fbpx

Ulei de in – proprietati terapeutice, beneficii, utilizari

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Uleiul de in ocupa un loc important in galeria alimentelor sanatoase, beneficiile sale fiind cunoscute deja de cateva sute de ani. Este un ingredient specific dietei mediteraneene, iar la noi a ajuns ceva mai tarziu, pe masura ce a inceput sa creasca interesul oamenilor pentru o alimentatie sanatoasa. Astfel, uleiul de in a fost promovat ca un aliment care nu ar trebui sa lipseasca dintr-o astfel de dieta, iar beneficiile sale au devenit rapid cunoscute si apreciate.

Daca totusi aceste beneficii nu au ajuns la urechile tale, le vei putea afla din randurile de mai jos, alaturi de alte informatii importante despre proprietatile si utilizarile pe care uleiul de in le are.

Cum se obtine uleiul de in

Tehnologia producerii de ulei de in nu difera cu mult de cea folosita si in cazul altor uleiuri vegetale, fiind vorba de metoda presarii la rece. Materia prima o constituie semintele de in care se recolteaza in faza deplinei maturitati, dupa care se curata de resturile vegetale si alte impuritati.

Sunt introduse apoi intr-o presa speciala in care sunt strivite la rece, iar uleiul scurs este colectat in recipiente speciale. Dupa procesarea semintelor uleiul de in este filtrat pentru a separa eventualele impuritati, dupa care se imbuteliaza in sticle cu dop sigilat, pentru a impiedica patrunderea aerului.

Se mai foloseste si metoda presarii la cald, al carei singur avantaj consta in faptul ca se obtine o cantitate mai mare de ulei de in, insa calitatea acestui tip de ulei de in este inferioara celui presat la rece.

Asadar, intre a obtine mai mult ulei de in mai slab calitativ si mai ieftin sau a obtine un ulei de in de calitate, in cantitati mai mici, dar la un pret mai mare, majoritatea producatorilor opteaza pentru a doua varianta. Cu toate acestea, trebuie sa verifici de fiecare data eticheta produsului pentru a te asigura ca uleiul de in pe care vrei sa-l cumperi este de cea mai buna calitate.

Disponibil la

Ulei de in, proprietati terapeutice

Spuneam despre uleiul de in ca este un aliment sanatos, iar acest fapt se datoreaza numeroaselor substante din compozitia sa, care ii confera o serie de proprietati terapeutice. Spre exemplu, uleiul de in este o sursa bogata de zinc si vitamina E, ambii nutrienti avand efect antioxidant si totodata imbunatatind imunitatea.

Contine totodata si vitamine din complexul B care sunt necesare pentru buna functionare a sistemului nervos, in timp ce potasiul prezent si el in compozitia uleiului de in este benefic pentru sanatatea creierului. Totodata, potasiul protejeaza si inima impreuna cu intreg sistemul circulator pentru ca reduce riscul de hipertensiune arteriala datorat consumului frecvent de alimente sarate.

Datorita calciului, uleiul de in contribuie si la sanatatea sistemului osos si buna functionare a muschilor, iar prin continutul de crom joaca un rol in reglarea glicemiei.

In acelasi timp, uleiul de in are si un continut continutul bogat de acizi grasi precum Omega-3 si Omega-6, fitosteroli, lignani, acid oleic si acid ferulic, ce ii confera proprietati antioxidante, antiinflamatorii, hidratante si emoliente.

Ce beneficii aduce uleiul de in

Ai observat asadar ca uleiul de in nu duce lipsa de proprietati terapeutice, iar pe baza acestora ii pot fi trecute in cont o serie de beneficii pentru sanatate, dupa cum urmeaza:

Combaterea stresului oxidativ

Datorita substantelor antioxidante pe care le contine, consumul de ulei de contribuie la neutralizeaza radicalii liberi responsabili pentru stresul oxidativ care duce la deteriorarea celulelor. Acestia sunt compusi instabili care se ataseaza de celule si le oxideaza, proces cunoscut sub denumirea de „stres oxidativ”, care sta la originea multor boli cronice. Datorita efectului antioxidant, uleiul de in neutralizeaza acesti compusi nocivi, protejand celulele si prevenind aparitia unor afectiuni precum cancerul, diabetul, bolile cronice de rinichi sau bolile cardiovasculare.

Ameliorarea tulburarilor digestive

Uleiul de in are efect laxativ, astfel ca poate fi folosit ca remediu eficient impotriva constipatiei dar si a altor tulburari digestive asociate precum balonarea si flatulenta excesiva. In acelasi timp, datorita proprietatilor antiinflamatoare, amelioreaza simptomele afectiunilor care provoaca inflamatii la nivelul tractului digestiv.  

Reducerea nivelului de colesterol rau

Acizii grasi din compozitia uleiului de in fac parte din categoria grasimilor sanatoase, intrucat contribuie la formarea colesterolului HDL, cunoscut ca fiind „colesterol bun” intrucat este direct implicat in reducerea nivelului de colesterol LDL, considerat „rau”. Acumulat in cantitati mari, acesta din urma se depune in interiorul vaselor de sange ducand la aparitia hipertensiunii arteriale si crescand riscul de infarct si accident vascular cerebral. Colesterolul bun, format din grasimile prezente in uleiul de in, are rolul de a curata sangele de colesterolul LDL, pe care il transporta la ficat pentru a fi descompus si apoi eliminat din organism.

Prevenirea osteoporozei

Peste 90% din cantitatea de calciu prezenta in organism se gaseste in sistemul osos, care nu se poate dezvolta si nu isi poate mentine rezistenta fara acest mineral. Rezistenta este data de densitatea osoasa, care depinde in buna masura de aportul de calciu. In lipsa unei cantitati suficiente, structura oaselor devine una poroasa, ducand la scaderea rezistentei si aparitia unei afectiuni numite osteoporoza.

Consumul regulat de ulei de in poate preveni intr-o anumita masura aparitia osteoporozei, datorita continutului de calciu, care ajunge in oase.

Ulei de in, moduri de utilizare

Uleiul de in poate fi folosit ca aliment dar si ca produs cosmetic pentru intretinerea pielii, caz in care se aplica extern.

Ulei de in ca ingredient culinar

In alimentatie, acest ulei se foloseste preponderent pentru salate sau sosuri care nu necesita preparare termica. Aceasta pentru ca uleiul de in este foarte sensibil la temperaturi ridicate, caz in care produce substante chimice care sunt nocive si totodata confera preparatelor un gust neplacut. Asadar, nu este recomandat sa folosesti ulei de in pentru prajit sau coacere, in schimb il poti adauga in mancarurile usoare, care nu se gatesc pe foc.

Ulei de in ca produs cosmetic

Datorita proprietatilor sale hidratante si emoliente, uleiul de in este si un remediu eficient pentru sanatatea pielii, mai ales daca este aplicat direct pe suprafata acesteia.

Acizii grasi si substantele antioxidante mentin aspectul tanar al pielii, hidratand-o si totodata combatand stresul oxidativ care favorizeaza aparitia ridurilor, a petelor cutanate si pierderea elasticitatii. In acelasi timp, calmeaza mancarimea si usturimea care insotesc deseori aparitia unor eczeme, datorita efectului emolient.

Poate fi folosit si pentru intretinerea parului, pe care il hidrateaza si il hraneste daca este aplicat pe fire si pe scalp. In acest mod previne aparitia matretii, inspicarea firelor de par precum si ruperea acestora.

Nu in ultimul rand, uleiul de in este benefic si pentru unghii pe care le hidrateaza si le intareste, prevenind exfolierea s iruperea acestora.

In scop cosmetic poate fi folosit ca atare prin aplicarea directa pe piele, par sau unghii si totodata poate fi combinat cu diferite creme, lotiuni, balsamuri, masti de par sau geluri.

In concluzie, uleiul de in este un ingredient plin de calitati, care poate fi folosit pentru a da gust salatelor sau sosurilor reci si totodata pentru a profita de proprietatile sale terapeutice. Consumat cu regularitate, protejeaza sanatatea inimii, previne si amelioreaza constipatia, reduce riscurile reprezentate de stresul oxidativ si de un nivel crescut al colesterolului LDL.

In acelasi timp, este si un bun aliat al sanatatii pielii parului si unghiilor, calitati pe care si le pune in valoare daca este folosit pentru uz extern.

Autor: Catalin Tantareanu

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: