Vitaminele imunitatii de fier

Ca sa functioneze fara cusur si sa faca fata atacului masiv al virusurilor si altor patogeni, sistemul imunitar are nevoie de sustinerea pe care o ofera anumite vitamine.

Prin moleculele lor, aceste substante organice naturale contribuie la realizarea in bune conditii a apararii organismului.

Vitamina A
Ca antioxidant puternic, acest micronutrient are un rol important in consolidarea apararii naturale a organismului, prin influentarea activitatii limfocitelor B si T (celule ale sistemului imunitar responsabile de raspunsul imun umoral si de tip celular).

Vitamina A poate avea doua forme: retinol (se gaseste in alimentele de origine animala) si provitamina A (prezenta mai ale in fructe si legume colorate).

Vitamina B6
Pe langa sustinerea sanatatii sistemului cardiovascular si a celui nervos, aceasta vitamina hidrosolubila, indispensabila desfasurarii proceselor metabolice, ajuta la refacerea organismului in starile de convalescenta.

Vitamina C
Este fara doar si poate cea mai cunoscuta vitamina atunci cand vine vorba despre tratamentul racelilor. O metaanaliza a 29 de studii ce au implicat peste 11.000 de persoane a concluzionat ca suplimentarea aportului de vitamina C reduce intensitatea simptomelor si durata afectiunii. Fiind esentiala pentru buna functionare a celulelor imune, deficienta de vitamina C predispune la infectii.

Vitamina D
In perioadele in care nu petrecem suficient timp afara si nu beneficiem de expunere la soare, suplimentarea vitaminei D este indicata tuturor categoriilor de varsta: copii, adulti, varstnici. Aceasta este cruciala pentru sistemul imunitar. In lipsa acesteia, limfocitele T nu pot reactiona si combate infectiile grave care ameninta organismul uman, conform oamenilor de stiinta de la Universitatea Copenhaga, Danemarca.

Vitamina E
Aceasta vitamina liposolubila ofera protectie celulelor impotriva factorilor inflamatori. De asemenea, aceasta stimuleaza producerea limfocitelor B care genereaza anticorpi, dar si a celulelor natural killer (NK), cele care identifica si distrug virusurile, bacteriile si celulele canceroase.