fbpx

Scai vanat – beneficii si utilizari

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Nu multi stiu ca banalii maracini care cresc din abundenta pe marginea drumurilor sau pe terenurile necultivate pot fi folositi si in scop benefic, avand proprietati curative despre care vom vorbi in detaliu pe parcursul acestui articol. „Scai vanat” este doar una din denumirile atribuite acestei plante, care mai este cunoscuta si ca „buruiana de cartite”, „spinul vantului” sau „buruiana zmeului”. Majoritatea ii spun simplu „maracine” si dupa cum spuneam nu ii acorda vreo importanta, ba din contra, se grabesc sa curete terenurile pe care acesta rasare.

Asadar scaiul vanat este o planta perena, care rasare spontan – fara a fi cultivata – si care este considerata o buruiana daunatoare culturilor agricole. Acest lucru este perfect adevarat, insa scaiul vanat are si partile sale bune, datorita carora poate fi considerat si  o pretioasa planta medicinala.

Cum recunosti scaiul vanat

Denumirea de scai vanat se datoreaza florilor de forma globulara de un albastru-violet, care constituie unul dintre semnele distinctive ale plantei. O alta caracteristica dupa care scaiul vanat poate fi usor recunoscut o reprezinta frunzele rigide cu forma alungita si cu spini pe margini. Tulpina ajunge pana la un metru inaltime iar planta poate fi greu de recoltat cu mainile goale din cauza spinilor ascutiti de pe frunze.

Nu trebuie sa cauti foarte mult pentru a gasi scai vanat pentru ca acesta creste spontan pe marginea drumurilor si a cailor ferate, pe terenurile virane, pe pasuni dar si in culturile agricole, pentru care constituie o planta daunatoare. Este o planta rezistenta, care se adapteaza usor conditiilor de mediu, astfel ca  poate fi gasita din abundenta in zonele de campie si cele deluroase.

Ce proprietati terapeutice are scaiul vanat

In compozitia scaiului vanat intra  o serie de substante naturale despre care s-a stabilit ca pot avea o mai multe efecte benefice asupra organismului. Astfel, saponinele au efect antifungic, antiinflamator si imunostimulator, glicozidele actioneaza ca analgezice naturale si antiinflamatoare, in timp ce flavonoidele au efect antioxidant, protejand celulele in fata radicalilor liber.

Scaiul vanat mai contine tanini care ajuta organismul sa se protejeze impotriva infectiilor si au efect astringent, iar alte substante benefice sunt rezinele, cunoscute pentru efectul lor antiseptic. La toate acestea se mai adauga acizi organici, uleiuri esentiale si substante minerale precum potasiul si sodiul.

Datorita acestor substante, scaiului vanat ii sunt atribuite proprietati expectorante, antimicrobiene, antispastice, antiinflamatoare, antifungice, si emoliente.

Scai vanat – care sunt beneficiile

Scaiul vanat este cunoscut in mod special ca remediu pentru tuse convulsiva, scop in care a inceput sa fie utilizat in medicina traditionala inca din urma cu cateva sute de ani. Si in prezent este folosit cu precadere in tratarea afectiunilor respiratorii, insa, odata cu descoperirea de noi proprietati terapeutice, aria sa de utilizare s-a extins.

Calmarea tusei

Scaiul vanat are capacitatea de a fluidifica secretiile de mucus din caile respiratorii, in caz de raceala, gripa, bronsita sau alte afectiuni infectioase la nivelul aparatului respirator. Secretiile de mucus constituie o bariera naturala a organismului, care impiedica agentii patogeni sa avanseze in plamani din caile respiratorii. Cand aceste secretii se acumuleaza, declanseaza reflexul de tuse, care este un alt mecanism natural al organismului prin care incearca sa decongestioneze caile respiratorii. Tusea este insotita de expectorarea de secretii de mucus, de aici si denumirea de „tuse productiva” sau „tuse umeda”.

Cum spuneam, scaiul vanat fluidifica secretiile de mucus si astfel decongestioneaza caile respiratorii si calmeaza tusea productiva.

Efect diuretic

Remediile pe baza de scai vanat contribuie si la stimularea eliminarii fluidelor din organism, avand efect diuretic. Prin substantele din compozitia sa, imbunatateste functia excretoare, implicit procesul de producere a urinei, ajutand astfel la eliminarea excesului de apa din organism si totodata la detoxifierea acestuia. Datorita acestei calitati, scaiul vanat este folosit ca remediu si impotriva retentiei de apa sau a retentiei de urina, cauzate de anumite afectiuni medicale.

Reducerea durerilor specifice artritei

Artrita este o afectiune inflamatorie la nivelul articulatiilor, caracterizata printre altele de dureri articulare ce ajung sa limiteze mobilitatea. Scaiul vanat poate fi folosit si pentru ameliorarea simptomelor artritei, datorita proprietatilor antiinflamatoare si analgezice. Astfel, scaiul vanat reduce inflamatia care cauzeaza durerile articulare si totodata actioneaza pentru calmarea acestor dureri, imbunatatind in acest mod libertatea de miscare si calitatea vietii pacientilor cu artrita.

Tratarea eczemelor si altor probleme cutanate

Datorita efectului antiinflamator dar si proprietatilor antifungice si emoliente, scaiul vanat poate fi folosit si pentru uz extern, in tratarea eczemelor, dermatitelor, acneei si a altor probleme la nivelul pielii. Aplicat sub forma de compresa, calmeaza mancarimea si usturimea, contribuind totodata la grabirea vindecarii.

Ameliorarea durerilor dentare

Scaiul vanat poate fi folosit si ca analgezic pentru calmarea durerilor dentare, mai ales cele datorate inflamatiilor gingivale. Asa dupa cum am aratat, scaiul vanat are si efect antiinflamator, astfel ca in aceste situatii amelioreaza atat efectul cat si cauza.

In acelasi timp, poate fi utilizat si in scop preventiv pentru mentinerea sanatatii orale, datorita proprietatilor antiseptice care ajuta la distrugerea bacteriilor ce duc la aparitia cariilor si a tartrului.

Cum se utilizeaza scaiul vanat

Scaiul vanat se foloseste preponderent sub forma de ceai, iar in acest scop se recolteaza partile aeriene ale plantei in perioada de inflorire, care este in lunile iulie si august. Planta se taie de la baza tulpinii, pentru a fi recoltate si frunzele bazale, care concentreaza o buna parte din substantele benefice mentionate mai devreme. Dupa recoltare, partile vegetale se lasa la uscat apoi se macina cat mai marunt.

Pentru o cana de ceai de 250-300 de mililitri se foloseste o lingurita de planta uscata, care se adauga in apa fierbinte. Aceasta se incalzeste pana la punctul in care da in clocot, dupa care vasul se ia de pe foc, adaugandu-se in apa planta uscat si macinata.

Se acopera apoi vasul cu un capac si se lasa ceaiul la infuzat circa 10 minute, dupa care ceaiul poate fi consumat simplu sau adaugand dupa preferinte putina miere, zeama de lamaie sau un strop de esenta de rom.

Ceaiul poate fi folosit si pentru uz extern, ca remediu impotriva problemelor cutanate, insa in acest scop poti apela si la o tinctura de scai vanat. Aceasta se obtine tot din planta uscata si macinata, care se lasa la macerat intr-un recipient cu alcool timp de circa 4 saptamani.

De asemenea, scaiul vanat este folosit si ca ingredient in diferite suplimente alimentare sau siropuri de tuse, care pot fi gasite in farmacii si magazinele naturiste.

In concluzie, scaiul vanat nu trebuie privit ca o simpla buruiana, ci ca planta medicinala eficienta in tratarea tusei, a in ameliorarea durerilor articulare durerilor dentare precum si pentru tratarea unor afectiuni la nivelul pielii.

Autor: Catalin Tantareanu

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: