fbpx

Cat timp se ia L-arginina? Informatii privind administrarea la adulti si copii

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

L-arginina este o substanta din categoria aminoacizilor, care intra in compozitia proteinelor si pe care organismul o poate produce singur in anumite cantitati. Cu toate acestea, capacitatea de productie a organismului nu satisface necesarul de L-arginina in anumite conditii si de aceea este necesara suplimentarea din surse externe. Carnea, lactatele, pestele nucile si semintele sunt principalele surse naturale de L-arginina, iar o alta sursa importanta o constituie suplimentele alimentare.

In mod normal, organismul nu are neaparat nevoie de un aport insemnat de L-arginina, intrucat cantitatea pe care o produce singur si cea pe care o absoarbe din alimente sunt suficiente pentru a satisface necesarul. Exista insa si situati in care suplimentarea aportului de L-arginina este recomandata, iar in astfel de cazuri se pune frecvent problema duratei administrarii, despre care vom vorbi si noi in acest material.

Ce roluri indeplineste L-arginina

L-arginina stimuleaza secretia hormonilor de crestere, fiind astfel esentiala in dezvoltarea normala a copiilor. Totodata, are si un rol important in ceea ce priveste imunitatea, intrucat contribuie la procesul de formare a celulelor T, care protejeaza organismul impotriva agentilor patogeni.

Colagenul care confera rezistenta si elasticitate pielii si cartilajelor se formeaza si datorita contributiei L-argininei, iar in cazul persoanelor de sex masculin, acest aminoacid stimuleaza secretia de testosteron.

    Mai trebuie mentionata implicarea L-argininei in producerea oxidului nitric ce imbunatateste elasticitatea vaselor sanguine precum si in producerea ureei, prin care organismul elimina excesul de amoniac.

    Cand este necesara administrarea de L-arginina

    Cum spuneam, pentru procesele enuntate mai sus, organismul foloseste L-arginina pe care o produce singur si pe cea absorbita din alimentele care o contin. Suplimentarea aportului de L-arginina poate fi impusa de anumite probleme de sanatate sau de necesitatea imbunatatirii performantelor sportive.

    Astfel, persoanele cu probleme cardiovasculare pot lua L-arginina pentru scaderea tensiunii arteriale, datorata efectului vasodilatator al oxidului nitric al carui precursor este acest aminoacid.

    In acelasi timp, L-arginina este benefica in cazul barbatilor cu disfunctie erectila tot datorita efectului oxidului nitric, ce imbunatateste circulatia in zona genitala.

    In perioadele intense de circulatie a virusurilor, asa cum este sezonul rece, L-arginina contribuie la intarirea imunitatii, iar faptul ca stimuleaza productia de colagen, ajuta la vindecarea mai rapida a arsurilor si a altor leziuni cutanate.

    Aceasta substanta contribuie si la imbunatatirea sensibilitatii la insulina, fiind benefica persoanelor cu exces ponderal in cazul carora aceasta sensibilitate scade, ceea ce duce la cresterea glicemiei si aparitia diabetului zaharat de tip 2.

    Nu in ultimul rand, daca doresti sa iti cresti rezistenta la efort si sa iti imbunatatesti performantele sportive, tot L-arginina te poate ajuta, intrucat favorizeaza absorbtia glucozei din sange, care este transformata in energie la nivelul celulelor.

    Sub ce forme poate fi administrata

    Consumul de carne, lactate, peste, leguminoase, nuci si seminte  constituie o buna modalitate de a asigura organismului o cantitate suplimentara de L-arginina, insa in situatiile descrise mai sus poate fi nevoie de un aport mai consistent pe care aceste alimente nu il pot oferi.

    Solutia optima este reprezentata de suplimentele alimentare pe baza de L-arginina – produse care vin in completarea alimentatiei. Suplimentele alimentare contin elemente nutritive in cantitati mai mari decat cele gasite  in alimentele obisnuite si au rolul de a completa aportul de nutrienti in cazul persoanelor cu deficite nutritionale sau al celor care au nevoie un aport suplimentar fata de cel pe care il pot oferi alimentele.

    Suplimentele alimentare cu L-arginina pot fi administrate sub forma de tablete, capsule, pulbere, comprimate efervescente sau lichide, fiecare continand anumite concentratii de substanta, ceea ce permite o dozare exacta.

    Cat dureaza o cura cu L-arginina

    Nu exista o perioada bine determinata pentru administrarea suplimentelor cu L-arginina, pentru ca durata tratamentului depinde de la caz la caz de scopul urmarit si de particularitatile  fiecarei persoane in parte.

    Cel mai in masura sa recomande o astfel de cura si totodata sa stabileasca durata acesteia este medicul, tinand cont de criteriile mentionate mai sus.

    In general tratamentele pentru controlul tensiunii arteriale se administreaza pe termen lung, uneori chiar si pe tot parcursul vietii, pentru a preveni astfel problemele cardiovasculare ce pot surveni pe fondul unei tensiuni crescute. De asemenea, si tratamentele pentru imbunatatire potentei pot fi administrate tot pe termen lung, in functie ce cauza generatoare a disfunctiei erectile, care de obicei este de natura cardiovasculara si are legatura cu hipertensiunea arteriala.

    Pentru vindecarea mai rapida a leziunilor, administrarea de L-arginina se face pana la cicatrizarea ranii, iar pentru cresterea sensibilitatii la insulina, administrarea se face in paralel cu un regim pentru reducerea excesului ponderal, pana cand persoana respectiva reuseste sa se mentina la o greutate normala.

      Daca este administrata pentru intarirea imunitatii, L-Arginina se recomanda in special in sezonul rece, cand creste riscul infectiilor respiratorii care sunt foarte usor transmisibile. In astfel de situatii, perioada de administrare se poate intinde pe toata durata sezonului rece.

      In ceea ce priveste imbunatatirea rezistentei la efort si a performantelor sportive, L-arginina se administreaza de obicei cu 30-90 de minute inaintea antrenamentelor sau activitatilor fizice intense.

      Care sunt dozele recomandate

      Mai importanta decat durata tratamentului este dozarea corecta a suplimentelor administrate, pentru a evita potentiale efecte negative. O doza normala contine intre 3 si 6 grame de L-arginina si poate fi administrata o  data pe zi. Pentru un aport sporit, se poate merge pana la tei doze pe zi, continand o cantitate totala de 15-18 grame.

      In mod normal, persoanele sedentare au nevoie de doua grame de L-arginina pe zi, cele active de 5-6 grame si doar cei care fac sport de performanta sau presteaza activitati extrem de solicitante pot avea nevoie de mai mult. Depasirea frecventa a dozelor recomandate poate duce la aparitia unor probleme digestive precum indigestia, balonarea, diareea, starile de greata si varsaturile. De asemenea, mai pot aparea dureri de cap, eczeme cutanate sau herpes. In cazuri rare, excesul de L-arginina poate determina inflamarea cailor respiratorii si aparitia hipotensiunii.

      Autor: Catalin Tantareanu

      Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: