fbpx

Rahitismul la copii – ce il cauzeaza si ce recomanda specialistii?

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Despre rahitism am tot auzit ca este “boala cresterii”, insa ce reprezinta aceasta mai exact? Rahitismul este o afectiune caracteristica primilor ani de viata, a primei copilarii. Afectiunea consta in calcifierea insuficienta a tesutului fundamental osos.

Printre simptomele observate cu ochiul liber se numara: tulburarile de crestere, picioarele strambe si fruntea foarte lata. Simptomele pe care le resimte pacientul sunt durerile osoase si problemele de somn.  Complicatiile care pot aparea din cauza acestui rahitism pot include spasme musculare, fracturi osoase, scolioza sau, din pacate, adesea apare si handicapul intelectual.

Cel mai frecvent, rahitismul la copii apare pana la varsta de 3 ani, dar poate sa apara si la copiii mai mari. Exista cazuri in care primele semne se pot observa abia in adolescenta. Acest tip de rahitism apare la adolescenti in perioada de crestere brusca a lor.

Fiind cauzat cu precadere de deficitul de vitamina D, in anumite conditii corelate cum ar fi absorbtia sau utilizarea vitaminei D si a mineralelor, calciu si fosfor, acest rahitism poate sa apara, foarte rar, si la adulti. Pentru a preveni aparitia manifestarilor afectiunii, in cazul copiilor, dar si al adolescentilor, specialistii recomanda profilaxia rahitismului.

Ce este rahitismul carential?

Boala metabolica generala, care apare cu precadere in perioada de crestere si dezvoltare a organismului se numeste rahitism carential. Aceasta se caracterizeaza printr-o tulburare de mineralizare a oaselor determinata de carenta de vitamina D, cunoscuta si ca vitamina soarelui, si, uneori, de deficitul de calciu si fosfor.

In continuare vom afla cum se manifesta rahitismul la copii si care este procedura pentru combaterea acestuia.

    1.     Exista manifestari osoase si extraosoase:

    a. Manifestari osoase:
    • la nivelul cutiei craniene: craniotabes, bose frontale, frunte lata, fontanela anterioara larg deschisa pana la varsta de 8 luni sau persistenta dupa 18 luni
    • la nivelul toracelui: stern infundat, aplatizarea laterala a toracelui in jumatatea superioara, deformarea claviculei, fracturi costale, modificarea coloanei sub forma de cifoza, scolioza, lordoza
    • eruptie dentara intarziata
    • carii dentare
    b. Manifestari extraosoase:
    • diastaza muschilor drepti abdominali datorita hipotoniei musculare
    • plamanul rahitic prin repetate infectii respiratorii
    • stridor laringian

    2. Tulburari neurologice si de comportament

    • convulsii hipocalcemice
    • intarzieri in dezvoltarea psiho-motorie
    • agitatie psiho-motorie
    • tulburari de somn

    3. Semne musculo -ligamentare:

    • hipotonie musculara
    • hiperlaxitate ligamentara

    4. Transpiratii excesive

    5. Paloare tegumentara

    6. Alopecie occipital

    Specialistii sunt de parere ca profilaxia rahitismului carential este foarte importanta pentru o dezvoltare armonioasa a copilului. Astfel, este necesara administrarea vitaminei D chiar din perioada antenatala. Acest obicei va ajuta la dezvoltarea psiho – somatica corespunzatoare pe etape de varsta a copilului.

    Tot specialistii sunt de parere ca un rahitism carential netratat corect si la timp, poate duce la intarzieri ale cresterii si dezvoltarii. Din aceasta cauza apar deformarile osoase, tulburarile de dispozitie si comportament, cu modificarea starii generale si chiar a somnului, dar si afectiunile dentare.

    De ce apare rahitismul la copii?

    Rahitismul la copii are primele manifestari inca de la varsta de 3 luni. Primele semne de rahitism aparute la bebelusi se pot observa la nivelul capului si al toracelui, dar pot aparea si modificari ale coloanei vertebrale, ale picioarelor, precum si infectiile respiratorii frecvente. 

    Asa cum mentionam anterior, principalul motiv al aparitiei rahitismului este carenta de vitamina D. Mai exact, atunci cand nivelul sangvin al vitaminei D este scazut. Insa, exista cateva cauze care cresc riscul de aparitie a bolii. Printre factorii favorizanti se numara predispozitia genetica (cele mai rare si severe forme), dar si factorii de mediu (prematuritatea, poluarea si durata de expunere la razele solare).

    Tipuri de rahitism la copii

    Exista diferite tipuri de rahitism la copii. Acestea se pot diferentia in functie de cauzele care duc la aparitia lor:

    • Rahitism nutritiv – reprezinta consecinta unor carente nutritionale de calciu, fosfor si vitamina D;
    • Rahitism rezistent la vitamina D – acestea este un sindrom rar, care duce la rahitism sever. Pacientii sunt adeseori copiii rezultati din casatoriile consangvine;
    • Rahitism congenital – apare la copiii nascuti prematur sau la copiii nascuti din mame cu deficit de vitamina D;
    • Rahitism provocat de anumite tratamente medicamentoase – au ca efect secundar cresterea excretiei de calciu si fosfor;
    • Rahitism renal – provocat de unele afectiuni renale, manifestate prin imposibilitatea de a retine electrolitii (inclusiv ionii de calciu si fosfor);
    • Rahitism hipofosfatemic – acest tip este provocat de un deficit sever de fosfor. Cauza este genetica si se manifesta prin incapacitatea rinichilor de a regla cantitatea de fosfor excretata in urina.

    Rahitism – diagnostic si tratament

    Rahitismul la copii se determina prin diagnosticarea medicala. Acesta se stabileste dupa o serie de teste si dupa examenul clinic, inainte si dupa nastere. Testele realizate in laboratoarele de specialitate se efectueaza pentru depistarea cauzei care a dus la rahitism si tipul acestuia. Sunt importante aceste teste pentru ca datorita lor se poate stabili tratamentul adecvat.

    Tratamentul pentru rahitism la copii este unul profilactic si unul curativ. Profilaxia antenatala, adica cea care se realizeaza inca din timpul sarcinii, mai exact in ultimul trimestru de sarcina, consta in administrarea la gravide a suplimentelor pe baza de calciu si vitamina D, in doze de 1.000 UI, in sezonul rece, si de 500 UI, in sezonul cald, fara intrerupere.

    Postnatal, tratamentul pentru rahitism se administreaza nou-nascutului incepand din ziua a 7-a de viata. Acesta consta in doua picaturi pe zi de vitamina D3 pana la varsta de 18 luni.

    Tratamentul curativ se face in urma unui diagnostic pozitiv de rahitism, bazat pe manifestarile clinice enumerate anterior, corelate cu modificarile paraclinice care arata nivelurile serice scazute de calciu, fosfor si vitamina D.

    Putem preveni rahitismul la copii prin:
    • alimentatie naturala;

    • expunerea la soare 15-20 minute pe zi;

    • alimentatie diversificata: galbenus de ou, peste proaspat, ficat, carne de vita;

    • formule de lapte praf imbogatite cu vitamina D;

    • evitarea administrarii de lapte de vaca pana la varsta de un an.

    Remediu pentru rahitismul la copii

    Naturalis Calcifix este un supliment alimentar, sub forma de sirop cu gust delicios de lamaie si portocala, avand la baza un complex important de nutrienti cu rol benefic in mentinerea sanatatii. Produsul contine combinatia optima de calciu, magneziu, zinc si vitamina D3 care actioneaza sinergic pentru a sustine dezvoltarea armonioasa a copiilor si adolescentilor, dar si buna functionare a sistemelor muscular si osos ale adultilor. Astfel, produsul poate preveni aparitia rahitismului la copii.

      Vitamina D pentru rahitism

      Vitamina D este un hormon steroidic care ajuta la absorbtia intestinala a calciului si in reglarea homeostaziei acestuia, intarind oasele, dantura si sustinand reactiile autoimune. Exista doua tipuri majore de vitamina D, insa vitamina D3 este cea mai cautata, pentru ca este necesara organismului:

      • Vitamina D2 are denumirea medicala de ergocalciferol. Aceasta este sintetizata de plante si nu este produsa de corpul uman;
      • Vitamina D3 poarta numele de colecalciferol si se produce la nivelul pielii datorita razelor soarelui sau poate proveni din surse alimentare de origine animala.

      Vitamina D se poate procura din suplimentele alimentare precum cele efervescente in apa. De exemplu, Calciu cu vitamina D de la Naturalis este un produs care ajuta la sanatatea sistemului osos si asigura un important aport de calciu organismului. Calciul este foarte important in mentinerea sanatatii oaselor si a dintilor.

      Combinatia de calciu cu vitamina D ajuta la functionarea corecta a muschilor, mentinerea unei bune neurotransmisii si la buna functionare a enzimelor digestive. Produsul contribuie la coagularea normala a sangelui si la metabolismul energetic. Calciul ia parte la procesul de diviziune si specializare celulara, iar vitamina D contribuie la mentinerea sanatatii oaselor si a dintilor si ajuta la functionarea corespunzatoare a sistemului imunitar.

      Suplimentul alimentar Naturalis Multivitamine si minerale contine o combinatie echilibrata de 17 vitamine si minerale esentiale pentru buna functionare a organismului uman. Produsul ajuta la: reducerea oboselii si a extenuarii, functionarea normala a sistemelor nervos, imunitar si muscular, protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ, metabolismul energetic normal, mentinerea sanatatii dintilor, parului, unghiilor, pielii si a vederii normale, reglarea activitatii hormonale, functionarea normala a glandei tiroide si a inimii, procesul de diviziune celulara, functionarea normala a globulelor rosii si productia de colagen.

      Autor: Bettina Cristea

      Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: