fbpx

Complexul de vitamine B – rol si beneficii

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Vitaminele sunt substante nutritive de natura organica ce ajuta organismul sa functioneze si sa se dezvolte. Mai exact, vitaminele contribuie la cresterea si refacerea tesuturilor, functionarea sistemului imunitar si a tuturor celorlalte sisteme esentiale pentru functionarea organismului. Totodata, vitaminele au un rol important in producerea energiei necesare organismului pentru activitatile de zi cu zi.

Sunt cunoscute 13 vitamine esentiale pentru organismul uman, iar dintre acestea,  mai bine de jumatate se regasesc in complexul de vitamine B care contine 8 dintre ele.

 Este vorba de vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 si B12, fiecare avand un rol bine definit in buna functionare a proceselor metabolice si aducand o serie de beneficii despre care ne-am propus sa vorbim pe parcursul acestui articol.

Complexul de vitamine B –  generalitati

Cele 13 vitamine de care am amintit se impart in doua categorii principale, respectiv cele liposolubile – care se dizolva in grasime – si cele hidrosolubile – care se dizolva in apa. Complexul de vitamine B face parte din cea de-a doua categorie, alaturi de vitamina C, avand un rol important in transformarea nutrientilor din alimente in energie, in buna functionare a sistemului imunitar si a creierului. Totodata vitaminele B din acest complex au proprietati antioxidante si antiinflamatorii, protejand astfel si metabolismul celular.

Cele mai bune surse de vitamine din complexul B sunt produsele de origine animala si vegetala precum carnea, pestele, ouale, produsele lactate, plantele leguminoase si legumele cu frunze verzi.

Astfel de alimente trebuie sa fie consumate zilnic, pentru ca vitaminele B nu raman depozitate in organism, astfel ca „stocul” necesar trebuie sa fie completat permanent.

    Nu trebuie sa-ti faci griji in privinta excesului de vitamine din complexul B, intrucat organismul elimina in mod natural prin urina surplusul, ceea ce se intampla si cu vitamina C

    E drept ca exista si cazuri in care organismul poate sa aiba parte de un aport mai ridicat de vitamine B, insa excesul nu este toxic si rareori poate genera greturi, varsaturi, reactii alergice sau tahicardie.

    De cealalta parte, carentele de vitamine B pot avea consecinte nedorite, asupra carora vom reveni spre finalul materialului de fata.

    Lista de vitamine B – rol si beneficii

    Asa cum am precizat deja, complexul de vitamine B contine 8 vitamine esentiale pentru buna functionare a organismului. Fiecare dintre ele isi are rolul sau bine definit, aducand totodata o serie de beneficii dupa cum vei vedea in cele ce urmeaza.

    Vitamina B1

    Prima componenta a complexului de vitamine B se mai numeste si tiamina, care poate fi gasita in alimente precum ficatul, carnea de porc, cerealele integrale, orezul brun si mazarea.

      Rol si beneficii

      Vitamina B1 are o contributie importanta la sinteza glucozei si a altor nutrienti, in scopul obtinerii de energie. Totodata, ajuta si la transmiterea acestei energii intre celule, pe care le protejeaza in acelasi timp impotriva radicalilor liberi, datorita efectului sau antioxidant.

      Nu in ultimul rand, sustine functionarea sistemului nervos, fortifica sistemul muscular si ajuta inima sa functioneze normal.

      Vitamina B2

      Vitamina B2 este cunoscuta si sub denumirea de riboflavina, iar carnea (in special ficatul de vita), lactatele, ouale spanacul si broccoli reprezinta sursele cele mai bogate pentru acest nutrient.

      Rol si beneficii

      La fel ca intregul complex de vitamine B, si riboflavina ajuta la transformarea in energie a carbohidratilor, proteinelor si grasimilor. In acelasi timp, contribuie la absorbtia altor vitamine B si contribuie la sanatatea creierului, inimii, ochilor pielii si mucoaselor.

      Vitamina B3

      I se mai spune si niacina, putand fi gasita intr-o gama variata de alimente, insa fiind necesara prepararea termica a acestora pentru a permite organismului sa absoarba aceasta vitamina. Carnea de pui si curcan, tonul, somonul, macroul, ciupercile, cerealele integrale ouale si arahidele sunt doar cateva din sursele bogate in vitamina B3.

      Rol si beneficii

      Aceasta vitamina este implicata in procesul de multiplicare celulara si de reparare a ADN-ului, contribuind astfel la regenerarea tesuturilor musculare, nervoase sau epiteliale.

      De asemenea, regasim si in cazul sau un rol specific intregului complex de vitamine B, respectiv acela de produce energie din glucoza, grasimi si proteine. In acest mod, contribuie si la mentinerea glicemiei in limite normale, implicit la prevenirea aparitiei diabetului.

      Vitamina B5

      Vitamina B5 este una dintre cele mai des intalnite din intregul complex de vitamine B, motiv pentru care a fost denumita si acid pantotenic – cu referire la termenul din limba greaca „pantos”, care inseamna „de pretutindeni”.

      Rol si beneficii

      Vitamina B5 contribuie la sintetizarea glucozei din alimente, care apoi este transformata in energie la nivelul celulelor, fiind implicata si in sinteza hemoglobinei, a neurotransmitatorilor si a hormonilor steroizi.

      De asemenea, aceasta vitamina are un rol important in mentinerea nivelului optim de colesterol, eficientizarea consumului de oxigen pe parcursul activitatilor intense, precum si in vindecarea unor leziuni la nivel cutanat.

      Vitamina B6

      Ca si celelalte vitamine din complexul B, si aceasta are o denumire alternativa, fiind cunoscuta si ca piridoxina. De fapt, mai exista si alte doua forme de vitamina B6, respectiv piroxidal si piridoxamina, insa piridoxina este cea mai stabila dintre ele.

        Rol si beneficii

        Pe langa rolul de metabolizare a proteinelor, grasimilor si carbohidratilor, vitamina B6 este implicata si in producerea de hemoglobina, melatonina si neurotransmitatori.

        In acelasi timp, contribuie la functionarea normala a creierului, imbunatatind starea de spirit si prevenind stresul.

        Nu in ultimul rand, piridoxina are o contributie importanta la reglarea ceasului biologic al organismului.

        Vitamina B7

        I se mai spune si biotina, insa cea mai sugestiva denumire este cea de „vitamina memoriei”. Se gaseste in majoritatea produselor alimentare care contin vitamine din complexul B, insa in cantitati foarte mici. 

        Un alt inconvenient consta in faptul ca este foarte sensibila la caldura, fiind distrusa in cadrul proceselor de preparare termica sau conservare.

        Rol si beneficii

        Vitamina B7 este esentiala in procesul de refacere a tecilor de mielina, care protejeaza axonii celulelor nervoase, numite neuroni. Astfel, impiedica degenerarea cognitiva, iar  din acest motiv a fost supranumita „vitamina memoriei”.

        Aceasta vitamina contribuie si la reglarea nivelului de glucoza si colesterol din sange, prevenind astfel aparitia diabetului si a unor boli cardiovasculare.

        De asemenea, mentine sanatatea parului, a pielii si a unghiilor, contribuind si la transformarea nutrientilor in energie.

        Vitamina B9

        Cunoscuta si ca acid folic, vitamina B9 se gaseste atat in alimentele de origine animala cat si in cele de origine vegetala, dar se degradeaza rapid in timpul procesarii si depozitarii. De acea cea mai buna sursa de vitamina B9 o reprezinta legumele in stare cruda.

        Rol si beneficii

        Organismul are nevoie de vitamina B9 pentru sinteza ADN-ului, dar si pentru formarea globulelor rosii din sange. Totodata, acidul folic sustine sistemul nervos si contribuie la reglarea nivelului de glucoza si colesterol.

        Este important ca femeile gravide sa beneficieze de un aport optim de vitamina B9 in perioada sarcinii, intrucat aceasta este implicata in dezvoltarea placentei si a fatului.

          Vitamina B12

          Ultima vitamina din complexul de B-uri, dar nu si cea mai putin importanta, este denumita si cobalmina. Aceasta se gaseste cu precadere in alimentele de origine animala, in timp ce legumele si fructele au un continut foarte scazut. 

          Din acest motiv, vegetarienii sunt predispusi la deficit de vitamina B12, insa isi pot asigura aportul necesar cu ajutorul suplimentelor alimentare.

          Rol si beneficii

          Vitamina B12 asigura metabolismul aminoacizilor si homocisteinei, contribuind totodata la sintetizarea ADN-ului, la procesul de diviziune celulara si la cel al formarii globulelor rosii din sange.

          De asemenea, mentine sanatatea creierului si a inimii, asigurand in acelasi timp si reglarea nivelului de glucoza si colesterol din sange.

          Complexul de vitamine B – simptomele deficitului

          Toate aceste roluri si beneficii descrise mai sus nu ar fi posibile in lipsa unui aport optim de vitamine B, pe care organismul trebuie sa il primeasca zilnic. Deficitul de vitamine B se datoreaza in general unei alimentatii deficitare, bazate pe alimente procesate, conservate sau preparate termic dar si pe alimente cu un continut natural scazut de vitamine din acest complex.

          Simptomele deficitului de vitamina B1

          Deficitul de vitamina B1 duce la aparitia unei afectiuni numite „boala beriberi”, caracterizata printr-o serie de simptome specifice. Este vorba de pierderea poftei de mancare, aparitia oboselii, slabiciune musculara, furnicaturi la nivelul mainilor si picioarelor, tulburari nervoase si digestive.

          Simptomele deficitului de vitamina B2

          De aceasta data, simptomele se manifesta la nivelul pielii si al ochilor, dar pot afecta si sistemul nervos. Acestea constau in aparitia de crapaturi la colturile gurii, inflamarea limbii si a gatului, dermatita seboreica, vedere incetosata si neuropatie periferica.

          Mai pot aparea stari de oboseala, slabiciune si anumite probleme digestive.

          Simptomele deficitului de vitamina B3

          Si in acest caz, deficitul de vitamina determina aparitia unei afectiuni numite pelagra.

          Aceasta se manifesta prin oboseala, scaderea apetitului, iritabilitate, inflamatii la nivel cutanat, piele aspra, leziuni la nivelul cavitatii bucale si tulburari digestive.

          De asemenea, pacientii cu pelagra se confrunta deseori cu depresie, dar si cu alte tulburari de natura nervoasa.

            Simptomele deficitului de vitamina B5

            Si deficitul de vitamina B5 se manifesta mai intai prin oboseala, accentuata de aparitia insomniilor. Ulterior, apar crampele musculare, amorteli sau furnicaturi la nivelul membrelor, greturi si varsaturi. 

            Toate acestea dau  o stare generala de rau, iar uneori pot aparea si dureri si inflamatii la nivelul membrelor inferioare, cunoscute sub denumirea de „sindromul piciorului ars”.

            Simptomele deficitului de vitamina B6

            Deficitul de vitamina B6 se manifesta in special pe plan neurologic si la nivelul pielii, generand oboseala, iritabilitate, depresie sau stari confuze, precum si leziuni sau inflamatii cutanate. In formele severe, deficitul de vitamina B6 poate sta la baza aparitiei de convulsii.

              Simptomele deficitului de vitamina B7

              Caderea parului este de obicei primul semnal de alarma sesizat de persoanele care au deficit de vitamina B7, fenomen insotit de si de o fragilitate accentuata a unghiilor. Alte simptome specifice pot fi eruptiile cutanate, oboseala si starea de apatie,  tulburarile digestive si inflamatia limbii. 

              Pe fond psihic, deficitul de vitamina B5 se poate manifesta prin depresia si alte tulburari mintale.

              Simptomele deficitului de vitamina B9

              Deficitul de vitamina B9 poate duce la aparitia anemiei, scaderea apetitului si tulburari digestive insotite de greata. De asemenea, printre simptome se mai numara oboseala, starea se slabiciune, iritabilitatea dar si tulburari mintale precum paranoia.

              Pielea devine mia sensibila si se crapa usor, iar la nivelul limbii se produc inflamatii dureroase.

              Nu in ultimul rand, deficitul de vitamina B9 in cazul femeilor insarcinate poate duce la complicatii in timpul sarcinii si chiar al aparitia unor malformatii ale fatului.

              Simptomele deficitului de vitamina B12

              Nici simptomele deficitului de vitamina B12 nu difera foarte mult de cele descrise pana acum, insa acestea pot varia de la caz la caz.

              In general persoanele cu deficit de vitamina B12 se confrunta cu o stare accentuata de oboseala, amorteli sau furnicaturi la nivelul membrelor, slabiciune musculara si tulburari de echilibru, probleme digestive si tulburari de ritm cardiac.

              De asemenea, pot aparea tulburari de memorie si dificultati de concentrare, iar starea psihica este afectata, ajungandu-se uneori la depresie sau la un comportament irascibil.

              Autor: Catalin Tantareanu

              Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: