fbpx

Coada soricelului – beneficii si contraindicatii

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Unul dintre cele mai cunoscute remedii din natura, coada soricelului este o planta cu flori mici si albe, care creste pe pajistile din Romania si care este usor de recunoscut si utilizata, de regula, de catre femei, pentru afectiunile ginecologice.

Beneficiile acestei plante se observa si asupra altor organe, iar preparatele din aceasta se regasesc intr-o gama foarte variata, inclusiv in farmacii.

Coada soricelului poate fi administrata atat intern, cat si extern, prin bai si comprese. Pentru ca este atat de des intalnita in Romania, planta este recoltata masiv si chiar cultivata in unele locuri pentru obtinerea mai multor preparate medicinale benefice pentru organism. Se recolteaza atat floarea, cat si tulpina si frunzele.

Numele acestei plante in limba latina este Acillea millefolium si se spune ca provine de la Ahile, eroul legendar care a descoperit planta si a folosit-o pentru a trata mai multi soldati.

Informatii generale despre coada soricelului

Despre coada soricelului se poate spune ca este una dintre cele mai cunoscute plante folosite in scop medicinal. Are un gust amarui si poate fi intalnita in medicina naturista atat sub forma de ceai, cat si de tinctura sau siropuri.

Coada soricelului este o planta ierboasa, care are o tulpina de 20-60 cm si care are frunzele impartite in mai multe diviziuni si subdiviziuni, din care rezulta mai multe frunzulite, de unde si aspectul incretit caracteristic.

Florile de coada soricelului sunt de culoare alba si sunt vizibile de la distanta mare, avand un miros specific. Preparatele medicinale din planta contin in mare parte florile, dar in unele cazuri este recoltata toata partea aeriana, incluzand frunzele si tulpina. Mirosul este puternic aromat, facand coada soricelului o planta usor de recunoscut.

Coada soricelului – compozitie

Din compozitia plantei de coada soricelului nu lipsesc uleiurile esentiale. Uleiul esential se regaseste in proportie de 0.2-0.5% in flori si pana la 0.7% in frunze. De asemenea, planta contine si tanin, vitamina C, magneziu, steroli, zaharuri, substante flavonoide antiinflamatorii, alcaloizi, precum si principii active ce includ:

  • achileina;
  • acid aconitic;
  • acid formic;
  • acid linoleic;
  • acid miristic;
  • acid oleic;
  • acid palmitic;
  • acid probionic;
  • acid valerianoic;
  • acidul acetic;
  • acidul achileic;
  • acizi organici;
  • alcool cerilic;
  • alcool metilic;
  • asparagina;
  • azulen;
  • borneol;
  • camfen;
  • cariofilen;
  • chamazulene;
  • cineol;
  • colina;
  • fitosteroli;
  • limonen.
  • pinen;

Gratie complexitatii compozitiei sale, coada-soricelului are extrem de multe proprietati:

  • antiseptice;
  • astringente;
  • antispasmotice;
  • antiinflamatorii;
  • calmante;
  • cicatrizante;
  • diuretice;
  • depurative.

De asemenea, planta are si actiune vermifuga si datorita continutului sau se va dovedi ideala pentru refacerea celulelor hepatice si pentru impiedicarea formarii pietrelor la vezica. Per total, coada soricelului creste rezistenta organismului la infectii.

Nu in ultimul rand, planta contine glucide si proteine, dar si substante minerale. Azulena continuta de coada soricelului are efecte antispastice asupra musculaturii tubului digestiv, in timp ce terpineolul, taninurile si cineolul au efecte antiseptice.

Coada soricelului – indicatii terapeutice

Coada soricelului este cea mai cunoscuta planta care intra in compozitia tratamentelor ginecologice pentru femei. Ceaiul si tinctura sunt folosite atat intern, cat si extern, multe femei folosind ceaiul impreuna cu bicarbonatul de sodiu pentru bai de sezut saptamanale.

Ceaiul de coada soricelului are rolul de a regla fluxul menstrual, fiind indicat pacientelor cu amenoree sau care au menstruatia cu intarzieri foarte mari. De asemenea, planta reuseste sa previna si instalarea cancerului de col uterin.

Planta este folosita si in afectiunile digestive, in bolile diareice si pentru hemoroizi. In amestec cu alte plante care au o actiune similara, coada soricelului este ideala pentru a stimula digestia. Ceaiul de coada soricelului este indicat inclusiv in parazitozele intestinale

Planta este benefica si pentru afectiuni si probleme legate de piele. Unele preparate pe baza de coada soricelului pot chiar vindeca plagile si arsurile. In situatiile in care cineva se confrunta cu acnee si roseata, aceasta planta are rolul de a elimina toxinele de la nivelul pielii.

Coada soricelului – uz intern

In ceea ce priveste uzul intern, preparatele pe baza de coada soricelului sunt folosite in foarte multe scopuri.

Imbunatatirea functiilor digestive

Cu un continut ridicat in flavonoide si alcaloizi, coada soricelului are rolul de a ameliora durerile si afectiunile digestive, precum si pe cele ale sindromului de colon iritabil. Conform studiilor, aceasta planta medicinala va fi extrem de utila pentru tratarea balonarilor, durerilor de stomac si constipatiei.

    Tratarea infectiilor usoare

    Ceaiul de coada soricelului este ideal pentru tratarea infectiilor usoare, favorizand transpiratia si ducand la scaderea febrei, ceea ce transforma aceasta planta intr-un tratament natural excelent in cazul racelilor si gripelor sezoniere. Coada soricelului poate fi consumata sub forma de ceai pentru a trata secretiile nazale si chiar lacrimarea ochilor, dar si pentru a trata infectiile usoare.

    Echilibrarea sistemului hormonal

    Daca este consumat de catre femei, ceaiul facut din aceasta planta poate echilibra sistemul hormonal, atenuand starile de slabiciune si nervozitate si regland ciclul menstrual.

    Reglarea tensiunii arteriale

    Consumul de ceai sau tinctura de coada soricelului poate scadea tensiunea arteriala ridicata si are rezultate pozitive chiar si in cazul bolnavilor care se confrunta cu boli cardiovasculare.

    Combaterea afectiunilor colecistului

    Crizele de bila pot fi tratate cu ajutorul ceaiului de coada-soricelului, daca planta este consumata intr-o dieta sanatoasa.

    Sustinerea regenerarii ficatului

    Continutul ridicat al acestei plante in substante amare are rolul de a sustine regenerarea ficatului si de a-l detoxifia. Consumul de ceai de coada soricelului produce efecte diuretice, tonice si laxative si reprezinta un remediu bun pentru dereglarile hepatice.

    Prevenirea si tratarea astmului bronsic

    Deoarece contine uleiuri volatile puternice, coada soricelului are capacitatea de a relaxa vasele de sange si de a imbunatati respiratia.

    Tratarea diareii, flatulentei si crampelor

    Preparatele pe baza acestei plante au o actiune antispasmodica, avand rolul de a reduce spasmele musculare si de a contribui la reglarea functiilor gastrointestinale. Continutul de flavonoide este foarte important in acest sens.

    Calmarea durerilor menstruale si calmarea fluxului menstrual

    Medicina traditionala din intreaga lume recomanda preparatele pe baza de coada soricelului pentru a calma inflamatia tractului reproductiv feminin, pentru a regla fluxul menstrual si pentru a calma durerile menstruale. Coada soricelului reprezinta un emenagog de exceptie, ajutand la stimularea fluxului sangvin si incurajand aparitia menstruatiei.

    Tratarea starilor de anxietate

    Tratarea starilor de anxietate este o alta actiune terapeutica a plantei. Aceasta are un efect similar unor medicamente, daca este administrata in mod repetat pe termen scurt.

      Coada soricelului –uz extern

      In ceea ce priveste uzul extern, preparatele pe baza de coada soricelului au mai putine intrebuintari decat cele pentru uz intern. Totusi, planta este de mare ajutor si in aceste cazuri:

      Tratarea mastitei in mod natural

      Femeile care alapteaza si au simptome de mastita pot aplica atat comprese calde, cat si comprese reci cu ceai de coada soricelului, in mod alternativ. Senzatia ajuta la ameliorarea durerii si planta creste circulatia. In plus, planta contine proprietati antiinflamatorii si antibacteriene si este cu adevarat utila pentru femeile care alapteaza si sufera de mastita.

      Vindecarea ranilor si oprirea sangerarilor

      Extractul din frunze are efecte antiinflamatorii si antioxidante, ceea ce inseamna ca grabeste vindecarea ranilor. In plus, compozitia chimica a acestei plante este capabila si sa opreasca sangerarile. In forma de pudra, coada soricelului poate fi pusa pe rani pentru a opri sangerarea si pentru a elimina durerea, prevenind totodata infectarea ranilor, deoarece este un antiseptic natural.

      Coada soricelului – precautii si contraindicatii

      Atunci cand este ingerata pe cale orala intr-o cantitate prea mare, sub forma de diferite suplimente sau ceai, coada soricelului provoaca somnolenta si urinare in exces. Abuzul de coada soricelului poate cauza dureri de cap si chiar ameteli si nu este recomandat persoanelor care sufera de boli cronice. Extern, planta poate provoca iritarea pielii in anumite cazuri.

      Radacina plantei nu este in general considerata toxica, insa este important ca atunci cand pacientii folosesc uleiul extras din aceasta sa fie precauti. Radacina poate contine in cantitati mici tujona, o substanta toxica regasita si in pelin, care are efect narcotic asupra creierului.

      De asemenea, aceasta planta contine si curmarina, cu abilitati de subtiere a sangelui. De aceea, niciun preparat pe baza de coada soricelului nu va fi combinat cu medicamente care dilueaza sangele eliberate pe baza de prescriptie medicala.

      O alta precautie in ceea ce priveste consumul de preparate pe baza de coada soricelului este referitoare la femeile gravide si care alapteaza. Acestea trebuie sa ceara sfatul medicului inainte de a folosi planta.

      De asemenea, planta nu este recomandata pentru uz pediatric, din cauza lipsei de studii care sa determine daca utilizarea sa si a preparatelor pe baza de coada soricelului este sigura sau nu la copii.

      Coada soricelului interactioneaza si cu medicamentele pentru reducerea acidului din stomac, precum omeprazol. De asemenea, nu trebuie consumata alaturi de medicamente care cauzeaza somnolenta, precum somniferele si anticonvulsivele.

      Cert este ca inainte de a consuma remedii naturiste pe baza de coada soricelului, cei interesati trebuie sa discute cu medicul curant in cazul in care au orice alt tratament in curs de desfasurare sau daca iau alte medicamente.

      Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: