fbpx

Legatura dintre monacolina K si colesterol. Ce este monacolina K?

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Rezumat: Timp de citire 30 de secunde:

Colesterolul este un compus de natura lipidica absolut indispensabil vietii, care, pe de alta parte, a ajuns sa fie usor „demonizat”. Pe buna dreptate, din moment ce, atunci cand nivelurile sale cresc peste limitele normale, devine unul dintre principalii factori de risc pentru bolile de inima, in special cele aterosclerotice. Din acest motiv, medicina cauta constant solutii pentru a controla eficient valorile colesterolului – prin modificari ale stilului de viata, tratamente farmacologice, alternative naturiste cu efect dovedit.

Monacolina K, substanta bioactiva de origine naturala, este un compus absolut revolutionar cu proprietati similare medicamentelor folosite pentru scaderea colesterolului. De fapt, monacolina K este structural identica cu lovastatina, parte din clasa statinelor (medicamente pentru colesterol marit). Acest compus a castigat din ce in ce mai multa popularitate, pentru ca provine dintr-o sursa naturala, orezul rosu fermentat, si ofera beneficii comparabile cu cele ale statinelor sintetice.

In continuare, iti vom prezenta ce este monacolina K, cum actioneaza in caz de colesterol marit, din ce surse poate fi obtinuta si ce rol joaca in mentinerea sanatatii cardiovasculare. Analizam, de asemenea, studii clinice existente care sustin eficienta acesteia si, de asemenea, situatiile in care se recomanda suplimentarea cu monacolina K.

Ce este monacolina K?

Monacolina K este un compus natural din clasa lactonelor care, odata ingerat, se transforma in organism in forma sa activa. Forma activa este capabila sa blocheze o enzima-cheie, implicata in sinteza colesterolului. Din punct de vedere chimic, monacolina K este identica cu lovastatina – medicament sintetic recomandat persoanelor cu colesterol marit. De altfel, aceasta identitate structurala explica de ce efectele monacolinei K sunt comparabile cu cele ale statinelor clasice.

Structura chimica a monacolinei K este complexa, fiind alcatuita dintr-un nucleu lactonic, care are o catena laterala. Dupa hidroliza in organism, se transforma intr-o forma activa capabila sa inhibe enzima HMG-COA-reductaza. Enzima este implicata in sinteza hepatica a colesterolului – blocarea ei, in cele din urma, duce la scaderea nivelului de colesterol total, in special al LDL-colesterolului, cunoscut si drept „colesterol rau”.

Cum actioneaza monacolina K?

Mecanismul de actiune al monacolinei K este identic cu cel al statinelor. Ea inhiba competitiv HMG-CoA-reductaza, enzima responsabila pentru transformarea HMG-CoA in mevalonat, un precursor al colesterolului. De asemenea, actioneaza si in sensul scaderii trigliceridelor serice.

Blocand aceasta etapa, sinteza hepatica de colesterol scade, ceea ce va face ca ficatul sa creasca numarul de receptori pentru LDL-colesterol. Astfel, colesterolul LDL circulant din sange va fi mai eficient captat si ulterior eliminat, ceea ce conduce la scaderea nivelului de LDL-colesterol seric si, pe de alta parte, cresterea nivelurilor de HDL-colesterol („colesterol bun”) seric (chiar daca aceasta crestere este moderata).

Surse de monacolina K

Monacolina K este produsa natural in procesul de fermentatie a orezului de catre ciupercile din genul Monascus, in special Monascus purpureus. Produsul obtinut poarta numele de „orez rosu fermentat” si este utilizat de sute de ani in medicina traditionala chineza, atat drept aliment, cat si ca remediu naturist.

Procesul de obtinere presupune inocularea orezului cu mucegaiuri din genul Monascus. Apoi, se lasa la fermentat in conditii controlate. In urma fermentatiei, boabele de orez capata culoare rosiatica intensa, iar in compozitia lor se formeaza monacoline, dintre care cea mai studiata si bine reprezentata este monacolina K.

Astazi, monacolina K se gaseste nu doar in orezul rosu fermentat, ci si in suplimente alimentare standardizate, disponibile in farmacii sau magazine naturiste. Totusi, concentratia compusului este in stransa dependenta de procesul de productie, conditiile de depozitare, motiv pentru care suplimentele trebuie sa respecte reglementarile de siguranta a consumatorului si de calitate.

Care este legatura dintre monacolina K si colesterol?

Legatura dintre monacolina K si scaderea nivelurilor de colesterol este una documentata intr-o gama variata de studii de specialitate. Deoarece inhiba sinteza hepatica de colesterol, contribuie in mod direct la scaderea nivelurilor de colesterol total si, mai ales, a fractiei LDL, cea implicata in formarea placilor de aterom si aparitia aterosclerozei.

Numeroase studii au analizat eficienta monacolinei K. Un studiu publicat in American Journal of Cardiology a aratat ca administrarea de orez rosu fermentat, standardizat la o doza de 10 mg de monacolina K pe zi, a redus nivelul LDL-colesterolului cu pana la 20-30% la pacientii care aveau hipercolesterolemie usoara spre moderata. Aceste rezultate sunt comparabile cu efectele unor statine de sinteza administrate in doze mici.

Un alt studiu, realizat pe o perioada de 12 saptamani, a aratat ca suplimentarea cu acest compus nu doar ca a dus la scaderea concentratiei de LDL-colesterol, ci a dus si la o scadere importanta a trigliceridelor si la cresterea fractiei HDL a colesterolului. Mai mult, persoanele care au decis sa urmeze tratament pe termen lung au avut o rata mai scazuta a evenimentelor cardiovasculare – inclusiv infarct de miocard sau accident vascular cerebral.

Monacolina K, recomandari de administrare

Se recomanda suplimentarea cu monacolina K la persoanele cu hipercolesterolemie usoara sau moderata, in special atunci cand modificarile stilului de viata (dieta, exercitii fizice, renuntarea la fumat, scaderea in greutate) nu sunt indeajuns de eficiente. Nu este recomandat, bineinteles, ca suplimentarea sa inlocuiasca tratamentul cu statine indicat de medic in cazurile mai severe, cu hipercolesterolemie marcanta. In astfel de cazuri, suplimentarea cu monacolina K poate fi o alternativa adjuvanta, nu una de suplinire, dar se recomanda doar sub supraveghere medicala.

In ceea ce priveste eficienta, in general persoanele care isi suplimenteaza dieta cu monacolina K observa o imbunatatire a profilului lipidic chiar dupa 30 de zile de administrare zilnica. Desi are o eficacitate demonstrata, nu inlocuieste complet statinele sintetice atunci cand tratamentul cu acestea este absolut necesar. Suplimentele se administreaza de obicei seara, si la scurt timp dupa ultima masa, dar este de dorit sa solicitati sfaturile medicului sau farmacistului.

Statine versus monacolina K

In tabelul de mai jos sunt prezentate principalele diferente intre statinele clasice, de sinteza, si monacolina K:

CriteriuStatineMonacolina K (din orez rosu fermentat)
OrigineMedicament de sinteza, standardizat, autorizatCompus natural din orez rosu fermentat (Monascus purpureus); supliment alimentar
Substanta activaDifera in functie de molecula (atorvastatina, rosuvastatina, simvastatina, pravastatina)Monacolina K (identica structural cu lovastatina)
Mecanism de actiuneInhiba HMG-CoA reductaza → scade sinteza hepatica de colesterol; creste captarea LDLIdentic
Eficacitate in scaderea LDL-colesteroluluiRidicata si predictibila; scadere ~20–60% (in functie de tip si doza)Moderata; tipic ~15–30% scadere la doze standardizate (~10 mg monacolina K/zi); variabila intre produse
Eficacitate in cresterea HDL-colesteroluluiCrestere usoaraCrestere usoara
Eficacitate in scaderea trigliceridelorScadere moderataScadere mai modesta decat statinele
Timp pana la efectul scontat2-4 saptamani2-4 saptamani
ContraindicatiiSarcina, alaptare, boala hepaticaSarcina, alaptare, boala hepatica

Daca profilul de risc cardiovascular al unui pacient este mediu-ridicat, statinele ar trebui sa fie principala linie terapeutica, pentru ca prezinta dovezi solide in reducerea evenimentelor de tip cardiovascular. Daca pacientul se confrunta cu hipercolesterolemie usoara – fara alti factori de risc majori, modificandu-si deja dieta si nivelul de activitate fizica –, monacolina poate fi, fara doar si poate, o alternativa eficienta de scadere a colesterolului. In ambele situatii se recomanda monitorizarea periodica a profilului lipidic si a profilului functional hepatic.

sursa foto: shutterstock

Autor: Andrei Cioata

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: