fbpx

Cauzele cresterii nivelului de LDL colesterol si cum sa-l controlezi

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

LDL colesterol este cunoscut ca fiind colesterolul rau din organism, motiv pentru care trebuie mentinut permanent la un nivel scazut, astfel incat sa nu isi puna in valoare proprietatile negative. Prin intermediul acestui material ne-am propus sa te ajutam sa intelegi mai bine ce este LDL colesterol, cum apare si ce rol are in organism si mai ales cum il poti controla pentru a-l mentine in limitele normale.

LDL colesterol – ce este si cum se formeaza

Cele trei litere scrise cu majuscule din denumirea LDL colesterol reprezinta un acronim pentru Low Density Lipoprotein, care, in traducere, inseamna lipoproteine cu densitate redusa. Asadar, LDL colesterolul este o lipoproteina, mai exact un tip de grasime care contine lipide si proteine, acestea din urma avand o densitate mai redusa, spre deosebire de un alt tip de colesterol numit HDL (High Density Lipoprotein), in cazul caruia densitatea proteinelor este mai mare.

Colesterolul LDL se formeaza in mare parte in ficat, prin sinteza grasimilor provenite din alimente, iar de aici este eliberat in sange, cu scopul de a transporta lipidele la nivelul celulelor.

    LDL colesterol – cand devine rau?

    Asadar, LDL colesterolul are la baza un rol benefic, insa cu toate acestea este numit colesterol rau, in antiteza cu cel de tip HDL, caruia i se spune colesterol bun. Si LDL colesterolul poate fi bun pana la un anume punct, cat timp se mentine la un nivel scazut, sub 100 de miligrame pe decilitru de sange. Riscul creste progresiv pe masura ce nivelul de LDL colesterol depaseste acest prag, iar situatia devine extrem de ingrijoratoare cand trece de 190 de miligrame pe decilitru.

    Probabil te intrebi de ce este LDL colesterolul atat de periculos din moment ce transporta grasimea necesara la testuri si contribuie astfel la procesul de formare a celulelor. Intr-adevar, LDL colesterolul este prezent in fiecare celula, insa marea problema in ceea ce il priveste consta in faptul ca uneori depaseste cantitatea necesara de care are nevoie organismul. In acest conditii, ramane in sange de unde este preluat si dus inapoi catre ficat de colesterolul bun, care isi justifica astfel denumirea. Aici, LDL-colesterol este descompus pentru a fi eliminat, insa, atunci cand exista o cantitate prea mare, o buna parte se acumuleaza in sange si in ficat.

    Cel din sange se depune in interiorul vaselor sanguine pe care le ingusteaza si le face sa-si piarda elasticitatea, ducand astfel la aparitia hipertensiunii arteriale si a altor boli cardiovasculare pe care aceasta le genereaza. Totodata, LDL colesterol acumulat in interiorul vaselor sanguine formeaza placi care se pot desprinde si pot fi purtate de fuxul de sange pana in creier unde infunda vasele mici si duc la aparitia accidentului cardiovascular. In acelasi mod, LDL colesterolul acumulat in vasele care iriga muschiul inimii poate provoca infarct miocardic.

    LDL colesterolul marit este un factor de risc si pentru sanatatea ficatului, pentru ca se acumuleaza la nivelul acestuia si duce la aparitia steatozei hepatice.

    De ce creste nivelul de LDL colesterol?

    Principala materie prima pe care ficatul o foloseste pentru a produce LDL colesterol o constituie grasimile saturate si grasimile trans provenite din alimente. Grasimile saturate se gasesc in produsele de origine animala – carne, lapte, oua – in timp ce grasimile trans provin din uleiurile vegetale si se formeaza in urma procesului de prajire, fiind absorbite de alimentele astfel preparate.

    Cu cat alimentatia este mai bogata in carne grasa, lactate nedegresate, oua si alimente prajite, cu atat ficatul primeste o cantitate mai mare de grasimi saturate si grasimi trans pe care le transforma in LDL colesterol care ajunge in sange.

    Pe de alta parte, si un nivel scazut de HDL colesterol, contribuie la cresterea nivelului de colesterol rau, avand in vedere ca acesta are rolul de a curata sangele de surplusul de LDL colesterol.

      Acesta se formeaza in special din grasimi nesaturate, considerate grasimi sanatoase, care se gasesc tot in alimente. Un consum redus de astfel de alimente care contin grasimi nesaturate determina un nivel scazut al colesterolului bun, implicit o crestere a nivelului de LDL colesterol.

      In general, persoanele supraponderale, cele obeze si cele care sufera de diabet au un nivel crescut de colesterol rau, iar acelasi lucru se poate spune si despre persoanele sedentare dar si despre fumatori. In cazul acestora din urma, substantele chimice din fumul de  tigara afecteaza colesterolul bun, favorizand astfel cresterea nivelului celui rau.

      De asemenea, inaintarea in varsta constituie un alt factor favorizant pentru cresterea nivelului de LDL colesterol, explicabil prin incetinirea metabolismului.

      Cum sa tii sub control nivelul de LDL colesterol

      Alimentatia este un factor cheie in controlul nivelului de colesterol, iar in aceasta privinta trebuie sa tii cont de cateva reguli simple. Pentru evitarea cresterii nivelului de LDL colesterolul trebuie sa eviti consumul de carne grasa, sosuri, maioneze, lactate cu multa grasime (unt, smantana, cascaval), prajelile de orice fel precum si produsele de la fast-food. Acestea contin cantitati mari de grasimi saturate care favorizeaza cresterea nivelului de colesterol rau, de  aceea trebuie consumate doar ocazional si in portii mici.

      Pe de alta parte, incurajam consumul de peste gras, avocado, ulei de masline si alte uleiuri vegetale, nuci si seminte, care contin grasimi nesaturate. Acestea sunt transformate si ele in colesterol, dar de aceasta data este vorba de varianta buna, care elimina din sange surplusul de LDL colesterol. De asemenea, nu trebuie excluse din meniu legumele, fructele, cerealele integrale si leguminoasele

      Se recomanda totodata limitarea consumului de alcool, dat fiind ca acesta afecteaza in mod direct sanatatea ficatului, care devine mai putin eficient in descompunerea colesterolului rau si in sintetizarea celui de tip HDL.

        Asa dupa cum am spus, si fumatul este un factor de risc in ceea ce priveste cresterea nivelului de colesterol rau, astfel ca renuntarea la acest viciu va aduce un beneficiu si in aceasta privinta.

        Miscarea contribuie la reducerea excesului ponderal si ajuta organismul sa arda mai eficient grasimile, care nu se mai acumuleaza la nivelul ficatului afectand functionarea acestuia, implicit sinteza colesterolului.

        Nu in ultimul rand, este recomandat sa iti faci periodic un set complet de analize, care iti vor indica printre altele nivelurile de colesterol bun si colesterol rau, astfel incat sa stii cu exactitate cum stai la acest capitol si ce masuri trebuie sa adopti pentru a evita riscurile despre care am amintit mai devreme.

        Autor: Catalin Tantareanu

        Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: