functionare optima a sa. Silimarina este eficienta datorita proprietatilor bioflavonoidice, antioxidante si detoxifiante.

    Totodata, consumul regulat de silimarina ajuta la cresterea nivelului de colesterol bun din sange, reusind astfel sa reduca riscul de dezvoltare a aterosclerozei. Aceasta mai sustine activitatea corecta a inimii, prevenind astfel afectiuni cardiovasculare grave.

      Informatii despre anghinare

      Consumul de anghinare aduce o serie de beneficii organismului, datorita continutului sau plin de nutrienti. Planta se cultiva, in special, pentru frunzele sale care au un continut de aproximativ 0,2 – 0,3% cinarina (un puternic antioxidant cu actiune hepatoprotectoare), pentru principiile amare azulenogene, care ajuta in detoxifierea ficatului, pentru enzime, sarurile de potasiu, magneziu. Mai mult, planta contribuie la mentinerea nivelului normal al lipidelor sangvine

      Fiind asemanatoare cu un ciulin, anghinarea are 80% apa, restul ingredientelor fiind reprezentate de:

      • proteine ​​- aproximativ 4%;
      • grasimi – aproximativ 0,1%;
      • carbohidrati – aproximativ 15%.

      Pentru a-si pastra cat mai bine proprietatile, planta anghinare se gateste la aburi.

      Anghinarea salbatica este membra a familiei de ciulini. Prin acest continut se explica proprietatile antioxidante ale plantei si de ce acest aliment ne poate proteja impotriva efectelor nocive ale radicalilor liberi.

        Armurariu (silimarina) si anghinarea – remedii din natura pentru ficatul tau

        Asadar, planta de armurariu si anghinarea sunt recunoscute pentru proprietatile benefice pe care le aduce ficatului, datorita substantelor bioactive pe care le au in compozitie: silimarina si cinarina.

        Adesea, in cazurile in care exista un ficat gras, specialistii recomanda administrarea silimarinei. Drept urmare, suplimente precum Naturalis HepatoSuport, Naturalis BilActiv Anghinare sau Benesio Hepafort, care au un continut ridicat de silimarina si de cinarina, sunt benefice pentru afectiunile hepato-biliare.

        HepatoSuport de la Naturalis mentine functionarea normala a sistemului imunitar si creste tonusul general, sustinand procesele naturale de regenerare a celulelor hepatice lezate. BilActiv Anghinare de la Naturalis este un remediu pentru afectiunile ficatului, detoxifierea acestuia si sanatatea intregului sistem digestiv.

        Benesio Hepafort contribuie la protejarea celulelor hepatice, datorita extractelor de silimarina, anghinare si a colinei. Pentru a ne bucura pe deplin de beneficiile silimarinei, trebuie sa incercam sa adoptam un stil de viata sanatos, si sa evitam pe cat posibil consumul de alimentele nesanatoase, alcoolul, tigarile, sa ne hidratam, sa ne odihnim si sa facem zilnic miscare.

        Autor: Bettina Cristea

        Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: