fbpx

 Vene sparte pe picioare – cauze si remedii

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Aparitia de vene sparte pe picioare este un lucru obisnuit dupa o anumita varsta si sub influenta unor anumiti factori, iar din acest motiv venele sparte reprezinta foarte rar un motiv de ingrijorare. Principalul inconvenient este de ordin estetic, mai ales daca tinem cont ca venele sparte pe picioare apar cu precadere in cazul femeilor – mult mai preocupate decat barbatii de felul in care arata.

Nici barbatii nu sunt scutiti de aceasta problema, dat fiind faptul ca vorbim de una din cele mai frecvente afectiuni specifice membrelor inferioare.

Desi nu provoaca niciun disconfort fizic, multe persoane isi fac griji la aparitia de vene sparte pe picioare si cer sfatul unui medic in aceasta privinta. De la acesta afla ca nu sunt motive de ingrijorare daca nu exista alte simptome si ca totusi exista anumite metode de tratament pentru a scapa de aceasta problema si de a reda pielii un aspect estetic placut.

Cum recunosti venele sparte? Ce sunt venele sparte?

Venele sparte pe picioare nu sunt deloc greu de recunoscut pentru ca devin vizibile la suprafata pielii, iar acesta este si principalul motiv care genereaza disconfortul estetic. Acestea apar sub forma unor linii subtiri de culoare rosie, mov sau albastra, care se ramifica pe suprafata pielii asemeni nervurilor unei frunze sau crengilor unui copac. Uneori, venele sparte pe picioare pot avea si aspectul unor fulgi de zapada sau al unor panze de paianjen formate de vasele subtiri de sange.

Denumirea este oarecum inselatoare, pentru ca venele respective nu sunt sparte, ci doar largite sau dilatate si isi indeplinesc in continuare rolul. Asadar, venele sparte pe picioare sunt vase de sange foarte mici, aflate la suprafata pielii, care devin vizibile din cauza ca isi maresc dimensiunea. Este vorba de capilare, care sunt cele mai mici si mai subtiri vase de sange din organism si au rolul de a asigura schimbul de substante dintre sange si tesuturi.

    In mod normal, capilarele nu sunt vizibile pe suprafata pielii, insa atunci cand se dilata sau se largesc sub influenta unor factori despre care vom vorbi mai tarziu, apar sub forma venelor sparte pe picioare. Uneori, aceste „vene sparte” sunt reprezentate si de venulele si arteriolele care sufera acelasi proces de largire sau dilatare.

    Venele sparte pe picioare nu trebuie sub nicio forma confundate cu varicele, care sunt tot o problema a vaselor de sange de la nivelul membrelor inferioare, insa in cazul lor e vorba de o inflamare a venelor, insotita de o serie de alte simptome care provoaca disconfort.

    Vene sparte pe picioare – factori de risc

    In unele cazuri, aparitia de vene sparte pe picioare nu poate fi prevenita, fiind o problema ce apare odata cu inaintarea in varsta sau ca urmare a unei fragilitati vasculare mostenite genetic.

    Cu toate acestea exista si numerosi factori de risc ce pot determina dilatarea sau largirea vaselor subtiri de la nivelul membrelor inferioare.

    • Persoanele care isi petrec mult timp in aer liber cu pielea expusa la soare sunt predispuse unui risc mai ridicat de a avea vene sparte pe picioare, la fel si cele care stau mult in picioare sau in pozitie sezand.
    • Excesul ponderal este un alt factor de risc, astfel ca persoanele obeze au toate sansele sa dezvolte si vene sparte pe picioare, pe langa alte probleme de sanatate mult mai serioase.
    • Un risc major pentru sanatate il reprezinta si fumatul, impreuna cu consumul de alcool, iar aparitia de vene sparte pe picioare se numara printre problemele pe care le pot genera.
    • Perioada sarcinii este de asemenea propice pentru aparitia venelor sparte, insa si administrarea de anticonceptionale poate avea acelasi efect secundar.
    • Leziunile si traumatismele oricat de superficiale reprezinta la randul or un factor de risc ce poate duce la aparitia de vene sparte pe picioare.

    Vene sparte pe picioare – cauze

    Toi factorii de risc enumerati anterior pot determina largirea sau dilatarea vaselor subtiri de sange de la suprafata pielii, care este principala cauza a venelor sparte pe picioare. Pentru a intelege mai bine acest lucru iti explicam cum actioneaza fiecare din acesti factori.

    Varsta

    Aceasta problema nu este specifica neaparat persoanelor varstnice, pentru ca poate aparea si in cazul celor care abia au trecut de pragul de 30 de ani. Odata cu inaintarea in varsta, vasele de sange imbatranesc si ele, devenind tot mai slabe si mai fragile. Astfel, ajung sa se largeasca si sa dilate, iar faptul ca devin vizibile este favorizat si de subtierea pielii, care este tot o consecinta a inaintarii in varsta.

    Fragilitatea vasculara

    Anumite persoane se nasc cu aceasta problema mostenita genetic, ceea ce face ca vasele de sange sa dobandeasca acea sensibilitate de care vorbeam, inca de la varste fragede. Prin urmare, vasele capilare fragile se deterioreaza mai usor si astfel se creeaza un teren propice pentru aparitia de vene sparte pe picioare.

      Expunerea la soare

      Temperaturile ridicate favorizeaza dilatarea vaselor de sange, iar cu cat pielea este expusa mai mult la soare, cu atat creste riscul aparitiei acestei probleme.

      Fumatul si consumul de alcool

      In timp ce fumatul afecteaza circulatie sangelui si elasticitatea vaselor sanguine, alcoolul are efect vasodilatator, iar prin aceste efecte, ambele vicii determina aparitia venelor sparte pe picioare.

      Perioada sarcinii

      Organismul femeilor trece printr-o serie de schimbari in perioada sarcinii, iar una dintre acestea consta in cresterea presiunii exercitate asupra vaselor de sange. Astfel se explica faptul ca vasele subtiri ajung sa se dilate si sa se largeasca, devenind vizibile la suprafata pielii.

      Pozitia sezand si statul in picioare

      Desi diametral opuse, pozitia sezand si statul in picioare afecteaza circulatia normala a sangelui la nivelul membrelor inferioare. Nu se intampla de fiecare data, ci daca petreci foarte mult timp in astfel de pozitii, iar printre consecintele care  nu vor intarzia sa apara se numara si venele sparte pe picioare.

      Anumite medicamente

      Medicamentele din gama anticoagulantelor, anticonceptionalelor, corticosteroizilor si antiinflamatoarelor nesteroidiene pot avea o influenta nedorita asupra vaselor subtiri, determinand dilatarea si largirea acestora.

      Leziunile si traumatismele cutanate

      Orice lovitura sau excoriatie la nivelul pielii afecteaza vasele subtiri de sange din zona respectiva, care se pot dilata in urma unui astfel de accident.

      Remedii pentru vene sparte pe picioare

      Daca nu sunt insotite de simptome precum durere, crampe, mancarimi, furnicaturi, sau senzatia de amorteala ori oboseala a membrelor, venele sparte la picioare nu reprezinta un motiv de ingrijorare.

      Totusi, confera pielii un aspect destul de neplacut – mai ales daca apar pe o suprafata extinsa – iar din acest motiv multe persoane isi doresc sa scape de un astfel de inconvenient.

      Daca vrei sa apelezi la un tratament naturist pentru a ameliora aspectul neplacut al pielii, compresele cu otet de mere, ceaiul de ghimbir, uleiul de macese combinat cu avocado, precum si fructele cu un continut bogat de vitamina C ti-ar putea fi de ajutor.

      Cele mai bune rezultate le dau procedurile medicale care se bazeaza fie pe atrofierea vaselor cu ajutorul unor substante, fie pe distrugerea acestora cu ajutorul laserului.

      • Naturalis Diolex Gel, 100 ml
      • Disponibil la

      Prima metoda se numeste scleroterapie si se realizeaza prin  injectarea in vasele sparte a unei solutii pe baza de alcool, care determina o serie de reactii ce duc la lipirea peretilor vaselor respective, implicit la atrofierea si disparitia acestora. Procedura poate fi insa dificila daca vasele dilatate sunt prea mici pentru a putea fi intepate cu acul seringii.

      Din acest motiv, terapia cu laser – laserterapia – este folosita cel mai frecvent, putand fi aplicata pe toate vasele, indiferent de dimensiunea acestora. Aceasta se bazeaza pe eliberarea unei cantitati de energie in vasele sanguine, care determina absorbtia hemoglobinei si golirea continutului acestora. Totodata, este aplicata si o unda de presiune ce duce la lipirea peretilor vaselor si la disparitia lor.

      De asemenea, alte proceduri eficiente pentru a scapa de venele sparte pe picioare sunt ozonoterapia, termocoagularea, crioterapia si microflebectomia.

      Autor: Catalin Tantareanu

      Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: