fbpx

Informatii complete despre artroza sau osteoartrita

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Artroza, cunoscuta si ca osteoartrita, este afectiunea care apare la persoanele varstnice, cu precadere, la nivelul cartilajelor articulatiilor. Afectiunea, care remodeleaza tesutul osos, apare in urma degradarii treptate, pe parcursul mai multor ani, a cartilajului articulatiilor.

Tesutul hialin, alunecos, care nu contine vase de sange si nici nervi si are grosimea de 2-3 mm este cartilajul. Acesta permite micarea lina a articulatiilor, prin atenuarea fortelor de frecare si amortizarea socurilor, fara sa distruga oasele intre ele ca urmare a frecarii lor. De fapt, acesta este cel mai important rol al cartilajul, pentru ca in cazul in care acesta se distruge, osul se va freca direct pe os.

Asa cum spuneam si la inceputul articolului, artroza sau osteoartrita poate afecta orice articulatie din corpul uman, iar riscul ca o persoana sa dezvolte aceasta afectiune creste preponderent, odata cu inaintarea in varsta. De asemenea, studiile arata ca femeile sunt mai putin predispuse la artroza, in perioada de fertilitate, insa riscurile aparitiei osteoartritei cresc din cauza instalarii menopauzei.

Artroza sau osteoartrita – generalitati

Inca din Grecia Antica se vorbea desprea aceasta boala a articulatiilor. Termenul de „arthros” – „artroza” a aparut chiar din acele timpuri. Practic, artroza, cunoscuta si ca osteoartrita, apare atunci cand cartilajul dintr-o articulatie devine rigid si isi pierde elasticitatea, facandu-l mai susceptibil la deteriorare.

Afectiunea poate sa afecteze orice articulatie a corpului uman. Insa, artroza este mai frecventa la articulatiile care sunt mai expuse solicitarilor. Aceste articulatii sunt cele ale soldului (coxartroza) sau ale genunchilor (gonartroza), deoarece sunt mai mari ca dimensiune si sustin o greutate mai mare. Artroza mai apare si la nivelul articulatiilor mainii si al regiunii cervicale, acestea fiind miscate cel mai des, provocandu-se astfel uzura rapida a lor. 

    Artroza – cauze si factori de risc

    Pe langa varsta, artroza are anumite cauze care o declanseaza. De cele mai mute ori, mecanismul care conduce la aparitia afectiunii nu este cunoscut cu exactitate, insa exista cativa factori care pot determina aparitia osteoatritei.

    • Varsta – inaintarea in varsta este factorul de aparitie a artrozei;
    • Sexul – femeile au o prevalenta mai mica decat barbatii la varsta fertila, dupa instalarea menopauzei riscurile cresc, pentru ca scade cantitatea de estrogen;
    • Factorii genetici sunt foarte importanti;
    • Obezitatea – afecteaza in principal articulatii precum: soldul, genunchii, glezna, din cauza presiunii crescute exercitate pe acestea;
    • Factorii profesionali si recreationali – in cazul activitatilor fizice care pun presiune asupra articulatiilor portante sau efectuarea de miscari repetitive perioade lungi de timp;
    • Dezechilibrele hormonale si metabolice: diabetul zaharat prin statusul proinflamator sistemic determina lezarea precoce a cartilajului articular si a susceptibilitate mai scazuta de vindecare;
    • Malformatii – tulburari de aliniament articular cu exercitarea unor presiuni crescute, in special pe membrele inferioare;
    • Traumatismele osteo-articulare;
    • Unele boli metabolice. Printre acestea se numara diabetul si hemocromatoza;
    • Carenta de vitamina D se asociaza cu progresia mai rapida a osteoartritei. Vitamina D este necesara pentru mentinerea sanatatii osoase si de asemenea a sanatatii cartilajului.

    Simptome in artroza sau osteoartrita

    Principalele simptome care indica artroza sunt:

    • Durerea;
    • Rigiditatea in miscare;
    • Lipsa flexibilitatii;
    • Cracmente (pocnituri) la nivelul articulatiilor;
    • Sensibilitate sau slabiciune musculara in jurul articulatiei;
    • Inflamarea articulatiei (umflatura).

    Desi simptomele pot fi in general gestionate, afectarea articulatiilor nu este reversibila. Daca este depistata timpuriu osteoatrita, poate fi incetinit procesul degenerativ al acesteia.

    Tipuri de artroza

    • Spondiloza – degenerarea coloanei vertebrale, indiferent de cauzele care au dus la aceasta. Poate fi cervicala, cu dureri in zona gatului sau lombara, caz in care este afectata partea inferioara a coloanei vertebrale.
    • Coxartroza este reprezentata de degradarea lenta de la nivelul soldului.
    • Gonartroza sau osteoartrita genunchiului reprezinta o consecinta a presiunii exercitate asupra articulatiei.
    • Artroza umarului reprezinta degradarea cartilajului din interiorul articulatiei umarului.
    • Artroza articulatiilor degetelor, articulatiile interfalangiene distale si proximale, determinand aparitia de noduli.

    Diagnosticul de artroza

    Inca de la aparitia primelor simptome este recomandata vizata la medicul specialist. Simptomele care pot indica artroza sunt: sensibilitatea, umflatura, roseata si flexibilitatea. Odata cu aparitia acestora, medicul va efectua analize de laborator si imagistica.

    Se vor face analize de sange si a lichidului sinovial, pentru a determina osteoartrita. Ca investigatii imagistice, se vor efectua urmatoarele: atroscopie, radiografie, RMN si ecografie. Toate acestea pot determina daca exista si de ce tip este artroza.

    Tratament pentru artroza

    Dupa aflarea diagnoticului, specialistul poate recomanda sedinte de kinetoterapie. Astfel, cu ajutorul unui fizioterapeut se va putea reda flexibilitatea articulatiilor cu osteoartrita. Se vor efectua exercitii izotonice, izokinetice, posturale, de intindere, dar se pot incerca si exercitiile acvatice, pentru eliberarea presiunii din articulatii.

    De asemenea, se recomanda modificarea modului de realizare a activitatilor cotidiene prin terapie ocupationala, dar si tratament medicamentos. Pentru ameliorarea durerilor provocate de artroza sau osteoartrita se recomanda administrarea de acetaminofenul si de antiinflamatoare nesteroidiene.

    Cand artroza se agraveaza se poate apela la anumite proceduri chirurgicale precum: infiltratii cu corticosteroizi, infiltratii cu acid hialuronic si osteotomie. Toate acestea pot ajuta pacientul sa duca o viata lipsita de durere. Pe de alta parte, specialistii sunt de parere ca si acupunctura poate ajuta la osteoartrita. Mai exact, aceasta poate ajuta la calmarea durerii si la imbunatatirea starii persoanelor cu gonartroza.

    Complicatii aparute la artroza sau osteoartrita

    Complicatiile care apar in cazurile de artroza pot varia in functie de gravitatea afectiunii si de articulatia care afectata. Astfel pot aparea:

    • Durerea cronica;
    • Distrugerea rapida si completa a cartilajului;
    • Moartea celulelor osoase;
    • Fracturi de stres prin mici fisuri in oase;
    • Sangerari in interiorul articulatiilor;
    • Infectie articulara;
    • Deteriorarea sau ruperea tendoanelor si ligamentelor din jurul articulatiei care vor duce automat si la pierderea echilibrului.

    Totodata, artroza are efecte asupra sanatatii si poate duce la obezitate, diabet si boala cardiaca. Mai mult decat atat, persoanele care au artroza au risc cu 30% mai mare de cadere, pentru ca nu mai au stabilitate, si 20% risc crescut de fracturi, din cauza acestor caderi involuntare.

    • Naturalis ArtroSuport gel emulsionat, 100 g
    • Disponibil la

    Sfaturi pentru prevenirea aparitie artozei sau osteoartitei

    ArtroSuport Forte de la Naturalis ajuta la fortificarea articulatiilor si ameliorarea simptomelor osteoartritei. Reuneste intr-o forma concentrata ingrediente ce au facut obiectul a numeroase studii clinice ce le valideaza eficienta.

    Sulfatul de glucozamina si sulfatul de condroitina sunt doua elemente care fac parte in mod natural din structura articulatiilor, avand un rol esential in refecerea, dar si in mentinerea rezistentei si elasticitatii acestora. MSM (MetilSulfonilMetan) are dubla actiune benefica pentru sanatatea articulatiilor: combate inflamatia si stimuleaza sinteza colagenului de tip II, principalul component al cartilajelor articulare.

    Extractul de ginkgo biloba influenteaza favorabil buna functionare a circulatiei sangvine, crescand, astfel, fluxul de substante nutritive in tot corpul, inclusiv la nivel articular. Extractul deBoswellia Serrata  detine proprietati analgezice remarcabile, motiv pentru care e intens folosit in medicina ayurvedica pentru alinarea durerii articulare.

    Produs cu aplicare topica, ArtroSuport sub forma de gel emulsionat a fost conceput pentru a ameliora durererea si rigiditatea musculara locala. Datorita substantelor active din compozitie, destinde musculatura incordata si contractata si calmeaza durerea acuta de origine reumatica, prin producerea unui efect intens de incalzire la nivelul zonei afectate.

    Salicilatul de metil din uleiul de Gaultheria procumbens intensifica circulatia sangvina din capilare, asigurand o senzatie placuta de caldura, pe care camforul o accentueaza si o mentine. Efectul analgezic al produsului este sustinut de prezenta extractelor de Gheara diavolului si Arnica, substante vegetale cu efect dovedit clinic in tratamentul afectiunilor reumatice.

    Autor: Bettina Cristea

    Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: