fbpx

Tendinita – cauze, simptome si tratament

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Nu ai nevoie de nicio pregatire medicala pentru a intelege cu usurinta ca tendinita este o problema care afecteaza tendoanele. Totusi, indiciile pe care le ofera denumirea bolii se rezuma doar la atat, iar din acest motiv am considerat ca ar fi necesar un articol pe aceasta tema, care sa explice mai amanuntit ce este tendinita, din ce cauze apare, cum se manifesta si cum se trateaza.

Asadar, ne-am pus pe treaba si am adunat toate informatiile, pe baza carora am redactate materialul ce urmeaza, care speram ca va fi unul edificator si te va ajuta sa intelegi toate aspectele referitoare la aceasta afectiune destul de frecventa.

Inainte de a intra in subiect, trebuie sa precizam ca tendoanele sunt acele structuri fibroase si flexibile care fixeaza muschii pe oase, avand un rol esential in ceea ce priveste mobilitatea. Asa cum spuneam, tendinita este o afectiune specifica acestor structuri, avand caracteristicile pe care le vom descrie in continuare.

Ce este tendinita?

Termenul de „tendinita” care ne ofera acel indiciu important despre natura bolii, este unui generic si se refera la inflamatia unui tendon, indiferent de zona in care acesta este amplasat si cauza generatoare. Desi provoaca durere, care de cele mai multe ori afecteaza si mobilitatea, tendinita este considerata o afectiune usoara, ce se vindeca de obicei de la sine daca tendonul inflamat este lasat sa se odihneasca o anumita perioada.

In functie de localizare tendinita poate fi de mai multe feluri, cele mai frecvente forme fiind:

  • Tendinita ahileana – afecteaza tendonul lui Ahile, care face legatura intre muschiul gamei si calcai.
  • Tendinita rotuliana – mai este numita si „genunchiul saritorului” fiind specifica sportivilor care practica sporturi precum volei, baschet  sau atletism.
  • Tendinita incheieturii mainii – fireste, apare la nivelul articulatiei de la incheietura mainii, mai ales in cazul persoanelor care desfasoara activitati ce implica folosirea preponderenta a mainilor.
  • Epicondilita mediala – este cunoscuta si sub denumirea de „cotul jucatorului de tenis”, fiind o forma de tendinita care apare la nivelul cotului si cu care se confrunta frecvent jucatorii de tenis, dar si cei de golf.

Alte tipuri de tendinita sunt epicondilita laterala, tendinita DeQuervain, tendinita declansatoare si tendinita de supraspinos.

  • Naturalis ArtroSuport RECE gel x 100 g
  • Disponibil la

Care sunt cauzele declansatoare ale tendinitei?

Prin natura rolului pe care il au in organism, tendoanele sunt structuri suficient de rezistente, insa in anumite conditii isi dezvaluie anumite vulnerabilitati. In astfel de situatii, o prima reactie este inflamatia, implicit aparitia tendinitei, iar cauzele pot fi urmatoarele:

Suprasolicitarea

Nu intamplator, tendinita este o afectiune cu care se confrunta frecvent sportivii si persoanele care desfasoara activitati ce presupun efort intens, pentru ca suprasolicitarea muschilor si a articulatiilor  afecteaza si tendoanele.

Cresterea brusca a intensitatii exercitiilor sau durata prelungita a acestora, lipsa de antrenament sau purtarea unui echipament neadecvat sunt factori ce determina suprasolicitarea, sub influenta careia tendonul se deterioreaza treptat, ajungand apoi sa se inflameze.

Miscarile repetitive

Activitatile care presupun miscari repetitive ajung sa solicite intens tendoanele, desi la prima vedere par absolut inofensive pentru ca nu presupun efort fizic. Astfel, tendinita poate aparea si ca urmare a lucrului prelungit la calculator, a unor activitati ce presupun asamblarea de componente, a unor activitati artistice precum pictura sau sculptura precum si a utilizarii unui instrument muzical, cum ar fi pianul.

Leziunile si traumatismele

Accidentarile suferite pe terenul de sport sau in afara acestuia pot duce la aparitia tendinitei, daca acestea afecteaza tendoanele. Loviturile puternice sau leziuni produse de taieturi, arsuri sau alte accidente similare pot deteriora fibrele care alcatuiesc tendoanele, iar in conditii de solicitare normala acestea se inflameaza.

Postura incorecta

O postura incorecta in timpul activitatilor ce solicita tendoanele creeaza presiune suplimentara asupra acestora sau genereaza o distribuire inegala a greutatii, ceea de duce la suprasolicitare. Daca acest lucru se intampla in mod repetat si cu o frecventa sporita, poate duce la un moment dat la aparitia tendinitei.

Anumite afectiuni medicale

Inflamarea tendoanelor se poate datora si unor boli sau conditii medicale care afecteaza articulatiile, tendinita fiind astfel o problema cu care se confrunta frecvent pacientii cu artrita reumatoida, diabet, guta, si anumite boli autoimune.

Ce simptome tradeaza prezenta tendinitei?

Primul semn al instalarii tendinitei este durerea locala, in zona tendonului afectat. Aceasta poate fi usoara sau pulsatila, iar in cazurile mai severe durerea este mai pronuntata si constanta.  Fiind vorba de o afectiune inflamatorie, de multe ori tendinita se manifesta si prin umflarea zonei din jurul articulatiei afectate.

Din cauza durerii si a inflamatiei poate fi afectata in mai mare sau mimica masura si mobilitatea articulatiei respective.

De asemenea, pielea din jurul tendonului inflamat poate devina mai sensibila la atingere sau presiune, pacientul simtind si o senzatie de caldura in zona respectiva.

  • Naturalis ArtroSuport gel emulsionat, 100 g
  • Disponibil la

Tratamentul recomandat in cazul tendinitei

In cazurile usoare, remediul cel mai eficient este odihna, fiind recomandata o  perioada de repaus pentru a-i da posibilitatea tendonului sa se refaca. Bineinteles ca in aceasta perioada trebuie ca tendonul sa fie cat mai putin solicitat. Daca durerile devin suparatoare, acestea pot fi calmate prin aplicarea de gheata sau comprese reci pe zona inflamata. Gheata nu se tine mai mult de 20 de minute, pentru a evita lezarea pielii, iar daca durerea persista, se asteapta alte 20 de minute si apoi se aplica  o alta compresa, repetand procedura de cate ori va fi nevoie.

Tratamentul medicamentos presupune administrarea de antiinflamatoare non-steroidiene, iar in cazurile severe se pot injecta in articulatie corticosteroizi, cu efect mai puternic.

Purtarea unor dispozitive medicale de sustinere precum ortezele sau atelele poate ajuta la reducerea presiunii asupra tendonului, grabind vindecarea, iar masajul si fizioterapia scurteaza perioada de recuperare.

In situatii rare pot aparea si complicatii care sa necesite interventie chirurgicala pentru refacerea tendonului sau inlaturarea presiunii exercitate asupra acestuia de alte parti anatomice.

Cum poti sa previi tendinita

Tendinita poate fi usor prevenita tinand cont de cateva reguli simple si usor de pus in aplicare. Astfel, daca faci sport fie la nivel profesionist, fie la nivel de amator,  fa exercitii de incalzire a muschilor si articulatiilor timp de 10-15 minute inainte de fiecare antrenament sau meci oficial. In timpul antrenamentelor sau al activitatilor ce presupun efort intens, ai grija ca intensitatea solicitarii musculare sa creasca  progresiv. Daca activitatile solicitante sunt de lunga durata, fa pauze regulate timp de cateva minute pentru a reduce tensiunea din muschi si tendoane.

Acelasi lucru trebuie sa-l faci daca petreci mult timp in pozitii statice, caz in care se recomanda sa faci o pauza scurta la fiecare 30 de minute.

Evita sa stai mult timp cu picioarele indoite, iar atunci cand trebuie sa ridici obiecte grele foloseste ambele maini, pentru a reduce tensiunea exercitata asupra tendoanelor.

Nu in ultimul rand, daca simti cea mai mica durere sau disconfort la nivelul articulatiilor in timpul activitatilor solicitante, fa o pauza scurta, iar daca simptomele persista, odihneste-te cateva zile inainte de a face din nou efort.

Autor: Catalin Tantareanu

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: