Glicerina si beneficiile ei pentru piele

Unul dintre cele mai folosite ingrediente din industria cosmetica este glicerina. Aceasta ajuta, in special, la fabricarea sapunurilor. Producatorii lucreaza foarte usor cu acest ingredient, glicerina nefiind sensibila la incalzire.

Aceasta a fost introdusa in tot felul de produse pentru ingrijirea pielii, pentru ca nu este straina organismului uman si, astfel, nu provoaca iritatii sau alergii. Glicerina este benefica pentru ingrijirea si igiena oricarui tip de piele, pentru ca o hidrateaza si are un efect reparator. Totodata, ea se poate folosi si pentru mentinerea parului sanatos.

Glicerina este un lichid vascos, cunoscut ca cel mai simplu alcool trihidroxilic. Este incolor, dulce, solubil in apa si are punctul de fierbere la 290°C. Glicerina se evapora si ingheata greu si constituie componentul de baza al grasimilor animale si vegetale.

Se spune ca ingredientul a fost descoperit de catre Scheele, in 1780, din greseala, in apele reziduale de la saponificarea grasimilor. Prin aceasta metoda se obtine si astazi pe scara mare glicerina. Aceasta se mai poate obtine prin fermentatia glucozei cu drojdia de bere in prezenta sulfitului de sodiu.

Ce este glicerina?

Glicerolul, cum mai este glicerina denumita, este un ingredient higroscopic, care atrage apa din atmosfera in piele. Ea este substantiva pentru piele, ceea ce inseamna ca dupa o curatare cu apa din ambundenta, aceasta nu iese de pe suprafața pielii, fiind astfel foarte utila in produsele de igiena.

Glicerina este inclusa atat in creme, lotiuni, tonere, lapte de corp si geluri, cat si in produse emulsionate. In general, doza care se regaseste in astfel de produse este intre 1% si 5%. Un dozaj de peste 10%, in produsele cosmetice, poate determina un efect negativ pielii, si anume deshidratarea, deoarece apa nu ar mai patrunde in straturile mai adanci ale ei.

Pentru persoanele ingrijorate de semnele lasate de acnee, e bine de stiut ca produsele pe baza de glicerol le pot combate. Acest lucru este datorat aportului pe care il are ingredientul la crearea unei tonifieri a pielii si prin reducerea aspectului semnelor aparute de-a lungul timpului, facand-o sa devina mai neteda.

Glicerina poate fi:

  1. Animala – se obtine din grasimea animala;
  2. Vegetala – obtinuta din uleiuri vegetale, precum cel de palmier, uleiul de sambure de palmier, uleiul de soia, uleiul de nuca de cocos etc;
  3. Sintetica sau semisintetica simpla – se obtine din sirop de trestie, porumb sau chiar din propilena.

Ce rol are glicerina?

Fiind un bun solvent vegetal pentru diferite substante, glicerina este utilizata in gemoterapie, fitoterapie si homeopatie, pentru extragerea principiilor active. Glicerolul se foloseste si in industria alimentara ca indulcitor sau la prepararea unor emulgatori folositi pentru crearea diverselor sosuri si maioneze, dar si la prepararea inghetatei. Si in industria constructiilor, glicerina ajuta la productia de adezivi sau clei.

De asemenea, este un ingredient care trebuie cautat de cei care sufera de acnee, deoarece ajuta la eliminarea celulelor moarte de la nivelul pielii, oferindu-i acesteia un aspect uniform. Glicerina elimină celulele moarte prin aportul de proteine, responsabile pentru dispunerea celulelor laolalta, dar si pentru prevenirea noilor celule formate. Prin furnizarea unui mediu optim pentru piele, glicerolul mentine tenul sanatos.

Glicerina se introduce in toate tipurile de produse de ingrijire a pielii, produse de ingrijire a parului, sapunuri, pasta de dinti, emulsii, odorizante, hidratante si diverse creme. Mai mult decat atat, in industria farmaceutica, glicerina se poate gasi in produsele pentru tratarea aftelor sau in supozitoare. Aceasta mai este folosita si la obinerea cearei pentru epilat.

Maceratul hidroglicerinic se poate prepara si acasa, prin amestecul glicerinei, a apei si a unei plante proaspete sau uscate. Ingredientul minune sporeste concentratia substantelor extrase din plante. Nu trebuie uitat faptul ca un dozaj de peste 10% de glicerina intr-un produs poate dauna pielii, daca este folosit pe termen lung.

Maceratul se prepara prin amestecarea a 60 gr de glicerina cu 40 gr de apa (de preferat sa fie distilata), peste care se adauga plante maruntite. Compozitia se amesteca lent si foarte bine, pentru ca substantele din plante sa fie extrase corespunzator. Reteta mai recomanda adaugarea unui conservant precum extrasul de grapefruit.

5 motive pentru care glicerina este recomandata in ingrijirea pielii

Asa cum mentionam mai sus, glicerina vegetala actioneaza ca un agent hidratant foarte puternic, atat pentru piele, cat si pentru par. Persoanele care se confrunta cu deshidratarea parului, din cauza sampoanelor dure, in special a celor antimatreata, ar putea sa foloseasca un sapun natural, cu glicerol, pentru a-si remedia problemele.

Motivele principale pentru care este folosită glicerina in produsele de ingrijire a pielii sunt:

  1. Pentru ca este considerats un hidratant intens pentru pielea uscata si predispusa la iritatii;
  2. Pentru ca are rolul de catifelant pentru piele;
  3. Pentru ca ajuta la elasticizarea pielii, facand-o sa arate mai intinerita;
  4. Pentru ca este higroscopica, adica are proprietatea de a absorbi umezeala din aer. Printre aceste substante se numara si: mierea, etanolul, metanolul, acidul sulfuric concentrat și hidroxidul de sodiu solid.
  5. Pentru ca este reparatoare, tratand diferite imperfectiuni ale pielii, precum cele provocate de acneea acuta, lasand astfel tenul uniformizat.