fbpx

Remedii naturale pentru ameliorarea durerii cauzate de carcei

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Desi nu reprezinta o problema majora de sanatate, carceii pot furniza mari neplaceri din cauza durerilor ascutite pe care le provoaca. Astfel de probleme pot aparea oricand – atunci cand mergi pe strada, cand faci sport cand lucrezi si chiar in timp ce dormi – si de fiecare data au darul de a te obliga sa te intrerupi din orice activitate pentru a potoli durerea.

De cele mai multe ori, astfel de episoade sunt trecute cu vederea odata ce durerea dispare, majoritatea dintre noi considerand ca nu reprezinta un motiv intemeiat pentru a face o vizita la medic. In aceasta situatie, principala preocupare este gasirea unor remedii naturale pentru ameliorarea durerii cauzate de carcei, iar prin acest articol ne dorim sa iti oferim cele mai eficiente solutii.

Asadar, in cele ce urmeaza iti vom spune ce sunt carceii, care sunt cauzele determinante, care sunt remediile impotriva durerii generate de carcei si cand este cazul sa consulti un medic. De asemenea, iti vom arata in final si cum trebuie sa procedezi pentru a evita astfel de probleme.

Ce sunt carceii si de ce apar

Carceii sunt contractii musculare involuntare si temporare care apar pe parcursul activitatilor zilnice dar si in perioadele de repaus, cauzand o durere ascutita si senzatia de rigiditate sau intindere a muschiului afectat. De cele mai multe ori, carceii apar la nivelul membrelor inferioare, mai precis la muschii gambelor sau ai coapselor, insa astfel de contractii involuntare pot avea loc si la ceilalti muschi.

Exista mai multe explicatii pentru aparitia carceilor, care pot fi si rezultatul unui cumul de factori. In general, persoanele varstnice sunt mai predispuse la a face carcei, intrucat odata cu inaintarea in varsta survin o serie de schimbari in structura fibrelor musculare, care fac ca muschii sa devina mai putin flexibili.

Deshidratarea este una dinte cele mai frecvente cauze ce duc la carcei, dat fiind faptul ca se creeaza un dezechilibru electrolitic ce afecteaza functionarea muschilor. De asemenea persoanele care desfasoara activitati fizice intense sunt mai predispuse la carcei, din cauza suprasolicitarii musculare.

Un deficit de minerale precum potasiu, calciu si magneziu, poate determina carcei, fiind vorba de substante necesare bunei functionari a muschilor.

Nu in ultimul rand, o circulatie sanguina deficitara sau boli precum diabetul si afectiunile tiroidiene pot constitui alte cauze ale aparitiei carceilor.

    Cum sa scapi de durerea provocata de carcei

    Fara nicio indoiala, durerea este cea mai neplacuta manifestare a carceilor, asa ca ameliorarea acesteia este prima prioritate intr-o astfel de situatie. Exista o serie de remedii naturale prin care poti ameliora durerea si totodata poti preveni carceii, pe care ti le prezentam in randurile de mai jos.

    Masajul

    Masajul este o modalitate eficienta de a relaxa muschii tensionati si de a stimula circulatia sanguina. Prin aplicarea presiunii usoare sau moderate asupra muschilor, se elibereaza treptat tensiunea acumulata, iar in acest mod durerea se amelioreaza si dispare.

    In cazul in care te chinuie un carcel, maseaza usor cu degetele sau cu palmele zona afectata, aplicand presiune cat sa nu amplifici durerea. Pe masura ce durerea se amelioreaza, poti aplica o presiune mai mare pentru un masaj mai profund care va duce in cele din urma la relaxarea muschiului.

    Gheata

    O alta modalitate simpla si eficienta pentru ameliorarea durerilor provocate de carcei consta in aplicarea de gheata sau de comprese reci pe muschiul afectat. In primul rand, gheata amorteste nervii, scazand intensitatea durerii, si in acelasi timp relaxeaza muschiul.

    Daca ai gheata in congelator, poti infasura cateva cuburi intr-un prosop pe care sa-l aplici pe muschi, iar daca iti lipseste acest ingredient, te poti folosi de o punga cu legume congelate sau o sticla cu o bautura pastrata la rece. De asemenea, mai poti uda un prosop pe care sa il pui apoi cateva minute la congelator sau sa faci o baie cu apa rece. De buna seama, vei gasi si alte solutii, dar ideea de baza este sa aplici gheata sau ceva foarte rece pe muschi.

    Caldura

    Pare un paradox, dar si tratamentul cu caldura da aceleasi rezultate ca cel cu gheata, astfel ca ai posibilitatea sa alegi in functie de preferinte sau de posibilitati. Caldura ajuta la relaxarea muschilor tensionati, imbunatatind fluxul sanguin in zona respectiva si reducand disconfortul creat de contractia involuntara.

    Si de aceasta data poti folosi un prosop, pe care sa il inmoi in apa calda si cu care sa infasori apoi muschiul afectat. Dupa ce compresa se raceste, poti repeta operatiunea de mai multe ori, pana cand scapi de durere. In acelasi scop, poti folosi o sticla cu apa calda, o patura termica sau poti face un dus fierbinte.

    • Naturalis CarcelRelax Crema x 100 ml
    • Disponibil la

    Tratamentele naturiste

    Nu putem vorbi de remedii naturale fara a trece cu vederea si cateva plante cu efecte benefice pentru sanatate, care pot fi de ajutor si in cazul carceilor. Spre exemplu, ceaiul de musetel aplicat sub forma de compresa (rece sau fierbinte) ajuta muschiul sa se relaxeze si contribuie astfel la ameliorarea durerii. Si valeriana este cunoscuta pentru proprietatile sale miorelaxante, datorita carora poate contribui la reducerea tensiunii musculare.

    Extractul de ginkgo biloba ajuta la imbunatatirea circulatiei sanguine si la relaxarea muschilor, iar anumite uleiuri esentiale, cum ar fi uleiul de lavanda sau de menta, pot fi folosite in acelasi scop.

    Cand trebuie sa mergi la medic

    Cum spuneam si la inceputul acestui material, carceii nu constituie un motiv de ingrijorare atat timp cat este vorba de un fenomen sporadic. Totusi, in cazul in care carceii incep sa apara tot mai frecvent sau durerile devin tot mai severe, poate fi vorba de o problema mai serioasa, care impune un control medical de specialitate.

    De asemenea, daca durerile persista chiar si dupa ce ai incercat toate metodele enumerate mai sus, este posibil ca acestea sa fie cauzate de o problema mai grava – cum ar fi o ruptura musculara – iar in acest caz este recomandat sa consulti un medic.

    La fel trebuie sa procedezi si daca aparitia carceilor este insotita de alte simptome precum inflamarea zonei afectate, invinetirea pielii, sensibilitate sporita sau o temperatura mai ridicata in regiunea respectiva.

    Nu in ultimul rand, in situatia in care carceii apar fara o cauza explicabila, respectiv deshidratare, suprasolicitare musculara, deficit de minerale, boli cronice sau circulatie deficitara, se impune un control medical pentru a preveni eventuale complicatii.

    Cum sa previi carceii

    Pentru ca intotdeauna este mai bine sa previi decat sa tratezi, incheiem cu cateva sfaturi care te pot scuti de astfel de probleme, daca vei tine cont de ele.

    • Hidrateaza-te corespunzator – am precizat mai devreme ca deshidratarea este una din principalele cauze ale carceilor, iar pentru a preveni o astfel de situatie trebuie sa consumi apa sau alte lichide pe tot parcursul zilei, fara sa astepti sa ti se faca sete.
    • Fa miscare – un program regulat de exercitii fizice mentine tonusul muscular si imbunatateste circulatia la nivelul muschilor, iar in acest mod se reduce riscul contractiilor involuntare. Totusi, limiteaza-te la exercitii de intensitate moderata, fara a suprasolicita muschii.
    • Incalzeste-te inainte de antrenament – daca respecti sfatul de mai sus, nu uita sa te incalzesti 10-15 minute inainte de fiecare antrenament, pentru a pregati muschii de efort. De asemenea, fiecare antrenament trebuie sa se incheie cu o repriza de streching, in cursul careia muschii se intind pentru a le mentine flexibilitatea si a preveni contractiile.
    • Mentine echilibrul electrolitic – prin transpiratie, se elimina cantitati mari de potasiu, calciu si magneziu – saruri minerale denumite generic electroliti, care sunt necesare bunei functionari a muschilor. Astfel, in zilele toride sau in conditii de efort intens, exista riscul aparitiei dezechilibrului electrolitic, ce poate genera contractiile involuntare ale muschilor. In aceste conditii este recomandat sa consumi alimente care contin astfel de minerale sau bauturi izotonice.
    Autor: Catalin Tantareanu

    Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: