fbpx

Pericolele si afectiunile din spatele unui puls marit

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Puls marit sau cunoscuta tahicardie reprezinta o afectiune cardiaca ce poate avea urmari grave daca nu este tratata la timp. Un puls marit poate afecta functionarea normala a inimii si poate produce complicatii serioase precum: accidentul vascular cerebral, insuficienta cardiaca, stop cardiac brusc si chiar decesul.

Dar ce este mai exact pulsul? Pulsul sau frecventa cardiaca reprezinta ritmul in care inima pompeaza sangele catre restul organelor, in decursul unui singur minut. Practic, sunt acele contractii care se simt la nivelul anumitor vene de pe corp. Masurarea pulsului se face numarand numarul de impulsuri electrice generate de cord intr-un minut. Astfel, se afla pulsul normal al fiecarei persoane.

Pulsul normal in perioada de repaus, atunci cand ne odihnim, variaza intre 60 si 100 de batai pe minut. Femeile au o frecventa cardiaca mai crescuta decat a barbatii ca urmare a dimensiunilor mai reduse ale cordului. Insa, in momentul in care pulsul normal este depasit, atunci apar palpitatiile care denota un puls marit, inclusiv in perioadele de repaus. Acest lucru trebuie investigat de specialisti, daca are repetitivitate si nu este cauzat de vreun efort fizic accentuat.

Pulsul marit ascunde pericole si afectiuni – care sunt acestea?

Asadar, femeile avand un cord  mai mic, automat acesta pompeaza mai putin sange cu fiecare bataie, deci are frecventa mai crescuta. Prin urmare, dimensiunile mai scăzute ale cordului femeilor necesită un puls mai ridicat pentru a asigura un debit cardiac adecvat.  

Pe de alta parte, barbatii au un sistem nervos parasimpatic mai dezvoltat decat femeile si pot fi mai bradicardici, adica sa aiba un puls mai sczaut decat normalul. Deci, un barbat poate sa aiba pulsul normal putin peste 50, fara ca acest lucru sa reprezinte vreo afectiune. Dar cum ne dam seama ca nu avem un puls marit sau scazut? Exista doua forme de calcul care includ varsta fiecarei persoane.

  • 220-varsta. Exemplu: Pentru o persoana de 50 de ani=mai mare de 220-50=170
  • 206.9-(0,67 x varsta). Exemplu: Pentru o persoana de 50 de ani=mai mare de 0.67×50= 33.5 si 206.9-33.5=173.4

    Daca apare pulsul scazut, sub 40, persoana in cauza incepe sa aiba simptome de ameteala si lesin. Acest lucru se intampla ca urmare a unui blocaj si poate necesita o eventuala stimulare cardiaca. In acest caz este nevoie de consult de specialitate pentru ca reprezinta o urgenta medicala.

    Ce se intampla cand apare un puls marit sau tahicardia?

    Un puls marit apare pe fondul unor factori congenitali, de sanatate, sociali sau legati de un anumit stil de viata. Toti acestia pot influenta impulsurile electrice normale care determina ritmul cardiac.

    Cand inima bate mai repede decat de obicei pot aparea simptome precum ameteala, febra si stresul. In cazurile severe si recurente, netratate la timp pot duce chiar si: stari de lesin si inconstienta, cheaguri de sange care genereaza risc de accident vascular cerebral sau atac de cord, insuficienta cardiaca si chiar decesul subit.

    Factorii care pot declansa tahicardia sunt:

    • boala cardiaca
    • malformatii congenitale cardiace
    • dezechilibru electrolitic
    • hipertensiune arterial
    • hipotensiune arterial
    • anemie
    • diabetul
    • stari febrile
    • hipertiroidie – afectiuni endocrine
    • stres fizic si emotional
    • anxietate si frica (atacuri de panica)
    • efecte secundare in urma administrarii de medicamente
    • consum excesiv de alcool
    • consum de cafeina
    • consum de tutun
    • consum de bauturi energizante
    • consum de droguri recreative si stupefiante

    Sfaturi pentru monitorizarea corecta a pulsului

    Un puls marit se poate monitoriza, pentru a ajunge sa fie normal, prin diferite investigatii efectuate de catre medicul specialist. Aceste investigatii sunt:

    • Electrocardiograma EKG – analizarea impulsurilor electrice ale inimii poate ajuta la controlarea unui puls marit;
    • Test EKG de stres – de asemenea, monitorizarea ritmului cardiac, in forma de efort fizic prin alergare pe banda, poate fi de ajutor in ceea ce priveste un puls marit;
    • Holterul EKG – pentru puls marit se monitorizeaza ritmul cardiac timp de 24h cu ajutorul unui instrument portabil;
    • Ecografia cardiaca – se identifica zone ale inimii care nu functioneaza normal pentru a descoperi de ce exista un puls marit si eventualele malformatii congenitale;
    • RMN sau tomografie – analiza structurii inimii si a circuitului sangvin poate descoperi existenta unui puls marit recurent;
    • Coronarografie – se evalueaza eventualele blocaje sau anomalii ale vaselor de sange care sunt responsabile de un puls marit.

    Persoana care sufera de tahicardie sau puls marit este invatata, de catre specialist, cum sa-si monitorizeze pulsul, in mod autonom. Aceasta monitorizarea consta in folosirea unui tensiometru si prin gestionarea crizelor de tahicardie pentru restabilirea unui ritm cardiac normal, dupa cum i-a indicat specialistul.

    Totodata, persoanei afectate de puls marit ii pot fi recomandat un anumit regim alimentar, un anumit de stil de viata, pe care trebuie sa le respecte cu strictete, dar si un anumit tratament medicamentos. In cazul in care tratamentul medicamentos nu da rezultate pentru acest tip de puls marit, se recomanda efectuarea anumitor proceduri minim invazive sau chirurgicale precum:

    • Cardioversia – aplicarea unui soc electric la nivelul inimii, pentru restabilirea ritmului cardiac normal. Pentru persoanel cu artimii atriale sau ventriculare, fibrilatie atriala, flutter atrial sau tahicardie ventriculara;
    • Ablatia cu cateter – aplicarea de energie de radiofrecventa pentru a distruge zona afectata si rezolvarea cauzei care produce palpitatiile (un puls marit);
    • Pacemaker (stimulator cardiac) – este dispozitivul inserat sub piele, care produce mici socuri electrice la detectarea unui ritm cardiac anormal, astfel reusind sa-l controleze;
    • Operatia pe cord deschis – interventia chirugicala se recomanda doar atunci cand alte solutii nu au produs niciun efect pozitiv asupra persoanei afectate de un puls marit.

      Remedii pentru prevenirea aparitiei unui puls marit

      Prin continutul sau echilibrat de potasiu si magneziu, Naturalis CardioVita ofera protectie sistemului cardiovascular. Suplimentul contribuie la mentinerea functionarii normale a sistemului muscular si nervos, reducerea oboselii si extenuarii, echilibrul electrolitic si metabolismul energetic normal. Potasiul ajuta la mentinerea tensiunii arteriale normale, iar magneziul, la reducerea oboselii si extenuarii, la mentinerea echilibrului electrolitic si a metabolismului energetic normal.

      Naturalis CardioSuport este un excelent tonic cardiac, care reuneste nutrienti esentiali si substante naturale cu efecte benefice asupra sistemului cardiovascular cu ajutorul unei formule special create. Resveratrolul din compozitie este o substanta antioxidanta din clasa polifenolilor ce actioneaza preventiv asupra imbatranirii celulare. Aceasta substanta protejeaza endoteliul vascular de actiunea nociva a colesterolului si a trigliceridelor serice, limiteaza activitatea factorilor pro-inflamatori din sange si modifica in sens benefic metabolismul adipocitelor (celulele tesutului gras). EPA si DHA contribuie la functia normala a inimii. Efectul benefic se obtine in conditiile unui consum zilnic de 250 mg de EPA si DHA.

      Autor: Bettina Cristea

      Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: