fbpx

Palpitatiile si managementul lor

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

In mod normal, bataile inimii sunt regulate si imperceptibile, putand fi simtite doar daca iti iei pulsul sau iti duci mana in partea stanga a pieptului si o tii acolo cateva secunde. Uneori insa, aceste batai se fac singure simtite, manifestandu-se sub forma unor senzatii neplacute in dreptul inimii si cateodata la nivelul gatului.

Aceste manifestari se numesc palpitatii si de cele mai multe ori constituie un motiv de ingrijorare sau chiar de panica, fiind vorba de niste semnale neobisnuite venite din zona unui organ vital, asa cum este inima.

Palpitatiile nu indica intotdeauna o problema cardiaca, iar in anumite situatii chiar este normal sa apara, si pentru a te ajuta sa intelegi mai bine acest lucru, am scris materialul de fata.

Din el poti afla ce sunt palpitatiile, care sunt cauzele ce duc la aparitia lor, ce afectiuni pot indica si cum trebuie sa procedezi pentru a evita eventualele complicatii.

Ce sunt palpitatiile

Palpitatiile sunt senzatii neobisnuite, resimtite de obicei la nivelul toracelui si cateodata la cel al gatului, percepute sub forma unor lovituri usoare in piept sau a unor falfairi ori adieri. Acestea dau impresia ca inima bate mai rapid sau ca bataile sale sunt neregulate, si, de regula, dispar dupa cateva secunde, iar totul revine la normal.

    Uneori, palpitatiile pot avea  o durata mai lunga – de ordinul minutelor – acestea fiind si situatiile care provoaca cele mai mari temeri. Este si firesc sa se intample asa, insa de cele mai multe ori, aparitia palpitatiilor nu constituie un semnal de alarma, aceste senzatii fiind firesti in anumite conditii.

    Vei intelege mai bine cand trebuie sa iti faci griji si cand trebuie sa consideri normale aceste simptome, dupa ce vei parcurge paragraful urmator, in care ne vom referi la cauzele ce duc la aparitia lor.

    Care sunt cauzele palpitatiilor

    Exista mai multe categorii de factori care pot duce la aparitia de palpitatii, acestia tinand de stilul de viata, de anumite stari psihice, de modificari fiziologice sau de administrarea unor medicamente. De asemenea, putem vorbi si despre cauze de natura medicala, care tin de unele probleme cardiace dar si de alte afectiuni.

    Cauze care tin de stilul de viata

    Din categoria acestor factori, palpitatiile apar cel mai adesea in urma efortului prelungit, pe fondul oboselii, sau dupa consumul de bauturi care contin cofeina. Poti sa simti palpitatii si dupa masa, daca ai avut in meniu mancaruri prea grase sau foarte picante, iar in toate cazurile mentionate mai sus, aceste senzatii nu sunt periculoase si dispar de la sine.

    Si obiceiurile mai nocive, cum ar fi consumul de alcool, fumatul sau consumul de substante interzise pot provoca palpitatii, iar in acest caz, simptomele pot indica si aparitia unor probleme de ordin medical, mai ales daca aceste obiceiuri ajung in stadiul de viciu.

      Cauze de natura emotionala

      Multi si multe dintre noi au facut cunostinta cu acest simptom in anii de scoala, inainte unui examen dificil sau atunci cand ieseam la tabla cu lectia neinvatata. Putin mai tarziu, prima declaratie de dragoste, apoi cererea in casatorie, au fost insotite de palpitatii, iar lista poate continua cu alte momente emotionante din viata fiecaruia.

      Din pacate trebuie sa ne referim si la emotii negative cum ar fi tristetea, teama, stresul, anxietatea sau chiar atacurile de panica, ce pot fi insotite si ele de aceasta senzatie.

      Cauze ce tin de anumite medicamente

      Medicamentele pot fi o alta cauza a aparitiei de palpitatii, care nu trebuie sa te sperie, mai ales daca acest efect este mentionat si in prospectul produsului.

      In general, medicamentele pentru tratarea hipertensiunii, antibioticele, antidepresivele, medicamentele pentru tratarea micozelor si cele inhalatorii pot determina aparitia acestor simptome.

      Cauze de natura fiziologica

      Aceste cauze tin de modificarile metabolice care au loc in organismul femeilor in perioadele de menstruatie, pe timpul sarcinii si la menopauza.

      Si in acest caz palpitatiile apar sporadic si dispar de la sine, fara a constitui un motiv de ingrijorare.

      In ceea ce priveste afectiunile ce pot genera palpitatii, acestora le vom dedica un capitol special randurile de mai jos.

        Afectiuni care pot conduce la palpitatii

        Palpitatiile pot constitui si manifestari ale unor afectiuni, caz in care se manifesta mai des si trebuie sa constituie un motiv de ingrijorare. Majoritatea afectiunilor care dau acest simptom sunt de natura cardiaca, iar la acest capitol putem mentiona in primul rand aritmiile.

        Este vorba de tulburari ale ritmului cardiac, care pot fi de diferite tipuri, in functie de zona in care se manifesta, viteza batailor inimii sau regularitatea acestora. Cele mai des intalnite aritmii sunt fibrilatia atriala, flutterul atrial, tahicardia ventriculara si cea supraventriculara.

        Alte afectiuni cardiace care pot provoca palpitatii sunt cardiomiopatia hipertrofica, prolapsul valvei mitrale, precum si malformatiile congenitale care impiedica functionarea normala a inimii.

        De asemenea, simptomul este specific si in cazul unor alte probleme de sanatate precum hipertiroidismul, hipoglicemia si anemia. Nu in ultimul, rand febra si deshidratarea cauzate de anumite boli sunt alte cauze care pot duce la aparitia palpitatiilor.

        Managementul palpitatiilor

        Masurile care trebuie luate in astfel de situatii depind de cauza lor si de severitatea simptomelor. Dupa cum spuneam, in unele cazuri acestea nu necesita tratament si dispar de la sine, iar in altele este necesar sa se consulte un medic, pentru a stabili diagnosticul si tratamentul adecvat.

        Ca masuri preventive, se recomanda evitarea consumului de alcool, tutun si droguri, o alimentatie echilibrata si practicarea unor tehnici de relaxare dupa efort intens dar si in perioade incarcate emotional.

        Respectarea tratamentului prescris pentru afectiunile despre care am amintit este o alta masura necesara, precum si monitorizarea frecventei si ritmului cardiac cu ajutorul unei bratari de fitness sau a unui ceas inteligent ce includ aceasta functie.

        Daca problema se manifesta frecvent sau este insotita de durere toracica, dificultati de respiratie, lesin  sau stari de ameteala se recomanda solicitarea asistentei medicale de urgenta.

          Posibilele complicatii ale palpitatiilor

          Atunci cand apar, complicatiile nu sunt datorate palpitatiilor in sine, ci afectiunilor cu care acestea sunt asociate. Simptomele despre care tocmai am amintit la finalul paragrafului anterior, sunt specifice acestor complicatii datorate functionarii anormale a inimii.

          Astfel, bataile prea rapide sau neregulate ale inimii dau nastere acestor simptome, care trebuie da constituie un prim semnal de alarma. Daca pacientul nu apeleaza la ajutorul unui medic, creste riscul producerii unui infarct sau al aparitiei insuficientei cardiace.  

          Alte complicatii pot fi accidentul vascular cerebral si stopul cardio-respirator -probleme care pot fi fatale sau pot provoca sechele grave pentru tot restul vietii.

          Autor: Catalin Tantareanu

          Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: