fbpx

Piele uscata, deshidratata – cauze si remedii

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Pielea este cel mai mare organ si totodata cel mai expus, avand rolul de a proteja organismul din exterior. Astfel, pielea este expusa aproape permanent actiunii razelor solare, prafului si altor agenti poluanti precum si actiunii bacteriilor ciupercilor si virusurilor cu care intra in contact.

Pielea actioneaza ca o bariera in fata acestor factori, iar pentru a-si indeplini acest rol are nevoie  – printre altele – si de o buna hidratare.

Pielea uscata este un rezultat al deshidratarii, insa mai poate fi determinata si de alti factori  precum varsta, conditiile de mediu, fumatul si anumite activitati efectuate in mod frecvent.

Asupra cauzelor care determina pielea uscata ne-am propus si noi sa insistam pe parcursul acestui articol, dar nu ne vom rezuma doar la atat. Astfel, in partea a doua a materialului puteti afla si care sunt cele mai la indemana remedii pentru pielea uscata si cum trebuie sa le folositi pentru a obtine rezultatul dorit.

Va confruntati cu piele uscata – care sunt cauzele?

Pe termen scurt, pielea uscata nu reprezinta o problema de sanatate foarte grava, fiind asociata de cele mai multe ori cu un anume disconfort si un aspect estetic neplacut.

Asadar, simptomele de piele uscata se manifesta prin mancarime si usturime, aparitia de crapaturi si pete rosiatice, lipsa elasticitatii, descuamare si o textura aspra pe suprafetele afectate. De buna seama ca v-ati confruntat cel putin o data cu o astfel de problema si nu v-ati impacientat, insa trebuie sa stiti ca pielea uscata lasata netratata poate de nastere si unor complicatii precum dermatita atopica sau aparitia unor infectii bacteriene si fungice datorate microorganismelor care patrund adanc in tegument.

Dar, sa revenim la tema acestui capitol si sa vedem care sunt principalele cauze care duc la aparitia pielii uscate!

Factorii de mediu

De cele mai multe ori, pielea uscata este rezultatul expunerii prelungite la frig, vant puternic sau al expunerii la soare. Toate aceste conditii influenteaza in mod negativ hidratarea pielii, iar cu cat aceasta este mai mult timp expusa, cu atat creste discul unei astfel de probleme.

Asa se explica pielea uscat de pe maini si de pe fata in perioadele reci, dat fiind faptul ca acestea sunt partile corpului cele mai expuse la ger si vant.

Alimentatia necorespunzatoare

Sanatatea pielii depinde in buna masura si de alimentatie, pentru ca este nevoie de  o serie de nutrienti pentru ca aceasta sa isi mentina gradul optim de hidratare si elasticitate. Printre acesti nutrienti se numara vitaminele A, B6, B12, C si E dar si minerale precum fierul sau zincul.

Prin urmare, o alimentatie saraca in aceste vitamine si minerale poate determina aparitia pielii uscate.

Anumite substante chimice

Contactul prelungit cu anumite substante este o alta cauza frecventa a pielii uscate, iar la acest capitol am mentiona in mod special ingredientele din produsele cosmetice si cele pentru ingrijire personala. Alcoolul etilic din compozitia acestora, precum si alte ingrediente sintetice care intra in contact direct cu pielea pot genera astfel de probleme.

Igiena excesiva sau precara

Pielea este protejata in mod natural de un strat de sebum secretat de glandele sebacee, care mentine si un nivel optim de hidratare. Igiena excesiva poate deregla secretia glandelor sebacee, afectand aceasta bariera naturala de protectie. Una dintre consecinte este pielea uscata, mai ales daca se folosesc si sapunuri sau produse de igiena care contin ingrediente din cele enumerate mai sus.

Pe de alta parte, si o igiena precara poate duce la aparitie pielii uscate, intrucat pe suprafata acesteia se acumuleaza praf si o serie de microorganisme, care impiedica hidratarea.

Varsta

Odata cu depasirea pragului de 40 de ani, pielea uscata tinde sa devina o problema mai frecventa decat de obicei, intrucat glandele sebacee produc mai putin sebum, ceea ce inseamna un nivel mai scazut de protectie impotriva factorilor externi.

Expunerea prelungita la umiditate

In mod paradoxal, si umiditatea excesiva poate duce la aparitia pielii uscate. Problema apare frecvent la inotatori si la persoanele care au o activitate ce presupune contactul prelungit cu mediile umede. De asemenea, va puteti alege cu piele uscata daca petreceti foarte mult timp in piscina sau daca stati mult in cada. In primul caz, riscul este amplificat de concentratia de clor din apa, iar in al doilea, de temperatura ridicata a apei.

Remedii pentru pielea uscata

Cea mai simpla cale pentru a nu avea pielea uscata este evitarea acestor cauze, insa acest lucru nu este posibil chiar de fiecare data. In astfel de situatii exista o serie de remedii la care puteti sa apelati pentru a reda pielii elasticitatea si textura neteda, evitand in acelasi timp complicatiile ce pot aparea.

Uleiul de floarea soarelui

Folosit in mod special pentru gatit, uleiul de floarea soarelui poate fi si un excelent remediu pentru pielea uscata, intrucat creste in timp scurt gradul de hidratare. 

Pentru aceasta, nu trebuie decat sa aplicati uleiul pe un tampon de vata sau un disc demachiant si sa ungeti usor zona de piele uscata, lasand apoi sa actioneze timp de cateva minute.

Mierea de albine

Lista de proprietati terapeutice ale mierii de albine este una foarte lunga, iar printre acestea se numara cele referitoare la sanatatea pielii. Mierea are efect emolient si totodata antibacterian si antifungic, astfel ca, aplicata pe pielea uscata, curata si hidrateaza eficient.

Se lasa sa actioneze circa un sfert de ora, iar rezultatele se vor vedea in cel mai scurt timp.

Uleiul de cocos

Uleiul de cocos are un continut bogat de acizi grasi care ii confera proprietati emoliente, ceea ce il recomanda ca un alt remediu pentru pielea uscata. Aplicat pe zona afectata, uleiul de cocos umple crapaturile aparute in piele, redandu-i acesteia textura neteda si favorizand refacerea celulelor epiteriale.

Gelul de aloe vera

Aloe vera este una dintre plantele folosite din cele mai vechi timpuri pentru intretinerea pielii, asa ca nu avea cum sa lipseasca din lista noastra de remedii. Cel mai eficient in acest sens este gelul de aloe vere, care se aplica pe pielea uscata si se lasa sa actioneze timp de cateva ore. In acest tip, gelul hidrateaza pielea in profunzime, iar  efectele neplacute ale pielii uscate por disparea chiar si dupa o singura aplicare.

Fructele si legumele proaspete

Problema pielii uscate poate fi rezolvata si cu ajutorul alimentatiei, mai precis consumand cat mai multe fructe si legume proaspete. Acestea au un continut bogat de vitamine si minerale necesare pielii, asigurand astfel „materia prima” necesara refacerii sale.

Cele mai multe beneficii pentru sanatatea pielii le au morcovii, afinele, fasolea citricele, lintea, rosiile, avocado si ardeii grasi.

Fulgii de ovaz

Recomandati ca ingredient care nu trebuie sa lipseasca dintr-o dieta sanatoasa, fulgii de ovaz pot fi folositi de aceasta data si pentru uz extern, dovedindu-se la fel de benefici si pentru sanatatea pielii. Puteti folosi creme pe baza de pudra de fulgi de ovaz sau va puteti prepara acasa o astfel de pudra. 

Pentru aceasta trebuie doar sa macinati 100 – 200 de grame de fulgi de ovaz, iar pudra astfel obtinuta sa o adaugati in apa de baie. Pe langa toate aceste remedii, nu uitati sa va hidratati suficient in fiecare zi si sa folositi produse cosmetice adecvate tipului dumneavoastra de piele. De asemenea, renuntarea la fumat si adoptarea unei diete sanatoase vor reduce considerabil sansele de a va confrunta cu o astfel de problema.

Autor: Catalin Tantareanu

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: