fbpx

Intepatura de viespe – cum o recunosti si ce remedii exista

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Intepatura de viespe este un accident banal care i se poate intampla oricui si care, de obicei, nu prezinta riscuri majore pentru sanatate. Partea cea mai neplacuta consta in faptul ca aceste intepaturi sunt dureroase, spre deosebire de ciupiturile de tantar sau intepaturile altor insecte, care trec de multe ori neobservate.

Cu intepaturile de viespe lucrurile stau putin diferit, pentru ca in momentul in care insecta isi introduce acul si injecteaza veninul, vei simti o durere puternica, dar nu insuportabila. Cu toate acestea, nu se poate spune ca intepatura de viespe este periculoasa, insa persoanele cu anumite alergii sunt expuse unui risc mai ridicat de a avea reactii severe care, in unele cazuri, le pot pune chiar viata in pericol.

In cele ce urmeaza, iti vom arata cum poti recunoaste usor o intepatura de viespe si ce poti face pentru a scapa de efectele sale neplacute.

Cum recunosti intepatura de viespe?

Un prim indiciu al intepaturii de viespe este durerea ascutita care poate fi simtita si sub forma unei arsuri in locul  in care insecta introduce acul. Aceasta durere creste usor in intensitate pe masura ce viespea injecteaza veninul. Spre deosebire de albine, viespile nu isi lasa acul infipt in pielea victimei, astfel ca dupa ce isi goleste saculetul cu venin, isi ia zborul iar in scurt timp poate „ataca” din nou.

Durerea provocata initial de intepatura de viespe este urmata de o reactie locala, manifestata prin roseata si inflamarea zonei respective. In mijlocul acesteia se poate observa o rana de mici dimensiuni cu o picatura de sange, acela fiind locul in care insecta a introdus acul. Ulterior, va aparea si o mancarime usoara, care poate persista cateva zile.

  • Assista RepelX Spray impotriva insectelor x 100 ml
  • Disponibil la

In cazul persoanelor alergice, intepatura de viespe poate provoca si reactii mai severe precum greata, diaree sau varsaturi.

Cu adevarat grave sunt cazurile in care apar edeme la nivelul gatului sau al limbii, care pot duce la ingreunarea respiratiei si chiar la sufocare. Astfel de incidente de pot intampla in cazul in care o persoana alergica inghite din greseala o viespe, iar intepatura se produce in interiorul cavitatii bucale sau in gat.

Alte semne severe care pot indica intepatura de viespe sunt socul anafilactic, tahicardia si scaderea tensiunii arteriale – complicatii ce pot aparea tot in cazul persoanelor alergice.

Primul ajutor in cazul intepaturii de viespe. Cum actionezi?

Asadar, intepatura de viespe poate avea consecinte severe pentru persoanele cu alergii, iar in astfel de situatii, acordarea la timp a primului ajutor poate salva vieti.

Primul semn ca o persoana are nevoie de ajutor il constituie aparitia reactiilor alergice de care am amintit, care pot duce la producerea socului anafilactic. In astfel de situatii se impune solicitarea de ajutor medical de specialitate, astfel ca un prim pas consta in apelarea numarului de urgenta 112.

Daca pacientul are dificultati de respiratie, trebuie asezat intr-o pozitie comoda pana la sosirea ambulantei, iar daca este cazul, de desfac hainele stramte, pentru a-i da posibilitatea sa respire mai usor. Pacientii care acuza ameteli sau stari de slabiciune dupa o intepatura de viespe trebuie sa fie asezati pe spate, cu picioarele usor ridicate, astfel incat sa fie deasupra nivelului inimii.

In cazul in care pacientul isi pierde cunostinta in urma intepaturii de viespe, i se monitorizeaza pulsul si respiratia, iar daca intra in stop cardio-respirator se initiaza fara intarziere manevrele de resuscitare.

Mai trebuie precizat ca majoritatea persoanelor care stiu ca au alergie la intepaturile de viespe poarta mereu asupra lor o mica trusa de urgenta, in care se gasesc medicamente ce trebuie administrate imediat in astfel de situatii, pentru a preveni socul anafilactic. Prin urmare, o alta masura de prim ajutor este administrarea acestor medicamente, in cazul in care o astfel de trusa de urgenta este disponibila.

Remedii pentru intepatura de viespe

Pentru cei care nu sufera de alergii, intepatura de viespe poate provoca in cel mai rau caz un oarecare disconfort intins pe durata catorva zile, datorat durerii si mancarimilor. De asemenea, daca intepatura este in zona fetei, disconfortul poate fi si de ordin estetic, din cauza inflamatiei. 

Pentru a scapa de aceste neplaceri provocate de intepatura de viespe exista cateva remedii la indemana oricui, pe care ti le prezentam in continuare. Inainte de toate, trebuie insa precizat faptul ca pielea se spala bine cu apa rece si sapun imediat dupa atacul insectei, atat pentru a indeparta murdaria cat si veninul care nu a patruns in profunzime.

  • Assista RepelX Gel intepaturi insecte x 30 ml
  • Disponibil la

Compresele reci

Compresele reci reduc durerea provocata de intepatura de viespe, prin faptul ca amortesc zona afectata. Daca ai cuburi de gheata in congelator, infasoara-le intr-un prosop si aplica-le imediat pe locul intepaturii, pana cand simti ca zona amorteste si durerea dispare treptat.

In lipsa cuburilor de gheata, e suficient sa uzi prosopul cu apa si sa il tii la congelator circa un sfert de ora, dupa care sa-l aplici ca pe o compresa pe locul intepaturii de viespe.

Aloe vera

Gelul proaspat aloe vera are efect antiinflamator si analgezic in cazul intepaturii de viespe, diminuand astfel principalele consecinte neplacute ale unui astfel de incident. Poti obtine acest remediu direct de la sursa, daca ai in casa o planta de aloe vera. Nu trebuie decat sa extragi gelul dintr-o frunza mai carnoasa, pentru ca apoi sa-l aplici pe locul intepaturii.

De asemenea, poti gasi gel de aloe vrea gata preparat in magazinele naturiste, acesta fiind la fel de eficient in tratarea intepaturilor de viespe.

Otetul

Otetul este folosit de pe vremea bunicilor ca remediu natural impotriva efectelor neplacute ale intepaturilor de viespe, datorita aciditatii sale ridicate care neutralizeaza veninul insectei. Pentru aceasta, trebuie sa aplici otet pe un tampon de vata, pe care sa il aplici apoi pe locul intepaturii, pentru 15-20 de minute.

Acesta este un interval suficient pentru ca otetul sa neutralizeze veninul, iar intepatura de viespe va fi astfel mai putin dureroasa si nu se va mai inflama.

Uleiurile esentiale

Uleiurile esentiale de eucalipt, menta, lavanda sau arbore de ceai s-au dovedit a fi remedii eficiente si in ceea ce priveste intepaturile de viespe. Cateva picaturi din aceste uleiuri se dilueaza intr-o lingurita de ulei vegetal, iar cu amestecul astfel obtinut se maseaza locul intepaturii.

Datorita proprietatilor specifice, aceste uleiuri esentiale reduc intensitatea mancarimii si inflamatia, protejand totodata si impotriva infectarii.

Plantele medicinale

Nu puteam incheia lista remediilor pentru intepatura de viespe fara a mentiona si plantele medicinale cu efecte antiinflamatoare, antiseptice si analgezice.  Din aceasta categorie fac parte musetelul, patlagina si galbenelele -daca e sa le mentionam doar pe cele mai cunoscute. Acestea pot fi folosite sub forma macerata, sub forma de infuzii sau de creme, care se aplica pe locul afectat si se lasa intre 15 si 30 de minute sa actioneze.

Autor: Catalin Tantareanu

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: