fbpx

Stari de ameteala si slabiciune – cauze si remedii

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

De cele mai multe ori, consideram banale acele stari de ameteala si slabiciune. Insa pot reprezenta niste semnale pe care organismul le da cand ceva nu este in regula. In spatele acestor manifestari se poate ascunde un spectru larg de probleme care afecteaza buna functionare a organismului, de la deshidratare, anemie, hipoglicemie, pana la afectiuni mai grave.

Sunt persoane care cateodata se confrunta cu stari de ameteala si slabiciune, care se resimt, in general, ca fiind ca stari de confuzie, fara vlaga sau de oboseala fizica extrema (oboseala cronica), ce nu dispar prin odihna sau somn. Ameteala se manifesta, de regula, prin instabilitate sau vertij. Iar aceste stari de ameteala si slabiciune, ce sunt considerate de fel simptome, sunt semnele unei serii de stari de sanatate si afectiuni, dintre care doar unele sunt mai grave.

In cele ce urmeaza, enumeram cele mai comune cauze pentru stari de ameteala si slabiciune. De asemenea, vorbim si despre ce se poate face pentru a ajuta in aceste cazuri.

Ce cauze pot avea starile de ameteala si slabiciune?

O mare varietate de afectiuni poate provoca stari de ameteala si slabiciune. Iata unele dintre cele mai frecvente cauze pentru ambele simptome.

Sindromul de oboseala cronica (SOC)

Dupa cum indica si numele, oboseala este principalul simptom pentru SOC. Poate fi atat de severa incat ar putea provoca si dificultati in indeplinirea activitatilor de zi cu zi.

Un adevarat aliat al organismului in perioadelor stresante, Tonico Forte de la Benesio aduce un aport de substante nutritive care sustin organismul in perioade de surmenaj fizic si intelectual, convalescenta, stari de slabiciune. Supliment alimentar fara zahar, cu indulcitor, contine o formula complexa, pe baza de 4 aminoacizi – Arginina, Fosfoserina, Glutamina, Asparagina – si Vitamina B12, participand la procesele metabolice esentiale din organism.

    Sindromul de oboseala cronica este cunoscut si sub titulatura de encefalomielita mialgica.

    In plus fata de acele stari de ameteala si slabiciune, o persoana cu oboseala cronica poate manifesta si probleme de somn, dureri musculare sau articulare, dureri de cap, dificultati de concentrare, gandire sau de memorare, batai neregulate ale inimii, palpitatii.

    Simptomele pot fi usoare, moderate sau severe, insa ele tind sa se manifeste mai intens dupa exercitii fizice.

    Hipoglicemie

    Hipoglicemia apare in momentul in care nivelul de glucoza din sange scade sub nivelul normal. I se mai spune si nivel scazut de glucoza in sange sau nivel scazut de zahar in sange. Afectiunea apare frecvent in cazurile de diabet insulino-dependent. Mai exact, persoanele cu hipoglicemie nu proceseaza corect glucoza, principala sursa de energie a organismului, si au nevoie de suplimentarea cu insulina.

    Simptomele afectiunii pot varia de la o persoana la alta si pot include si stari de ameteala si slabiciune. Persoanele cu hipoglicemie severa pot manifesta imposibilitatea de a manca sau de a bea. Pot suferi crize sau convulsii si isi pot pierde chiar cunostința. Asadar, fie in forma usoara sau severa, necesita tratament.

    Anemie

    Fierul ajuta la transportul oxigenului in organism, mentinand celulele si tesuturile sanatoase. Asadar, lipsa de fier poate duce la anemie feripriva, care poate provoca stari de ameteala si oboseala. Alte simptome pot include piele palida sau galbena, dificultati de respiratie sau dureri in piept, palpitatii, batai rapide ale inimii, zgomot in urechi, unghii fragile sau căderea părului.

    Cei mai expuși riscului de anemie sunt vegetarienii sau veganii, persoanele insarcinate, femeile cu menstruatii abundente, alte persoane care au pierdut mult sange, precum si persoanele care sufera de ulcer gastroduodenal, boala celiaca, boala inflamatorie intestinala.

      Migrena

      Migrena este un tip de durere de cap pulsatila si zdrobitoare, care poate dura de la cateva ore pana la cateva zile. Acest tip de manifestari pot diminua capacitatea persoanei in cauza de a-si desfasura activitatile zilnice. Sunt adesea insotite de simptome precum stari de ameteala si slabiciune, greata si varsaturi.

      Comotie cerebrala

      O comotie cerebrala este o leziune temporara a creierului, cauzata de o lovitura la cap. In acest caz, apar, de obicei, stari de ameteala si slabiciune la cateva minute de la impact. Iar leziunea poate dura cateva zile sau saptamani, la fel si simptomele.

        Remedii pentru stari de ameteala si slabiciune

        Orice persoana cu episoade repetate de stari de ameteala si slabiciune ar trebui sa consulte un medic. Este valabil mai ales daca persoana in cauza suspecteaza ca ar putea suferi de o boala cronica, cum ar fi oboseala cronica sau diabetul zaharat.

        Cand vine vorba de optiunile de tratament privind aceste stari de ameteala si slabiciune depind de cauza simptomelor. Specialistii tind sa recomande obiceiuri care ajuta la gestionarea problemelor de somn, intr-o prima faza. Acestea pot include respectarea unei ore regulate de culcare si indepartarea televizoarelor si a computerelor din dormitor.

        Desigur, medicii pot ajuta prin prescrierea unui tratament, in functie de fiecare persoana in parte.

        Totodata, pentru a scapa de aceste stari de ameteala si slabiciune, este posibil sa fie nevoie de unele modificari ale stilului de viata. Aceste schimbari ar putea fi la fel de simple, precum o grija mai mare pentru consumul regulat de apa pe zi, pentru a te menține bine hidratat. Migrenele pot fi combatute cu ajutorul magneziului si a complexului de vitamina B.

        Ajuta in ameliorarea acestor stari de ameteala si slabiciune si acupunctura, reducerea stresului, dar si a consumul de alcool si tutun. De asemenea, exista mai multe abordari terapeutice care pot fi folosite pentru a ajuta la ameliorarea suparatoarelor stari de ameteala si slabiciune, cum ar fi terapia de echilibru sau psihoterapie.

        Autor: Bettina Cristea

        Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: