Senzatia de furnicaturi in picioare nu constituie intotdeauna un motiv de ingrijorare pentru ca este firesc sa apara uneori atunci cand porti incaltaminte nepotrivita sau cand picioarele au fost tinute intr-o pozitie nefireasca ce a pus o presiune pe nervii periferici si pe vasele de sange. Apare astfel acea amorteala pe care in mod sigur ai simtit-o de mai multe ori pana acum si care se manifesta prin furnicaturi in picioare sub forma unor incepaturi usoare pe care unii chiar le considera placute.
Totusi, daca incepi sa simti furnicaturi in picioare tot mai des si mai ales fara un motiv explicabil, acest lucru trebuie sa-ti dea de gandit intrucat cauza ar putea fi o problema de sanatate deloc neglijabila.
In cele ce urmeaza iti vom explica mecanismul care genereaza furnicaturi in picioare si iti vom prezenta principalele cauze impreuna cu factorii de risc.
De ce apare senzatia de furnicaturi in picioare?
Senzatia de furnicaturi in picioare are o explicatie neurologica, datorandu-se unei disfunctii la nivelul nervilor periferici ai membrelor inferioare. Aceasta disfunctie poate aparea temporar, cand nervii sunt comprimati si dispare odata cu presiunea exercitata asupra lor sau poate fi cauzata de lezarea acestor nervi. De asemenea o alta explicatie pentru senzatia de furnicaturi in picioare poate fi circulatia periferica ingreunata, tot pe fondul compresiei temporare a vaselor de sange sau al altor probleme mai serioase. Nervii periferici nu mai primesc astfel cantitatea optima de sange cu oxigen si se ajunge la disfunctiile de care aminteam anterior, implicit la furnicaturi in picioare.
Disponibil la
Astfel de situatii pot avea diferite cauze mai mult sau mai putin grave, dupa cum urmeaza:
Postura incorecta
Daca ti se intampla sa simti furnicaturi in picioare dupa cateva ore de stat pe scaun sau picior peste picior, in mod sigur explicatia este postura incorecta, care determina comprimarea vaselor sanguine si reducerea aportului de sange care ajunge la extremitatile inferioare. Totodata, daca faci yoga si stai mult timp in pozitie de lotus sau daca stai confortabil in fotoliu cu un picior indoit sub tine, trebuie sa te astepti ca la un moment dat sa incepi sa simti furnicaturi in picioare, din acelasi motiv.
Circulatia sanguina deficitara
Circulatia sanguina deficitara poate fi temporara, atunci cand este determinata de factori ocazionali precum cei enumerati mai sus, sau permanenta cand este asociata cu diferite probleme circulatorii. In ambele situatii determina furnicaturi in picioare, intrucat nervii nu primesc suficient sange oxigenat, iar daca acest lucru se intampla in mod frecvent, duce la aparitia de leziuni nervoase.
Principalele afectiuni care pot cauza o circulatie sanguina deficitara sunt:
- Ateroscleroza – caracterizata de ingustarea arterelor din cauza depunerilor de colesterol;
- Tromboza venoasa profunda – determinata de formarea unor cheaguri care ingreuneaza sau blocheaza circulatia, sanguina;
- Insuficienta venoasa cronica – datorata functionarii defectuoase a valvelor venoase;
- Boala arteriala periferica – consta in ingustarea vaselor sanguine subtiri ce transporta sangele oxigenat la nivelul picioarelor si mainilor.
Afectiunile neurologice
Exista si boli care afecteaza in mod direct nervii periferici, iar astfel cauzeaza si furnicaturi in picioare, printre alte simptome.
- Neuropatia periferica – consta in deteriorarea nervilor de la extremitati, de cele mai multe ori fiind vorba de cei de la nivelul picioarelor.
- Scleroza multipla – este o boala care afecteaza in mod progresiv sistemul nervos central, distrugand stratul protector al nervilor si afectand comunicarea creierului cu restul corpului.
- Sciatica – caracterizata de compresia nervului sciatic care porneste de la baza inferioara a coloanei vertebrale si se continua de-a lungul picioarelor.
- Sindromul tunelului tarsal – se datoreaza tot compresiei unui nerv, de aceasta data fiind vorba de nervul tibial posterior din tunelul tarsal aflat la nivelul gleznei.
Diabetul
Pacientii cu diabet netratat ajuns in stadii avansate simt frecvent furnicaturi in picioare intrucat atat vasele sanguine cat si nervii periferici se deterioreaza iremediabil din cauza nivelului crescut de glucoza din sange. Se ajunge astfel la o forma specifica de neuropatie periferica numita neuropatie diabetica.
Deficientele nutritionale
Exista mai multe vitamine si minerale care joaca un rol important in functionarea sistemului nervos si a celui circulator, iar daca organismul nu primeste acesti nutrienti in cantitati optime apar disfunctii ce se manifesta printre altele si prin furnicaturi in picioare. Mai exact, o alimentatie saraca in magneziu, potasiu, vitaminele B6, B12 si E duce la aparitia unor deficiente nutritionale cu efecte negative asupra functionarii nervilor periferici si a circulatiei sanguine.
Factori de risc care pot favoriza senzatia de furnicaturi in picioare
Marea majoritate a cauzelor care determina senzatia de nu furnicaturi in picioare nu apar niciodata de la sine, ci sunt favorizate de o serie de factori de risc, ignorati de multe ori. Prin evitarea acestor factori de risc poti preveni problemele de sanatate asociate cu senzatia de furnicaturi in picioare, iar pentru a-ti veni in ajutor ti-i prezentam in continuare.
Sedentarismul
Cu cat petreci mai mult timp stand pe scaun la calculator sau butonand din fotoliu telecomanda televizorului, cu atat creste riscul ca intr-o buna zi senzatia de furnicaturi in picioare pe care o simti ocazional sa devina una frecventa. Aceasta pentru ca presiunea aplicata in mod constant si prelungit asupra vaselor de sange si a nervilor din picioare afecteaza treptat functionarea acestora si favorizeaza aparitia unor afectiuni circulatorii sau neurologice. In plus, lipsa de miscare este un factor favorizant pentru aparitia diabetului, care este o alta afectiune cauzatoare de furnicaturi in picioare.
Fumatul
Nicotina din fumul de tigara determina constrictia vaselor sanguine, ceea ce duce la afectarea circulatiei periferice, implicit la oxigenarea nervilor de la extremitati. Totodata, celelalte substante chimice inhalate odata cu fumul de tigara deterioreaza in timp vasele sanguine si nervii.
Excesul de alcool
Alcoolul consumat in mod excesiv contribuie la randul sau la deteriorarea vaselor sanguine si a nervilor periferici, putand duce la aparitia unei alte forme specifice de neuropatie, numita neuropatie alcoolica. In acelasi timp, consumul excesiv de alcool afecteaza absorbtia vitaminelor si mineralelor in sange, lipsind astfel organismul de nutrienti importanti pentru functionarea normala a sistemului nervos si celui circulator.
Incaltamintea incomoda
Daca ti-ai comandat o pereche de pantofi cu un numar mai mic sau daca acestia te strang si iti creeaza disconfort cand ii porti, e recomandat sa ii schimbi cat mai repede sau sa renunti definitiv la ei, pentru ca iti pot cauza probleme. O astfel de incaltaminte comprima vasele de sange si nervii periferici iar daca treci peste disconfort si continui sa o porti poate cauza leziuni ale acestor structuri anatomice. Aparitia de furnicaturi in picioare inca de la prima purtare este un semn ca incaltamintea nu este una potrivita iar daca senzatia persista si dupa mai multe purtari e recomandat sa treci la ceva mai comod.
In acelasi timp, este de evitat si purtarea frecventa de pantofi cu toc inalt, care mentin piciorul intr-o pozitie nefireasca si favorizeaza astfel lezarea nervilor periferici sau vaselor care le aduc sange oxigenat.
sursa foto: shutterstock
Autor: Catalin Tantareanu
Data publicarii: 08.01.2025
Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: