fbpx

Muguri de pin – beneficii si utilizari

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Mugurii de pin au devenit in ultima vreme un remediu naturist tot mai popular, pe masura ce beneficiile lor au devenit cunoscute. Acestea se datoreaza numeroaselor substante aflate in compozitia mugurilor de pin, care s-au dovedit eficiente mai ales in tratarea afectiunilor respiratorii. Mugurii de pin pot fi folositi totodata si ca remediu pentru infectiile urinare, probleme la nivelul pielii, nevralgii si infectii gingivale.  

In cele ce urmeaza ne-am propus sa-ti expunem toate beneficiile utilizarii de muguri de pin si modurile in care acestia pot fi folositi pentru a le pune in valoare proprietatile.

Cum se recolteaza mugurii de pin

Mugurii de pin sunt de fapt conurile arborelui Pinus sylvestris, culese de timpuriu, inainte ca acestea sa se dezvolte. Recoltarea se face primavara de timpuriu, inainte ca aceste conuri sa apuce sa se deschida. Mugurii de pin se gasesc in varful ramurilor, fiind usor de recunoscut datorita frunzelor mai firave si de un verde mai deschis. Acestia se pot rupe usor cu mainile libere sau pentru mai multa eficienta poti folosi o foarfeca.

Aceeasi denumire este atribuita insa si semintelor de pin, care se gasesc in conurile deja deschise. In acest caz se culeg conurile care se lasa o perioada sa se usuce, dupa care sunt scuturate de seminte iar acestea se curata de coaja lemnoasa care le protejeaza.

    Care sunt substantele pe care le contin mugurii de pin

    Spre deosebire de brad, cu care este inrudit – ambii facand parte din familia coniferelor – pinul produce o cantitate mai mare de rasina ceea ce face ca mugurii sai sa aiba un continut mai bogat de substante benefice, in comparatie cu mugurii de brad.

    Mai precis, in compozitia mugurilor de pin poti gasi cantitati importante de vitamina A, vitamine din complexul B, precum si vitamina C si K, uleiuri esentiale, amidon, acid linoleic, tanini, vicasol si rasini. Cel mai important este insa pinenul, cel care confera mirosul caracteristic arborilor de pin si caruia i se datoreaza in buna masura beneficiile terapeutice ale mugurilor, despre care vom vorbi in capitolul urmator.

    Care sunt beneficiile utilizarii de muguri de pin

    Datorita proprietatilor specifice ale substantelor pe care le contin, mugurii de pin au multiple utilizari dupa cum urmeaza:

    Prevenirea si tratarea infectiilor respiratorii

    Cel mai adesea, mugurii de pin sunt folositi in perioada sezonului rece atunci cand se intensifica circulatia virusurilor care provoaca infectii respiratorii si totodata creste numarul de imbolnaviri. Mugurii de pin constituie un excelent remediu impotriva acestor afectiuni, intrucat calmeaza tusea, scad febra, decongestioneaza caile nazale si reduc inflamatia provocata de raceala si gripa. Sa nu uitam ca vitamina C este un nutrient ce asigura o sustinere puternica sistemului imunitar, iar mugurii de pin contin din belsug aceasta vitamina.

    Datorita acestor proprietati pot fi folositi atat in scop curativ, cat si in scop preventiv, mugurii de pin intarind sistemul imunitar si facandu-l astfel mai eficient in neutralizarea agentilor patogeni care provoaca infectiile respiratorii.

    Reglarea tranzitului intestinal

    Mugurii de pin sunt si o buna sursa de fibre alimentare, care au un rol important in asigurarea unei digestii sanatoase. Acestea adauga volum materiilor fecale care urmeaza sa fie eliminate pe cale naturala, ceea ce favorizeaza tranzitul intestinal si previne aparitia unor tulburari digestive cum ar fi constipatia sau balonarea. In acelasi timp, fibrele hranesc si flora bacteriana din intestine, implicata in procesul de digestie, si controleaza absorbtia glucozei si colesterolului din tubul digestiv in sange.

    Dezinfectarea ranilor deschise

    Mugurii de pin pot fi folositi si ca dezinfectant local datorita puternicului efect antimicrobian dat de flavonoidele si rasinile din compozitia lor. Se aplica pe leziunile deschise provocate de taieturi, zgarieturi, arsuri sau alte accidente si astfel se reduce riscul infectarii ranilor. De asemenea, acestea se vor vindeca mai rapid tot datorita efectelor benefice ale substantelor din mugurii de pin.

    Imbunatatirea vederii

    Mugurii de pin contin si luteina, care este un pigment organic din clasa carotenoidelor, ce se gaseste si in retina, acolo unde actioneaza ca un filtru care protejeaza impotriva razelor ultraviolete. Evident ca un aport suplimentar de luteina nu poate fi decat benefic pentru ochi, contribuind la imbunatatirea acuitatii vizuale si oferind un grad sporit de protectie la actiunea razelor solare.

    Coagularea sangelui

    Utilizarea de muguri de pin este recomandata si pacientilor care sufera de boli ce afecteaza coagularea sangelui. Am precizat mai devreme ca acestia contin si tanini, care sunt compusi organici solubili. Odata absorbiti in organism, acestia se dizolva in sange, conferindu-i mai multa consistenta si favorizand procesul de coagulare, esential pentru prevenirea unor hemoragii puternice.

    Reducerea apetitului

    Mugurii de pin pot fi si un bun aliat in curele de slabire, pentru ca te ajuta sa reduci portiile de mancare consumate zilnic, fara a te infometa. Pentru aceasta trebuie sa mesteci bine 2-3 muguri de pin cu 15-20 de minute inainte de masa. Rasinile din compozitia acestora reduc pofta de mancarea, astfel ca atunci cand te vei aseza la masa vei manca mai putin decat de obicei, chiar daca iti era foarte foame inainte.

    Cum se folosesc mugurii de pin

    Mugurii de pin sub forma de seminte sunt comestibili, asa ca pot fi folositi ca ingredient in diferite salate, sosuri, deserturi, sau efectiv se pot consuma ca atare.

    De asemenea, exista si alte modalitati prin care mugurii de pin pot fi utilizati, dupa cum iti vom arata in continuare.

    Sirop din muguri de pin

    Pentru aceasta reteta ai nevoie de doua cani cu muguri de pin, o portocala, o lamaie, 250 de grame de miere si un litru de apa. Portocala si lamaia se taie felii, dupa care se pun intr-o oala impreuna cu mugurii de pin. Se toarna apoi apa, iar vasul se pune pe foc mestecand in continuu pana cand apa da in clocot. Apoi se da focul la mic si se mai lasa jumatate de ora. Dupa aceea, sucul se lasa la racit circa 6 ore, se filtreaza si se adauga mierea, apoi se mai pune o data la fiert pana da in clocot.

    Ceai de muguri de pin

    Poate fi preparat din muguri de pin proaspat culesi sau uscati si maruntiti bine. La un litru de apa ai nevoie de circa 50 de grame de muguri de pin, dar poti creste cantitatea daca iti doresti o bautura mai concentrata. Apa se pune la fiert, iar cand da in clocot se adauga mugurii de pin, dupa care se inchide focul si se acopera vasul cu un capac. Se lasa la infuzat 10-15 minute, apoi poate fi consumat cu miere si lamaie. De asemenea ceaiul racit poate fi folosit si pentru gargara, in scopul calmarii durerilor in gat sau tusei.

    Tinctura din muguri de pin

    Tinctura este recomandata pentru uz extern, in scopul dezinfectari ranilor sau tratarii eczemelor cutanate. Ai nevoie de 200 de mililitri de alcool si 50 de grame de muguri de pin proaspeti, care trebuie sa fie bine zdrobiti pentru a-si elibera esentele. Peste mugurii astfel „prelucrati” se adauga alcoolul, iar recipientul se inchide etans cu un capac si se lasa cel putin 4 saptamani la macerat intr-un loc intunecos si rece. La cateva zile, recipientul trebuie agitat pentru a se amesteca mai bine ingredientele iar pentru a obtine o solutie pura, tinctura se filtreaza la finalul perioadei de macerare.

    Autor: Catalin Tantareanu

    Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: