fbpx

Stresul si efectele sale asupra glicemiei

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Fenomenul curent in viata omului contemporan este stresul, in special cel provocat de locul de munca. Din nefericire, uneori, efectele acestuia isi pun amprenta si asupra vietii personale. El poate fi principalul motiv al tulburarilor emotionale si comportamentale care duc la violente domestice si divorturi.

Psihic, stresul afecteaza fara menajamente orice persoana. Anxietatea este una dintre cele mai periculoase manifestari psihice ale stresului, iar depresia reprezinta unul dintre riscurile finale ale acestuia. Depresia cronica reprezinta un cumul de simptome care pot afecta munca, odihna, procesul de invatare si regimul alimentar.

O alta manifestare a stresului poate fi si cresterea nivelului zaharului din sange. Atunci cand apare stresul, organismul genereaza hormoni care fac corpul sa actioneze ca si cum ar fi amenintat. Practic, acesta se pregateste „sa lupte” impotriva stresului si produce mai mult zahar, disponibil pentru a avea energia de a lupta, indiferent care ar fi motivul.

Drept urmare, in cazul pacientilor cu diabet, acest lucru poate fi o problema majora. La acestia, insulina nu este intotdeauna in stare sa puna in miscare toata energia de care au nevoie celulele pentru a se apara. Studiile spun ca la persoanele cu diabet zaharat de tip 1, nivelurile de glucoza pot scadea prea mult, iar la persoanele cu diabet de tip 2 glicemia creste. 

Pentru a mentine un echilibru mental si fizic este foarte importanta gestionarea corecta a stresului pe termen lung. 

Stresul la pacientii cu diabet

Potrivit Asociatiei Americane a Diabetului, stresul poate fi un factor declansator pentru diabet, dar si o consecinta a acestuia. Stresul pe termen lung poate avea impact negativ asupra controlului diabetului. Acesta poate sa:

–         creasca brusc nivelul zaharului din sange;

–         stimuleze mancatul compulsiv sau, din contra, tendinta de a sari peste mesele principale;

–         exacerbeze emotiile;

–         afecteze gandirea si capacitatea de luare a deciziilor.

Studiile realizate de Dr. Joseph si cercetatorii de la Ohio State Wexner Medical Center si Ohio State College of Medicine demonstreaza ca stresul si depresia sunt cele doua cauze principale care influenteaza nivelul cortizolului. Acest lucru ingreuneaza controlul nivelului de zahar din sange si, de aceea, este important ca persoanele cu diabet zaharat de tip 2 sa evite stresul.

Potrivit cercetatorilor, factorii de stres care cresc riscul de diabet nu sunt doar cei profesionali, ci si:

Din fericire, exista metode eficiente de a reduce stresul, insa trebuie avut in vedere faptul ca, pentru fiecare persoana, poate functiona altceva. Astfel, fiecare pacient trebuie sa exploreze diferite optiuni pentru a o gasi pe cea mai potrivita.

Reducerea stresului emotional este un proces continuu si se poate face prin:

  • sport regulat;
  • relaxare – sedinte la spa, calatorii si plimbari lungi in aer curat;
  • yoga – meditatie;
  • suplimente naturale.

    Suplimente naturale benefice pentru controlul glicemiei si al nivelului de stres

    GlucoSuport de la Naturalis este un supliment alimentar care contribuie la mentinerea glicemiei in limite normale. Acesta contine extracte vegetale de dud alb, Gymnema sylvestre, scortisoara, crom si zinc. Cromul ajuta la metabolismul normal al macronutrientilor si la mentinerea concentratiilor normale ale glucozei din sange. Zincul si extractul din frunze de dud alb contribuie la metabolismul normal al carbohidratilor, iar extractele de scortisoara si Gymnema sylvestre sustin mentinerea nivelurilor normale de glucoza din sange.

    Prin continutul de magneziu si vitamina B6, acest supliment alimentar de la Naturalis contribuie la mentinerea sanatatii psihice, functionarea normala a sistemului nervos, reducerea oboselii si a extenuarii. Acesta ajuta la functionarea sistemului imunitar, reglarea activitatii hormonale si a metabolismului energetic normal. Magneziul participa la functionarea corecta a sistemelor muscular si osos, la sanatatea dintilor si sustine procesul de diviziune celulara.

      De asemenea, magneziul este foarte important pentru sinteza proteinelor, pentru controlul glicemiei si mai ales pentru sanatatea fizica si psihica, prevenind in acelasi timp aritmiile cardiace. Pentru persoanele cu diabet, este foarte important in mentinerea echilibrului mental, in sustinerea unei digestii bune si a densitatii minerale osoase in limite normale.

      Din punct de vedere clinic, deficitul de magneziu se manifesta prin iritabilitate, stare de apatie, atacuri de panica, halucinatii si insomnie, precum si prin deficit de concentrare si convulsii, factori stresanti pentru organism. Atunci cand valoarea magneziului nu se afla in limite normale, se recomanda eliminarea factorilor de stres si tinerea sub control a diabetului zaharat de tip 2, prin tratament corespunzator.

      Autor: Bettina Cristea

      Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: