fbpx

Insuficienta hepatica: cauze, simptome, remedii

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Insuficienta hepatica apare atunci cand ficatul nu functioneaza suficient de bine pentru a-si indeplini sarcinile (de exemplu, producerea bilei si eliminarea substantelor nocive din organism). Insuficienta hepatica poate provoca greata, pierderea poftei de mancare si scaune cu sange. Persoanele cu insuficienta hepatica trebuie sa evite alcoolul si anumite alimente.

Ce roluri are ficatul in organism

Ficatul indeplineste multe functii importante, cum ar fi:

  • Produce proteine care ajuta la coagularea sangelui, transporta oxigenul si sustin sistemul imunitar.
  • Produce bila, o substanta vitala pentru digerarea alimentelor.
  • Ajuta corpul sa stocheze zaharul (glucoza) sub forma de glicogen.
  • Elimina substantele nocive din sange, cum ar fi medicamentele si alcoolul.
  • Descompune grasimile saturate si produce colesterol.

Insuficienta hepatica poate fi o urgenta care pune viata in pericol si care necesita interventia imediata a medicului.

Insuficienta hepatica – tipuri, cauze si factori de risc

Insuficienta hepatica apare atunci cand ficatul isi pierde sau si-a pierdut complet intreaga functie. Insuficienta hepatica poate fi cronica sau acuta. La persoanele cu insuficienta hepatica acuta, ficatul isi pierde rapid functia, in timp ce la persoanele cu insuficienta hepatica cronica, ficatul isi pierde functia pe o perioada mai lunga de timp.

Functia ficatului poate fi mentinuta cu ajutorul produselor alternative, cum ar fi Naturalis HepatoSuport, un supliment alimentar special creat pentru mentinerea sanatatii sistemului hepato-biliar. Armurariul si anghinarea sunt plante recunoscute pentru proprietatile benefice asupra sanatatii ficatului, datorita substantelor bioactive pe care le contin: silimarina si cinarina.

    Stadiile bolii hepatice

    Este important sa intelegem diferenta dintre o afectiune hepatica si insuficienta hepatica. In categoria bolilor hepatice intra orice afectiune care provoaca leziuni la nivelul ficatului si care poate afecta functia acestuia.

    In cazul insuficientei hepatice, ficatul care isi pierde intr-o mare masura sau complet functionalitatea. O boala hepatica poate avansa de multe ori catre insuficienta hepatica.

    Potrivit specialistilor, o afectiune hepatica poate trece printr-o serie de etape care pot duce in cele din urma la insuficienta hepatica.

    Inflamatie

    In stadiile incipiente ale unei boli hepatice apare inflamatia ficatului. In multe cazuri, persoana in cauza nu simte niciun disconfort in aceasta etapa si nici nu observa alte simptome. Cu toate acestea, fara tratament, inflamatia poate avansa si poate incepe sa provoace leziuni permanente ale ficatului.

    Fibroza

    Fara tratament, pe ficatul inflamat pot incepe sa se dezvolte cicatrici. Acumularea excesiva de tesut cicatricial pe ficat poarta denumirea de fibroza hepatica. In timp, excesul de tesut cicatricial inlocuieste tesutul hepatic sanatos. Pe masura ce tesutul cicatricial incepe sa se acumuleze, este posibil ca ficatul sa nu functioneze la fel de bine ca inainte. In plus, tesutul cicatricial poate opri fluxul de sange prin ficat.

    Daca o persoana solicita asistenta medicala si primeste tratament in aceasta etapa, exista totusi posibilitatea ca ficatul sa se poata vindeca.

    Ciroza

    In aceasta etapa, tesutul cicatricial dur inlocuieste tesutul moale si sanatos al ficatului. In aceasta etapa, oamenii incep de obicei sa observe primele simptome.

    Ciroza poate duce la cateva complicatii, printre care si cancer hepatic.

    Fara tratament, ciroza se poate agrava. Ca urmare, ficatul poate inceta sa functioneze.

    Tratamentul poate opri sau intarzia afectarea ficatului, insa inversarea cirozei nu este posibila in niciun caz.

    Insuficienta hepatica in stadiu terminal

    In aceasta etapa, functia hepatica a unei persoane este atat de deteriorata incat, daca nu este supusa unui transplant de ficat, afectiunea ii va fi fatala.

    Unii medici denumesc aceasta afectiune drept insuficienta hepatica cronica. Rata medie de supravietuire a persoanelor aflate in aceasta situatie depinde de simptomele si complicatiile pe care le intampina individul.

    Persoanele care dezvolta ascita, o acumulare de lichid in abdomen, au o rata medie de supravietuire de 6 luni, in cazul in care acestea nu raspund bine la tratament.

    Insuficienta hepatica in stadiu terminal poate cauza, de asemenea, alte complicatii, cum ar fi encefalopatia hepatica, o problema care afecteaza functia creierului. In cazurile in care tratamentul se dovedeste ineficient pentru aceasta afectiune, rata medie de supravietuire este de 12 luni.

    Cauze

    Insuficienta hepatica acute si cea cronice au cauze diferite. In unele cazuri, insuficienta hepatica nu are o cauza cunoscuta.

    Insuficienta hepatica acuta

    Printre cauzele insuficientei hepatice acute se numara:

    • Supradoza de medicamente: supradozajul cu anumite medicamente, cum ar fi acetaminofenul, poate provoca insuficienta hepatica acuta.
    • Boala Wilson: Aceasta afectiune mostenita genetic se caracterizeaza prin acumularea de cantitati mari de cupru in organism.
    • Sindromul Reye: Aceasta afectiune este predominanta in randul copiilor care se recupereaza dupa o infectie virala. Sindromul Reye provoaca umflarea ficatului si a creierului. Potrivit unui studiu realizat in 2018, acest sindrom este provocat de administrarea de aspirina si de infectarea cu anumite tulpini de gripa.
    • Ficat gras acut in sarcina: Aceasta afectiune rara apare in al treilea trimestru de sarcina din cauza faptului ca celulele nu descompun acizii grasi. Aceasta disfunctie face ca grasimea sa se acumuleze in ficat si in alte organe.
    • Sindromul Budd-Chiari: In cazul acestei tulburari rare, venele ficatului se ingusteaza sau se blocheaza.

    Insuficienta hepatica cronica

    O cauza comuna a insuficientei hepatice cronice este boala ficatului alcoolic, care apare in urma consumului unei cantitati excesive de alcool pentru o perioada lunga de timp.

    O alta cauza este boala ficatului gras nonalcoolic (NAFLD). Acest termen umbrela cuprinde o serie de afectiuni care determina acumularea unor niveluri ridicate de grasime in ficat. Persoanele predispuse la aceasta afectiune sunt cele care au obezitate, colesterol ridicat sau diabet de tip 2.

    Daca nu este tratata, hepatita poate avansa catre insuficienta hepatica acuta sau cronica. Potrivit specialistilor, hepatita C se numara printre cele mai frecvente cauze ale cirozei hepatice.

    De asemenea, insuficienta hepatica acuta sau cronica poate fi cauzata si de expunerea la anumite substante chimice toxice.

      Insuficienta hepatica – simptomatologie si manifestari

      Insuficienta hepatica acuta este o urgenta medicala. Pacientul trebuie sa solicite imediat asistenta medicala daca prezinta urmatoarele simptome:

      • diaree
      • greata
      • disconfort in partea dreapta a corpului, chiar sub coaste
      • confuzie
      • oboseala
      • acumulare de lichid in abdomen
      • varsaturi cu sange

      Bolile hepatice cronice se dezvolta mai lent, spre deosebire de cele acute, care apar brusc. In fazele initiale, este posibil ca persoana afectata sa nu prezinte niciun simptom. Cu toate acestea, pe masura ce boala avanseaza, o persoana poate incepe sa prezinte urmatoarele simptome:

      • oboseala
      • durere abdominala
      • greata
      • senzatie de slabiciune
      • pierderea poftei de mancare
      • varsaturi

      Persoanele care se confrunta cu stadiile mai avansate ale bolilor hepatice pot avea urmatoarele simptome:

      • icter
      • urina inchisa la culoare
      • varsaturi insotite de sange
      • confuzie
      • vanatai sau sangerari care apar usor
      • picioare sau abdomen umflate
      • mancarimi ale pielii

      Diagnosticul de insuficienta hepatica

      Diagnosticul de insuficienta hepatica se pune pe baza simptomelor, a istoricului medical si a rezultatelor analizelor (analize de sange, analize de urina, imagistica abdominala).

      Insuficienta hepatica – remedii si optiuni de tratament

      Insuficienta hepatica este intotdeauna tratata de un hepatolog. Tratamentul poate varia, in functie de stadiul si cauza afectiunii. Daca tratamentul este administrat in stadiul in care ficatul este inflamat sau fibrozat, exista posibilitatea ca afectiunea sa fie inversat.

      In schimb, daca afectiunea se afla intr-un stadiu avansat, tratamentul are rolul de a stopa agravarea acesteia, cu scopul de a prelungi durata de viata.

      Printre tratamentele care sunt acordate persoanele care sufera de insuficienta hepatica acuta sau cronica se numara:

      Medicamentele antivirale

      Daca insuficienta hepatica este cauzata de o hepatita virala, o persoana poate avea nevoie de medicamente antivirale.

      Medicamente imunosupresoare

      Acest tip de medicamente sunt administrate in caz de hepatita autoimuna.

      Schimbarea stilului de viata

      Atunci cand insuficienta hepatica este cauzata de obezitate sau de consumul de alcool, specialistul ii poate recomanda pacientului sa renunte la alcool sau sa incerce sa slabeasca.

      Dializa hepatica

      O persoana aflata in stadiile avansate ale insuficientei hepatice poate necesita dializa hepatica. Acest proces presupune eliminarea toxinelor din fluxul sanguin, un proces pe care ficatul nu mai este in masura sa-l faca.

      Transplantul de ficat

      Daca afectiunea se afla in stadiu terminal, singura solutie reprezinta transplantul de ficat. Aceasta procedura este extrem de complexa si se bazeaza pe disponibilitatea unui donator adecvat.

      Sfaturi pentru preventie

      Pentru a minimiza riscul de a dezvolta insuficienta hepatica este important sa:

      • pastrati o greutate corporala sanatoasa
      • evitati consumul excesiv de alcool
      • va vaccinati impotriva hepatitei
      • respectati dozele pe care le recomanda medicul, daca luati medicamente
      • faceti miscare in mod regulat
      Autor: Bettina Cristea

      Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: