fbpx

Flatulenta excesiva – cauze si solutii

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Flatulenta este un proces firesc ce presupune eliminarea excesului de gaze din tractul digestiv, rezultat in urma procesului de digestie a alimentelor. Nu este nimic anormal in a avea flatulenta, fireste cu conditia de a lasa acest proces sa se manifeste intr-un mediu intim, dat fiind ca aceasta este una dintre regulile elementare de bun simt, tinand cont de disconfortul olfactiv pe care il poate cauza celor din jur.

Se poate intampla oricui de mai multe ori pe zi, insa daca frecventa episoadelor de flatulenta depaseste un anumit prag se poate vorbi de flatulenta excesiva, care devine o problema cu adevarat stanjenitoare.

In cele ce urmeaza iti vom arata care este limita dintre flatulenta obisnuita si flatulenta excesiva, care sunt cauzele care genereaza excesul de gaze intestinale si cum poti scapa de o astfel de problema.

Ce este flatulenta

In procesul de digestie, alimentele sunt descompuse in tractul digestiv sub influenta mai multor substante si enzime. In urma acestui proces este firesc sa rezulte gaze, care se degaja in intestine. Intr-o singura zi, in colon se produc intre 7 si 10 litri de astfel de gaze care trebuie eliminate cumva din organism. Una dintre caile de eliminare este flatulenta, care presupune eliberarea gazelor prin orificiul anal.

Totusi, doar o un volum mic de gaze este eliminat prin flatulenta, fiind vorba de aproximativ 0,6 litri. Cea mai mare parte este absorbita in sange si este eliminata prin plamani, asadar nu flatulenta este principala cale de a scapa de gazele intestinale.

    Cand putem vorbi de flatulenta excesiva

    In functie de alimentele consumate si de cantitatea acestora, volumul de gaze intestinale poate fi mai mare sau mai mic si astfel se explica faptul ca in unele zile procesul de flatulenta se manifesta mai intens, iar in altele lipseste cu desavarsire.

    Pe parcursul unei zile, medicii considera normal sa existe intre 6 si 20 de episoade de flatulenta. Daca intr-o zi se depaseste aceasta limita pentru ca apoi sa se revina la normal, din nou nu este nicio problema, pentru ca se poate intampla pe fondul alimentatiei.

    Motivele de ingrijorare apar cand numarul zilnic al episoadelor de flatulenta depaseste frecvent limita de 20, caz in care se poate vorbi de flatulenta excesiva.

    Care sunt cauzele flatulentei excesive

    Flatulenta excesiva nu tradeaza neaparat o problema de sanatate, putand aparea ocazional, manifestandu-se doar pentru o anumita perioada. Frecventa si durata tin in special de cauzele generatoare care pot fi urmatoarele:

    Alimentatia

    Este una din cele mai frecvente si totodata cele mai cunoscute cauze ale flatulentei excesive, existand o serie de alimente  care pot avea un astfel de efect. Un exemplu emblematic este fasolea, despre care toata lumea stie ca provoaca flatulenta excesiva.

    Lista este completata de mazare, varza, broccoli, cartofi, porumb, lactate, conopida, si diferite fructe. Asadar, alimentele din categoria cruciferelor, cele care contin amidon, leguminoasele, fructele sunt principalele categorii care pot provoca flatulenta excesiva din cauza substantelor pe care le contin si care favorizeaza formarea gazelor intestinale. Lor li se adauga bauturile acidulate, inclusiv apa minerala, cafeaua si alte bauturi care contin cofeina.

      Aerofagia

      Aerofagia se datoreaza patrunderii unei cantitati prea mari de aer in tractul digestiv, care trebuie cumva eliminat, ceea ce explica episoadele mai frecvente de flatulenta.

      De obicei li se intampla persoanelor care mananca repede sau beau cantitati mari de lichide. De asemenea, fumatul, guma de mestecat, purtarea de proteze dentare si consumul de bauturi carbogazoase constituie alti factori de risc pentru aparitia aerofagiei, urmata de flatulenta excesiva.

      Anumite boli cronice

      Flatulenta excesiva este un simptom comun pentru unele boli cronice de natura digestiva, care determina formarea unei cantitati mai mari de gaze intestinale sau incetinesc absorbtia acestora in sange. Cu o astfel de problema se confrunta frecvent pacientii care sufera de gastroenterita, boala Crohn, sindromul colonului iritabil, colita ulcerativa, cancerul de colon, pancreatita. De asemenea, diabetul poate fi o alta cauza flatulentei excesive, precum si intolerantele alimentare.

      Apneea in somn

      O manifestare caracteristica acestei tulburari este oprirea respiratiei timp de cateva secunde in timpul somnului. In general, persoanele cu apnee in somn dorm cu gura deschisa, sforaie, respira profund pe gura, iar in acest mod inghit o cantitate mare de aer in timp ce dorm, care poate duce la aparitia flatulentei excesive.

      Sarcina

      In perioada sarcinii au loc o serie de schimbari in organism, cu numeroase consecinte. Una din aceste consecinte poate fi si flatulenta excesiva, care se explica in special prin faptul ca pe masura ce uterul creste in dimensiuni creeaza presiune asupra intestinelor, fortand evacuarea gazelor prin flatulenta. De asemenea, schimbarile hormonale pot incetini tranzitul intestinal, favorizand astfel acumularea unui volum mai mare de gaze in tractul digestiv.

      Unele medicamente

      Administrarea unor medicamente orale pentru tratarea anumitor probleme de sanatate poate avea ca efect secundar si aparitia flatulentei excesive. Este vorba de medicamentele recomandate pentru tratarea hipertensiunii arteriale, antibiotice, opioidele impotriva durerii, antiretroviralele precum si suplimentele cu multivitamine.

      Simptome care trebuie luate in serios

      Evident, principalul simptom al flatulentei excesive il constituie episoadele frecvente de flatulenta, care depasesc pragul de 20 pe zi, timp de mai multe zile la rand. Problema este destul de dificil de controlat, iar din acest motiv te poate pune uneori in situatii stanjenitoare.

      Daca simptomele se rezuma doar la atat, cel mai probabil este vorba de o problema trecatoare. Situatia poate fi insa mai complicata daca flatulenta excesiva este insotita de dureri abdominale, balonare excesiva, constipatie sau diaree, greturi si varsaturi, arsuri gastrice sau prezenta sangelui in scaun. Aceste simptome indica existenta unei probleme digestive mai serioase, care impune un consult medical.

      Remedii impotriva flatulentei excesive

      In cazul in care flatulenta excesiva se datoreaza alimentatiei, nu exista motive de ingrijorare, pentru ca efectul neplacut va disparea odata ce alimentele respective vor fi complet digerate si eliminate din organism. Bineinteles, in acest timp trebuie sa eviti sa mai consumi alimente cu efect similar, dintre cele enumerate mai sus.

      In schimb, poti consuma alimente care previn formarea gazelor intestinale si favorizeaza absorbtia acestora in sange, pentru a fi eliminate prin plamani. Din lista alimentelor recomandate impotriva flatulentei excesive fac parte bananele, portocalele, kiwi, castravetii, fisticul, ghimbirul si fructele de avocado. De asemenea, poti scapa usor de gazele intestinale cu o cura de ceai de menta sau musetel.

        Daca problema persista si dupa administrarea acestor remedii este recomandat sa te adresezi unui medic gastroenterolog, intrucat cauza flatulentei excesive ar putea fi una mai serioasa, care necesita investigatii mai amanuntite si un tratament adecvat. Impotriva gazelor intestinale, medicul iti poate recomanda medicamente pe baza de carbune activ sau bismut, simeticona, precum si suplimente cu diferite enzime digestive.

        Nu in ultimul rand, daca flatulenta excesiva este datorata unei afectiuni din categoria celor mentionate anterior, se impune administrarea unui tratament adecvat precum si adaptarea dietei, in functie de diagnosticul stabilit.

        Cum sa previi flatulenta excesiva

        Este de preferat sa nu ajungi sa te confrunti cu o astfel de problema, asa ca incheiem cu cateva sfaturi simplu de urmat pentru prevenirea flatulentei excesive.

        Redu consumul alimentelor care provoaca flatulenta

        In primul rand, este recomandat sa limitezi consumul alimentelor care provoaca flatulenta, aceasta insemnand ca trebuie sa le consumi mai rar si in cantitati moderate. Sa nu uitam ca dincolo de acest inconvenient leguminoasele, cruciferele si fructele contin substante nutritive pretioase de care organismul are nevoie, asa ca nu trebuie sa le elimini definitiv din dieta.

        Mananca mai putin si mai incet

        Consumul unor portii mai mici la o masa scade presiunea asupra sistemului digestiv, reducand astfel volumul de gaze intestinale, care vor fi eliminate preponderent prin plamani. Obisnuieste-te sa mananci la ore fixe, iar daca ti se face foame intre mesele principale poti sa iei cate o gustare.

        La fel de important este sa mananci incet, cu gura inchisa si fara a vorbi in timpul mesei, pentru a evita aparitia aerofagiei.

          Hidrateaza-te corespunzator

          Hidratarea este foarte importanta si in procesul digestiv, intrucat faciliteaza tranzitul intestinal si previne constipatia care poate genera flatulenta. Consuma zilnic cel putin doi litri de lichide, fie ca e vorba de apa, ceaiuri sau sucuri naturale fara indulcitori adaugati. Evita insa ceaiurile care contin cofeina, precum si bauturile carbogazoase si energizantele, care provoaca balonare si flatulenta.

          Fa mai multa miscare Exercitiile fizice efectuate cu regularitate imbunatatesc tranzitul intestinal, ceea ce inseamna ca alimentele nu vor ramane in tractul digestiv mai mult decat e necesar, continuand sa fermenteze si sa produca gaze intestinale care pot provoca flatulenta excesiva.

          Autor: Catalin Tantareanu

          Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: