fbpx

Lipsa de calciu. Cum ii afecteaza pe copii si cum o tratam

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Lipsa de calciu, cunoscuta ca hipocalcemie, poate fi un simptom al pancreatitei. Hipocalcemia poate fi determinata de o problema a glandelor paratiroide, precum si de alimentatie, tulburari renale sau de anumite medicamente.

Asadar, lipsa de calciu din sange poate reprezenta aparitia unei afectiuni in organism sau poate fi o anomalie genetica. Un nivel scazut al acestei substante in sange poate produce probleme neuromusculare si neuropsihiatrice, care necesita tratament urgent. Astfel, severitatea bolii depinde de nivelul de calciu din sange. 

Mineralul calciu este unul dintre electrolitii corpului. La fel ca si lichidele, si electrolitii sunt esentiali pentru o functionare corecta a celulelor. La randul lor, celulele contribuie la buna functionare a organelor, trimitand impulsuri electrice catre acestea. Asadar, electrolitii au rolul de a transporta o incarcatura electrica atunci cand sunt dizolvati in fluidele corpului, cum este sangele. Calciul nelegat are o sarcina electrica (ionica), astfel primind denumirea de calciu ionizat.

In prezentul articol, vom descoperi ce inseamna lipsa de calciu la copii, dar si la adulti, si de ce este atat de importanta prevenirea aparitiei hipocalcemiei.

Rolul calciului in organism

Cel mai cunoscut rol al calciului este de a mentine oasele puternice si dintii sanatosi, timp indelungat. Este stiut faptul ca oamenii au nevoie de calciu pentru ca oasele lor sa se dezvolte si sa se mentina puternice, pentru ca 99% din calciul din organism se afla in oase si dinti, restul cantitatii regasindu-se in sange, muschi si alte lichide celulare. O persoana normala are in organism circa 1 – 2 kilograme de calciu.

Totodata, calciul mai poate mentine o comunicare sanatoasa intre creier si alte parti ale corpului, contribuind atat la contractia musculara, dar si la o buna functionare cardiovasculara.

    Lipsa de calciu – simptome si manifestari

    Lipsa de calciu poate crea probleme atat la nivelul oaselor, cat si la nivel dentar. Lipsa de calciu pe timpul sarcinii, de exemplu, distruge dantura gravidei. Totodata, s-a descoperit ca nivelurile scazute de calciu au fost asociate cu dureri premenstruale severe. De aceea, este importanta administrarea periodica de calciu si vitamina D.

    In majoritatea cazurilor, lipsa de calciu cauzeaza senzatia de oboseala, insomnie sau somnolenta. Drept urmare, de obicei, acest deficit nu este sesizabil, insa, in cazurile in care nivelurile de calciu sunt scazute timp indelungat, pot sa apara simptome precum: uscarea si descuamarea pielii, unghiile friabile si parul aspru. De asemenea, crampele musculare, care implica spatele si picioarele, pot fi simptome ale lipsei de calciu.

    La persoanele cu imunitate scazuta, lipsa de calciu poate afecta sistemul nervos. Astfel, pot aparea simptome neurologice sau psihologice, de tipul: confuzie, delir, halucinatii, pierderi de memorie sau depresie, insa toate aceste simptome vor disparea in momentul in care nivelul calciului este readus la normal. In timp, lipsa de calciu poate duce la probleme grave de sanatate, cum ar fi:

    • diferite afectiuni ale pielii;
    • convulsii;
    • probleme dentare;
    • depresie;
    • dureri articulare si musculare;
    • fracturi si chiar invaliditate.

    Cauzele care conduc la lipsa de calciu la copii

    Asa cum spuneam anterior, lipsa de calciu poate aparea ca urmare a unei afectiuni existente in organism. Nivelul de calciu din organism se masoara cu ajutorul unui test de sange sau prin proba de urina.

    O cantitate mica de calciu circula in sange, iar restul se filtreaza prin rinichi si trece in urina. Un nivel prea mare de calciu in urina sau unul prea scazut poate determina o afectiune medicala, precum boala renala sau pietrele la rinichi, acestea fiind formate de cantitatile mari de calciu din rinichi, care nu au fost filtrate corespunzator.

    Una dintre frecventele cauze ale aparitiei rahitismului la copii este carenta de calciu, in special cand exista si o lipsa a vitaminei D. De asemenea, la fel ca in cazul gravidelor, lipsa de calciu la copii poate intarzia aparitia dintilor acestora sau ii poate afecta pe cei deja existenti, chiar daca sunt respectate toate normele de igiena orala.

    Un nivel optim de calciu la copii este:

    • nou-nascutii de pana la 1 an: 200 mg calciu/zi;
    • pana la 4 ani: aproximativ 500 mg calciu/zi;
    • intre 4 si 8 ani: aproximativ 700 mg calciu/zi;
    • intre 9 si 11 ani: aproximativ 1.000 mg calciu/zi;
    • intre 12 si 18 ani: aproximativ 1.300 mg calciu/zi.

    Lipsa de calciu la copii poate fi cauzata genetic, de consumul insuficient al alimentelor bogate in calciu, de deficitul vitaminei D, fosforului sau magneziului, care impiedica absorbtia eficienta a calciului. 

    Odata cu inaintarea in varsta, hipocalcemia poate fi cauzata si de menopauza, hipoparatiroism, cancer de san sau de prostata, proceduri medicale agresive, dar si de probleme renale.

    Daca nivelurile calciului din organism nu se regleaza, in timp, aceasta lipsa de calciu poate sa duca la afectiuni precum osteoporoza, boli cardivasculare si hipertensiune arteriala, si sa creasca riscul de aparitie a cancerului si a preeclampsiei.

      Alimente bogate in calciu pentru alimentatia copiilor

      In cazul deficientei de calciu, doza zilnica de calciu recomandata pentru adultul cu varsta cuprinsa intre 19 si 50 de ani este de 1.000 de miligrame. Copiii, adolescentii de pana la 19 ani si persoanele mai varstnice necesita alte concentratii de calciu. De exemplu, nou-nascutii au nevoie de 200 de miligrame de calciu pe zi, adolescentii de aproximativ 1.300 de miligrame, iar cei trecuti de 50 de ani necesita aproximativ 1.200 de miligrame zilnic. 

      Lipsa de calciu la copii si adulti poate aparea din mai multe motive. Aceasta deficienta este mai usor de evitat si tratat printr-o dieta adecvata, bogata in acest tip de mineral. In continuare, am enumerat cateva dintre alimentele recomandate de specialisti, in cazul hipocalcemiei:

      • produse lactate, precum lapte, branza si iaurt;
      • tofu;
      • lapte de soia;
      • leguminoase;
      • broccoli;
      • spanac;
      • smochine;
      • nuci si seminte.

      Tratamentul hipocalcemiei la copii

      Pentru a nu avea probleme cu lipsa de calciu, un copil ar trebui sa consume zilnic, in functie de nivelurile necesare, urmatoarele:

      • o cana de lapte = 300 mg calciu;
      • 40 g cascaval = 303 mg calciu;
      • 240 ml iaurt = 300 mg calciu;
      • ½ cana de varza gatita = 239 mg calciu;
      • ½ cana de spanac gatit = 115 mg calciu.

      Pentru a creste nivelul de calciu la copii, in timp cat mai scurt, este recomandata administrarea unor suplimente pe baza de calciu.

      Naturalis Calcifix este un supliment alimentar pentru oase puternice si sanatoase, datorita aportului mare de calciu pe care il contine. Combinatia optima de calciu, magneziu, zinc si vitamina D3 actioneaza sinergic pentru a sustine dezvoltarea armonioasa a copiilor si adolescentilor, dar si buna functionare a sistemelor muscular si osos ale adultilor.

      Naturalis Calciu Lactic are un rol esential in sustinerea sanatatii dintilor si a sistemului osos. Totodata, ajuta la o neurotransmisie normala si la functionarea optima a sistemelelor nervos si muscular. De asemenea, contribuie la procesul de diviziune si diferentiere celulara si la coagularea normala a sangelui.

      Suplimentul alimentar a fost special creat pentru a raspunde eficient carentelor crescute de calciu, fiind o optiune ideala in perioada de crestere la copii si adolescenti, precum si in prevenirea deficitului de calciu in sarcina si alaptare, dar si in combaterea demineralizarii osoase.

       

      Autor: Bettina Cristea

      Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: