fbpx

Puls normal – valori de referinta, in functie de sex si varsta

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Tot ce trebuie sa stii despre puls si ce inseamna un puls normal in functie de varsta si sex. Pulsul reprezinta umflarea si dezumflarea regulata a unei artere datorita batailor inimii. Acesta este resimtit in toate zonele de pe corp, unde artera este lipita de un os. Printre aceste artere se numara: artera carotida (de la gat), artera radiala (la incheietura mainii), artera brahiala (in partea interioara a cotului), artera popliteala (in spatele genunchiului) si artera posterior tibiala (aproape de incheietura gleznei).

In lumea medicala, pulsul mai este cunoscut si sub denumirea de frecventa cardiaca, adica numarul de contractii pe care il efectueaza inima in decursul unui singur minut. Astfel, se asigura pomparea sangelui catre toate celelalte organe. Pulsul se poate simti prin acea miscare a sangelui rezultata de activitatea inimii, prin vasele noastre de sange. De asemenea, rata pulsului poate fi masurata direct prin numararea batailor inimii.

Prin masurarea lui, practic, se cuantifica numarul de impulsuri electrice generate de cord. In mod fiziologic, aceste impulsuri sunt generate la nivelul nodului sino-atrial si sunt conduse pe calea unor fascicule in toata inima. Astfel, se realizeaza contractia muschiului cardiac, care face ca pulsul sa fie resimtit.

    Ce este pulsul sau ritmul cardiac?

    Pulsul inimii este acelasi lucru cu ritmul cardiac – acele pulsari ale sangelui resimtite pe mai multe zone de pe corp. Valorile acestuia variaza de la o persoana la alta si este mai scazut in perioadele de repaus si odihna, dar creste in timpul activitatilor fizice, pentru ca organismul are nevoie sa aiba sangele mai bine oxigenat. De exemplu, un atlet antrenat poate avea un ritm cardiac neregulat, chiar daca are inima sanatoasa. Uneori, atunci cand se afla in repaus, bataile inimii pot varia intre 40 si 50 de batai pe minut. 

    Pentru a masura ritmul cardiac, este nevoie de un EKG. Aceasta electrocardiograma este un test nedureros, efectuat doar in clinici si spitale, si nu este invaziv utilizat pentru inregistrarea semnalelor electrice ale inimii. Mai exact, conform acestui tip de test, se poate observa fiecare bataie a inimii.

    Ea este reprezentata pe electrocardiograma (EKG sau ECG) sub forma unor linii care fomeaza diferite unghiuri, pe o hartie gradata. Fiecare model de unghi reprezinta felul in care reactioneaza inima la aceste impulsuri electromagnetice si astfel se pot determina anumite afectiuni cardiace.

    • Ritmul cardiac normal (puls normal) arata faptul ca activitatea inimii urmeaza cursul normal. Pulsul este regulat cand are o frecventa de aproximativ 60-100 de batai pe minut.
    • Tahicardie este denumirea pentru bataile accelerate ale inimii (de peste 100 de batai pe minut)
    • Bradicardie sunt bataile mai lente ale inimii (cand pulsul este sub 60 de batai pe minut)
    • Aritmiile sunt bataile neregulate ale inimii. Acestea se impart in doua categorii:
    • – supraventriculare (ASV): aritmiile care isi au originea in atrii (camerele superioare ale inimii); “supra” inseamna deasupra, “ventriculare” se refera la camerele inferioare ale inimii
    • – ventriculare (AV): aritmiile care isi au originea in ventricule (camerele inferioare ale inimii)
    • Bradiaritmiile sunt bataile lente si neregulate ale inimii

    Puls normal in functie de varsta

    La copii, un puls normal este mai mare decat in cazul valorilor inregistrate la adulti. Potrivit expertilor, un puls normal in repaus, pentru copiii cu varste intre 6 si 15 ani, este cuprins intre 70 si 100 de batai pe minut. Asadar, un puls normal la copii, in functie de categoriile de varsta, sunt:

    • Puls normal nou-nascuti: intre 100 si 170 de batai pe minut 
    • Puls normal bebelusi (6 luni la 1 an): intre 90 si 130 de batai pe minut 
    • Puls normal copii cu varste de la 2 la 3 ani: intre 80 si 120 de batai pe minut 
    • Puls normal copii cu varste intre 4 si 5 ani: intre 70 si 110 batai pe minut 
    • Puls normal copii de peste 10 ani: intre 60 si 100 de batai pe minut. 

    Acestea sunt doar cateva indicatii de valori normale de puls. La persoanele de peste 18 ani se bataile inimii ating intre 60 si 100 de batai pe minut. Odata cu inaintarea in varsta se poate observa o scadere a pulsului normal. Pentru a stabili un puls normal in functie de varsta, se recomanda unul dintre cele mai comune calcule:

    • 220-varsta. Exemplu: Pentru o persoana de 50 de ani=mai mare de 220-50=170
    • 206.9-(0,67 x varsta). Exemplu: Pentru o persoana de 50 de ani=mai mare de 0.67×50= 33.5 si 206.9-33.5=173.4

    Puls normal in functie de sex

    Asa cum spuneam, un puls normal este diferit de la persoana la persoana. Astfel, pentru a determina corect un puls normal trebuie sa luam in considerare si sexul pacientului. De exemplu, barbatii au un sistem nervos parasimpatic mai dezvoltat decat femeile si pot fi mai bradicardici. Acest lucru se intampla mai ales sportivilor. Deci, un barbat poate sa aiba pulsul normal putin peste 50, fara ca acest lucru sa aiba vreo semnificatie patologica.

    Conform primului model de calcul de mai sus, un barbat de 30 de ani ar trebui sa poata atinge un puls normal de 190 de batai pe minut, atunci cand face exercitii fizice. In timpul sportului intens este normal instalarea tahicardiei, dar in repaus, aparitia aceastei poate sa ridice semn de intrebare. De exemplu, un puls de 150 de batai pe minut in rapus este, cu siguranta, ceva anormal.

    De asemenea, cand un puls normal este sub 50 de batai pe minut devine un semnal de alarma, mai ales daca acest lucru nu se intampla noaptea, in timpul in care ne odihnim.

    Pe de alta parte, femeile au sistemul nervos simpatic predominant, ceea ce inseamna ca pot avea pulsul normal in repaus si cu 90 – 100 de batai pe minut. Acest lucru nu reprezinta o afectiune.

    Atunci cand pulsul ajunge la 40 si persoana in cauza are simptome de ameteala si lesin, se poate sa fi suferit un blocaj si poate necesita o eventuala stimulare cardiaca. In acest caz este nevoie de consult de specialitate pentru ca este o urgenta.

      Factori ce pot influenta valorile unui puls normal

      Exista mai multi factori care pot determina schimbarile unui puls normal, precum:

      • Varsta
      • Fumatul, alcoolul si drogurile
      • Temperatura
      • Efectele adverse ale unor medicamente
      • Pozitia corpului
      • Emotiile
      • Greutatea

      Pentru valori normale de puls se tine cont de alimentatie, se mentine o greutate corporala indicata de medic, de nivelul scazut de stres, de renuntarea la fumat, alcool si droguri, realizarea zilnica a exercitiilor fizice si de pozitia corecta a corpului atat cand stam la birou si in picioare, cat si atunci cand ne odihnim.

      Suplimente benefice pentru un puls normal

      Pentru a mentine un puls in valori normale, pe langa un stil de viata sanatos este nevoie si de cateva suplimente naturale. Preventia este foarte importanta. Drept urmare, pentru un puls mentinut in valori normale se admnistreaza:

      1. Prin continutul sau echilibrat de potasiu si magneziu, Naturalis CardioVita ofera protectie sistemului cardiovascular. Suplimentul contribuie la mentinerea functionarii normale a sistemului muscular si nervos, reducerea oboselii si extenuarii, echilibrul electrolitic si metabolismul energetic normal. Potasiul ajuta la mentinerea tensiunii arteriale normale, iar magneziul, la reducerea oboselii si extenuarii, la mentinerea echilibrului electrolitic si a metabolismului energetic normal.
      2. Naturalis CardioSuport este un excelent tonic cardiac, care reuneste nutrienti esentiali si substante naturale cu efecte benefice asupra sistemului cardiovascular cu ajutorul unei formule special create. Resveratrolul din compozitie este o substanta antioxidanta din clasa polifenolilor ce actioneaza preventiv asupra imbatranirii celulare. Aceasta substanta protejeaza endoteliul vascular de actiunea nociva a colesterolului si a trigliceridelor serice, limiteaza activitatea factorilor pro-inflamatori din sange si modifica in sens benefic metabolismul adipocitelor (celulele tesutului gras). EPA si DHA contribuie la functia normala a inimii. Efectul benefic se obtine in conditiile unui consum zilnic de 250 mg de EPA si DHA.
      Autor: Bettina Cristea

      Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: