fbpx

Seminte de chia – beneficii si modalitati de consum

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Daca ne gandim ca primii care au inceput sa foloseasca semintele de chia au fost mayasii, iar acest lucru se intampla acum cateva mii de ani, putem spune ca la noi au devenit cunoscute relativ recent, pe masura ce a inceput sa creasca preocuparea pentru dietele sanatoase. Nu se stie cu exactitate daca acelasi griji le aveau si mayasii, insa exista dovezi ca acestia consumau frecvent seminte de chia pentru a le da energie si rezistenta. In acelasi scop le foloseau ulterior si razboinicii azteci pentru ca in prezent semintele de chia sa fie consumate in scopuri mult mai pasnice.

Despre beneficiile acestui ingredient vom vorbi si noi in cele ce urmeaza, prezentandu-ti totodata si principalele modalitati prin care poti consuma seminte de chia.

Seminte de chia – informatii generale

Semintele de chia isi au originea in zona Americii de Sud, mai exact in Mexic si Guatemala, unde populatiile indigene le-au descoperit proprietatile cu aproape 4.000 de ani in urma. Chia este o planta aromatica din familia mentei, iar denumirea sa in limba maya inseamna „putere”. Ulterior i-a fost atribuita si denumirea stiintifica de „Salvia hispanica”, insa planta in sine este mai putin cunoscuta decat semintele sale.

Semintele de chia pot fi de culoare alba sau neagra, iar in ciuda dimensiunilor foarte mici, de aproximativ doi milimetri, concentreaza un numar mare de nutrienti. Mai precis, semintele de chia contin vitamine din complexul B alaturi de minerale precum fier, magneziu, calciu, fosfor si zinc.

In ceea ce priveste aportul nutritional, 100 de grame de seminte de chia contin 130 de calorii, 8,7 grame de grasimi reprezentate in special de acizi grasi Omega-3, 12 grame de carbohidrati, 10 grame de fibre, 5 grame de acid alfa-linoleic si 4,7 grame de proteine.

Beneficiile consumului de seminte de chia

Desi in zona europeana beneficiile lor au fost pe deplin constientizate foarte tarziu, semintele de chia au devenit rapid un ingredient inclus in dietele pentru slabit, cele pentru detoxifiere dar si in cele care promoveaza o alimentatie sanatoasa. Daca inca nu ai aflat care sunt acestea, iti prezentam in continuare beneficiile consumului  de seminte de chia.

Pierderea in greutate

Semintele de chia au dimensiuni minuscule, insa daca sunt tinute in lichid se umfla si capata o consistenta gelatinoasa. Datorita acestei proprietati, consumul de seminte de chia confera o senzatie prelungita de satietate, ce determina un consum mai redus de calorii. De asemenea semintele de chia, au un aport caloric scazut, asa ca nu se poate pune problema ca ingrasa, in ciuda senzatiei de plenitudine pe care o confera.

Asa se explica faptul ca multe diete pentru slabit recomanda consumul zilnic de seminte de chia, pentru a obtine in timp scurt rezultatele dorite.

Imbunatatirea digestiei

Semintele de chia sunt si o buna sursa de fibre, cunoscute ca un element nutritiv esential pentru o digestie sanatoasa. Fibrele insolubile inlesnesc tranzitul intestinal si previn constipatia, constituind in acelasi timp si o sursa de hrana pentru bacteriile benefice din tractul digestiv, care sunt implicate  in procesul de digestie. In acelasi timp semintele de chia amelioreaza si disconfortul abdominal datorat indigestiei, balonarii sau constipatiei.

Reducerea riscului de boli cardiovasculare

Acizii grasi Omega-3 pe care ii contin semintele de chia au un rol important in protejarea sanatatii inimii, contribuind la reducerea nivelului de colesterol rau ce poate duce la aparitia hipertensiunii arteriale si diminuand procesele infamatoare  care pot la randul lor sa afecteze sistemul cardiovascular. In plus, fibrele solubile care se dizolva in tubul digestiv retin o parte din grasimile care sunt transformate ulterior in colesterol rau.

Cresterea nivelului de energie

Semintele de chia actioneaza si ca un energizant natural, acesta fiind si motivul pentru care mayasii au atribuit plantei denumirea care inseamna „putere”. Contin carbohidrati complecsi care se digera mai greu si in acest fel elibereaza in mod constant glucoza care este transformata in energie de catre celule.

Spre deosebire de carbohidrati simpli care dau un boost de energie datorat eliberarii bruste a unei cantitati mari de glucoza, ce este urmat de o stare de oboseala, carbohidratii complecsi din semintele de chia elibereaza glucoza lent. Astfel se prelungeste perioada in care organismul beneficiaza de principala resursa de energie si totodata se evita cresterea glicemiei precum si formarea depozitelor de grasime din glucoza ramasa neutilizata.

Cum poti consuma seminte de chia pentru a profita la maximum de beneficiile lor

Nu ai nevoie de o cantitate mare de seminte de chia pentru a profita de toate beneficiile enumerate mai sus, doza recomandata fiind de 30-50 de grame pe zi. Desi planta din care provin are o aroma asemanatoare cu cea a mentei, semintele de chia nu preiau aceasta proprietate, neavand un miros specific iar gustul fiind oarecum asemanator cu cel al nucilor.

Pentru ca nu schimba cu nimic gustul sau aroma preparatelor culinare, semintele de chia pot fi inglobate intr-o mare varietate de retete, fie ca atare fie macinate sub forma de pudra sau lasate sa se inmoaie in apa, lapte sau suc natural de fructe.

Legat de aceasta ultima modalitate de consum trebuie spus ca semintele de chia au capacitatea de a absorbi o cantitate echivalenta cu de 12 ori greutatea lor. De aceea, la o cana de lichid este suficient sa adaugi o lingura si jumatate de seminte de chia, ce reprezinta doza zilnica recomandata. Se lasa la inmuiat aproximativ doua ore, pana cand se formeaza un gel, iar aceasta este cea mai recomandat forma de consum.

Inmuiate in apa, se pot adauga in supe sau smoothie-uri si totodata pot fi folosite ca inlocuitor pentru oua sau grasime in diferite preparate.

Daca folosesti lapte sau suc de fructe pentru inmuiere poti adauga nuci si seminte, fructe de padure, vanilie sau scortisoara pentru a obtine astfel o budinca sau o tarta delicioasa, numai buna de consumat ca desert.

Contraindicatii privind consumul de seminte de chia

Semintele de chia par inofensive, insa in anumite situatii pot da nastere unor complicatii ale caror riscuri  depasesc beneficiile. De aceea, exista si unele contraindicatii legate de consumul lor, pe care ti le prezentam in continuare.

Persanele cu alergii la semintele oleaginoase pot dezvolta reactii alergice si in urma consumului de seminte de chia, iar din acest motiv se recomanda efectuarea unui test alergologic inainte de a include acest ingredient in dieta.

In acelasi timp, pacientii care urmeaza un tratament cu anticoagulante trebuie sa manifeste precautie fata de consumul de seminte de chia, intrucat acizii grasi Omega-3 din compozitia acestora au la randul lor un efect anticoagulant. In astfel de situatii este recomandata o discutie cu medicul pe aceasta tema, care poate decide daca includerea semintelor in alimentatie presupune vreun risc.

Si persoanele cu afectiuni digestive cronice pot dezvolta complicatii in urma consumului de seminte de chia, in ciuda efectelor benefice pe care acestea le au in procesul de digestie. Despre aceste beneficii se poate vorbi doar in cazul persoanelor sanatoase, in timp ce pacientilor cu probleme digestive consumul de seminte de chia poate fi de rau augur.

De asemenea, o cantitate prea mare de seminte de chia poate provoca probleme digestive si persoanelor sanatoase iar de aceea trebuie sa  nu se depaseasca doza de 50 de grame pe zi. Precautie se recomanda si in cazul diabeticilor, pentru ca semintele de chia pot influenta nivelul glicemiei, care in cazul acestei boli este foarte important si trebuie monitorizat permanent.

Autor: Catalin Tantareanu

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: