fbpx

Durere in gat la inghitire: informatii despre cauze si remedii

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Intregul proces de inghitire implica mai multi muschi si nervi ai gurii, ai gatului si care au legatura cu sistemul digestiv. Multe persoane pot experimenta durere in gat la inghitire cel puțin o data in viata. Termenul medical pe care specialistii il folosesc cand cineva se confrunta cu dureri in gat este cel de odinofagie.

Este adesea posibil sa se identifice cauza care duce la durere in gat la inghitire analizand simptomele specifice. Si in functie de cauza, acestea pot include durere acuta sau surda la nivelul maxilarului, gatului, pieptului sau conductei alimentare. Durerea in gat la inghitire poate afecta doar o parte a gatului. Senzatia poate sa difere atunci cand o persoana respira profund.

In acest articol, aruncam o privire mai atenta asupra cauzelor si simptomelor care au legatura cu durerea in gat. De asemenea, adaugam si cateva remedii care pot sa amelioreze durerile in gat.

Ce este odinofagia (durerea in gat la inghitire)?

In cele mai multe dintre cazuri, o durere in gat la inghitire ar trebui sa se amelioreze in 7 zile. Daca nu se atenueaza senzatia sau daca apar si alte simptome severe, ar trebui ca persoana in cauza sa consulte un specialist pentru a stabili daca este necesar un tratament.

Datorita extractului de Cetraria islandica, Septocalmin Islandica protejeaza mucoasa orala si faringiana, avand un efect calmant si placut asupra gatului, faringelui si corzilor vocale, ajutand si la combaterea tusei. Talul de Cetraria islandica contine cantitati mari de mucilagii hidrosolubile care acopera, protejeaza si hidrateaza mucoasa bucala si pe cea a gatului. Se poate folosi si preventiv, pentru a proteja corzile vocale sensibile, nu contine zahar si are un gust placut de coacaze negre.

Disponibil la

Daca persoana care se confrunta cu durere in gat la inghitire manifesta si o temperatura ridicata sau nu se simte suficient de bine pentru a-si duce la bun sfarsit activitatile normale, cel mai bine ar fi sa evite contactul cu alte persoane pana la primele semne de insanatosire.

Ce cauze poate avea durerea in gat la inghitire?

Durerea in gat este, de regula, cauzata de virusi, de la fumat sau alte conditii. Foarte ocazional, este cauzata de bacterii.

Cauzele care la durere in gat la inghitire variaza, asadar, de la infectii la leziuni. Iata cele mai frecvente opt cauze pentru dureri in gat.

Raceala, gripa si alte infectii virale

Durerile in gat la inghitire este cauzata, de cele mai multe ori, de o infectie virala. Printre acei virusi care provoaca durere in gat se numara:

  • raceala comuna
  • gripa
  • COVID-19
  • mononucleoza – boala infectioasa care se transmite prin saliva
  • rujeola, care provoaca si o eruptie cutanata specifica, dar si febra
  • varicela, infectie care da si stari febrile, dar si eruptie cutanata cu mancarimi si umflaturi
  • oreion, care provoaca umflarea glandelor salivare din gat

Un remediu pentru dureri de gat, sub forma de drajeuri de supt, fara zahar, Septocalmin Forte este special conceput pentru a calma gatul iritat. Are la baza o combinatie unica de 8 substante bioactive care, potentandu-se reciproc, asigura o ameliorare rapida a suparatoarelor dureri de gat, simptom frecvent intalnit in faringita.

Disponibil la

2. Streptococul si alte infectii bacteriene

Infectiile bacteriene pot provoca, la randul lor, durere in gat la inghitire. Cea mai frecventa este angina streptococica. Aceasta este o infectie care se manifesta la nivelul gatului si a amigdalelor, cauzata de bacteria Streptococcus din grupul A.

Streptococul cauzeaza un procent de circa 20-30% a cazurilor de durere in gat la inghitire cand vine vorba de copii. Amigdalita si infectiile cu transmitere sexuala, spre exemplu gonoreea si chlamydia, pot provoca, la randul lor, durere in gat la inghitire.

3. Alergii

In momentul in care sistemul imunitar reactioneaza la factori declansatori de alergii, cum ar fi polenul, iarba sau parul de animale de companie, acesta elibereaza substante chimice care provoaca simptome precum congestie nazala, ochi inlacrimati, stranut si gat iritat. Adesea se intampla ca persoanele cu alergii sa experimenteze durere in gat la inghitire.

4. Aerul uscat

Aerul uscat poate absorbi umiditatea de la nivelul gurii si a gatului, lasand o senzatie de uscaciune si durere in gat la inghitire. Cel mai adesea, aerul este uscat in lunile de iarna, atunci cand sistemele de incalzire sunt in functiune, atat in locuinte, cat si in spatiile de lucru.

5. Fumul, substantele chimice si alte substante iritante

Sunt mai multe substante chimice si alte substante din mediul inconjurator care pot irita gatul, lasand aceea senzatie de durere in gat la inghitire, printre care:

  • orice tip de fum, inclusiv fumul de tutun
  • poluarea aerului
  • produse de curatare si alte substante chimice
  • spray-uri cu aerosoli, cum ar fi odorizantele de aer

6. Leziuni

Sunt anumite tipuri de leziuni care pot provoca durere in gat la inghitire. Totodata, si o bucata de mancare ramasa blocata in gat poate, de asemenea, sa cauzeze iritatie la nivelul gatului.

De asemenea, si vorbitul tare incordeaza corzile vocale si muschii gatului. Se poate manifesta durere in gat la inghitire si dupa ce o persoana a tipat sau a cantat o perioada mai lunga de timp. De exemplu, durerea in gat la inghitire este des intalnita in randul profesorilor, care adesea trebuie sa vorbeasca tare pentru a fi auziti de intreaga clasa. De asemenea, si instructorii de fitness se pot confrunta cu dureri in gat, fiind nevoiti de multe ori sa strige pentru a fi auziti de toti participantii la antrenamentele care, de cele mai multe ori, sunt insotite de muzica data tare.

7. Boala de reflux gastroesofagian

Boala de reflux gastroesofagian este o afectiune in care acidul din stomac se intoarce in esofag – “tubul” care transporta alimentele de la gura la stomac. In acest caz, acidul arde esofagul, dar si gatul, provocand arsuri la stomac si refluxul de acid – regurgitarea acidului in gat, dar si durere in gat la inghitire.

Refluxul laringofaringian, cunoscut si sub numele de reflux silentios, poate cauza, la randul lui, refluxul acidului din stomac in esofag sau in gat, ceea ce duce, de regula, la durere in gat la inghitire.

8. Tumora

O tumora a gatului, a laringelui sau a limbii poate reprezenta o cauza mai putin frecventa cand vine vorba de dureri in gat. Iar atunci cand durerea in gat are legatura cu un cancer, aceasta nu dispare dupa cateva zile.

Remedii de ajutor in caz de durere in gat la inghitire

Exista cateva remedii la indemana care pot calma o durerile in gat la chiar si de acasa, fara sa fie nevoie de vizita la specialist.

O prima masura este o odihna buna, care va da sistemului imunitar o sansa in plus in lupta impotriva infectiei.

Pentru a ameliora durerea in gat la inghitire, se pot urma cateva sfaturi:

  • Se poate face gargara cu un amestec de apa calda si 1/2 pana la 1 lingurita de sare;
  • Se pot consuma lichide caldute, care sa linisteasca gatul iritat. Mai exact, apa calda cu lamaie;ceaiurile calde din plante cu miere, supele pot fi deosebit de linistitoare pentru o durere in gat la inghitire;
  • Se pot consuma alimente reci sau moi, cum ar fi o inghetata;
  • Se pot consuma lent inclusiv cuburi de gheata sau dulciuri tari – spre exemplu, acadele; trebuie acordata o atentie suplimentara la alegerea unei astfel de modalitati de a calma gatul atunci cand vine vorba de copii, din cauza riscului de sufocare;
  • Folosirea unui umidificator cu ceata rece pentru a asigura umiditate in aer;
  • Pauza vocala, pana cand nu se va mai resimti durerea in gat la inghitire.
Autor: Bettina Cristea

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: