fbpx

Glicemie: ghid complet, sfaturi si solutii

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Cand vine vorba de zaharul din sange, avem tendinta sa asociem glicemia cu diabetul, una dintre cele mai des intalnite boli cronice in lume. 

De fapt, cele doua au legatura, dar exista confuzie in ceea ce priveste subiectul zaharului din sange, mai ales cand vine vorba de mancare. 

Incepem sa ne ingrijoram cu privire la zaharul din sange numai atunci cand apar simptome legate de diabet, uitand ca este esential, de exemplu, sa urmam o dieta echilibrata si sa facem miscare chiar daca avem o problema de sanatate. 

Mai mult, asociind zaharul cu alimentele dulci, il socotim singurul vinovat pentru dezechilibrele glicemice. Acest lucru il fac cel mai des persoanele cu diabet, care evita zaharul din cafea dar mananca in schimb portii mari de paste care sunt la fel de daunatoare.

In realitate, dupa cum stim, carbohidratii sunt, de asemenea, zaharuri, desi gustul pastelor sau al painii este savuros. 

Toate acestea sunt rezultatul unei slabe cunoasteri a fenomenului, incepand cu insasi definitia glicemiei.

Ce este glicemia?

Incepem prin a clarifica faptul ca zaharul din sange indica concentratia de glucoza din sange, care este esentiala pentru corpul nostru atat timp cat se incadreaza in limitele corecte.

Aceasta inseamna ca, pentru a nu cauza probleme, valoarea glicemiei nu trebuie sa fie mare (hiperglicemie), dar nici mica (hipoglicemie).

      4. Slabiciune si somnolenta

      Deoarece celulele nu sunt capabile sa absoarba efectiv zaharul din sange, energia produsa scade. Acest lucru are ca rezultat aparitia:

      • Slabiciunii.
      • Obosealii extreme.
      • Somnolentei .
      • Lesinului.

      Pentru a reduce aceste probleme, este important sa consumam legume proaspete care ne ofera vitamine si minerale de calitate. Daca problema este foarte grava, medicul ne poate sugera cateva suplimente.

      5. Cicatricare lenta cauzata de hiperglicemie

      Glicemia mare provoaca tulburari grave de sangerare si vindecare a ranilor. Aceasta modificare determina aparitia de vanatai pe piele.

      Daca descoperi ca ranile se vindeca si se cicatrizeaza mai greu, mergi imediat la doctor. Odata cu reglarea nivelului de glucoza, acest simptom nu mai este o problema.

      6. Probleme de vedere

      Arterele si venele mici situate in retina, macula, vasele retiniene si capul nervului optic sunt de obicei deteriorate din cauza hiperglicemiei. Printre problemele care pot aparea, amintim:

      • Vedere tulbure.
      • Prezenta petelor intunecate in campul vizual.
      • Durere in zona ochilor.
      • Dificultate de concentrare asupra obiectelor din apropiere cu vedere laterala sau periferica.

      Vizitele regulate la medicul oftalmolog te pot ajuta sa depistezi aceste probleme si sa previi cresterea glicemiei.

      7. Probleme sexuale: simptome de hiperglicemie

      Leziunile la nivelul nervilor si vaselor de sange cauzate de hiperglicemie genereaza diverse modificari ale activitatii sexuale. La barbati, hiperglicemia poate provoca:

      Incapacitatea de a avea sau sustine o erectie suficienta pentru relatii sexuale .

      Ejaculare retrograda: in loc sa iasa din uretra peniana, spermatozoizii intra in vezica.

      La femei, in schimb, se constata:

      • Uscaciune vaginala .
      • Libidou scazut sau inexistent.
      • Raport sexual dureros.

      Ai aceste simptome? Consulta medicul cat mai curand posibil!

      Hipoglicemie (glicemie mica)

      Simptomele hipoglicemiei apar din cauza scaderii nivelului de zahar din sange. Exista cazuri usoare si severe de hipoglicemie, care pot provoca chiar convulsii.

      Cum recunoastem glicemia mica?

      Atunci cand exista o usoara scadere a nivelului de zahar din sange, simptomele de hipoglicemie pot fi confundate cu alte manifestari clinice. Daca, de exemplu, mancam un aliment mai bogat in carbohidrati, pot trece chiar neobservate si nu ne dam seama ca a scazut glicemia.

      Vorbim de hipoglicemie atunci cand valoarea zaharului din sange este redusa. Mai exact, hipoglicemia este un diagnostic cert atunci cand cantitatea de glucoza din sange este mai mica de 70 miligrame pe decilitru (mg/dl).

      Cauzele sunt diferite, dar in primul rand este interesant sa intelegem modul in care corpul nostru absoarbe glucoza. Mecanismul de procesare a glucozei in organism ne arata modul in care apar simptomele hipoglicemiei.

      Oamenii absorb glucoza din alimente, care nu trebuie neaparat sa contina zahar sau sa fie dulci pentru ca organismul extrage molecule de glucoza si din fructe si legume. Pentru a-si indeplini rolul, glucoza trebuie sa patrunda in celulele tesuturilor. Aici se transforma in combustibil pentru functiile fiecarei celule. Acest mecanism de patrundere in celule este reglat de insulina.

      Ce rol are insulina?

      Insulina este un hormon secretat de pancreas, care regleaza excesul de zahar din sange. Este hormonul care lipseste la persoanele cu diabet.

      La polul opus insulinei se afla glucagonul, un alt hormon secretat de pancreas. Glucagonul are rolul de a stimula ficatul sa descompuna glicogenul depozitat si sa faca sa circule glucoza in sange. In linii mari, am putea spune ca insulina scade glicemia si glucagonul o creste.

      Acest du-te-vino hormonal, impreuna cu alti factori, poate da nastere simptomelor de hipoglicemie. Hipoglicemia este usoara sau severa in functie de cantitatea de glucoza din sange.

      Glicemie mica: simptome si riscuri

      Simptomele hipoglicemiei usoare

      Simptomele hipoglicemiei usoare trec adesea neobservate. Adica, exista o scadere a nivelului de zahar din sange care nu este semnificativa pana la punctul la care are un impact grav asupra organelor vitale.

      Ce simptome de glicemie mica avem?

      • Transpiratie profunda.
      • Cefalee.
      • Vertij, lipsa coordonarii motorii si tulburari vizuale.
      • Somnolenţa sau dificultate de concentrare, ca si cum mintea ar fi inabusita.
      • Tremuraturi musculare.

      Simptome de hipoglicemie severa

      In cazuri extreme, cand hipoglicemia este semnificativa si nivelul zaharului din sange scade brusc, simptomele sunt:

      • Convulsii: de obicei, sunt sub forma de spasme musculare intense.
      • Lesin cu pierderea cunostintei: acest lucru poate dura mult timp si este posibil sa nu ne revenim imediat.
      • Incapacitatea de a ne hrani: uneori este un simptom izolat al hipoglicemiei.

      Ce trebuie facut in caz de hipoglicemie?

      Dupa cum tocmai am vazut, simptomele hipoglicemiei pot fi usoare sau severe. In functie de aceasta clasificare se face si planul de interventie care difera de la caz la caz.

      Daca hipoglicemia este usoara, cea mai eficienta masura este administrarea de lichide care introduc rapid glucoza in sange. De exemplu, se bea un pahar cu apa cu doua linguri de zahar, o inghititura de bautura zaharata, cum ar fi cele acidulate sau aproximativ 200 ml de suc de fructe.

      Pe de alta parte, in cazurile de hipoglicemie severa, pacientul nu poate primi hrana, deoarece este inconstient sau in convulsii. In aceste cazuri, medicii administreaza hormonul glucagon intr-o forma artificiala injectabila.

      Glicemie mica: remedii si tratament

      Tratamentul pentru glicemie mica depinde de severitatea simptomelor si daca persoana are diabet sau nu. In general, se recomanda ca, atunci cand observam primele simptome ale hipoglicemiei, sa consumam alimente dulci si bauturi bogate in carbohidrati simpli.

      Ce trebuie facut in caz de criza hipoglicemica?

      • Sa inghitim aproximativ 15 pana la 20 g de carbohidrati sub forma lichida, astfel incat sa poata fi absorbiti mai repede, cum ar fi sucul natural de portocale sau cola, aproximativ 100 pana la 150 ml. Daca sursa de carbohidrati nu este lichida, putem manca, de exemplu, dulciuri, ciocolata si miere. Prin urmare, este important sa avem la indemana carbohidrati pe care sa ii consumam in caz de urgenta;
      • Masuram glicemia dupa aproximativ 15 minute de la aportul de zahar. Daca glucoza din sange este inca sub 70 mg/dl, se recomanda sa mancam din nou 15 pana la 20g de carbohidrati pana cand valoarea glucozei se normalizeaza.

      Tratamentul se poate face si prin utilizarea glucagonului injectabil, care se cumpara pe baza de reteta medicala si se administreaza ca injectie intramusculara sau subcutanata, conform sfaturilor medicului.

      In caz de somnolenta, lesin sau convulsii, este necesar sa apelam serviciul mobil de urgenta (112) astfel incat sa primim ajutor la timp. In astfel de situatii se administreaza glucoza direct in vena.

      Glicemie mare: remedii si tratament

      Deoarece hiperglicemia este adesea legata de diabet, trebuie sa discutam cu medicul despre modalitatile de reglare a nivelului de zahar din sange.

      Ce se recomanda in caz de glicemie mare?

      Fa miscare

      Exercitiile regulate reprezinta un mod foarte eficient de tinere a glicemiei sub control. Cu toate acestea, daca ai cetoacidoza (cetone in exces care apar in urina sau sange, din cauza insulinei insuficiente), nu se recomanda sa faci miscare, deoarece activitatea poate creste si mai mult glucoza din organism.

      Ia medicamentele corect

      Daca ai hiperglicemie recurenta, medicul poate ajusta doza sau intervalul la care trebuie sa iei medicamentele.

      Dieta adecvata

      Persoanele diabetice au nevoie de o dieta specifica, in care consumul de zaharuri sa fie redus la minim.

      Verifica nivelul glicemiei

      Este foarte important sa fii cu ochii pe nivelul de glucoza. Pentru aceasta, poti folosi anumite instrumente fara sa fii nevoit sa mergi la medic. Verificarea glicemiei este si mai importanta atunci cand esti bolnav sau suspectezi un episod de hipoglicemie sau hiperglicemie.

      Regleaza-ti doza de insulina

      Ajustarea dozei de insulina sau utilizarea unui supliment de insulina cu actiune rapida poate ajuta la controlul hiperglicemiei. Discuta cu medicul diabetolog despre aceste optiuni.

      Atenţie!

      Automedicatia este exclusa!!! Nu utiliza vreun medicament fara sa consulti mai intai un medic. Numai el poate face recomandari pentru cazul tau. Informatiile continute in acest articol au sop informativ si in niciun caz nu inlocuiesc sfatul unui specialist si nici nu servesc drept recomandare pentru vreun tip de tratament.

      Concluzii si recomandari suplimentare

      De ce este important sa controlam glicemia?

      Multe persoane care traiesc cu diabet nu prezinta simptome decat daca au hiperglicemie (glicemie mare) sau hipoglicemie (glicemie mica). Cu toate acestea, hiperglicemia provoaca leziuni semnificative anumitor organe, ceea ce constituie cauza complicatiilor in diabet.

      Dintre acestea din urma, enumeram:

      • Un eveniment cardiac sau vascular, cum ar fi un infarct miocardic (atac de cord) sau un accident cerebrovascular (accident vascular cerebral);
      • Probleme la rinichi care uneori necesita dializa;
      • Probleme oculare care pot duce la pierderea vederii (orbire);
      • Dificultati sexuale, cum ar fi disfunctia erectila;
      • Probleme de circulatie si vindecare, care pot duce la amputare.

      Pentru a evita complicatiile diabetului, trebuie sa tinem sub control zaharul din sange ca sa nu fim expusi la hiperglicemie. Acest lucru ajuta la intarzierea aparitiei complicatiilor diabetului.

      Monitorizarea zilnica glicemiei este o parte esentiala a gestionarii nivelului de zahar din sange impreuna cu:

      • modificari ale alimentatiei;
      • pierdere in greutate;
      • activitate fizica;
      • medicamente.

      Daca glucometrul arata ca nivelul de zahar din sange este prea mare, ia imediat masuri pentru a-l aduce la normal. Aceasta poate implica modificarea dietei (de exemplu, evitarea anumitor alimente) sau a medicatiei. De asemenea, ia neintarziat legatura cu personalul medical de specialitate care se ocupa de cazul tau. Impreuna puteti stabili o strategie benefica pentru sanatatea ta.

      Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: