fbpx

Vitamina B2 (Riboflavina)

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Vitamina B2, cunoscuta si sub numele de riboflavina, este o vitamina solubila in apa, prezenta in majoritatea tesuturilor animale si vegetale. Vitamina B2 este o vitamina caracterizata prin culoarea sa galbena.

Este una dintre putinele vitamine produse de organism, dar cantitatea produsa in acest fel nu este suficienta pentru a satisface propriile nevoi ale corpului.

De aceea, este foarte importanta asigurarea unei cantitati suplimentare de vitamina B2 din surse externe, pentru a evita orice deficienta. Riboflavina este prezenta, de asemenea, in inima, ficat si rinichi, dar in cantitati foarte mici.

Riboflavina este una dintre cele opt vitamine B si are un rol important in a ajuta organismul sa transforme alimentele in energie. Vitaminele B sunt importante pentru mentinerea sanatatii pielii, a parului si a unghiilor, pentru sanatatea vederii, a sistemului nervos si ficatului.

De asemenea, vitamina B2 joaca un rol special ca antioxidant in combaterea radicalilor liberi – particule care deterioreaza ADN-ul si care contribuie la dezvoltarea unor afectiuni grave, precum cancerul.

Vitamina B2 – informatii generale

Riboflavina face parte dintre vitaminele B esentiale de care organismul nostru are nevoie in ceea ce priveste sustinerea functiei suprarenale, mentinerea unui sistem nervos sanatos si pentru a ajuta la procesele metabolice cheie.

Cuvantul „flavin” este derivat din cuvantul „flavus”, provenit din limba latina si care inseamna galben. Prin urmare, Riboflavina isi datoreaza de fapt numele culorii sale.

Fiind solubila in apa, vitamina B2 nu poate fi retinuta in organism si este eliminata rapid, prin urina. De aceea, este recomandata asigurarea necesarului de ribovlavina din alimente, printr-o dieta cat se poate de echilibrata, sau printr-un aport asigurat cu ajutorul suplimentelor alimentare.

Deoarece riboflavina este excretata prin urina, riscul unui supradozaj este aproape exclus. Singurul semn al administrarii unei cantitati prea mari de vitamina B2 este acela ca urina devine de culoare galben intens. Totusi, cantitati extrem de mari de riboflavina au fost asociate cu un risc crescut de calculi renali.

    Vitamina B2 si rolul sau in organism

    Riboflavina are roluri multiple in organism. Vitamina B2 contribuie la eliberarea de energie, prin interventia directa in metabolismul general al glucidelor, proteinelor, lipidelor si mai ales in oxidarea glucozei. Precum toate celelalte vitamine B, riboflavina joaca un rol esential in productia de energie.

    Este importanta atat pentru lantul de transport al electronilor producatori de energie, cat si pentru metabolismul moleculelor de grasime si convertirea in energie utila. In plus, vitamina B2 joaca un rol important in a ajuta organismul sa transforme alte substante nutritive, cum ar fi folatul si vitamina B6, in forme utilizabile.

    Apoi, riboflavina actioneaza in reducerea oxidarii si intervine la nivel celular in productia de elemente utile pentru buna functionare celulara. Astfel, vitamina B2 juta la prevenirea leziunilor celulare cauzate de radicalii liberi, peroxizi si metale grele. Proprietatile antioxidante ale riboflavinei (B2) o pot face importanta in prevenirea bolilor precum cancerul.

    Beneficiile riboflavinei

    De asemenea, vitamina B2 este implicata in productia de keratina si contribuie, astfel, la mentinerea sanatatii pielii, a unghiilor, a parului si a membranelor mucoase. Cei care sufera de imbatranirea prematura a pielii trebuie sa includa un ingredient care sa favorizeze rotatia celulelor pielii, precum si sa mentina nivelurile sanatoase de colagen, astfel incat pielea lor sa arate tanara, iar riboflavina fix la asta ajuta.

    Mai mult, echilibreaza si productia de ulei din celulele pielii, prevenind astfel uscarea pielii si aparitia si acnee in cazul celor tenul gras. Pentru a o face insa mai eficienta, riboflavina este amestecata cu altele, precum si pentru a-i creste durata de valabilitate. In plus, aplicarea produsului direct pe piele nu este la fel de benefica precum consumarea riboflavinei prin alimentatia din dieta zilnica.

    Riboflavina este, de asemenea, implicata in mecanismele care contribuie la mentinerea sanatatii vederii si ajuta la integrarea vitaminelor B3 si B6.

    Vitamina B2 sustine metabolizarea fierului, jucand astfel un rol in productia de celule rosii. Mai multi oameni de stiinta considera ca riboflavina este necesara pentru a facilita incorporarea fierului in celule, in timp ce un deficit de vitamina B2 ar afecta absorbtia fierului si ar duce la anemie.

    Vitamina B2 este, de asemenea, necesara pentru a ajuta organismul sa transforme alte vitamine din grupa B in forme care le fac utile pentru organism.

    Vitamina B2 din alimente

    Cele mai bune surse de riboflavina sunt reprezentate de lactate, in special laptele, iaurtul si branza de vaca, de cerealele integrale, de painea integrala, de migdale, carne – in special ficat de vita, carne de pasare, rinichi, peste -, orez salbatic si legumele verzi precum broccoli, varza de Bruxelles si spanac. De asemenea, ciupercile reprezinta o sursa bogata in riboflavina, dar si hrisca, drojdia si albusul de ou.

    Trebuie remarcat faptul ca riboflavina nu rezista la lumina, astfel ca alimentele ar trebui pastrate departe de lumina, pentru a le proteja. De aceea, in cazul produselor lactate, se recomanda ca acestea sa nu fie ambalate in sticla transparenta, care sa permita trecerea luminii, ci in ambalase de carton sau plastic.

    De asemenea, vitamina B2 se poate pierde in apa atunci cand alimentele sunt fierte sau tinute la inmuiat, asa ca trebuie avut in vedere si acest aspect atunci cand se gatesc alimente bogate in riboflavina.

    Simptomele deficitului de vitamina B2

    In cazul unei diete sarace in alimente care contin vitamina B2 se poate inregistra un deficit de riboflavina. Persoanele carora le lipseste vitamina B2 risca probleme digestive, stari prelungite de oboseala, vedere incetosata, sau umflarea gatului, insotita de dureri.

    De asemenea, fisurile si ranile din jurul gurii pot fi un semn al unei deficiente de riboflavina. Alte simptome includ ochii obositi sau rosii, limba umflata si sensibilitatea la lumina.

    Deficitul de riboflavina este mai frecvent in cazul persoanelor in varsta, al celor cu anumite afectiuni si la alcoolici. Deficitul de riboflavina (sau ariboflavinoza) se observa de obicei impreuna cu alte deficiente de vitamine din grupul B. In randul persoanele cu risc intra si cei care nu consuma lapte sau produse lactate.

    Printre alte semne si simptome ale deficitului de riboflavina se numara buzele crapate sau rosii, pielea uscata sau dermatita (o inflamatie neobisnuita a pielii caracterizata prin uscare simultana si descuamare grasa) si anemia – deficitul de fier.

    Exista doua tipuri de deficit de riboflavina: primar – rezultat din cauza unei diete slabe in produse cu contiut de vitamina B2 – si secundar – care apare pe fondul unor afectiuni care afecteaza absorbtia riboflavinei in intestine, organismul neputand utiliza vitamina B2, sau afectiuni care duc la cresterea extrema a excretiei vitaminei.

    De regula, s-au raportat simptome ale deficitului de vitamina B2 cand aportul zilnic de riboflavina scade sub 0,6 miligrame, in conditiile in care necesarul zilnic este de 1,1 mg in cazul femeilor adulte, respectiv de 1,3 mg kn cazul barbatilor. De asemenea, in cazul femeilor insarcinate, necesarul zilnic este de 1,4 mg, iar in situatia femeilor care alapteaza de 1,6 mg.

    Unele pastile contraceptive pot reduce, de asemenea, capacitatea organismului de a absorbi riboflavina, ceea ce face ca suplimentele alimentare de vitamina B2 sa fie benefice.

    3 beneficii ale suplimentelor cu vitamina B2

    Acestea sunt cateva dintre beneficiile obtinerii unei cantitati suficiente de vitamina B2 in organism:

    1. Ajuta la sanatatea pielii

    O cantitate optima de vitamina B2 ajuta corpul sa mentina echilibrul adecvat al pielii si previne afectiuni precum eczeme si dermatite. In caz contrar, este foarte posibil sa apara eruptii la nivelul pielii ori probleme precum piele uscata. Mai mult, riboflavina ajuta la vindecarea ranilor, fiind o componenta cheie pentru intretinerea tesuturilor si a celulelor.

    2. Creste metabolismul

    Caloriile sunt folosite pentru a produce energie pentru corp, iar vitamina B2 este cea care ajuta corpul sa transforme acele calorii in energie. Riboflavina descompune caloriile in proteine, grasimi si carbohidrati, apoi proceseaza aceste calorii si produce energie pentru corp.

    Toti nutrientii principali, cum ar fi carbohidratii, proteinele si grasimile pe care le furnizati corpului, au nevoie de vitamina B2 pentru descompunere. Practic, riboflavina ajuta corpul sa obtina energia necesara pentru procesele sale. Acest lucru se poate dovedi si mai util in cazul celor care consuma energie practicand un sport ori facand exercitii si miscare fizica.

    3. Ajuta la cresterea imunitatii naturale

    Vitamina B2 este necesara pentru procesul de sinteza a anticorpilor si sustine mecanismul natural de aparare al organismului sa se intareasca si sa protejeze impotriva infectiilor. De asemenea, riboflavina joaca un rol in protejarea sistemului nervos si in prevenirea mai multor tulburari ale sistemului nervos, printre care anxietatea, scleroza multipla sau boala Alzheimer.

    Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: