fbpx

Ulei de sofranel – utilizari, beneficii contraindicatii

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Sofranelul este o planta erbacee confundata adesea cu sofranul din cauza denumirii asemanatoare, insa trebuie sa stabilim de la bun inceput ca este vorba de doua plante total diferite.

Florile si semintele plantei de sofranel au fost folosite multa vreme pe post de condiment, ca inlocuitor pentru sofran, care este un ingredient mult mai scump. De aici se trage si denumirea plantei, care a ajuns astfel sa fie asociata cu sofranul datorita aromei si culorii pe care o conferea mancarurilor. Cu timpul, sofranelul a inceput sa fie folosit preponderent doar sub forma de ulei si mai putin sub forma de condiment.

Uleiul de sofranel se obtine din semintele si petalele acestei plante si este folosit deseori in bucatarie pentru a gati la temperaturi inalte, fiind mai rezistent decat celelalte uleiuri care devin nocive in conditii similare. De asemenea, uleiul de sofranel este utilizat si ca produs pentru in grijirea pielii si a parului, caz in care se aplica extern.

    Despre utilizarile, beneficiile si contraindicatiile consumului de ulei de sofranel vom vorbi si noi in continuare, oferindu-ti informatii mai amanuntite despre acest ingredient.

    Ce este uleiul de sofranel

    Baza uleiului de sofranel o reprezinta petalele si semintele unei plante denumite stiintific Carthamus tinctorius, sau mai pe scurt sofranel. Aceasta a inceput sa fie folosita pe masura ce sofranul a devenit tot mai popular si totodata tot mai scump si mai greu de procurat. Cu timpul, au iesit la iveala o serie de beneficii pe care le are aceasta planta, care a inceput sa se bucure de tot mai multa atentie. Asa a aparut uleiul de sofranel, care este de doua tipuri, fiecare folosit in anumite scopuri.

    Astfel, putem vorbi de uleiul de sofranel pentru gatit, care se obtine prin prelucrarea semintelor plantei, si de uleiul de sofranel esential, care este obtinut din petale. Daca ne referim la uleiul de gatit, cel mai bun este cel obtinut prin presare la rece, iar alte metode sunt zdrobirea semintelor sau tratarea acestora cu diferite substante.

    In ceea ce priveste uleiul esential de sofranel, acesta se obtine prin presarea petalelor plantei sau in urma unui proces de distilare acestora. Acest tip de ulei de sofranel este destinat uzului extern si, spre deosebire de uleiul pentru gatit, este total contraindicata ingerarea sa.

    La ce foloseste uleiul de sofranel

    Am stabilit mai devreme ca exista doua tipuri distincte de ulei de sofranel, astfel ca si utilizarile vor fi diferite. Uleiul de sofranel obtinut din seminte este un ulei comestibil, astfel ca este folosit preponderent pentru gatit. Contine in proportie de aproximativ 90% grasimi nesaturate, beneficie pentru organism, in timp ce continutul de grasimi saturate nu depaseste 10%.

    Totodata, un alt avantaj al uleiului de sofranel consta in faptul ca are un punct de fum ridicat, in comparatie cu celelalte uleiuri pentru gatit, ceea ce inseamna ca ramane stabil la temperaturi ridicate. De aceea, este ideal pentru prajit dar si pentru a prepara alte mancaruri gatite la foc, dat fiind faptul ca nu genereaza grasimi trans. De asemenea, poate fi folosit si pentru salate sau alte mancaruri care nu necesita preparare termica.

    Uleiul esential de sofranel nu poate fi folosit sub nicio forma la gatit, fiind destinat uzului extern, datorita proprietatilor benefice pe care le are asupra sanatatii pielii. In acest scop, poti aplica ulei de sofranel direct pe piele, sau poti folosi diferite produse cosmetice care contin acest ingredient.

    Care sunt beneficiile uleiului de sofranel

    Daca te intrebi de ce ar trebui sa incepi sa folosesti si tu ulei de sofranel, te vom ajuta sa gasesti un raspuns in beneficiile pe care ti le vom prezenta in continuare.

    Continut scazut de grasimi nesanatoase

    Spuneam mai devreme ca uleiul de sofranel pentru gatit contine in proportie de circa 90% grasimi nesaturate si formeaza grasimi trans la temperaturi foarte ridicate, care nu sunt foarte rar atinse in timpul procesului de gatire. Astfel, uleiul de sofranel poate fi considerat un ulei sanatos chiar si pentru prajit, stiut fiind faptul ca prajelile sunt alimente mai putin recomandate tocmai din cauza continutului de grasimi trans, care sunt nocive pentru sanatate.

    In schimb, uleiul de sofranel contine acizi grasi nesaturati, care ajuta organismul sa absoarba vitaminele liposolubile si favorizeaza o serie de alte procese metabolice.

      Reducerea nivelului de colesterol

      Prin faptul ca nu contine cantitati mari de grasimi saturate si nici grasimi trans rezultate in urma procesului de preparare termica, uleiul de sofranel nu contribuie la cresterea nivelului de colesterol rau (LDL), care se datoreaza preponderent substantelor de care tocmai am amintit.

      Mai mult de atat, grasimile nesaturate din componenta sa contribuie la reducerea nivelului de colesterol, prevenind astfel formare placilor de aterom pe interiorul vaselor de sange, care determina aparitia hipertensiunii arteriale si o serie de probleme cardiace severe.

      Efect antiinflamator

      Inflamatia este o reactie normala a organismului in anumite conditii, insa atunci cand aceasta devine cronica, apare riscul unor afectiuni severe precum bolile autoimune,  bolile cardiovasculare si chiar cele oncologice.

      Prin compusii sai antioxidanti, uleiul de sofranel reduce inflamatia, implicit riscul acestor efecte nedorite.

      Controlul glicemiei

      Exista anumite studii care au relevat ca uleiul de sofranel poate contribui la prevenirea diabetului zaharat de tip 2 si in egala masura ii poate ajuta pe pacientii cu aceasta boala sa isi controleze mai bine glicemia. Uleiul de sofranel poate spori sensibilitatea la insulina a receptorilor de la nivelul celulelor, contribuind astfel la o mai buna absorbtie a glucozei in sange. In acest fel, se reduce riscul dezvoltarii de rezistenta la insulina, care duce la acumularea de glucoza in sange si aparitia diabetului.

      Eficient in tratarea acneei

      Asa cum spuneam, uleiul de sofranel poate fi folosit si extern, mai ales datorita beneficiilor pe care le are pentru sanatatea pielii. Spre exemplu, uleiul de sofranel este un remediu eficient in tratarea acneei, dat fiind faptul ca are potential antiinflamator si totodata se pare ca are si efect antimocrobian impotriva bacteriilor care determina aparitia cosurilor. De asemenea, daca este aplicat pe fata in mod regulat, uleiul de sofranel desfunda porii, prevenind si in acest mod aparitia acneei.

      Remediu impotriva eczemelor

      Eczemele sunt pete rosiatice care apar pe suprafata pielii in urma unor reactii alergice sau a  actiunii diferitelor substante iritante. De asemenea eczemele pot aparea si pe fond de stres sau ca manifestare a unor afectiuni, dar indiferent de cauza, acestea pot fi tratate cu ajutorul uleiului de sofranel. Uleiul se aplica direct pe zonele cu eczeme, pentru a calma senzatia de mancarime si a hidrata pielea, impiedicand descuamarea.

      Prevenirea caderii parului

      Uleiul de sofranel poate fi totodata si un bun produs pentru ingrijirea parului, datorita efectului sau hidratant si nutritiv. Aplicat pe scalp impreuna cu un sampon sau un balsam, uleiul de sofranel hidrateaza pielea capului si totodata ii furnizeaza substantele nutritive necesare, stimuland in acelasi timp si circulatia sanguina. Astfel, se previne caderea parului iar firele devin mai sanatoase si mai stralucitoare, datorit aportului optim de nutrienti.

      Contraindicatii legate de folosirea uleiului de sofranel

      Uleiul de sofranel este considerat in general un ingredient sigur, atat in forma folosita pentru consum, cat si sub forma de ulei esential. Daca uleiul pentru gatit poate fi folosit si pentru uz extern, precum cel esential, reciproca nu este valabila, iar o prima contraindicatie se refera la ingerarea acestuia din urma.  

      Persoanele alergice la ambrozie ar putea fi sensibile si la uleiul de sofranel, iar daca doresc sa il foloseasca pentru ingrijirea pielii, este recomandat sa il testeze mai intai pe o portiune redusa, pentru a se convinge ca nu vor avea reactii adverse.

      In ceea ce priveste consumul de ulei de sofranel, sunt contraindicate dozele foarte mari. Ca remediu naturist poate fi administrat in doze zilnice de 100 de miligrame, iar depasirea unei cantitati de 5 grame administrate oral poate determina efecte adverse.

        Femeile insarcinate si cele care alapteaza pot include uleiul de sofranel in dieta, insa pentru folosirea acestuia ca remediu naturist trebuie sa ceara sfatul unui medic si sa respecte cu strictete dozele recomandate.

        Mai trebuie spus ca uleiul de sofranel poate incetini procesul de coagulare a sangelui, iar din acest motiv nu este recomandata administrarea sa cu cel putin doua saptamani inainte de o interventie chirurgicala. De asemenea este contraindicat si in cazul persoanelor cu boli hemoragice, precum si al celor care urmeaza un tratament cu medicamente anticoagulante. Daca folosesti ulei de sofranel pentru uz extern, este de preferat sa eviti expunerea pielii la soare imediat dupa aplicarea acestuia,  intrucat pot aparea reactii de fotosensibilitate. De aceea, se recomanda aplicarea produselor cosmetice pe baza de ulei de sofranel seara sau inainte de culcare.

        Autor: Catalin Tantareanu

        Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: