fbpx

Cele mai bune vitamine pentru cresterea imunitatii la copii

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Imunitatea reprezinta sistemul propriu si complex de aparare a organismului. Aceasta are rolul de a deosebi celulele proprii de cele care sunt straine si de a le neutraliza. Astfel, ne apara de virusuri, bacterii si microbi.

Imunitatea are moduri diferite de a ne proteja sa nu ne imbolnavim, aceasta putand fi innascuta, dobandita si pasiva. Si in cazul copiilor, rolul sistemului imunitar este acela de a-i proteja de agentii patogeni sau de germenii din mediul extern.

La copii, imunitatea se formeaza intrauterin, mama transmitand anticorpii prin placenta. Astfel, apare imunitatea innascuta. Asadar, ne nastem cu bariere fizice (piele si mucoase), bariere fizico-chimice (aciditatea sucului gastric), bariere celulare (lizozomi si imunoglobuline) si cu un bagaj genetic.

Toate acestea reprezinta prima linie de aparare a organismului nostru, imunitatea. In cazul copiilor, alaptatul este cel care intareste sistemul imunitar, pentru ca organismul sa fie protejat de majoritatea bolilor infectioase. Imunitatea dobandita, adaptiva sau „imunitatea castigata” se dezvolta pe parcursul vietii, datorita experientelor si interactiunilor organismului cu diversi agenti patogeni, dar si ca urmare a alimentatiei si stilului de viata. Ea poate fi specifica si nespecifica.

Click pe imagine pentru a afla mai multe despre produs!

Disponibil la

Imunitatea la copii: ce este si cum poate fi stimulata?

Formandu-se intrauterin, sistemul imunitar al copiilor devine functional inca de la nastere, insa nu este indeajuns de matur. Pe parcursul vietii, acesta se dezvolta continuu si devine din ce in ce mai complex.

Imunitatea se dobandeste pana in jurul varstei de 11 – 12 ani, pe masura ce organismul copilului invata sa lupte singur impotriva invadatorilor straini. Acest tip de imunitate poate fi obtinuta si modelata nu doar prin contactul cu diversi antigeni, ci si cu ajutorul vaccinarii.

Exista o perioada critica in dezvoltarea imunitatii sugarului, si anume in 3 – 6 luni de viata. In aceasta perioada, nivelul anticorpilor din organismul lui este cel mai scazut, pentru ca productia proprie de anticorpi este inca foarte redusa.

Top vitamine pentru cresterea imunitatii la copii

Pregatirea pentru toamna, sezonul umed, este foarte importanta. De aceea, procesul pentru cresterea imunitatii la copii trebuie sa inceapa inca din timp. Atat noi ca adulti, cat si cei mici avem nevoie de cateva substante care sa ne creasca imunitatea, astfel incat sa putem face fata trecerii de la un anotimp la altul.

Fiind inca in faza de dezvoltare a imunitatii dobandite, cei mici au neaparata nevoie de un nivel crescut de vitamine, antioxidanti si aminoacizi in organism. Vitaminele ajuta la restabilirea nivelului substantelor nutritive din organism, fiind un stimul pentru sistemul imunitar.

Antioxidantii reprezinta totalitatea vitaminelor si ingredientelor nutritive, care ajuta organismul sa scape de actiunea nociva a radicalilor liberi. Pe langa faptul ca ajuta la cresterea imunitatii, antioxidantii reduc si riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare.

Cat despre aminoacizi, acestia ajuta la eliminarea toxinelor produse de organism, in urma proceselor metabolice, si sustin functiile vitale, avand rol protector in lupta contra infectiilor.

In continuare, identificam vitaminele recomandate pentru cresterea imunitatii la copii.

Click pe imagine pentru a afla mai multe despre produs!

Disponibil la

Vitamine copii – vitamina C

Pentru cresterea imunitatii la copii, vitamina C este primordiala in complexul de vitamine recomandate de specialisti. Pe langa rolul antioxidant pe care il are, vitamina C contribuie la cresterea absorbtiei fierului si la mentinerea unui metabolism energetic normal.

Vitamina C are un rol important si in sintetizarea neurohormonilor precum adrenalina, noradrenalina si dopamina. De asemenea, vitamina C poate fi luata in cazul simptomelor de raceala, febra sau in caz de arsuri, diaree, hipertiroidie, deficit de fier sau proteine. Este recomandata cu precadere in perioada rece, cand alimentatia nu este bogata in fructe si legume.

Vitamine copii – vitamina A

Vitamina A ajuta la dezvoltarea si functionarea normala a intregului organism, la repararea tesuturilor si la mentinerea sanatatii pielii si ochilor. Aceasta este absorbita de organism sub forma de retinol. Aportul de vitamina A este necesar pentru producerea rodopsinei, sprijinind astfel sanatatea pielii, unghiilor si dintilor.

Este un antioxidant puternic, care ne ajuta sa asimilam calciul, fiind astfel foarte utila si pentru dezvoltarea oaselor copiilor. Medicii mai recomanda vitamina A pentru copiii cu rujeola, pentru ca boala sa nu creeze complicatii.

Prin alimentatie, vitamina A se poate asimila din: carne (ficat, rinichi), lapte, branza, oua, legume de culoare rosie sau portocalie (morcovi, cartofi dulci si dovlecei). 

Vitamine copii – complexul de B-uri (B3, B5, B6, B9, B12)

Printre vitaminele recomandate copiilor se numara si cele din complexul de vitamina B, din familia hidrosolubilelor. Acestea sustin metabolismul, produc energie, imbunatatesc circulatia si contribuie la functionarea sistemului nervos.

Vitamina B3 sau niacina are rol important in respiratia celulara, ajuta la metabolizarea carbohidratilor, grasimilor si proteinelor si mentine pielea sanatoasa.

Vitamina B5 sau acidul pantonenic este produsa de organism cu ajutorul florei intestinale. Aceasta este implicata in oxidarea acizilor grasi si a carbohidratilor din organism.

Vitamina B6 sau piridoxina este implicata in metabolismul aminoacizilor si lipidelor, in sinteza neurotransmitatorilor si hemoglobinei, precum si in productia acidului nicotinic.

Vitamina B9 sau acidul folic este esentiala in producerea celulelor noi. Ea actioneaza impreuna cu vitamina B12, fiind necesara pentru prevenirea anemiei, mai ales in cazul gravidelor.

La randul ei, vitamina B12 sau cianocobalamina este cunoscuta si ca vitamina energiei, care, impreuna cu B9, produce celulele rosii. Cianocobalamina este foarte importanta si pentru mentinerea sanatatii sistemului nervos.

Vitamine copii – vitamina D

Datorita rolului pe care il are in absorbtia calciului, vitamina D este esentiala pentru intarirea oaselor copiilor, dar si pentru cresterea sanatoasa a dintilor celor mici. Copiii isi pot produce vitamina D prin expunerea la soare, dar exista si alimente care o contin si pe care le pot consuma si ei, cum ar fi: cerealele cu lapte, galbenusul de ou, pestele sau ficatul.

Click pe imagine pentru a afla mai multe despre produs!

Disponibil la

Suplimente pentru cresterea imunitatii la copii

Un supliment alimentar sub forma de acadea, care contine tot acest complex de vitamine pentru copii, este Bombovit Multi de la Naturalis. Acesta are la baza o formula care asigura un plus de vitamine si minerale organismului, contribuind astfel la dezvoltarea armonioasa a copiilor.

Intrucat exista momente speciale, in care imunitatea copilului trebuie sustinuta, Naturalis a creat Imunovit, niste jeleuri delicioase, cu aroma naturala de portocala. Suplimentul alimentar are un continut echilibrat de vitamina C si zinc, ajutand la buna functionare a sistemului imunitar.

De asemenea, pentru perioadele in care apar virozele, exista Naturalis BronhoSuport 7 plante + miere. Sub forma de sirop, acest supliment alimentar are rol antitusiv, sustine buna functionare a sistemului respirator, protejeaza mucoasa bronsica si ajuta la obtinerea confortului respirator, datorita extractelor din cele 7 plante pe care le contine.

Autor: Bettina Cristea

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: