fbpx

Cum stiti ca va confruntati cu deficit de vitamina B12?

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Deficitul de vitamina B12 este o problema cu care se confrunta mai frecvent persoanele care adopta un regim din care este exclusa carnea sau care consuma foarte rar si in cantitati mici un astfel de aliment. E drept ca nici o dieta bazata pe consumul excesiv de carne nu e cea mai sanatoasa alegere insa acest aliment are si el importanta sa din mai multe motive. Unul din ele consta in faptul ca este cea mai generoasa sursa de vitamina B12 – un nutrient esential pe care organismul uman nu are capacitatea sa il sintetizeze, spre deosebire de cel al animalelor, cu cateva exceptii

Cu toate acestea, deficitul de vitamina B12 poate surveni  si odata cu inaintarea in varsta sau pe fondul unor boli digestive care afecteaza absorbtia nutrientilor in sange.

In aceste articol vom vorbi despre semnele si simptomele asociate cu deficitul de vitamina B12, precum si despre complicatiile ce pot surveni daca acest deficit se mentine.

Ce este vitamina B12 si ce rol are?

Vitamina B12 este o substanta organica ce se gaseste in mod natural in alimentele de origine animala, cu precadere in carne. Face parte din categoria nutrientilor esentiali, care sunt substante de care organismul are nevoie dar pe care nu si le poate produce singur,  asa ca trebuie sa-i fie asigurate prin intermediul alimentatiei.

Joaca un rol esential in functionarea creierului si a intregului sistem nervos si totodata contribuie la formarea globulelor rosii care asigura oxigenarea celulelor, la sinteza ADN-ului si la metabolismul energetic.

Care sunt semnele si simptomele deficitului de vitamina B12?

Deficitul de vitamina B12 apare atunci cand organismul are la dispozitie o cantitate mai mica din acest nutrient, decat cea necesara pentru nevoile sale zilnice. Acest lucru se intampla destul de rar, dat fiind faptul ca vitamina B12 este singura vitamina solubila care poate fi stocata pe termen lung in organism, insa si aceste rezerve se epuizeaza la un moment dat daca aportul nu este completat prin alimentatie.

Ca evolutie, deficitul de vitamina B12 parcurge patru etape, de la faza cea mai usoara pana la cea mai severa. In prima etapa scade cantitatea de sange din cauza incetinirii productiei de globule rosii, iar in faza urmatoare deficitul de vitamina B12 incepe sa se resimta la nivel celular.

In a treia etapa scade si sinteza ADN-ului si creste concentratia unui aminoacid pentru sange numit hemocisteina. Urmeaza a patra si ultima etapa, in care deficitul de vitamina B12 duce la aparitia anemiei, iar din acest punct pot surveni complicatii din ce in ce mai severe.

Daca in primele faze deficitul de vitamina B12 se manifesta asimptomatic, simptomele incep sa apara pe parcurs daca organismul este lipsit in continuare de cantitatea necesara din acest nutrient.

Simptomele pe care le genereaza deficitul de vitamina B12 sunt variate si se manifesta pe mai multe planuri, dupa cum vom arata in continuare.

Manifestari hematologice

Dupa cum am precizat, deficitul de vitamina B12 debuteaza cu reducerea productiei de globule rosii, ce avanseaza treptat catre anemie. Este vorba de un tip aparte de anemie numita anemie pernicioasa, asociata intotdeauna cu deficitul de vitamina B12. 

Aceasta se manifesta prin oboseala excesiva, stare prelungita de slabiciune si indispozitie,  furnicaturi, amorteala sau intepaturi resimtite la nivelul membrelor, aparitia de ulceratii la nivelul cavitatii bucale, ameteala si dificultati de respiratie.

Manifestari neurologice

Deficitul de vitamina B12 se poate manifesta si in plan neurologic, dat fiind faptul ca acest nutrient joaca un rol important in functionarea sistemului nervos. Astfel, furnicaturile  si amorteala resimtite la nivelul membrelor pot fi provocate si de tulburarile neurologice, nu doar de problemele circulatorii datorate anemiei.

In acelasi timp, persoanele cu deficit de vitamina B12 mai pot acuza slabiciune musculara, probleme de echilibru si dureri ascutite la nivelul membrelor, toate acestea creand dificultati si in ceea ce priveste mobilitatea.

De asemenea, deficitul de vitamina B12 poate afecta si functionarea creierului, ceea ce duce la pierderi de memorie, stari de confuzie, dificultati de concentrare si memorare si aparitia depresiei sau a psihozelor in formele cele mai avansate.

Manifestari digestive

Tulburari digestive precum constipatia sau diareea pot fi simptome care insotesc deficitul de vitamina B12, la fel si pierderea poftei de mancare, ce determina o pierdere rapida in greutate.

Deficit de vitamina B12 – riscuri si complicatii asociate

Desi se poate manifesta timp de ani buni fara sa dea vreun semn, deficitul de vitamina B12 duce la aparitia in timp a unor probleme serioase de sanatate dintre care unele pot lasa sechele pentru tot restul vietii. Anemia despre care am vorbit mai devreme este  o prima complicatie datorata deficitului de vitamina B12, iar de aici isi au originea multe alte probleme datorate oxigenarii insuficiente a organelor si tesuturilor. Este afectata si circulatia sanguina, ceea ce poate duce la aparitia de probleme cardiovasculare.

La acestea se adauga si problemele neurologice care afecteaza mobilitatea, precum si cele legate de functionarea creierului, care este posibil sa nu isi mai revina chiar daca deficitul de vitamina B12 dispare.

Mai pot aparea probleme in ceea ce priveste fertilitatea si densitatea osoasa, iar in cazul copiilor, deficitul de vitamina B12 poate afecta dezvoltarea normala a creierului si a sistemului nervos.

Cum poate fi prevenit deficitul de vitamina B12

Includerea intr-o alimentatie echilibrata a produselor de origine animala, in special a carnii, este cea mai simpla si eficienta metoda de a evita riscul deficitului de vitamina B12. Vegetarienii se pot limita la consumul de lactate si oua,  insa acestea contin cantitati mult mai mici de vitamina B12, in comparatie cu carnea. In ceea ce priveste persoanele care sunt adepte ale unui regim vegan, ce exclude orice fel de produse de origine animala, este recomandat sa apeleze la suplimente alimentare pe baza de vitamina B12 pentru a asigura organismului doza necesara din acest nutrient esential. 

De asemenea, exista alimente fortificate cu vitamina B12, ceea ce inseamna ca nu contin in mod natural acest element, care le-a fost adaugat pentru a le creste valoarea nutritiva. Cerealele integrale, laptele vegetal, branza tofu si anumite tipuri de drojdie sunt cele mai cunoscute exemple de alimente fortificate cu vitamina B12, care pot fi consumate de oricine, indiferent de preferintele legate de alimentele de origine animala.

Autor: Catalin Tantareanu

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: