fbpx

Quercetina si imunitatea – cum poate ajuta aceasta la prevenirea virozelor

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Pentru ca suntem in pragul sezonului virozelor, am considerat necesar sa repunem pe tapet acest subiect, insistand pe metodele prin care astfel de probleme pot fi evitate, pentru ca intotdeauna este mai eficient sa previi decat sa combati.   

Pentru cine nu stie, virozele sunt infectii cauzate de virusi, care pot varia ca manifestari si intensitate in functie de natura agentilor patogeni, de cantitatea acestora, dar si de alti factori care difera de la persoana la persoana. Cele mai comune si totodata cele mai frecvente forme de viroza sunt virozele respiratorii precum raceala si gripa, iar acesta este si motivul pentru care am precizat mai devreme ca ne aflam in pragul sezonului virozelor.

Exista mai multi factori care te pot ajuta sa te protejezi de aceste infectii virale, iar unul dintre ei este quercetina. Nu stii ce este quercetina si la ce foloseste? Nicio, problema, pentru ca vei afla totul din randurile de mai jos.

Ce este quercetina?

Quercetina face parte din categoria flavonoidelor, fiind vorba de un compus chimic ce se gaseste in mod natural in structura vegetala a plantelor. Culoarea specifica a unor flori, fructe sau legume se datoreaza in buna masura prezentei quercetinei in tesuturile vegetale, insa acest compus are mult mai multe beneficii daca ajunge in organismul uman.

Printre aceste beneficii se numara si intarirea imunitatii prin mecanisme pe care le vom explica putin mai tarziu, ceea ce mareste rezistenta organismului in fata atacurilor virale.

    Care sunt sursele de quercetina?

    Spre deosebire de plante, organismul uman nu poate sintetiza singur quercetina, astfel ca pentru a beneficia de proprietatile acestei substante, aceasta trebuie sa fie procurata din sursa externa. Bineinteles, cea mai simpla si sanatoasa cale este alimentatia, mai precis consumul de produse vegetale care contin quercetina. Din fericire, oferta pe care natura ti-o pune la dispozitie este una foarte bogata si variata, astfel ca este aproape imposibil sa nu gasesti cateva alimente pe gustul tau.

    In general, fructele si legumele colorate sunt cele mai bogate surse de quercitna, iar daca vrei cateva sugestii le gasesti in lista de mai jos:

    • ceapa rosie;
    • ardei grasi;
    • rosii;
    • cirese;
    • morcovi;
    • fructe de padure;
    • orice fel de citrice;
    • mere;
    • struguri;
    • broccoli;
    • verdeturi.

    De asemenea lista poate fi completata cu vinul rosu si ceaiul negru sau verde.

    O alta sursa de quercetina pot fi suplimentele alimentare care contin aceasta substanta si care pot fi administrate sub diferite forme. Pentru o mai buna absorbtie este recomandat ca suplimentele sa contina si alte substante nutritive precum vitamina C, zinc, geniseina sau bromelaina.

    Cum influenteaza quercetina imunitatea

    Pentru a preveni virozele este nevoie in primul rand de un sistem imunitar puternic, care sa impiedice patrunderea virusurilor in organism si in acelasi timp sa fie capabil sa ii neutralizeze inainte de a se inmulti si a provoca infectii severe.

    Asa cum spuneam si quercetina joaca un rol important in imbunatatirea imunitatii, actionand pe mai multe planuri pe care le vom descrie in detaliu, dupa cum am promis mai devreme.

    Stimularea raspunsului imun

    Querecitina are capacitatea de a activa sistemul imunitar si totodata de a stimula activitatea celulelor specifice. Mai exact, acest compus stimuleaza limfocitele care actioneaza pentru recunoastere agentilor patogeni si apoi pentru eliminarea acestora, iar in acelasi efect stimulator il are si asupra productiei de anticorpi. Acestia sunt proteine specializate, cu un rol aproximativ similar cu cel al limfocitelor.

    In acelasi timp,  quercetina poate regla productia de citokine, substante chimice care controleaza raspunsul imun si faciliteaza comunicarea intre diverse tipuri de celule imunitare.

    Inhibarea multiplicarii virusurilor

    Odata patrunsi  organism, unde gasesc toate conditiile prielnice, agentii patogeni incep sa se inmulteasca, ceea ce amplifica riscurile asociate infectiilor si face tot mai dificila misiunea sistemului imunitar.

    Querecitina are un rol benefic si in acest sens, pentru ca inhiba multiplicarea virusurilor, actionand pe mai multe cai. In primul rand, poate interfera cu elementele ce alcatuiesc materialul genetic al virusurilor, suprimand astfel productia de noi particule virale. In acelasi timp, protejeaza celulele organismului impiedicand virusurile sa se ataseze si sa penetreze membrana acestora si totodata sa se multiplice. 

    Mai mult de atat, vine si in sprijinul celulelor deja afectate de virusuri, protejandu-le impotriva daunelor, amplificandu-le capacitatea de a face fata infectiei si totodata impiedicand virusurile sa se multiplice.

    Efectul antiinflamator

    Inflamatia este un raspuns normal al sistemului imunitar la stimuli precum infectiile de orice fel sau leziunile mai severe, dar in anumite circumstante acest raspuns poate fi exagerat. Consecinta este aparitia inflamatiei cronice, care poate afecta la randul sau sistemul imunitar.

    Si in acest caz, quercetina sprijina imunitatea prin reducerea productiei de citokine proinflamatoare, precum si prin inhibarea unor enzime care au acelasi efect, favorizand inflamatia.

    Totodata, datorita efectului antioxidant despre care vom vorbi imediat, quercetina reduce stresul oxidativ asociat inflamatiilor cronice.

    Efectul antioxidant

    Desi efectul antioxidant al quercetinei se rasfrange asupra radicalilor liberi si nu in mod direct asupra virusurilor si altor agenti patogeni, si aceasta proprietate poate ajuta sistemul imunitar sa protejeze mai bine organismul impotriva virozelor si altor infectii.

    Radicalii liberi sunt compusi chimici rezultati in urma proceselor metabolice sau ajunsi in organism prin intermediul alimentelor, care oxideaza celulele modificandu-le structura si afectandu-le functionalitatea. In mod normal, sistemul imuitar poate neutraliza acesti compusi nocivi, insa atunci cand numarul acestora depaseste capacitatea de aparare a organismului, apare stresul oxidativ, care consta in oxidarea celulelor si afectarea lor.

    Sistemul imunitar devine astfel suprasolicitat, ceea face ca organismul sa devina mai vulnerabil in fata agentilor patogeni, sporind riscul aparitiei virozelor. Aici intervine quercetina care, prin efectul sau antioxidant, sustine sistemul imunitar in lupta impotriva radicalilor liberi, neutralizand acesti compusi. Se reduce astfel presiunea asupra sistemului imunitar odata cu ea, riscul stresului oxidativ. De asemenea, dispare si riscul inflamatiilor cronice generate deseori de actiunea radicalilor liberi, despre care am precizat deja ca poate afecta sistemul imunitar.

    Care este cantitatea optima de quercetina?

    Determinarea cantitatii optime de quercetina se face in functie de mai multi factori precum, varsta, inaltimea si greutatea, starea de sanatate si eventualele tratamente administrate la momentul respectiv. Asadar  nu se poate preciza o doza standard care trebuie administrata, aceasta si pentru ca printr-o alimentatie normala poate fi asigurata cu usurinta o cantitate suficienta. Prin urmare, consumul zilnic de fructe si legume din categoria celor enumerate este singura recomandare ce poate fi facuta in acest sens.

    In ceea ce priveste suplimentele alimentare pe baza de quercetina, de aceasta data dozele zilnice trebuie sa fie intre limitele de 500 si 1.000 de miligrame, administrate in cantitati mai mici pe tot parcursul zilei. Oricum, in cazul in care vrei sa apelezi la o astfel de varianta este recomandat sa te consulti mai intai cu un medic sau un nutritionist, care iti poate spune daca aceasta este cea mai buna optiune si totodata iti va face si alte recomandari de care sa tii cont.

    Este putin probabil ca prin consumul obisnuit de fructe si legume cantitatea de quercetina din organism sa ajunga sa depaseasca pragul maxim de siguranta, insa acest lucru se poate intampla ca urmare a administrarii necontrolate de suplimente alimentare. In astfel de situatii, o cantitate prea mare de quercetina in organism poate genera anumite reactii adverse manifestate prin ameteala, durere de cap, diaree si alte tulburari digestive.

    Exista si anumite contraindicatii legate de consumul de quercetina, iar acestea se adreseaza in special persoanelor cu afectiuni renale sau hepatice severe, precum si celor care urmeaza un tratament cu medicamente anticoagulante.

    Nu in ultimul rand, trebuie sa mai retii ca aceasta substanta poate provoca si reactii alergice, astfel ca in cazul in care apar eruptii cutanate, mancarimi, inflamatii si alte simptome anormale trebuie sa incetezi administrarea de quercetina si sa ceri sfatul unui medic.

    Autor: Catalin Tantareanu

    Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: