fbpx

Vitamina B5 (acid pantotenic)

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Vitamina B5 (sau acidul pantotenic) este esentiala pentru metabolismul diferitilor nutrienti energetici: carbohidrati (zaharuri), lipide (grasimi), aminoacizi (constituenti ai proteinelor). Contribuie la sinteza de catre organism a steroizilor, adica a colesterolului si a derivatilor sai: sarurile biliare si hormonii sexuali.

Descopera rolul acestei vitamine, contributiile sale nutritionale, riscurile asociate carentei sau supradozajului, precum si aplicatiile sale medicale.

Vitamina B5 – informatii generale

Vitamina B5 este, de asemenea, cunoscuta sub numele de acid pantotenic. Este o vitamina solubila in apa care face parte din grupul de vitamine B si, ca toate vitaminele, este esentiala in cadrul multor procese vitale.

Doza zilnica recomandata de acid pantotenic este de 5 mg pe zi pentru adulti. La femei, cerinta creste la 6 mg pe zi in timpul sarcinii si la 7 mg pe zi in timpul alaptarii. La copii, variaza de la 2 mg la 5 mg, in functie de grupa de varsta.

Sa vedem la ce foloseste vitamina B5, ce proprietati, functii si beneficii are.

    Acidul pantotenic si rolul sau in organism

    Vitamina B5 serveste la reglarea diferitelor functii in organism si, in special, contribuie la sinteza coenzimei A, o molecula care intervine in reactiile celulare aflate la baza metabolismului energetic, adica acele reactii care duc la producerea energiei necesare tuturor celulelor.

    Acidul pantotenic este implicat si in sinteza acizilor grasi si, prin urmare, in metabolismul hormonilor steroizi si neurotransmitatori, precum si in utilizarea proteinelor, carbohidratilor si a vitaminei D.

    Coenzima A, pentru sinteza careia este necesara vitamina B5, este implicata in reactiile metabolismului energetic mitocondrial, adica in intreaga serie de reactii care permit celulei sa produca energia necesara proceselor vitale.

    Din acest motiv, functiile vitaminei B5 sunt multiple si joaca roluri importante pentru bunastarea intregului organism si, in special, a muschilor, a sistemului nervos, a sistemului imunitar, dar si a pielii si a parului.

    Exista, de asemenea, o legatura intre acidul pantotenic si parul sanatos: aceasta vitamina promoveaza cresterea parului si incetineste ingrasarea acestuia, deoarece contribuie la productia de melanina.

    Acidul pantotenic este esential pentru pastrarea functiilor normale ale pielii. De fapt, diverse studii arata ca este importanta pentru hidratarea si elasticitatea normala a pielii, de exemplu prin activarea proliferarii fibroblastelor, celule ale dermei cu rol important in regenerare.

    In cadrul sistemului nervos, vitamina B5 participa atat de mult la procesele de mielinizare si la sinteza unor neurotransmitatori, incat se crede, de asemenea, ca are un rol protector in cazul bolilor neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer.

    Proprietatile vitaminei B5 isi gasesc, de asemenea, aplicatie in buna functionare a sistemului imunitar: s-a demonstrat ca vitamina B5 este capabila sa inhibe cresterea si proliferarea unor microorganisme patogene prin reglarea activitatii unor celule ale sistemului imunitar.

    • Naturalis Crema revitalizanta cu Q10 si ulei de trandafiri x 50ml
    • Disponibil la

    Vitamina B5 din alimente

    Cum acidul pantotenic isi datoreaza numele faptului ca este prezent in multe surse de hrana, il gasim in aproape toate alimentele, dar mai ales in carne si derivatii sai (oua si lapte), in peste, crustacee, fructe uscate si proaspete, in cereale integrale.

    De asemenea, este usor sa gasim alimente cu vitamina B5, deoarece exista multe alimente cu adaosuri de vitamine, adica alimente procesate in care s-a adaugat acid pantotenic. Asadar, chiar daca urmezi o anumita dieta, nu ai cum sa ajungi sa suferi de hipovitaminoza B5.

    Cu toate acestea, vitamina B5 este deosebit de sensibila la caldura, deci se degradeaza usor dupa prepararea alimentelor, astfel incat alimentele care pastreaza vitamina B5 intacta sunt cele care pot fi consumate crude sau usor gatite.

    Iata alimentele cu cel mai mare continut de vitamina B5, in mg/100 g

    • Ficat de vita 8.10
    • Caviar, oua de sturion 3.5
    • Lapte de vaca degresat, praf 3.28
    • Arahide 2,66
    • Inima de vita 2.40
    • Pastrav 1,94
    • Oua de gaina intregi 1,77
    • Homar 1,63
    • Nuci uscate 1,60
    • Alune uscate 1,51
    • Orez brun 1.5
    • Piept de pui 1.26
    • Carne de miel 1.19
    • Avocado 1.10
    • Cacao pudra 1.10
    • Sunca cruda 1,07
    • Sunca prajita 1,03
    • Somon 1,02
    • Hering 1,01
    • Castane uscate 0,92
    • Curmale deshidratate 0,81
    • Caise deshidratate 0,70
    • Calamar 0,68
    • Rodii 0,57
    • Fistic uscat 0,52
    • Smochine uscate 0,51
    • Iaurt grecesc 0,50
    • Coacaze negre 0,40
    • Portocale 0,37
    • Banane 0,36
    • Lapte integral de vaca 0,35
    • Capsune 0,3

    Vitamina B5 te ajuta sa slabesti?

    Exista o legatura intre vitamina B5 si pierderea in greutate?

    Dupa cum am mentionat, vitamina B5 este esentiala pentru ca celulele noastre sa produca energie pornind de la macronutrientii pe care ii introducem in organism prin alimente. In acest sens, contribuie la transformarea alimentelor pe care le consumam in energie utila pentru procesele celulare prin indepartarea eventualelor acumulari sub forma de grasimi.

    In plus, aceasta vitamina ajuta flora bacteriana intestinala si, prin urmare, faciliteaza procesele digestive, evitandu-se astfel balonarea.

    Acidul pantotenic poate ajuta, de asemenea, la gestionarea senzatiei de foame care intervine pe sistem nervos ca urmare a actiunii pe care o exercita asupra hormonilor steroizi, implicati in procesele de stres emotional.

    Bineinteles, vitamina B5 este utila pentru pierderea in greutate atat timp cat urmam o dieta echilibrata si sanatoasa, fara excese, deoarece suplimentarea cu vitamina B5 nu ne ajuta deloc sa slabim daca mancam in exces.

    Simptomele deficitului de acid pantotenic

    Deoarece vitamina B5 se gaseste in multe alimente, este foarte greu ca cineva sa sufere de un deficit al acesteia. Rarele situatii in care apar carente sunt din cauza unor factori specifici, cum ar fi:

    ✓ Malnutritia. Asa cum am mentionat deja, este usor sa gasesti vitamina B5 in foarte multe alimente, astfel incat, daca urmezi o dieta variata si echilibrata, beneficiezi de o cantitate adecvata de acid pantotenic. Cu toate acestea, in cazurile in care alimentatia este slaba calitativ in general, ceea ce apare de exemplu in tarile lumii a treia, este posibil sa existe stari de hipovitaminoza.

    ✓ Abuzul de alcool. Alcoolul impiedica absorbtia vitaminei B5. Daca se face abuz de alcool, chiar daca prin alimentatie se realizeaza un aport bun de vitamina B5, tot se produce un deficit, deoarece vitamina B5 nu se absoarbe in mod adecvat.

    ✓ Fumatul si medicamentele. Fumatul si utilizarea medicamentelor sunt, de asemenea, factori capabili sa inhibe absorbtia vitaminei B5, care poate ajunge, prin urmare, deficitara in organism.

    ✓ Dezechilibrele florei intestinale. Absorbtia vitaminei B5 are loc in intestin, care gazduieste o mare parte a florei intestinale. Flora intestinala este, la randul sau, importanta pentru integritatea mucoasei intestinale. De aceea, dezechilibrul florei intestinale determina absorbtia insuficienta de catre enterocite a multor substante nutritive, inclusiv a acidului pantotenic. Mai mult, bacteriile intestinale contribuie in parte la producerea de acid pantotenic.

    ✓ Tulburari de alimentatie. Anorexia si bulimia cu siguranta provoaca stari de malnutritie. In acest caz, vitamina B5 poate fi deficitara din cauza aportului inadecvat sau a absorbtiei insuficiente.

    Simptome ale carentei de vitamina B5

    In cazurile in care vitamina B5 este deficitara, simptomele imediate sunt consecintele lipsei de energie din tesuturi care provoaca oboseala, iritabilitate, dar si crampe musculare, parestezie.

    De asemenea, se constata si manifestari ale sistemelor nervos si digestiv prin insomnie, stare generala de rau, greata si varsaturi. Din cauza metabolismului energetic redus pot sa apara: disconfortul abdominal, pierderea parului, leziunile cutanate si chiar incetinirea cresterii. De asemenea, sistemul imunitar este compromis.

    Carenta de vitamina B5 afecteaza, pe scurt:

    • Sistemul muscular (oboseala, crampe musculare);
    • Sistemul nervos central si periferic (anxietate, iritabilitate, insomnie, parestezie a membrelor);
    • Sistemul gastro-intestinal (greata, varsaturi, dureri abdominale);
    • Sistemul tegumentar (leziuni ale pielii, slabire si caderea parului);
    • Sistemul imunitar.

      Beneficii ale suplimentelor cu vitamina B5

      Exista numeroase tipuri de suplimente de acid pantotenic. Acestea sunt de obicei sub forma de tablete, cu o concentratie de vitamina B5 variind intre 50 mg si 1000 mg pe doza unica. Se gasesc cu usurinta in farmacii sau magazine specializate, chiar si online.

      De obicei, se recomanda sa luam suplimente de acid pantotenic in timpul mesei, deoarece alimentele usureaza absorbtia. Atunci cand alegem tipul de supliment, este necesar sa acordam o atentie deosebita substantelor pe care le contine pentru evitarea reactiilor adverse.

      De asemenea, trebuie sa fim atenti in cazul in care luam anticoagulante, deoarece interfereaza cu absorbtia lor.

      In cazul sarcinii, alaptarii si al copiilor, necesitatile acestei vitamine sunt diferite si, prin urmare, dozarea trebuie facuta de un medic sau de un specialist in nutritie.

      Toxicitatea vitaminei B5: cauze si simptome ale excesului

      Asa cum cazurile de carenta a vitaminei B5 sunt rare, la fel de rare sunt si cazurile de exces, care apar in general la abuzul de suplimente, cu doze egale sau mai mari de 10 grame pe zi.

      In general, nu exista efecte secundare in urma unui aport normal de vitamina B5. Simptomele excesului de vitamina B5 constau, de obicei, in dureri abdominale si diaree.

      De fapt, cum aceasta vitamina este solubila in apa, se elimina usor prin urina si transpiratie.

      Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: