fbpx

Descopera 10 beneficii ale consumului de vitamina C in sezonul rece

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Multi dintre noi asociaza sezonul rece cu raceli, gripe si alte afectiuni ale sistemului respirator, prin intermediul carora organismul nostru lupta sa se adapteze si sa faca fata schimbarilor climatice. Dar tot sezonul rece ne aduce imediat in minte notiunea de vitamina C si efectele ei miraculoase in protejarea organismului impotriva diverselor inflamatii si afectiuni cu care ne-am putea confrunta.

De-a lungul timpului, vitamina C si-a dovedit eficienta si aportul indubitabil pe care il aduce in fortificarea sistemului imunitar, avand efecte notabile asupra starii de bine. Descopera uimitoarele proprietati ale vitaminei C si lasa beneficiile consumului ei in anotimpul rece sa-ti asigure o sanatate cat mai buna.

Generalitati ale vitaminei

Inca din secolul al 18-lea, vitamina C a fost folosita in scop medicinal, in mod special pentru a trata sau pentru a preveni boli asociate cu deficienta de vitamina C, precum si scorbutul, care apare in urma unei abstinente totale de la alimente vegetale proaspete. Fiind un compus organic, organismul uman nu poate sintetiza singur vitamina C, si de aceea este necesara o doza zilnica asigurata prin consumul de alimente care o contin.

Ulterior, s-a descoperit ca ea este un nutrient esential vietii. Solubila in apa, vitamina C este implicata in numeroase procese vitale desfasurate in organismul nostru, cum ar fi: productia de glucocorticosteroizi si de substante care permit transmisia influxului nervos, metabolismul glucozei, al colagenului (componenta principala din numeroase tesuturi), al acidului folic si al anumitor aminoacizi.

    De asemenea, vitamina C este de baza in neutralizarea radicalilor liberi si a nitrozaminelor, in reactii imunologice, care faciliteaza absorbtia fierului la nivelul tubului digestiv (motiv pentru care se foloseste impreuna cu fierul in tratarea anemiilor prin deficit de fier). Prin urmare, este de ajutor in protejarea celulelor impotriva efectelor negative ale radicalilor liberi care, in timp, pot duce la aparitia bolilor cardiovasculare, a artritei si a cancerului.

    Cantitati insemnate de vitamina C se regasesc si la nivelul ochilor, glandelor suprarenale, creier, leucocite, tiroida, ficat sau splina. Tocmai pentru ca acestea au o concentratie de vitamina C de la 10 pana la 50 de ori mai mare ca aceea din plasma, celule rosii sau saliva, aceste organe vor fi primele afectate de o potentiala deficienta de vitamina C.

    Aceasta are un rol principal in procesele de vindecare a plagilor si arsurilor, sustine imunitatea, structura osoasa si pielea, avand si un rol antioxidant. Fiind o vitamina hidrosolubila, ea nu are o toxicitate crescuta si nu prezinta efecte deosebit de grave daca este consumata in exces (in caz de supradozaj, aceasta se elimina pe cale urinara), spre deosebire de vitaminele liposolubile.

    Pe de alta parte, vitamina C are un rol important si in sintetizarea neurohormonilor precum adrenalina, noradrenalina si dopamina. Aceasta protejeaza si stimuleaza glanda hipofiza iar daca exista dezechilibre hormonale, poate surveni deficienta de vitamina C.

    Doza zilnica de vitamina C la adulti si copii

    Vitamina C poate fi luata in cazul in care avem simptome de raceala, febra sau poate in caz de arsuri, diaree, hipertiroidie, deficit de fier sau proteine. Este recomandat ca, mai ales in perioada rece, cand alimentatia noastra nu este bogata in fructe si legume, sa luam intre 500 si 1000 mg de vitamina C zilnic. Sa retinem totusi ca doza zilnica maxim admisa de vitamina C este de 2000 mg.

    Dozele crescute peste limita admisa pot provoca dureri abdominale, stari de greata si diaree si pot acidifia urina, interferand chiar cu echilibrul fragil al balantei prooxidanti-antioxidanti din organism. In unele cazuri, dozele mari de vitamina C favorizeaza supraincarcarea cu fier, ceea ce poate determina tulburari endocrine sau hepatice.

    Prin urmare, este bine ca dozele de vitamina C sa fie ajustate in functie de profilul individual. Copiii si persoanele varstnice pot face hipervitaminoza din cauza imaturitatii sau functionarii deficitare a rinichilor sau a ficatului chiar si la dozele adecvate varstei.

    Iata care sunt dozele zilnice recomandate in functie de mai multi factori: 75 mg la femei, 90 mg la barbati, 85 mg la femeile insarcinate si 120 mg la cele care alapteaza. La copii, aceasta doza difera in functie de varsta, fiind un nutrient esential pentru dezvoltarea tesuturilor si cresterea armonioasa: 0-6 luni – 40 mg, 7-12 luni – 50 mg, 1-3 ani – 15 mg, 4-8 ani – 25 mg, 9-13 ani – 45 mg, la baietii intre 14-18 ani fiind 75 mg iar la fetele intre 15-18 ani – 65 mg. Persoanele fumatoare pot mari doza de vitamina C recomandata cu 35 mg.

      La fel ca majoritatea vitaminelor, vitamina C se absoarbe mai eficient atunci cand este luata din surse alimentare, decat atunci cand provine din suplimente nutritive. In plus, este bine sa tii cont de faptul ca nu e recomandat sa iei mai multe tipuri de suplimente in acelasi timp si trebuie sa faci pauze intre curele de vitamine, asta, bineinteles, hidratandu-te intotdeauna adecvat.

      Alimente bogate in vitamina C

      Cum vitamina C se gaseste in foarte multe fructe si legume, este mult mai indicat sa o luam din urmatoarele cele mai cunoscute alimente care o contin: macese, citrice (lamai, portocale, grepfrut), kiwi, legume verzi (varza Kale, spanac, varza de Bruxelles, broccoli, mazare, sparanghel), varza rosie, ardei rosu, ardei verde si ardei iute, capsune, guava, papaya, pepene, ananas, fructe de padure (mure, catina, zmeura, fragi, merisoare), telina, conopida, cartofi dulci, rosii. Pentru ca acestea sa nu isi piarda mare parte din vitamina C din compozitie prin tratarea termica, se recomanda consumul lor in stare proaspata, acolo unde acest lucru e posibil.

      10 beneficii ale consumului de vitamina C [in special in sezonul rece]

      1. Vitamina C este un antioxidant puternic, care sustine capacitatea naturala de protectie a organismului, asadar are un mare aport in intarirea imunitatii.
      2. In sezonul rece, avem nevoie sa ne protejam pielea mai mult ca de obicei, iar vitamina C ajuta la imbunatatirea aspectului epidermei prin favorizarea producerii de colagen, mentinand-o elastica si ferma.
      3. Studii recente demonstreaza ca un consum ridicat de vitamina C scade riscul aparitiei bolilor la nivelul plamanilor, corzilor vocale, gatului si al cavitatii bucale, risc considerabil mai ridicat in sezonul rece.
      4. Ajuta la scaderea in greutate – acest lucru e de ajutor, mai ales in sezonul rece, cand tendinta generala este de a consuma cat mai multe alimente grase. Astfel, daca vom consuma alimente si suplimente care contin vitamina C, vom avea mai mult succes in arderea grasimilor si in acumularea de masa musculara.
      5. Cu incidenta mai mare la nivelul populatiei in lunile de toamna si iarna, racelile pot fi prevenite consumand vitamina C, aceasta fiind un ajutor de baza in tratarea racelilor, reducand atat simptomele asociate racelilor cat si durata starilor aferente.
      6. Suplimentele pe baza de vitamina C ajuta la scaderea tensiunii arteriale si a presiunii sistolice a sangelui, dar si la dilatarea vaselor de sange, imbunatatind simultan absorbtia de fier in organism;

        1. Vitamina C imbunatateste capacitatea de memorare si protejeaza si impotriva stresului oxidativ de la nivelul creierului si coloanei vertebrale, scazand riscul de aparitie a dementei;
        2. Contribuind la mentinerea unei bune sanatati a vederii, vitamina C incetineste progresia degenerarii maculare, care este asociata cu pierderile de vedere;
        3. Reducand riscul de boli cronice, boli cardiovasculare, si hipertensiune arteriala vitamina C reprezinta un factor major de preventie si protectie impotriva acestora.
        4. Nivelul de acid uric prezent in consumul de carne si grasimi rezultate in timpul gatirii acestora este mai ridicat in cazul persoanelor care in anotimpurile reci consuma mai putine fructe si legume, iar vitamina C ajuta la reducerea acidului uric de sange in aceasta situatie.

        Vitamina C este o vitamina miraculoasa, cu numeroase beneficii pentru organismul nostru; tocmai de aceea trebuie sa o consumam cat de des posibil pentru sanatatea noastra, mai ales in sezonul rece.

        Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: