fbpx

Lipsa de vitamina B6 – simptome si semne clare

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Vitamina B6 se mai numeste piridoxina si este unul dintre nutrientii esentiali fara de care organismul nu poate functiona normal. Prin urmare, lipsa de vitamina B6 nu va trece niciodata neobservata, generand o serie de simptome care trebuie sa dea de gandit inca de la primele manifestari.

Asupra acestor simptome care insotesc lipsa de vitamina B6 ne vom concentra si noi atentia pe parcursul materialului de fata, din care mai poti afla cum se poate ajunge intr-o astfel de situatie si care sunt complicatiile ce pot surveni

Ce este si ce rol are vitamina B6?

Vitamina B6 face parte din categoria vitaminelor solubile, fiind o substanta organica de care organismul are nevoie, dar pe care nu si-o poate produce singur. Face parte din complexul de vitamine B, alaturi de alte 7 substante cu proprietati chimice similare si functii biologice interconectate.

In ceea ce priveste vitamina B6, aceasta este implicata in metabolismul grasimilor, proteinelor si carbohidratilor, producerea neurotransmitatorilor care asigura functionarea sistemului nervos si a hemoglobinei care transporta oxigenul la celule prin intermediul fluxului sanguin. De asemenea,  vitamina B6 contribuie la formarea globulelor albe, care sunt o componenta de baza a sistemului imunitar.

Lipsa de vitamina B6 – care sunt cauzele

Exista o serie de factori care determina lipsa de vitamina B6, incepand cu alimentatia deficitara si continuand cu cateva obiceiuri nesanatoase, impreuna cu anumite afectiuni.

Vitamina B6 se gaseste in cantitati suficiente intr-o serie de surse naturale folosite in alimentatie, iar dintre aceste amintim carnea, pestele, nautul si alte leguminoase, cartofii, verdeturile, legumele, bananele, nucile si semintele. Lipsa de vitamina B6 poate fi determinata de o alimentatie din care lipsesc aceste ingrediente dar si de prepararea lor la temperaturi mari, ce duce la distrugerea nutrientului.

In cazul fumatorilor si celor care consuma alcool in exces, simptomele deficitului de vitamina B6 apar ca o consecinta a acestor vicii ce afecteaza absorbtia nutrientilor, iar in cazul femeilor insarcinate apar pe fondul nevoii unui aport mai mare din acest nutrient, care nu este satisfacut pe deplin.

De asemenea lipsa de vitamina B6 poate fi determinata si de anumite afectiuni digestive, renale, hepatice sau autoimune, care afecteaza absorbtia nutrientilor.

Lipsa de vitamina B6 – informatii despre semne si simptome

Intrucat vorbim de un nutrient cu multiple roluri importante in organism, lipsa de vitamina B6 nu va intarzia sa genereze simptome greu de trecut cu vederea. Pentru a putea recunoaste cat mai usor lipsa de vitamina b6 si a lua masurile ce se impun, iti prezentam in continuare principalele semne si simptome asociate.

Oboseala prelungita si slabiciune

Aceste doua simptome de datoreaza anemiei care se instaleaza pe fondul deficitului de vitamina B6, dat fiind faptul ca scade cantitatea de hemoglobina. Aceasta este o proteina din sange prin intermediul careia oxigenul este transportat de la plamani catre fiecare celula din corp. Lipsa de vitamina B6 duce la scaderea productiei de hemoglobina, implicit la reducerea cantitatii de oxigen care ajunge la celule. Este afectat astfel procesul de producere a energiei la nivel celular, cea ce explica starea de oboseala si slabiciune.

Furnicaturi sau amorteli la nivel periferic

Senzatia de amorteala a membrelor sau furnicaturile simtite la nivelul degetelor de la maini si picioare sunt alte doua simptome generate de lipsa de vitamina B6, prin faptul ca aceasta afecteaza buna functionare a sistemului nervos. Apare astfel neuropatia periferica – o afectiune caracterizata de disfunctii ale nervilor de la extremitati si de la nivelul membrelor, ale carei prime simptome sunt amorteala si furnicaturile, insotite uneori si de durere, slabiciune musculata sau sensibilitate crescuta la atingere.

Slabirea imunitatii

Persoanele cu lipsa de vitamina B6 se imbolnavesc mai usor si sunt mai vulnerabile la infectii, intrucat deficitul nutritional afecteaza si buna functionarea sistemului imunitar. Din cauza unui aport redus de vitamina B6 este afectat procesul de producere a leucocitelor, care sunt principala arma cu care sistemul imunitar lupta impotriva agentilor patogeni.

Crapaturi dureroase la colturile gurii

Crapaturile dureroase si sangerande la colturile gurii sunt simptome asociate cu cheilita angulara – o alta afectiune determinata de lipsa de vitamina B6. Acest nutrient contribuie la sinteza cheratinei si colagenului, care sunt doua proteine de baza din structura pielii. Odata cu scaderea aportului de vitamina B6 scade si cantitatea de cheratina si colagen pe care organismul o produce, iar acest lucru se resimte mai intai la nivelul pielii sensibile de la colturile gurii. Aceasta se crapa iar leziunile astfel produse sangereaza si sunt dureroase facand dificil procesul de hranire. De asemenea, pe fondul imunitatii scazute, crapaturile de la colturile gurii se pot infecta usor.

Iritatii cutanate

Tot din cauza reducerii cantitatii de cheratina si colagen, efectele deficitului de vitamina B6 se fac simtite si la nivelul pielii, pe care apar frecvent iritatii, eruptii si alte forme de dermatita, insotite de mancarimi, usturime sau senzatia de arsura. O forma frecventa este dermatita seboreica, ce apare preponderent pe fata, gat sau pe piept si se manifesta prin aparitia unor pete albicioase cu o suprafata uleioasa datorata excesului de sebum.

Tulburari psihice

Pentru ca lipsa de vitamina B6 scade nivelurile neurotransmitatorilor, este afectata si functionarea sistemului nervos central, ceea ce duce la aparitia unor probleme de natura psihica. Astfel deficitul de vitamina B6 poate genera stari de anxietate si depresie, iritabilitate crescuta sau confuzie.

Lipsa de vitamina B6 – riscuri si complicatii asociate

Simptomele descrise mai sus nu trebuie ignorate intrucat acestea se agraveaza daca aportul de vitamina B6 ramane unul scazut, si se poate ajunge la complicatii severe care pot lasa sechele permanente sau chiar pot pune in pericol viata.

Astfel, pe fondul imunitatii tot mai scazute datorate deficitului de vitamina B6 organismul devine vulnerabil in fata agentilor patogeni, ceea ce favorizeaza aparitia infectiilor. Totodata scade capacitatea organismului de a se lupta cu aceste infectii si astfel, chiar si o banala raceala poate genera probleme mari de sanatate.

De asemenea neuropatia periferica poate duce la aparitia de leziuni permanente ale nervilor, ce determina pierderea controlului asupra muschilor, implicit afectarea functiilor motorii. Totodata, afectarea sistemului nervos central poate duce la aparitia convulsiilor pe fondul deficitului sever de vitamina B6.

Acesta poate avea si serioase implicatii de ordin psihic, intrucat afecteaza secretia de neurotransmitatori ce influenteaza functionarea creierului. Astfel, persoanele cu lipsa de vitamina B6 risca sa ajunga la depresie, tulburari de anxietate, dificultati de concentrare si memorare sau stari inexplicabile de irascibilitate.  

In cazul nou-nascutilor si copiilor de varste fragede, lipsa de vitamina B6 duce la intarzierea dezvoltarii creierului si sistemului nervos favorizand chiar aparitia retardului mintal daca deficitul nu este compensat la timp cu un aport optim din acest nutrient.  

Pentru a evita astfel de probleme, se recomanda includerea in dieta a alimentelor care contin vitamina B6 sau, la nevoie, imbogatirea aportului cu suplimente alimentare, insa doar daca exista o recomandare in acest sens din partea unui medic.

Autor: Catalin Tantareanu

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: