fbpx

Diabetul de tip 2 – cauze, diagnostic si tratament

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Diabetul de tip 2 reprezinta la acest moment o problema majora de sanatate la nivel global, dat fiind faptul ca incidenta sa a cunoscut o crestere accelerata cel putin de la inceputul acestui secol, iar perspectivele nu sunt nici ele deloc optimiste.

Astfel, numarul persoanelor diagnosticate cu diabet tip 2 in intreaga lume depaseste o jumatate de miliard si se estimeaza ca, pana in anul 2045, va trece de pragul de 700 de milioane.

De retinut ca statistica se refera doar la cazurile diagnosticate si aflate in evidentele medicale, insa numarul real ar persoanelor cu diabet tip 2 este cu mult mai mare, intrucat exista numeroase cazuri de diabetici care inca nu stiu ca sufera de aceasta boala.

Tinand cont de aceste date si de faptul ca factorii care pot determina aparitia diabetului de tip 2 sunt prezenti la tot pasul, ne-am gandit ca un articol pe aceasta tema ar fi util si ar putea ajuta multi dintre cititorii nostri sa evite un astfel de diagnostic.

Cauzele diabetului de tip 2

Aparitia diabetului de tip 2 este determinata de cresterea si mentinerea glicemiei peste limitele normale, aceasta insemnand o cantitate neobisnuit de mare de glucoza in sange. Glucoza este principala resursa pe care organismul o foloseste pentru a genera energie, fiind sintetizata din alimente si absorbita in sange din sistemul digestiv.

Din sange, glucoza este absorbita in celulele din tesuturi, insa pentru aceasta este nevoie de insulina – un hormon produs de celulele beta din pancreas. In cazul pacientilor cu diabet tip 2, celulele devin mai putin receptive la insulina, prin urmare nu mai absorb suficienta glucoza. Aceasta se acumuleaza in sange si astfel apare hiperglicemia, adica acea valoare crescuta a glicemiei.

    Ulterior, pancreasul va produce o cantitate mai mare de insulina in incercarea de a readuce glicemia in limitele normale, astfel ca va creste si cantitatea acestui hormon in sange. Cu timpul, celulele beta din pancreas, devin epuizate si nu mai pot secreta suficienta insulina pentru a tine pasul cu cerintele organismului.

    Debutul diabetului se produce in momentul in care glicemia se mentine constant peste limitele normale, iar daca boala nu este tinuta sub control se poate ajunge la un deficit major de insulina.

    Care sunt factorii de risc

    Intregul mecanism pe care l-am descris anterior este pus in miscare sub influenta unor factori de risc ce pot parea nesemnificativi la prima vedere, dar care au o contributie majora in aparitia diabetului de tip 2.

    Alimentatia nesanatoasa

    O alimentatie nesanatoasa este primul pas catre diabetul de tip 2. Mai precis, consumul ridicat de alimente bogate in zahar, grasimi saturate si carbohidrati rafinati creste riscul de rezistenta la insulina, iar continutul caloric ridicat contribuie la aparitia excesului ponderal – care este un factor de risc major, asupra caruia vom reveni imediat.

    Sedentarismul

    Lipsa de miscare ingreuneaza procesele metabolice din organism, inclusiv capacitatea celulelor de a absorbi in mod eficient glucoza din sange. Astfel, creste riscul aparitiei rezistentei la insulina, care se acutizeaza rapid. 

    In acelasi timp, un stil de viata sedentar favorizeaza acumularea de kilograme in plus, mai ales ca de cele mai multe ori este acompaniat de o alimentatie nesanatoasa.

    Obezitatea

    Asa cum am promis, revenim la excesul ponderal, despre care spuneam ca e un factor de risc major. Acest risc se amplifica odata cu fiecare kilogram in plus, intrucat grasimea acumulata mai ales in zona abdominala determina aparitia rezistentei la insulina si o serie de tulburari metabolice care stau la baza diabetului de tip 2.

    Prima faza a excesului ponderal este supraponderabilitatea, iar daca nu sunt luate masuri pentru a scapa de kilogramele in plus, se ajunge la obezitate si la un risc iminent de a dezvolta diabet de tip 2.

    Hipertensiunea arteriala

    Aceasta problema este de cele mai multe ori asociata cu ceilalti factori de risc enumerati pana acum si poate determina la randul sau diabet de tip 2 prin mai multe mecanisme.

    Stabilirea diagnosticului de diabet tip 2

    Una din marile probleme ale acestei boli consta in faptul ca multa vreme se manifesta tacut, fara niciun fel de simptome. In acest timp insa, rezistenta celulelor la insulina creste, celulele beta din pancreas sunt din ce in ce mai solicitate, iar in momentul in care apar primele simptome este posibil ca boala sa fie deja intr-o faza destul de avansata.

    Prezenta diabetului de tip 2 poate fi depistata cu ajutorul unei simple analize de sange care presupune masurarea nivelului de glicemie. Daca acesta este peste limita normala de 200 mg/dL, analiza se repeta dupa 1-2 zile, iar daca rezultatul este acelasi se impune o vizita la medic, intrucat exista suspiciuni intemeiate cu privire la existenta bolii.

    Pe baza eventualelor simptome – daca acestea exista – a istoricului medical si a unor teste pentru masurarea glicemiei si a altor indicatori, medicul poate stabili cu usurinta diagnosticul. De asemenea, relevante in acest sens sunt si informatiile oferite de pacient cu privire la alimentatia sa si la stilul de viata, iar un alt indiciu important il reprezinta indicele de masa corporala, adica raportul dintre inaltimea pacientului s greutatea acestuia. Pe baza acestui indice se poate stabili daca un pacient are greutate normala, este supraponderal sau chiar obez.

      Tratamentul diabetului de tip 2

      O alta problema delicata legata de diabetul de tip 2 se refera la tratament, in sensul ca  pana in prezent nu au fost gasite solutii care sa vindece boala. Doar daca este diagnosticata foarte aproape de perioada de debut, celulele isi pot recapata pe deplin sensibilitatea la insulina, dar se intampla destul de rar tinand cont ca diabetul tip 2 se poate manifesta ani intregi fara simptome.

      Prin urmare optiunile terapeutice se bazeaza pe evitarea progresiei bolii prin mentinerea glicemiei in limitele optime. Iata care sunt acestea:

      Schimbarea stilului de viata

      Aceasta schimbare este esentiala pentru orice pacient diagnosticat cu diabet tip 2, care trebuie in primul rand sa scape de kilogramele in plus, pentru ca apoi sa se mentina la o greutate normala. In acest sens, se impune trecerea la o dieta sanatoasa si la un program zilnic care sa includa mai multa miscare.

      In ceea ce priveste alimentatia, se recomanda consumul de alimente cu un bogat continut nutritional si un aport caloric mai scazut, avand grija si la cantitati. Fructele, legumele, cerealele integrale, carnea slaba, pestele si lactatele degresate nu trebuie sa lipseasca din meniu, spre deosebire de prajeli, alimente tip fast-food, carne grasa, alimente procesate, dulciuri cu zahar adaugat – care sunt de evitat.

      In ceea e priveste activitatile fizice, acestea raman la latitudinea fiecaruia, insa trebuie sa aiba o anumita intensitate si sa fie practicare cu regularitate pentru a elimina excesul de kilograme si a mentine greutatea normala.

      Medicamentatia

      In cazurile mai severe, tratamentul poate fi sustinut si cu anumite medicamente care au rolul de a reduce nivelul glucozei din sange si de a creste sensibilitatea celulelor la insulina.

      Administrarea acestor medicamente nu exclude insa necesitatea respectarii rigorilor unui stil de viata sanatos, fara de care tratamentul s-ar putea dovedi ineficient.

      Administrarea de insulina

      O astfel de procedura se impune in cazul pacientilor aflati in stadii foarte avansate, in care pancreasul nu mai produce insulina, sau cantitatea este insuficienta pentru nevoile organismului.

      In astfel de situatii, administrarea de insulina este vitala, pentru ca in lipsa acestui hormon, glicemia ajunge la un nivel foarte ridicat ce poate fi fatal.

      Mai trebuie adaugat in final ca pacientii cu diabet de tip 2 pot duce o viata absolut normala daca respecta recomandarile referitoare la alimentatie si necesitatea de a face miscare, iar uneori pot face chiar rabat, fara a exagera insa. De asemenea, este important sa isi monitorizeze in mod constant glicemia pentru a se asigura ca aceasta se mentine in limite normale, iar daca se constata modificari importante, sa se adreseze fara intarziere medicului.

      Autor: Catalin Tantareanu

      Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: