fbpx

Crampe musculare – cauze, factori de risc si remedii

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Crampele musculare apar atunci cand muschii se contracta involuntar si fortat in mod necontrolat, neputand sa se relaxeze. Orice muschi poate fi afectat de crampe musculare. Cele mai afectate zone sunt coapsele, gambele, mainile si abdomenul.

Ce simptome au crampele musculare?

Acestea pot aparea sub forma de spasme usoare si incomode sau de disconfort mare sau durere intensa si puternica. Muschiul afectat de crampe musculare este mai dur la atingere decat in ​​mod normal, iar problema poate fi vizibila. Spasmele pot dura cateva secunde sau chiar 15 minute sau mai mult si pot sa reapara de mai multe ori inainte de a se opri.

Cum poti opri crampele musculare?

Nu exista medicamente sau alte forme de terapie care sa amelioreze brusc crampele musculare. De aceea, cel mai bun lucru pe care il poti face este sa-ti intinzi muschiul afectat si sa-l masezi. Daca piciorul este cel afectat de crampe musculare, tot ce trebuie sa faci este sa te ridici si sa te plimbi. In plus, poti aplica gheata sau caldura (poti face o baie calda).

In unele cazuri, crampele musculare pot fi prevenite sau oprite inainte de a aparea.

Crampe musculare – generalitati

Crampele musculare sunt contractii bruste si involuntare care apar la nivelul unuia sau mai multor muschi. Crampele musculare te pot trezi in timpul noptii sau pot aparea in timpul mersului, provocand dureri semnificative. Cu toate ca, de obicei sunt inofensive, crampele musculare pot face temporar imposibila utilizarea muschiului afectat.

Exercitiile fizice sau munca fizica intensa, in special daca temperaturile sunt ridicate, pot produce crampe musculare. Exista, de asemenea, anumite medicamente si afectiuni medicale care pot cauza crampe musculare. Cu toate acestea, puteti ameliora aceast simptom cu ajutorul metodelor de autoingrijire. De exemplu, poti folosi suplimente alimentare, cum ar fi Naturalis CarcelRelax, un produs destinat persoanelor care se confrunta adesea cu disconfortul cauzat de carcei. Acesta contribuie la functionarea normala a sistemului muscular, datorita combinatiei de potasiu, magneziu, vitaminele B6 si E.

    Crampe musculare – cum se manifesta?

    Cele mai multe crampe musculare se dezvolta la nivelul muschilor picioarelor, in special ai gambei. Acestea provoaca durere brusca si puternica si formarea unui nodul dur vizibil in muschi. Senzatia provocata de crampe dispare, de obicei, dupa cateva minute, insa durerea musculara poate continua la ceva timp dupa aceea.

    Cand se recomanda vizita la medic

    Crampele musculare dispar de obicei de la sine si in rare cazuri sunt atat de grave pentru a fi nevoie de interventia medicului. Cu toate acestea, ia legatura cu un specialist daca ai crampe musculare care:

    • provoaca disconfort sever
    • nu au o cauza evidenta, cum ar fi exercitiile fizice intense
    • sunt insotite de umflarea sau inrosirea picioarelor
    • apar frecvent
    • sunt asociate cu slabiciune musculara

    Daca spasmele musculare sunt un simptom al unei afectiuni neurologice, persoana va prezenta de obicei si alte semne, cum ar fi:

    • durere de spate, gat sau cap
    • senzatie de intepaturi
    • slabiciune musculara
    • tremor
    • amorteala la nivelul pielii
    • miscari lente
    • paralizie
    • vedere dubla
    • coordonare slaba
    • probleme de somn

    Crampe musculare – cauze si factori de risc

    Exercitiile fizice intense, deshidratarea, incordarea musculara sau pur si simplu mentinerea unei pozitii pentru o perioada prelungita poate produce crampe musculare. Exista, insa, cazuri in care cauza nu este cunoscuta.

    De cele mai multe ori, crampele musculare sunt inofensive. Cu toate acestea, unele pot fi provocate de o problema medicala, cum ar fi:

    Alimentarea slaba cu sange

    Ingustarea arterelor care alimenteaza picioarele cu sange (arterioscleroza extremitatilor) poate produce dureri asemanatoare crampelor la picioare in timp ce faci exercitii fizice. Aceste crampe musculare dispar, in majoritatea cazurilor, imediat dupa ce incetezi miscarea fizica.

    Compresie nervoasa

    Comprimarea nervilor coloanei vertebrale (stenoza lombara) poate produce, de asemenea, dureri asemanatoare crampelor la picioare. Durerea se agraveaza de obicei cu cat mergi mai mult. Simptomele pot fi ameliorate sau intarziate daca mergi usor aplecat in fata – asa cum se intampla atunci cand impingi un cos de cumparaturi inainte.

    Un nivel scazut de minerale in sange

    Crampele musculare la picioare pot aparea si daca ai un nivel prea scazut de potasiu, calciu sau magneziu in organism. Nivelul acestor minerale poate fi diminuat de administrarea diureticelor – medicamente prescrise de multe ori pentru tratarea hipertensiunii arteriale.

    Crampe musculare – factori de risc

    Factorii care ar putea creste riscul de crampe musculare sunt:

    Varsta

    Masa musculara se reduce odata cu inaintarea in varsta. Din acest motiv, muschiul ramas se suprasolicita mult mai usor decat de obicei.

    Deshidratarea

    Sportivii care devin obositi si deshidratati in timp ce participa la competitii si activitati sportive atunci cand temperaturile sunt ridicate dezvolta frecvent crampe musculare.

    Sarcina

    Femeile gravide se confrunta des cu crampe musculare.

    Conditii medicale

    Riscul de crampe musculare este mai mare in randul persoanelor care sufera de diabet sau afectiuni ale nervilor, ficatului sau tiroidei.

    Remedii pentru crampe musculare

    Spasmele musculare dispar de obicei de la sine. De cele mai multe ori, nu este nevoie de tratament. Tot ce trebuie sa faci este sa astepti cateva secunde sau chiar cateva minute pana cand acestea se opresc. Daca sunt provocate de deshidratare, este suficient sa bei multa apa.

    In schimb, daca ai crampe musculare dureroase, poti opta pentru cateva metode care sa-ti amelioreze starea. De exemplu, specialistii recomanda sa:

    • incetezi orice activitate care a provocat crampele musculare, cum ar fi alergarea
    • masezi usor muschiul afectat de crampe
    • intinzi usor muschiul afectat
    • aplici o pungi de gheata pentru a calma muschii afectati
    • Naturalis CarcelRelax Crema x 100 ml
    • Disponibil la

    Daca muschiul gambei este afectat de crampe, poti incerca sa stai in piciorul afectat si sa indoi usor genunchiul. In acest fel vei intinde muschiul. Daca durerea nu se amelioreaza, incearca sa iei medicamente antiinflamatoare fara prescriptie medicala, cum ar fi ibuprofenul. De asemenea, poti incerca incerca un produs care relaxeaza tesuturile, cum ar fi Naturalis CarcelRelax Crema. CarcelRelax contribuie la functionarea normala a sistemului muscular, fiind o alternativa topica la baile cu sare Epsom, un compus mineral, natural, pur, de magneziu si sulfat. CarcelRelax poate fi folosit pentru masaj dupa sport sau dupa exercitii fizice, dar si in caz de tensiune musculara.

    Autor: Bettina Cristea

    Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: