fbpx

Resveratrol – beneficii importante

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Resveratrolul este unul dintre cei mai puternici antioxidanti naturali, acesta gasindu-se cu precadere in strugurii negri, dar fiind disponibil si in: afine, fructe rosii, fructe de padure, cacao, dar si in arahide.

Pentru plante, resveratrolul reprezinta invelisul protector impotriva stimulilor nocivi, cum ar fi:

  • infectiile cauzate de ciuperci si bacterii;
  • expunerea la lumina soarelui;
  • alte leziuni.  

De-a lungul timpului, resveratrolul a devenit tot mai cunoscut pentru proprietatile sale antiinflamatoare si antiimbatranire, dar si pentru faptul ca ajuta la combaterea mai multor afectiuni. 

Potrivit National Institutes of Health din S.U.A., aceasta substanta celebra, cunoscuta ca resveratrol, este eliberata din coaja si din semintele strugurilor, in timpul procesului de fermentare. De aceea, vinul rosu poate avea numeroase beneficii pentru sanatate, daca este consumat in cantitati moderate si la indicatiile medicului.

Ce este resveratrolul?

Resveratrolul este un compus ce apartine clasei de stilbenoide. Substanta este un polifenol produs de diferite plante, in special de fructele de culoare inchisa, precum: strugurii negri, coacazele, afinele, murele, zmeura s.a.

In ultimii ani, studiile au demonstrat rolul puternic antioxidant al resveratrolului si efectele pe care le poate produce acesta in organism. Mai mult decat atat, resveratrolul poate sa incetineasca procesul de imbatranire a pielii si sa protejeze sanatatea inimii, dar si functiile cognitive.

Cand este inclus intr-un supliment alimentar, resveratrolul poate aduce beneficii semnificative sanatatii, fiind capabil sa moduleze sau sa controleze unele procese fiziologice. Asadar, capacitatea antioxidanta a resveratrolului nu ar trebui ignorata de nicio persoana preocupata de un stil de viata sanatos.

    Surse naturale de resveratrol

    Resveratrolul se gaseste in plantele si fructele cu coaja de culoare inchisa, grena, rosie sau violet. Dintre alimentele care au in compozitie si resveratrol, fac parte:

    • strugurii negri (contin cea mai mare concentratie) si vinul rosu, rezultat din acestia;
    • fructele de padure (coacaze, afine, merisoare, agude si mure);
    • rodia;
    • prunele;
    • fasolea rosie;
    • varza rosie;
    • tomatele;
    • soia;
    • fisticul;
    • arahidele si untul de arahide;
    • ceaiul Itadori, realizat din planta iulisca;
    • pudra de cacao sau ciocolata amaruie.

    Ce beneficii are resveratrolul?

    In ultimii ani, resveratrolul a devenit subiectul a numeroase studii, menite sa recunoasca proprietatile terapeutice si efectele sale asupra sanatatii. De exemplu, la inceputul anilor ’80, resveratrolul a devenit subiectul principal in studiul „Paradoxul francez” – realizat de catre cercetatorul Serge Renaud, la Universitatea din Bordeaux.

    Cercetarea a pornit de la faptul ca francezii, in ciuda alimentatiei lor bogate in grasimi, aveau o rata de deces, cauzata de afectiunile cardiovasculare, mult mai scazuta decat alte popoare. Se presupune ca resveratrolul este „responsabil” pentru rata scazuta a bolilor de inima in randul francezilor, in ciuda faptului ca acestia au multi factori de risc, precum dietele bogate in grasimi, fumatul si consumul crescut de cafea. 

    1.     Beneficii resveratrol – mentine sanatatea sistemului cardiovascular

    Asa cum spuneam despre cazul francezilor, resveratrolul poate reduce riscul de afectiuni cardiovasculare, datorita proprietatilor sale antiinflamatorii. Studiile arata ca alimentele si bauturile bogate in substanta minune diminueaza riscul de ateroscleroza, aparitie a cheagurilor de sange sau a fibrozelor miocardului.

    2.     Beneficii resveratrol – incetineste procesul de imbatranire

    In cazul in care imunitatea este crescuta, organismul are capacitatea de a se apara singur de virusuri, bacterii sau de stresul oxidativ, datorita proteinei denumite si „proteina longevitatii”. SIRT1 este o proteina care are rolul de a proteja si pastra intacte celulele ADN-ului si de a repara moleculele care au fost afectate de radicalii liberi. Astfel, resveratrolul stimuleaza productia acestui tip de proteina, SIRT 1, ajutand la mentinerea sanatatii celulare si incetinind procesul de imbatranire.

    3.     Beneficii resveratrol – protejeaza functiile creierului

    Datorita acelorasi proprietati antioxidante si antiinflamatoare, substanta naturala poate incetini procesul de degenerare a celulelor cerebrale. Astfel, un consum moderat de vin rosu poate ajuta la reducerea riscului de aparitie a bolilor degenerative, cauzate de inaintarea in varsta, si poate reduce oxidarea placilor de amiloid, responsabile de aparitia bolii Alzheimer. Anumite studii sugereaza ca resveratrolul reduce riscul de aparitie a bolii Parkinson sau a sindromului Huntington.

    Rolul suplimentelor cu resveratrol

    Resveratrolul poate fi gasit in anumite suplimente alimentare care au la baza extract din struguri, fructe de padure sau Polygonum cuspidatum. Aceste suplimente naturale au un puternic efect antioxidant, care protejeaza organismul.

    Cand resveratrolul este consumat sub forma de suplimente, specialistii spun ca nu este indicata depasirea unei concentratii de 500 mg pe zi. Substanta poate fi administrata sub forma de capsule si tablete, dar se poate regasi si in geluri sau unguente.

    Suplimentul natural CardioSuport de la Naturalis contine resveratrol, EPA si DHA, ulei de peste, extract de Polygonum cuspidatum si coenzima Q10. Produsul este un tonic cardiac excelent, care reuneste printr-o singura formula, nutrienti esentiali si substante naturale, cu efecte benefice asupra sistemului cardiovascular.

    Autor: Bettina Cristea

    Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: