fbpx

Slabiciunea musculara – de ce apare si care sunt afectiunile asociate ei

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Slabiciunea musculara poate avea mai multe cauze, insa doar unele dintre acestea sunt de natura sa te ingrijoreze. Atunci cand apare pe fondul oboselii accentuate sau dupa o activitate epuizanta nu trebuie sa iti faci probleme, pentru ca aceasta este o consecinta fireasca a suprasolicitarii organismului. In astfel de situatii, muschii vor reveni la capacitatea normala de functionare dupa o perioada de recuperare, care poate fi mai lunga sau mai scurta.

Daca slabiciunea musculara se instaleaza fara vreuna din cauzele amintite mai sus si daca persista sau se accentueaza pe o perioada mai lunga de timp, atunci trebuie sa reprezinte un semnal de alarma, pentru ca poate fi un simptom al unor afectiuni pe care le vom prezenta pe parcursul acestui articol.

Asadar, in cele ce urmeaza poti afla totul despre slabiciunea musculara si afectiunile care ii sunt asociate.

Slabiciune musculara – factori de risc si cauze

Se poate intelege lesne care sunt manifestarile acestui simptom din insasi denumirea sa, fiind vorba de scaderea fortei musculare, care se produce brusc sau treptat. Slabiciunea musculara se poate manifesta la nivelul unuia sau mai multor muschi, iar la inceput este deseori confundata cu un simptom al oboselii sau al stresului.

De aceea, multi pacienti tind sa o ignore in prima faza si incep sa isi faca griji abia cand observa ca aceasta stare persista sau este insotita si de alte simptome. Acestea pot fi sub forma unor arsuri sau intepaturi resimtite la nivelul muschilor afectati,  dureri, spasme sau chiar paralizia muschilor. In unele cazuri, pacientii cu slabiciune musculara isi pierd capacitatea de a-si controla muschii, avand serioase dificultati in a se deplasa, a-si folosi mainile sau chiar a vorbi.

Principalele cauze generatoare sunt afectiunile despre care vom vorbi, insa exista si alti factori de risc ce pot favoriza aparitia acestei probleme.

    Inaintarea in varsta predispune la aparitia slabiciunii musculare, pentru ca muschii isi pierd treptat din forta si din volum. Acest factor de risc nu poate fi evitat, insa problema poate fi prevenita prin adoptarea unui stil de viata activ, de preferat de la varste cat mai fragede.

    Pentru ca tot am adus vorba, lipsa de miscare este  o alta cauza a slabiciunii musculare, iar sedentarismul, principalul factor de risc ce ii este asociat. Persoanele care fac putina miscare si isi petrec majoritatea timpului in pat, in fata televizorului ori a calculatorului sufera  o atrofiere partiala a muschilor, care isi pot pierde astfel forta.

    Acelasi lucru se intampla si cu persoanele imobilizate la pat pentru o perioada indelungata, motiv pentru care se recomanda in cazul lor un program de kinetoterapie, bazat pe exercitii care sa previna atrofierea muschilor.

    Afectiuni care pot genera slabiciune musculara

    A venit momentul sa ne ocupam de afectiunile asociate acestui simptom, iar lista este destul de lunga, dupa cum vei vedea in continuare.

    Unele boli de natura infectioasa

    Bolile infectioase au la baza mai multe tipuri de agenti patogeni care patrund in organism, reusind sa treaca de barierele sistemului imunitar. Cele mai comune sunt infectiile respiratorii precum raceala si gripa, insa exista si boli mai grave precum meningita, hepatita C, poliomielita, sifilisul, toxoplasmoza sau SIDA.

    Toate aceste afectiuni au ca simptom comun slabiciunea musculara, care apare ca urmare a inflamarii tesuturilor ce formeaza muschii.

    • Naturalis CarcelRelax Crema x 100 ml
    • Disponibil la

    Diabetul

    Diabetul este o afectiune cu o incidenta in continua crestere in ultimi ani, fiind considerata inca de pe acum boala secolului XXI. Se datoreaza incapacitatii organismului de a produce insulina sau de a folosi in mod eficient acest hormon care asigura transferul glucozei din sange in celule, unde este transformata in energie.

    Astfel, glucoza sintetizata din alimente se acumuleaza in sange, ducand la aparitia hiperglicemiei, care genereaza la randul sau o serie de complicatii. Una dintre aceste complicatii consta in aparitia unor leziuni la nivelul nervilor, care au printre consecinte si aparitia slabiciunii musculare.

    Anemia

    Anemia se instaleaza pe fondul carentei de fier din organism, fiind vorba de un mineral esential, cu numeroase functii importante. Printre ele se numara si stimularea productiei de hemoglobina – o proteina din celulele rosii ale sangelui, care asigura transportul oxigenului la nivelul tuturor organelor.

    In lipsa fierului, implicit a hemoglobinei, celulele muschilor nu mai primesc suficient oxigen, ceea ce duce la aparitia slabiciunii musculare.

    Oboseala cronica

    Acesta este un sindrom ale carui cauze nu au fost inca stabilite cu exactitate, dar care poate fi usor diagnosticat pe baza simptomelor. Pacientii care se confrunta cu aceasta problema resimt o stare de oboseala sau extenuare severa, care dureaza mai mult de 6 luni si care nu dispare si nici nu se atenueaza in urma odihnei. Debutul este asemanator gripei, iar unul dintre simptome este reprezentat de slabiciunea musculara insotita uneori de dureri.

    Bolile reumatice

    Bolile din aceasta categorie afecteaza articulatiile, muschii, tendoanele, ligamentele si oasele, putand fi generate de uzura articulatiilor si a structurilor adiacente sau de inflamarea tesuturilor.

    Artrozele, fibromialgia si poliartrita reumatoida sunt cele mai cunoscute afectiuni reumatice in cazul carora apare frecvent si slabiciunea musculara.

      Tulburarile echilibrului electrolitic

      Electrolitii sunt saruri minerale care contribuie, printre altele, si la buna functionare a sistemului muscular. Este vorba de magneziu, sodiu, calciu si potasiu – nutrienti care trebuie sa fie prezenti in organism intr-o anumita cantitate.

      Atunci cand nivelul acestor minerale se mentine la valori anormale o perioada mai indelungata, se produc tulburari ale echilibrului electrolitic, iar unul dintre simptomele specifice consta in aparitia slabiciunii musculare.

      Hipotiroidismul

      De aceasta data este vorba de  o afectiune endocrina, care se manifesta la nivelul glandei tiroide. Aceasta secreta hormoni tiroidieni, care joaca un rol important  in reglarea metabolismului, a ritmului cardiac, tensiunii arteriale, temperaturii corporale precum si a cresterii si dezvoltarii muschilor.

      Hipotiroidismul apare atunci cand tiroida secreta mai putini hormoni decat ar fi necesar, iar una dintre consecinte este o dezvoltare insuficienta a muschilor, materializata prin slabiciune musculara.

        Afectiunile neurologice

        Am precizat mai devreme, cand am vorbit despre la diabet, ca lezarea nervilor duce, la aparitia slabiciunii musculare, astfel ca este firesc ca acest simptom sa apara si in cazul afectiunilor neurologice. Aceste boli nu afecteaza muschii in mod direct, dar produc daune la nivelul nervilor care ii controleaza, si astfel este firesc sa apara probleme si la nivel muscular.

        Autor: Catalin Tantareanu

        Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: