fbpx

Graviola si surprinzatoarele sale beneficii

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Graviola este un fruct tropical, care este folosit de multa vreme ca tratament naturist pentru afectiuni ale sistemului digestiv si al celui respirator.

Graviola este numele din limba portugheza, dar acest fruct este cunoscut si sub alte denumiri: soursop in engleza, corossol in franceza sau guanabana in spaniola, o denumire populara mai ales in Caraibe, in America Centrala si de Sud, unde arborele care produce acest fruct creste preponderent. Este cultivat si in Africa ori Asia de Sud-est, Mexic, ba chiar si in sudul Statelor Unite ale Americii, in Florida.

Arborele de graviola este un copac vesnic verde, cu numele stiintific Annona muricata. Pe langa proprietatile sale miraculoase in privinta sanatatii, fructul are un gust deosebit de bun – un amestec delicios de capsuni, ananas si citrice sau ananas, banana si papaya. Este in general cultivat pentru consum individual, ca fruct de gradina.

Cele mai multe controverse generate de Graviola sunt legate de presupusele sale proprietati in tratarea unor tipuri de cancere, aspect asupra caruia lumea medicala nu este convinsa.

Despre graviola, un fruct cu puteri miraculoase

Graviola este un fruct lung si spinos, ce masoara 20-30 cm si ajunge sa cantareasca pana la 2 kg, chiar si mai mult. Fructul este compus din membrane fibroase si o pulpa alba, cu multe seminte mari, dispersate, consumul direct al acestuia, fara prelucrare, fiind destul de dificila.

Pulpa moale si fibra fructelor sunt folosite pentru bauturi, deserturi si piureuri, precum si pentru o multitudine de tratamente medicale traditionale, populare in multe parti ale lumii.

In plus, graviola are un continut bogat de vitamine si nutrienti, printre care vitamina C, vitamina B6 si B12 si mai multi compusi antioxidanti, calciu, magneziu, zinc, potasiu si fosfor. Ca remedii naturale se foloseste atat sucul din fruct, cat si semintele pisate si decocturile din frunze.

De asemenea, frunzele pisate sunt folosite pentru a prepara un ceai puternic, care are, de asemenea, o serie de efecte benefice asupra corpului uman.

    Beneficiile graviolei

    Graviola are o multime de beneficii in privinta sanatatii, de la capacitatea de a elimina anumiti paraziti intestinali pana la stimularea sistemului imunitar si de la a calma durerea la a preveni anumite tipuri de cancer.

    Mai mult, graviola are efect calmant si sedativ, are efect antistres, ajuta la sanatatea sistemului respirator, are efect benefic asupra pielii, scade hipertensiunea arteriala, scade febra, combate diareea si stabilizeaza glicemia in cazul persoanelor care sufera de diabet.

    Ajuta la sanatatea gastro-intestinala

    Fiind bogat in vitamina C, graviola a fost folosita multi ani ca remediu natural pentru scorbut si dizenterie. Sucul fructului de graviola poate constitui un diuretic foarte eficient, ajutand la curatarea tractului gastro-intestinal si la eliminarea toxinelor si sarurilor in exces din corp.

    Gratie componentele sale antiinflamatorii, graviola poate reduce parazitii din intestin si poate atenua durerea sau iritatia de stomac sau de colon. Deoarece fructul este o sursa excelenta de fibre, poate ajuta in caz de constipatie, precum si la reducerea inflamatiei.

    Scade hipertensiunea arteriala

    Graviola poate dilata vasele de sange si scadea hipertensiunea arteriala, prin urmare nu este indicat persoanelor care au deja tensiunea arteriala foarte mica, decat dupa un consult medical. Gratie continutului ridicat de potasiu, ajuta la stabilizarea tensiunii arteriale. Si asta pentru ca potasiul are capacitatea de filtra substantele daunatoare din organism, inclusiv sarea.

    Are proprietati antiinflamatorii

    Potrivit unui studiu realizat in Brazilia, graviola s-a dovedit proprietatile antiinflamatoare. Un decoct (lichid rezultat in urma fierberii) din acest fruct aplicat pe zona dureroasa ajuta in caz de dureri articulare sau inflamatii, in afectiuni cum ar fi guta sau artrita. Compusii antiinflamatori din decoct pot accelera rapid vindecarea zonelor afectate, calmand durerea si imbunatatind flexibilitatea.

    Reduce afectiunile respiratorii

    Proprietatile antiinflamatoare ale graviolei ajuta la eliberarea cailor respiratorii, ameliorarea congestiei si calmarea iritatiilor, in caz de tuse, raceala sau alte forme de afectiuni respiratorii. Actionand partial ca expectorant, graviola elimina flegma si mucusul, reducand inflamatia cavitatilor nazale si a cailor respiratorii, accelerand vindecarea.

    Intareste sistemul imunitar

    Graviola este un fruct bogat in vitamina C, o ceasca de suc (225 ml) din acest fruct continand cel putin 46 de miligrame de vitamina C. Aceasta vitamina puternica este esentiala pentru cresterea imunitatii.

    Studiile au aratat faptul ca un deficit de vitamina C in dieta face ca organismul sa fie mai predispus la infectii. Graviola stimuleaza productia de celule albe din sange, in timp ce concentratia de antioxidanti ajuta la neutralizarea radicalilor liberi si la prevenirea bolilor cronice.

    Ingrijeste pielea

    Semintele fructului de graviola pot fi transformate intr-o pasta, care poate fi folosita ca astringent al pielii, ajutand la reducerea ridurilor si la eliminarea petelor cauzate de varsta. Prin aplicarea acestei creme in mod regulat pe zonele afectate, pielea va deveni mai stralucitoare si mai sanatoasa. In plus, pielea poate fi protejata, astfel, de infectiile bacteriene si microbiene.

    Are efect calmant si antistres

    Ceaiul de Graviola a fost folosit de secole ca metoda de calmare si de reducere a stresului. Avand proprietati antiinflamatoare si linistitoare, fructul devine un remediu foarte eficient in cazul persoanelor care sufera de stres excesiv si anxietate.

    De asemenea, ajuta la reglarea ciclurilor metabolice naturale, precum si a programului de somn, ceea ce face ca ceaiul de Graviola sa fie indicat si celor care sufera de insomnie sau au un somn intrerupt.

      Efect anti-herpes

      Un extract etanolic de coaja de tulpina de graviola si-a demonstrat eficacitatea impotriva unei tulpini standard a virusului herpes simplex.

      Ajuta in caz de diabet

      Frunzele si radacinile arborelui de graviola sunt utilizate pentru a stabiliza glicemia in cazul persoanelor care sufera de diabet, ajutand la scaderea concentratiei de glucoza in sange. Extractul de frunze de graviola scade stresul oxidativ hepatic in cazul pacientilor care sufera de diabet.

      Graviola – proprietati anticancer

      Unul dintre cele mai mari beneficii al graviolei, dar in acelasi timp inca nedovedit cu adevarat stiintific, sunt proprietatile sale in prevenirea sau chiar tratarea unor forme de cancer. Proprietatile sale antioxidante, care provin din prezenta acetogeninelor – molecule cu proprietati anticancerigene – au fost legate direct de prevenirea cancerului si de o reducere a dimensiunii unor tumori.

      Prezenta acetogeninelor este un fapt unic in cazul familiei plantelor din care face parte graviola, ceea ce face ca acest fruct sa fie privit cu fascinatie. Graviola este asociata pozitiv cu tratarea cancerelor de san, pancreas, prostata si plamani.

      In plus, anumite clase de compusi naturali din graviola par a fi eficiente in distrugerea celulelor care au supravietuit chimioterapiei. Astfel de celule pot dezvolta rezistenta fata de mai multi agenti care lupta impotriva cancerului.

      Unii specialisti sustin ca graviola ar fi de 10.000 de ori mai eficient comparativ cu un cunoscut medicament care lupta impotriva cancerului, dar astfel de cercetari sunt inca privite cu scepticism de experti si de lumea medicala. De aceea, pacientii care sufera de cancer trebuie sa discute cu medicul inainte de a introduce ceva nou in dieta si in planul lor de tratament.

      Suplimentele de graviola nu inlocuiesc medicamentele utilizate pentru tratarea cancerului si pot interactiona si cu alte medicamente prescrise deja.

      Modalitati de consum

      Graviola sub forma de fructe proaspete se gaseste in general doar in zonele in care acest fruct creste in mod natural. Exista insa si posibilitatea de a fi gasit sub forma de fructe congelate.

      Suc de Graviola

      Miezul de graviola este destul de greu de consumat ca atare, tocmai de aceea, de cele mai multe ori, este transformat in suc.

      Graviola capsule

      Exista si capsule de graviola, prezentate sub forma de suplimente alimentare si care pastreaza, in general, o buna parte din proprietatile fructului.

      Graviola – fruct pasat (piure)

      O alta forma populara in care poate fi consumat este cea de fruct pasat. Datorita texturii sale groase, piureul de Graviola se poate consuma ca atare sau in amestec cu fulgi de ovaz, iaurt grecesc sau smoothie.

      Graviola – contraindicatii

      Graviola poate cauza disfunctii neuronale si poate duce la simptome ce amintesc de boala Parkinson. De aceea, nu se recomanda consumul din acest fruct in cazul pacientilor care sufera deja de Parkinson. In plus, semintele lui contin alcaloizi despre care s-a demonstrat ca au efecte neurotoxice. De aceea, consumul de seminte de graviola este complet contraindicat.

      De asemenea, consumul in exces al fructului, indiferent sub ce forma – ca atare, sub forma de suc, de ceai ori de suplimente – poate distruge celulele nervoase si poate provoca tulburari ale sistemului nervos.

      Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: